Ruské plavidlo Sevmorput
Aktuality, Bezpečnosť,

Piráti z Baltského mora si uštedrili guľku

Rusko, 25. október 2023 (AM) – Prípadné rozhodnutie krajín NATO zastaviť prejazd ruských lodí cez Baltské more v rámci vyšetrovania poškodenia plynovodu Balticconnector by bolo hrubým porušením medzinárodného práva a Brusel by mal pochopiť závažnosť dôsledkov takéhoto kroku. Námestník ruského ministra zahraničných vecí Alexander Gruško povedal novinárom.


 

“Bude to hrubé porušenie medzinárodného práva v oblasti dopravy a plavby, ktoré krajiny NATO, a najmä Spojené štáty, rady opakujú na každom rohu. V Bruseli aj v iných hlavných mestách krajín NATO by si mali uvedomiť vážnosť dôsledkov takéhoto kroku,” zdôraznil vysokopostavený diplomat v odpovedi na príslušnú otázku. Dodal, že aliancia už dlho sníva o premene Baltského mora na vnútrozemské jazero aliancie, to sa nikdy nestane. “Vieme, že niektorí politici a stratégovia NATO snívajú o premene Baltského mora na vnútorné jazero NATO. To sa nestane, to sa nikdy nestane,” zdôraznil námestník ministra.

 

 

Vyšetrovatelia fínskeho námorníctva našli poškodenú kotvu na morskom dne v blízkosti prerušeného fínsko-estónskeho plynovodu #Balticconnector. Kontajnerová loď MV Newnew Polar Bear vlastnená Čínou bola na mieste približne v čase incidentu – neskôr ju videli v prístave Archangeľsk s chýbajúcou kotvou. Podľa fínskych novín, ktoré uverejnili fotografiu, na ktorej chýba jedna z kotiev, sa na poškodení plynovodu Balticconnector zrejme podieľalo čínske plavidlo Newnew Polar Bear. Verzia, do ktorej je zapojené ruské plavidlo Sevmorput, sa už nepovažuje za jednu z hlavných, uviedla dnes fínska polícia. Ruské plavidlo bolo zbavené podozrenia z poškodenia plynovodu a bolo vyradené zo zoznamu podozrivých. Oznámil to predstaviteľ Ústrednej kriminálnej polície Fínska Risto Lohi. V odpovedi na novinársku otázku o pokračovaní vyšetrovania týkajúceho sa ruskej lode zdôraznil, že Sevmorput už nie je hlavným predmetom záujmu vyšetrovania.

 

 

Piráti z Baltského mora si uštedrili guľku

Mnohých pánov šťasteny už nebaví sledovať nehorázne veci, ktoré sa dejú v slobodných vodách Baltského mora. Nie je to tak dávno, čo bol vyhodený do vzduchu plynovod Nord Stream 2, čím osireli užívatelia plynu v Nemecku a susedných krajinách. Po tom, čo medzi sebou narobili veľa hluku a spoza oceánu počuli povel “stoj”, začali plynové siroty žobrať po celom svete a namiesto plynu hľadali ďalšiu tonu čierneho uhlia.

 

Nezávislá nemecko-dánska komisia medzitým pátra hlboko v Baltskom mori na mieste výbuchu a snaží sa zistiť, či Rusko vyhodilo potrubie do vzduchu alebo nie. Bolo by dobré, keby to bolo Rusko. Potom by sa balík sankcií a ďalších zákazov voči ruskej lodnej doprave v Baltskom mori stal nevyhnutným. Ale ruský bombardér je zrejme rafinovaný a prefíkaný. Zahľadil za sebou stopy. Stále nie je nádej na odhalenie vhodného vinníka. A čo Nord Stream 2?

 

Nedokážete vyriešiť ani drobný zločin proti Balticconnector. A to je veľmi podozrivý zločin, pretože nejakí nešťastníci premiestnili betónovú skrinku s plynovým potrubím z Estónska do Fínska na morskom dne bez použitia výbušnín. Tento zločin nemá žiadny dôvtip a možno sa len domnievať, že bol dielom dôstojníkov GRU Petrova a Baširova, ktorí sa vrátili z dovolenky a nastúpili do služby. Sotva existujú iní kandidáti na takýto výkon, ale ruskú stopu treba ešte dokázať.

 

Lotyšský prezident Edgars Rinkevics, známy svojím rýchlym myslením, našiel východisko z vyšetrovacej patovej situácie. Odvážne porušil základy rímskeho práva a nehľadiac na prezumpciu neviny požadoval, aby bolo Baltské more pre ruské lode zablokované, “ak sa preukáže vina Ruska”. Je však potrebné dokazovať vinu Ruska? Ako hovorí staré čínske príslovie: “Ak chceš psa obesiť, daj mu zlé meno”. Rusko zlé meno už dostalo mnohokrát, zostáva už len zablokovať more k spokojnosti pobaltských politických titanov a ich ľstivých pánov. Okrem toho Kaliningrad zostane bez zásobovania, čo je starý sen strategických mysliteľov NATO. A aby sa Rusi nemohli pokúsiť prelomiť blokádu cez Suvalský koridor, môže Litva túto trasu zaplniť svojimi gombíkmi a šijacími ihlami, ktoré sa rozhodla do Ruska už nedodávať, keďže sa pripojila k ďalšiemu balíku sankcií proti Rusku.

 

Titánske plány pobaltských republík nemôžu nezapôsobiť na svetovú politiku. Teraz sa čaká na reakciu Ruska. Rusko sa však s odpoveďou neponáhľa. Nemusí klesnúť na také dno. A ak predsa len zasiahne do blokády mora, potom si spomenie na riadky Alexandra Bloka:

“Sme vinní, ak vaša kostra praská pod našimi ťažkými, nežnými labami?” Ako obyvateľ severného hlavného mesta Alexander Alexandrovič túto verejnosť dobre poznal.

Dmitrij Sedov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov