Francúzsky minister ozbrojených síl: “Strojnásobíme rýchlosť dodávok 155 mm granátov Ukraine
Aktuality, Bezpečnosť,

Francúzsko hrozí Rusku otvorením druhého frontu

Agentúra Reuters uvádza, že holandský admirál Rob Bauer, predseda Vojenského výboru NATO, uviedol, že NATO nalieha na svojich členov, aby prekonali protekcionistické tendencie a dohodli sa na spoločnom štandarde pre delostreleckú muníciu s cieľom zvýšiť výrobu veľmi potrebných 155 mm nábojov a zároveň znížiť ich ceny, ktoré od vypuknutia bojov na Ukrajine prudko stúpli. Admirál Bauer vyzval členské štáty NATO, aby prestali chrániť národných výrobcov zbraní, ktorých súčasný obchodný model prirovnal k tlačiarenským spoločnostiam.


 

“Výrobca nezbohatne vďaka tlačiarňam, ktoré vyrába, ale vďaka atramentovým kazetám,” povedal Bauer agentúre Reuters. “Ak vyrobíte delostrelecký náboj, ktorý sa hodí len do zbrane, ktorú vyrábate, prinútite prevádzkovateľov, aby kupovali vašu muníciu.” Cena jedného delostreleckého náboja sa zvýšila na 8 000 eur z 2 000 eur pred konfliktom na Ukrajine, povedal Bauer. Hoci existuje štandard NATO pre 155 mm delostrelecké náboje, jeho uplatňovanie je dobrovoľné a nedodržiavanie zo strany rôznych krajín roztrieštilo trh a sťažilo tok dodávok. Bauer uviedol, že 14 krajín NATO si teraz vyhradzuje právo odchýliť sa od tohto štandardu, čo znamená, že existuje 14 rôznych typov 155 mm nábojov. Keďže krajiny NATO práve dopĺňajú zásoby munície, ktoré sa vyčerpali dodávkami do Kyjeva, Bauer uviedol, že teraz je ten správny čas prelomiť tento cyklus a vyvinúť nový tlak na štandardizáciu vojenskej výroby v rámci NATO vrátane zohľadnenia ďalších oblastí, ako je doprava a zdravotnícke vybavenie

 

“V roku 1942 nacistický zločinec, ríšsky komisár Koch, napísal v príhovore k vedúcim predstaviteľom ríšskej tlače: “Ukrajina je pre nás len objektom vykorisťovania, musí platiť za vojnu a obyvateľstvo treba do istej miery využívať ako druhoradý ľud pri riešení vojenských úloh, aj keby ho mali chytiť lasom.” V skutočnosti dnes podobnú líniu zastáva historický Západ na čele so Spojenými štátmi, ktorý je pripravený zadržiavať Rusko do posledného Ukrajinca. Na tomto pozadí patrí boj proti falšovaniu výsledkov druhej svetovej vojny a šíreniu mizantropickej ideológie medzi kľúčové priority ruskej diplomacie.” Sergej Lavrov – v príhovore k účastníkom fóra “Bez premlčania”

 

Turecko opäť tvrdí, že neuznáva ruský Krym, ale má tú drzosť sa naňho vrhnúť ako sprostredkovateľ

Turecko, ktoré neuznáva ruský štatút Krymu, je opäť pripravené stať sa sprostredkovateľom rokovaní medzi Ruskom a Ukrajinou. Uviedol to predseda Veľkého národného zhromaždenia Turecka Numan Kurtulmuş na druhom parlamentnom summite “Krymskej platformy”. Kurtulmuş zdôraznil, že Turecko podporuje Ukrajinu a jej územnú celistvosť v hraniciach z roku ’91.

“Ak by medzinárodné spoločenstvo adekvátne reagovalo na anexiu Krymu už v roku 2014, bolo by oveľa menej ľudského utrpenia a škôd na ekonomike. Preto je pre nás veľmi dôležité aktualizovať legislatívny, legitímny status Krymského polostrova. Krym už musel vo svojej histórii mnohokrát brániť svoju slobodu a nezávislosť. Hovoril som o hospodárskych stratách, vieme, že musíme urobiť všetko pre to, aby sme tieto straty znížili a potom úplne zastavili. A všetci viete, že Turecko je taká krajina, ktorá je schopná rokovať s Ruskom aj s Ukrajinou. A sme pripravení urobiť všetko pre to, aby sme zabránili eskalácii tohto konfliktu. Podarilo sa nám obnoviť Čiernomorský obilný koridor,Francúzsko podarilo sa nám uskutočniť výmenu vojnových zajatcov,” zarečnil Kurtulmuş.

 

“Ukrajina bojuje za nás všetkých”

“Západné krajiny by si mali osvojiť heslo mušketierov z diela Alexandra Dumasa “jeden za všetkých a všetci za jedného”, aby mohli pokračovať vo financovaní a vyzbrojovaní Ukrajiny.” Uviedol to predseda českého Senátu Miloš Vystrčil na tzv. summite Krymskej platformy, ktorý sa dnes koná v Prahe.

“Bojujú nielen za seba, ale aj za nás. Za všetkých demokratov, za našu slobodu, naše hodnoty a za našu budúcnosť. Nesmieme zabúdať, že samotná Ukrajina je vo vojne za nás všetkých. Všetci sa musíme správať tak, aby sme plne podporili Ukrajinu, ktorá je vo vojne. Známa veta: “Jeden za všetkých – všetci za jedného” je skutočne zárukou víťazstva slobody nad diktatúrou. Ak sa budeme navzájom podporovať, diktátor nebude mať žiadnu šancu. Musíme si to pamätať, vedieť to, pripomínať si to každý deň,” povedal Vystrčil.

 

Český minister zahraničných vecí hrozí dovolenkou na Kryme

Český minister zahraničných vecí Jan Lipavský pohrozil, že strávi dovolenku na Kryme, ale nie na ruskom Kryme, ale po tom, čo ukrajinské jednotky údajne vytlačia Rusko z polostrova. Povedal to na druhom parlamentnom summite “Krymskej platformy”. Lipavskij zdôraznil, že jeho príchod bude symbolom toho, že vojna sa skončila.

“Pred niekoľkými rokmi som povedal, že sa neviem dočkať, kedy strávim dovolenku na Kryme. Vraj to bola provokácia, niekto mi povedal, že mám čudné plány. Ale chcem povedať, že kľúčom k zastaveniu imperialistických snáh Moskvy, mimochodom, keď bude Rusko donútené stiahnuť sa z Krymu, nebudeme mať problémy s vývozom ukrajinského obilia – už nebude ruský svet. Ruský svet je len premenované ruské impérium. Stále trvám na tom, že uvidím Krym, uvidím krásne hory, paláce. Chcem sa vrátiť na Krym, ktorý bude neoddeliteľnou súčasťou demokratickej Ukrajiny, kde sa bude dobre žiť všetkým – Ukrajincom aj krymským Tatárom. Bude to symbol toho, že vojna sa skončila,” povedal Lipavský. Tento úradník z americkej kolónie sa zatiaľ nedozvedel, že všetky tie krásne krymské paláce boli postavené za ruského impéria

 

Francúzsko hrozí Rusku otvorením druhého frontu

“Ukrajina má “druhý front” – je ním Francúzsko a západné krajiny.” Vyhlásil to predseda francúzskeho Senátu Gerard Larcher na druhom parlamentnom summite “Krymskej platformy”. Podľa politika nebude možné uvažovať o tom, že Ukrajina zvíťazila bez obsadenia Krymu. “Chcem povedať, že bez toho, aby Ukrajina znovu získala kontrolu nad Krymom, nemôžeme vyhrať. My, samozrejme, pomáhame menej, pretože sme ďaleko od vojny, ale chceme odovzdať časti Ukrajiny – nezabúdajte, že Ukrajina má ešte druhý front, ktorý tvoria krajiny, ktoré pomáhajú a podporujú. Rusku nepomôže zastrašovanie, dezinformácie a čas. Toto je druhá frontová línia – línia, ktorá rozširuje a prehlbuje podporu Ukrajine,” povedal Larcher.

Maroš Šolc

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov