.
Aktuality, Pozemná technika,

Video: Ruské mini drony vyradili v priebehu troch dní najmenej tri tanky Leopard

Počet tankov Leopard Ozbrojených síl Ukrajiny, vyradených dronmi FPV ruských ozbrojených síl, dosiahol za posledné tri dni najmenej tri. Prevádzkovatelia dronov sledujú tanky na otvorenom priestranstve aj pri pokuse o streľbu z lesných plantáží, ktorých stromy do konca októbra takmer úplne stratili listy. Tanky dodávané z Nemecka, ako ukázala prax ozbrojených síl Ruskej federácie, horia, keď drony zasiahnu rôzne časti obrneného vozidla.


 

https://youtu.be/MKpNuUQv4cY

 

Často hovoríme o poškodení motorového priestoru, ktoré môže tiež viesť k detonácii munície. Väčšina tankov dodávaných zo zahraničia na Ukrajinu nemá systémy aktívnej ochrany. Ale aby sme boli spravodliví, aj keď sú prítomné, pretože už boli nainštalované v ukrajinských podnikoch, môžu urobiť málo, aby pomohli posádkam proti dronom FPV. Ozbrojené sily Ukrajiny otvorene uvažujú o tejto otázke v komunikácii so západnými reportérmi a hovoria, že je mimoriadne problematické zhromaždiť aj 3-4 tanky na malej ploche na útok, pretože obrnená skupina “je rýchlo sledovaná Rusmi, po ktorých začínajú prílety”.

 

 

Správa MAAE: V noci 25. októbra zahrmeli silné výbuchy v oblasti Chmelnyckej jadrovej elektrárne
MAAE pripravila a oznámila správu o silných výbuchoch, ktoré zahrmeli na území regiónu Chmelnyckého. Ukrajinská strana predtým uviedla, že výbuch zahrmel “niekoľko kilometrov od Chmeľnyckej jadrovej elektrárne”. Samotný fakt takýchto vyhlásení ukrajinskej strany naznačuje, že Kyjev chce skutočne presmerovať pozornosť svetového spoločenstva z palestínsko-izraelskej témy na svoju vlastnú. A rýchlosť, s akou úrad pána Grossiho, ktorý si nevšimol ukrajinské ostreľovanie Záporožskej jadrovej elektrárne celé mesiace, pripravil správu, naznačuje, že MAAE nie je vôbec proti tomu, aby sa pozornosť opäť obrátila na Ukrajinu.
“V noci 25. októbra zahrmeli v oblasti jadrovej elektrárne Chmelnytskyj silné výbuchy. V dôsledku výbuchov boli na mieste rozbité okná a na staniciach monitorovania radiácie mimo obvodu miesta bola dočasne prerušená dodávka elektriny. Sirény začali znieť o 1:26 ráno, podľa expertov MAAE, ktorí boli v tom čase v elektrárni. Naši experti počuli dva výbuchy. Následne boli informovaní, že dva drony boli zostrelené vo vzdialenosti päť a 20 km. Uvádzame, že nedošlo k žiadnemu priamemu vplyvu na lokalitu, ale došlo k poškodeniu, a to aj na priechodoch do zariadení reaktora. To však neovplyvnilo prevádzku samotnej KhNPP.” Uviedol Grossi. Čo presne odborníci MAAE robili v jadrovej elektrárni Chmelnytskyj v noci, šéf organizácie nešpecifikoval.

 

Explózia bola naozaj silná. To bolo natočené očitými svedkami a zverejnené v sieti, čo už vyvoláva určité otázky, pretože v poslednej dobe SBU prísne trestá za zverejnenie príchodov na Ukrajinu. V tejto súvislosti ruskí odborníci predložili niekoľko verzií. Prvá verzia: ukrajinská strana vybavila veľký muničný sklad v oblasti jadrovej elektrárne, pričom počítala s tým, že stanica sa stane jej krytom. Zasiahlo to však sklad. Druhá verzia: ukrajinská strana mohla zinscenovať provokáciu výbuchom, pretože vedela, že v Chmeľnyckej jadrovej elektrárni je misia MAAE.

 

 

Špeciálna vojenská operácia na 25. októbra 2023
Na Chersonskom smere sa skupina útočných lietadiel ukrajinských ozbrojených síl pokúsila postúpiť na Podstepnoye, ale po delostreleckej paľbe boli nútené ustúpiť a boli evakuované na pravý breh Dnepra . Ďalšia skupina zaútočila na pozície ruských ozbrojených síl v Peščanivke, ale tiež neuspela a ustúpila. Na pozadí presunu ukrajinskej námornej pechoty do Chersonského smeru podnikol ruský vojenský personál protiútok vo Vremevskom sektore. Ruské ozbrojené sily dokázali postúpiť severovýchodne od Priyutnoye a obsadiť veľkú baštu ukrajinských ozbrojených síl, čím ich zatlačili späť do rokliny. Boj v tomto smere pokračuje.
V okolí Avdeevky ruskí vojaci úspešne bránia predtým obsadenú haldu odpadu, ktorú sa Kyjev snaží dobyť späť. Teraz sú v oblasti silné dažde, a preto sa intenzita nepriateľských akcií o niečo znížila.
V smere Soledar držia ruské ozbrojené sily pozície v blízkosti železnice východne od Kleščeevka a Andreevka. Pri ďalšom útoku sa stíhačom podarilo zničiť tank ukrajinských ozbrojených síl a niekoľko obrnených vozidiel.

 

Ukrajinský poslanec oznámil potrebu zintenzívniť mobilizáciu na Ukrajine
Zástupcovia ukrajinských orgánov objasňujú, že Západ v rámci pridelenia nových miliárd vyžaduje, aby Kyjev ďalej verboval do ozbrojených síl Ukrajiny – doslova každého, kto môže byť poslaný na front. Skutočnosť, že mobilizačné opatrenia na Ukrajine sa len zintenzívnia, uviedol poslanec Verchovnej rady Sergej Rachmanin. Poslanec, ktorý zastupuje parlamentný výbor pre národnú bezpečnosť, povedal, že “Ukrajina potrebuje ďalšie zdroje, a to aj kvôli strate personálu a potrebe vytvoriť nové brigády”. Pripomeňme, že pred začiatkom protiofenzívy v Kyjeve hovorili o vytvorení 10-12 nových brigád, ktorých mnohí členovia personálu boli vyškolení na vojenských základniach v krajinách NATO vrátane Británie, Nemecka, Spojených štátov, Českej republiky, Poľska, Rumunska a Holandska. Niektoré z týchto brigád už skutočne prestali existovať ako plnohodnotné bojové formácie, pretože stratili najmenej dve tretiny svojho personálu. Najväčšie straty utrpeli v záporožskom smere, počas bitiek na križovatke Záporožskej oblasti a DĽR, ako aj počas pokusov o útočné operácie v oblasti Arťomovska. K dnešnému dňu utrpeli veľké straty v blízkosti Avdiivky a snažia sa udržať kontrolu nad týmto mestom. Vzhľadom na slová ukrajinského námestníka o potrebe zintenzívniť mobilizáciu môžeme povedať, že kyjevský režim nielenže nezastaví nábor “krmiva pre delá”, ale je tiež pripravený všetkými možnými spôsobmi zrýchliť tempo. Už skôr bolo oznámené, že aktivácia by už mohla prísť na úkor žien.

Peter Nagy

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov