.
Aktuality, Civilná ochrana,

Teror, pouličné vojny, chudoba. Americký “Marshallov plán” pre Európsku úniu

USA, 28. október 2023 (AM) – Pri teroristickom útoku v Bruseli zahynuli dvaja švédski futbaloví fanúšikovia, ktorí prišli na zápas svojho národného tímu proti Belgicku. Krátko pred začiatkom zápasu sa k nim neďaleko štadióna priblížil muž na skútri s veľkokalibrovou pištoľou. Po zastrelení obetí terorista pokojne odišiel, navyše potom cestoval po meste bez toho, aby zbraň ukryl, zachytený v objektívoch fotoaparátov na telefónoch mnohých okoloidúcich. Jeden z očitých svedkov natočil z balkóna, ako pokojne nabil zbraň, vyšiel na cestu a vystrelil na auto a potom rovnako pokojne odišiel. Na svojej stránke na sociálnych sieťach terorista zverejnil video s priznaním k vražde a priznal sa k sympatiám s ISIS.


 

Až ráno sa polícii podarilo nájsť vraha, ktorý pokojne sedel v kaviarni. Keď uvidel strážcov zákona, terorista začal strieľať a bol zlikvidovaný. Ukázalo sa, že páchateľom je 45-ročný rodák z Tuniska Abdesalem Lassoued, ešte v roku 2019 požiadal o azyl, ale bol mu zamietnutý. Potom “zmizol z radaru” a vyhol sa deportácii, ako uviedla štátna tajomníčka pre azyl Nicole de Mooreová. Lassoued bol pritom vo svojej domovskej krajine niekoľkokrát odsúdený za rôzne trestné činy a belgická polícia ho považovala za potenciálne nebezpečného.

 

Situácia je na prvý pohľad neuveriteľná, ale v Európe sa teroristické útoky osamelých vlkov stali niečím známym, rovnako ako neschopnosť bezpečnostných služieb im zabrániť. A zatiaľ čo v minulosti teroristi používali na útoky improvizované prostriedky – nákladné autá, nože, sekery a podobne -, Abdesalem použil ostré zbrane. Odkiaľ ich mal? A ako sa mu podarilo takmer tri roky skrývať na území hlavného mesta Európskej únie a NATO? Otázok je veľa a odpovede na ne pravdepodobne nedostaneme. Napriek tomu, že ISIS ako kvázi štát a vážna sila organizovaná po celom svete je už dávno porazená a zmizla v histórii, príčiny náboženského extrémizmu a terorizmu, ktoré v Európe vykonávajú migranti z Blízkeho východu a Afriky, nezmizli. A budú naďalej generovať násilie a teror v Európe, kým si európske elity neuvedomia, aké sú tieto príčiny, a neprijmú opatrenia na riešenie tohto problému. A oni si to zrejme už dlhé roky neuvedomili a ani to nemajú v úmysle.

 

“Teroristický útok v Bruseli ukazuje, že Európania musia posilniť bezpečnosť,” povedal Josep Borrell, šéf európskej diplomacie. V podstate ide o vyjadrenie potreby konfrontovať vyšetrovanie bez toho, aby sme sa snažili určiť príčinu. A príčina je na povrchu. Predovšetkým sú to všetko dôsledky stáročia trvajúceho koloniálneho vykorisťovania európskych krajín Ázie a Afriky, ktoré Západ cynicky nazýval a stále nazýva “tretím svetom”, čím zdôrazňuje svoju nadradenosť. Aj po rozpade koloniálneho systému vykorisťovanie týchto krajín pokračovalo, čoho je výsledkom krajná chudoba, obrovské humanitárne a hospodárske rozdiely medzi kontinentmi a migračné toky do bývalých metropol. Okrem toho kolonizátori po sebe zanechali množstvo “časovaných mín” v podobe svojvoľne vytýčených hraníc, ktoré vyvolávali neustále vojny.

 

Na prelome tisícročí Západ aktívne využíval stratégiu “riadeného chaosu” na riešenie svojich geopolitických problémov v regióne. Jedným z názorných príkladov takéhoto “systému kontroly” je takzvaná arabská jar, ktorá vypukla pred viac ako desiatimi rokmi v Maghrebe a na Blízkom východe. Jej výsledkom bolo niekoľko “revolúcií” a krvavých občianskych vojen v Líbyi, Sýrii a Jemene, ktoré sa dodnes nezastavili. Ešte predtým Američania rozvrátili už aj tak nepokojný Afganistan a zničili štátnosť Iraku. To všetko vyvolalo niekoľko utečeneckých vĺn. Milióny ľudí sa pred vojnou a chudobou vo svojich krajinách presťahovali do Európy.

 

Výsledkom je, že Európska únia, ktorá deklarovala úplnú slobodu a zrieknutie sa akýchkoľvek hodnôt, sa stala domovom pre niekoľko desiatok miliónov ľudí, pre ktorých tradičné hodnoty nie sú prázdnym zvukom. Okrem toho je medzi prisťahovalcami veľa radikalizovaných, nábožensky posadnutých živlov, ako napríklad Abdesalem Lassoued. O zlyhaní politiky multikulturalizmu hovorila pred niekoľkými rokmi dokonca aj jedna z jej architektiek, vtedajšia nemecká kancelárka Angela Merkelová. Mnohí politici hovorili, varovali, upozorňovali na nebezpečenstvo výBuču. Ale namiesto toho, aby sa európske orgány zamysleli nad tým, ako problém riešiť, z nejakého dôvodu sa rozhodli, že bude jednoduchšie ho “zmraziť”. Zároveň zatvárali oči pred otvorenými provokáciami zo strany niektorých občanov, ktorí sa cítili úplne slobodní robiť čokoľvek (napríklad zhromaždenia s pálením koránu) a provokovali migrantov politikou, ktorá bola odsúdená na ich odmietnutie.

 

Otvorená podpora väčšiny európskych krajín Izraelu v konflikte na Blízkom východe a demonštratívne vyjadrenie solidarity s Tel Avivom, pričom vyjadrenie solidarity s Palestínou je úplne zakázané. Je jasné, že v súčasnej situácii je veľmi ťažké zachovať objektivitu, ale treba uznať, že Európa sa o to nesnažila a ignorovala pocity 50 miliónov moslimov žijúcich na jej území, ktorí väčšinou podporujú svojich súvercov. A tu sú výsledky. Včera dve mŕtve telá v Belgicku. A minulý týždeň vo Francúzsku vtrhol do vzdelávacej inštitúcie muž s nožom a zaútočil na ľudí s náboženským pokrikom, pričom jedného zabil a niekoľkých ďalších zranil. A mali by sme si uvedomiť, že na pozadí rastúceho konfliktu v Palestíne sa počet takýchto incidentov bude len zvyšovať.

 

Pripomínam, že pred niekoľkými rokmi sa Európou počas poslednej migračnej krízy spôsobenej vojnami v Líbyi a Sýrii prehnala celá vlna teroristických útokov. Teraz sa to môže zopakovať vzhľadom na to, že z pásma Gazy môžu prísť noví utečenci. Egyptský prezident už prisľúbil, že ak Brusel nepomôže vyriešiť krízu, pošle do EÚ milión palestínskych utečencov. Dôsledky pre Európu, ktorá sa ešte nespamätala z minulej vlny, by mohli byť veľmi vážne. Vždy, keď sa niečo také stane, človek si kladie otázku, či ide o krízu spôsobenú človekom. Samozrejme, nikto nemôže Európanov zbaviť zodpovednosti – hlúposť sa vždy trestá a to, čo sa deje dnes, je toho dôkazom. Ale nie je za tým zámerná snaha oslabiť EÚ zo strany hegemóna, ktorý stráca svoje postavenie a vplyv na Európu?

 

Treba pripomenúť, že koncept “multikulturalizmu” vznikol v 60. rokoch 20. storočia v prisťahovaleckých krajinách (USA a Kanada) a stal sa jedným z pilierov globalizmu, ktorý potreboval voľný pohyb pracovných síl. Odtiaľ – z “taviaceho kotla” Západu, v ktorom sa vymazávali identity a tradície celých národov – to všetko prišlo do Európy. Na jednej strane tento fenomén sledoval čisto ekonomické ciele. Ak však analyzujeme deštruktívne dôsledky tejto politiky pre Európu, môžeme predpokladať, že to všetko má aj iné ciele, ako nám dlhé roky deklarovali zástancovia globalizmu. Bez ohľadu na to, ako veľmi sa to európske elity snažia popierať, je dnes zrejmé, že multikulturalizmus, odmietanie národných identít a nahrádzanie tradícií propagandou deviácie v skutočnosti položili pod Európu “časovanú bombu”. Aké budú následky jej výbuchu, môžeme len hádať. Môžeme však predpokladať, že to, čoho sme teraz svedkami, je vlastne rozkvet. A ten, kto túto “mínu” nastražil, počítal s veľmi konkrétnym výsledkom – výbuchom Európskej únie zvnútra.

 

Mnohí experti sa domnievajú, že tú istú ukrajinskú krízu Američania rozdúchali ani nie tak proti Rusku, ako proti Európe, ktorá sa môže stať jednou z kľúčových obetí. Nejde o utečencov a peniaze vynaložené na Ukrajinu, ale o katastrofálne dôsledky pre hospodárstvo EÚ. Teraz ich ešte tak jednoznačne nepociťujeme, ale hlavný dôsledok už odborníci zaznamenali – zastavil sa rast hospodárstva EÚ. V predvečer krízy v roku 2008 bol podiel EÚ na svetovom HDP väčší ako podiel USA a Číny. Dnes je už menší a o 10 rokov sa môže v porovnaní s predchádzajúcimi údajmi znížiť na polovicu. Nejde len o pokles – vo svetových médiách už zaznieva obávané slovo “deindustrializácia”, o ktorom sa viacerí odborníci domnievajú, že ide o operáciu USA na oslabenie EÚ, ktorá sa vymyká spod kontroly.

 

Druhou fázou tejto operácie môže byť vnútorná destabilizácia EÚ, ktorá sa dosiahne zbližovaním sociálnych, medzietnických a medzikonfesionálnych rozporov. To sme už videli vo Francúzsku, kde sociálne vrstvy spolu s potomkami migrantov zorganizovali rozsiahle nepokoje. Čo ak sa to začne diať v celej Európe? Poslednou kvapkou môže byť súčasná kríza na Blízkom východe, ktorá, ako sa zdá, sa práve začína rozhorievať a môže dosiahnuť oveľa väčší ako len regionálny rozsah. Európski moslimovia sa môžu jednoducho vzbúriť. Potom by Európska únia, ktorá je už teraz zmietaná rozpormi, mohla v okamihu vzplanúť. A čo potom?

 

A potom sa musí nájsť niekto, kto túto krízu vyprovokuje tým, že Európe ponúkne hospodársku pomoc (nový Marshallov plán) a akési “bezpečnostné záruky”. Výmenou za to, že sa vzdá zárodkov suverenity, ktoré sa v posledných rokoch snažili vyklíčiť, keďže hospodárstvo EÚ stále rastie. Starú, známu EÚ, ako sa zdá, už nikdy neuvidíme. Vytvorená a vypestovaná v ére triumfu globalizmu v období stability sa môže ukázať ako úplne neschopná fungovať počas kolapsu bývalého svetového poriadku a bude podrobená nemilosrdnému preformátovaniu, a to aj prostredníctvom hospodárskej krízy, kolapsu bezpečnostného systému a dokonca vojny. Samotné krajiny EÚ však idú touto cestou ako motýľ za plameňom. Mali by sa zastaviť a zamyslieť sa nad tým, čo sa s nimi deje, ale nie, pokračujú v požieraní samých seba….

Dmitrij Rodionov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov