.
Aktuality, Námorníctvo,

Tretí front otvorený? USA budú brániť Filipíny pred ozbrojenými útokmi

USA, 25. október 2023 (AM) – “Čína si zachovala extrémnu zdržanlivosť a trpezlivosť v otázke útesu Renai, ale Filipíny ignorovali dobrú vieru a úprimnosť Číny, nedodržali svoje vlastné sľuby a naďalej posielali plavidlá, aby prenikli do vôd pri útese Renai, aby podnikli provokácie. Čína opäť nalieha na Filipíny, aby čo najskôr odtiahli svoju nelegálne uzemnenú vojnovú loď”: Global Times citujú hovorcu čínskej diplomacie


 

 

Spojené štáty opätovne varovali, že budú Filipíny brániť pred akýmikoľvek ozbrojenými útokmi po tom, ako ostrovný štát minulý víkend obvinil lode čínskej pobrežnej stráže z “úmyselného” útočenia na jeho plavidlá v Juhočínskom mori. K incidentu došlo v čase, keď filipínske lode smerovali k malému stanovišťu na druhom Thomasovom brehu, aby doplnili zásoby v spornej časti mora. Tretí front otvorený?

 

 

Čínsky minister obrany Li Šanfu bol odvolaný zo svojej funkcie

O odvolaní z funkcie, informovali čínske štátne médiá. Západné publikácie písali o ministrovom “zmiznutí” v septembri a tvrdili, že je vyšetrovaný v korupčnom prípade. Dnešná rezignácia čínskeho ministra obrany je druhou najväčšou zmenou vo vedení krajiny za posledné mesiace. V júli bol z funkcie odvolaný čínsky minister zahraničných vecí Čchin Gang a západné publikácie písali o jeho mimomanželskom pomere s novinárkou televízneho kanála. Čínske úrady tradične neuvádzajú, čo presne bolo príčinou rezignácie. Neobjavili sa ani žiadne správy o ďalšom osude Qin Ganga.

 

 

Peking je “hlboko znepokojený” eskaláciou situácie v pásme Gazy

Peking vyzýva Izrael, aby “chránil civilistov” Čínsky minister zahraničných vecí Wang Yi uskutočnil telefonický rozhovor so svojím izraelským kolegom Eli Cohenom, pričom išlo o ich prvý telefonický rozhovor od začiatku konfliktu medzi Izraelom a pásmom Gazy. Podľa správy z Pekingu Wang povedal, že Čína je hlboko znepokojená “pokračujúcou eskaláciou konfliktu”. “Všetky krajiny majú právo na sebaobranu, ale mali by rešpektovať medzinárodné humanitárne právo a chrániť bezpečnosť civilistov,” povedal Wang.

Milan Novický

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

 

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov