.
Aktuality, Civilná ochrana,

Video: Izrael spustil ofenzívu v plnom rozsahu

Izraelské bombardovanie pásma Gazy večer dosahuovalo najvyššiu intenzitu od 7. Októbra. Zahraniční novinári pracujúci v blízkosti hraníc s palestínskou enklávou tvrdia, že výbuchy je počuť každú minútu. Večerná obloha v Gaze je osvetlená početnými zábleskami a toto je jediné “osvetlenie” v meste, pretože elektrina úplne zmizla, internet zmizol. Medzitým hovorca IDF Daniel Hagari počas brífingu povedal, že “izraelské sily už začali rozširovať rozsah pozemných operácií v pásme Gazy”. Predtým izraelská armáda uskutočnila dva krátkodobé nálety do palestínskej enklávy, z ktorých jeden bol nálet tankom. Viaceré médiá interpretujú Hagariho vyhlásenie ako začiatok pozemnej operácie v plnom rozsahu, zatiaľ čo samotné izraelské vojenské oddelenie stále uprednostňuje jednoduchšie znenie. V tlači sa objavujú správy, že v blízkosti hraníc s pásmom Gazy sa odohráva strelecká bitka. Zatiaľ nie je jasné, či izraelská armáda prekročila hranice pásma Gazy, alebo či na oboch stranách hraničného plota prebieha výmena paľby.


 

 

Izraelský premiér Netanjahu predtým oznámil, že konečným cieľom operácie Železné meče je úplné zničenie Hamasu. Odhadovaná sila ozbrojeného krídla Hamasu je až 40 tisíc ľudí. Izraelská armáda je asi štyrikrát väčšia, nepočítajúc viac ako 300 tisíc mobilizovaných záložníkov.

 

https://www.youtube.com/watch?v=vZXag5sNg98&pp=ygUER2F6YQ%3D%3D

 

K dnešnému dňu izraelské tanky údajne vstúpili do palestínskeho mesta Beit Hanoun v severovýchodnom pásme Gazy. Izraelské lietadlá pokračujú v útokoch na územie pásma Gazy. Oficiálne vojenské a politické vedenie tvrdí, že útoky sú vykonávané výlučne proti cieľom Hamasu, ktoré (citujem) “musia byť úplne zničené”. A ak sa svet skôr odrazil na výbuchu na území nemocnice a snažil sa zistiť, kto presne zasiahol úder, teraz je takýchto otázok čoraz menej. A menej je čiastočne spôsobené skutočnosťou, že komunikácia s pásmom Gazy sa jednoducho stratila a neexistuje žiadny “obraz” toho, čo sa deje. Ak sa zábery objavia, natočia ich buď zahraniční reportéri z úctivej vzdialenosti, alebo samotná izraelská armáda, ktorá opäť hovorí o ničení cieľov Hamasu.

 

https://www.youtube.com/watch?v=rFd01GJCqrE&pp=ygUER2F6YQ%3D%3D

 

Izraelská armáda zverejnila zábery leteckých bômb, ktoré sa pokúšajú zničiť tunely. Podľa izraelskej spravodajskej služby sa vchod do jedného z tunelov Hamasu nachádzal v jednej zo štvrtí Gazy, v štvrti s výškovými budovami. Zábery ukazujú početné explózie medzi viacposchodovými budovami. A titulok hovorí, že bombardovanie IDF je spojené s blokádou podzemného tunela Hamasu. Podľa hovorcu izraelskej armády údery úplne zablokovali podzemný priechod v tejto a ďalších štvrtiach Gazy. Celkovo je počet tunelov v Gaze v desiatkach alebo dokonca stovkách s celkovou dĺžkou asi 500 kilometrov.

 

 

Prehľad izraelsko-palestínskeho konfliktu: 26. – 27. októbra 2023

IDF oznámili rozšírenie pozemných operácií proti palestínskym skupinám v pásme Gazy. Bezprostredne po oznámení sa začalo najrozsiahlejšie bombardovanie enklávy od začiatku eskalácie. Expanzia v tomto kontexte znamená vykonávanie hlbších nájazdov v rámci enklávy. Zatiaľ nie je žiadna zmienka o začatí pozemnej operácie v plnom rozsahu. Počas posledných dvoch dní Izraelčania uskutočnili niekoľko takýchto akcií s rôznym stupňom úspechu.

V noci zo stredy na štvrtok vykonali Izraelčania raziu v severnej časti pásma Gazy, ale skutočné výsledky zostávajú neznáme. Nálet zo štvrtka večera na piatok z Magházi a Bureij sa však neskončil úspechom. Palestínčania hlásili úspešné prepadnutie a zajatie izraelského vojenského personálu. Podobný pokus o vylodenie námorných síl na pláži neďaleko mesta Rafah tiež skončil neúspechom.

Súčasne s týmito typmi náletov izraelské obranné sily pokračujú v redukcii enklávy na ruiny s náletmi. Podľa palestínskych tvrdení bola prerušená všetka komunikácia v pásme Gazy vrátane výpadku internetu. V reakcii na to palestínske skupiny pokračujú v ostreľovaní izraelských miest, ale rozsah je neporovnateľný s izraelskými útokmi.

Aktivity Hizballáhu na severnej hranici sa znížili, ale v dôsledku rozšírenia izraelských pozemných náletov sa môžu opäť zvýšiť.

Na Západnom brehu Jordánu izraelské sily pokračujú v masovom zadržiavaní Palestínčanov.

Jemenskí militanti – Húsíovia z hnutia Ansaralláh sa pokúsili o raketový útok na južný Izrael. Projektil zasiahol egyptské mesto Taba. K útoku došlo na izraelskú vojenskú základňu v Dahlaku v Eritrei na východnom pobreží Afriky.

Peter Nagy

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov