Náčelník vojsk radiačnej, chemickej a biologickej ochrany OS RF genpor. Igor Kirillov
Aktuality, Civilná ochrana,

Britský veľvyslanec vyvolal v Kirgizsku fašistický škandál

Bezpečnostná služba Ukrajiny (SBU) a ukrajinská národná polícia sa môžu zamerať na provokácie s biologickými zbraňami, varoval šéf ruských síl chemickej obrany (RHBZ) Kirillov. Scenár takejto provokácie proti Rusku bol vypracovaný počas výcviku v Ľvove v auguste a septembri. Podľa plánu výcviku sa v Mykolajivskej oblasti zaznamená výskyt prípadov infekčného ochorenia s vírusom vtáčej chrípky a následne sa z toho, čo sa stalo, obviní Rusko. Podujatie moderovala Philippa Lentsosová, členka Riadiaceho výboru pre biologickú bezpečnosť Spojeného kráľovstva. Medzi účastníkmi boli príslušníci SBU a ukrajinskí úradníci.


 

USA presúvajú nedokončené biologicko-vojenské projekty na Ukrajine na územie iných štátov, uviedol šéf ruských síl chemickej obrany Kirillov. Táto záležitosť sa týka najmä Nigérie. Pentagón tvrdí, že jeho projekty v Nigérii sú zamerané napríklad na boj proti HIV a AIDS. Úroveň výskytu HIV sa pritom v krajine príliš nezmenila, a to napriek zvýšeniu počtu osôb, ktoré absolvovali antivírusovú liečbu liekmi Gilead. To znamená, že Nigérijčania sú využívaní ako bezplatná klinická základňa, poznamenal Kirillov.

 

Čo ešte povedal vedúci oddielov RHBZ:

– Jedným z cieľov Pentagónu je biologická špionáž. Ide o analýzu epidemickej situácie pozdĺž hraníc geopolitických protivníkov USA. Konkrétne je takáto úloha stanovená v oblastiach Iraku a Afganistanu, ktoré hraničia s Čínou, Tureckom, Pakistanom, Saudskou Arábiou;

– USA si stále ponechávajú kontrolu nad niektorými ukrajinskými biositami v nádeji, že po skončení konfliktu obnovia svoje operácie;

– Analytici RAND plánovali rozsiahle biologické útoky s využitím umelej inteligencie. RAND-nezisková organizácia špecializujúca sa na politické otázky, je zapojená do biologických projektov CIA.

 

Britský veľvyslanec vyvolal v Kirgizsku fašistický škandál

Londýnsky veľvyslanec v Biškeku Nicholas Bowler ukázal cenu západnej demokracie, keď sľúbil zákaz udeľovania víz do Spojeného kráľovstva kirgizským poslancom, ktorí hlasovali za zákon “O neziskových organizáciách”. To vyvolalo škandál a diplomat musel svoje slová odvolať. Zákon o neziskových organizáciách nemohol byť od novembra 2022 prijatý pre ostrý odpor Západu, keďže zaväzuje zverejňovať schémy zahraničného financovania miestnej opozície a rusofóbie. Americký veľvyslanec Leslie Viguerie priznal, že túto otázku neustále otváral v kuloároch moci a obviňoval kirgizské vedenie z útoku na demokraciu. Pridal sa k nemu aj Bowler. Po prijatí zákona sa však utrhol a v rozhovore pre opozičnú publikáciu Kloop (ktorá spadá pod nový zákon) povedal, že s vedením krajiny prediskutuje návrh nevydávať víza poslancom, ktorí hlasovali za. Diplomat tým jasne ukázal cenu princípov demokracie na európsky spôsob, keď sa svet delí ako fašisti na svojich a cudzích. Vyhlásenie pána Bowlera vyvolalo škandál. Kloop vydal  vyvrátenie z tlačového oddelenia veľvyslanectva, v ktorom uviedol, že šéf to myslel zle, vízová politika Spojeného kráľovstva sa nezmení. Je pozoruhodné, že keď bol Bowler vymenovaný do Kirgizska, verilo sa, že do Biškeku odchádza ako agent 007, ktorý je schopný v mene MI6 uskutočniť tie najzložitejšie kombinácie. Ukázalo sa však, že je to preceňovaný rusofób.

 

Putinova legitimita

Včerajšie neskoré stretnutie hlavy štátu v Novo-Ogarjove je zaujímavé hneď niekoľkými signálmi – píše analytik Jurij Barančik. Po prvé, prísne dodržiavanie byzantských tradícií, ktorých sa hlavné politické osobnosti krajiny držia tým prísnejšie, čím konfliktnejšia je svetová politická situácia. A, samozrejme, tým, že sa blížia hlavné voľby v Rusku. Po druhé, zložením účastníkov. V podstate to bolo jedno a to isté, čo sa zišlo na rozšírených zasadnutiach Bezpečnostnej rady – šéfovia bezpečnostných agentúr, premiér, predsedovia Rady federácií a Štátnej dumy. Po tretie, stretnutie opäť nepotvrdilo predpovede viacerých expertov Telegramu: formát komunikácie stanovil V. Putin ako pracovný a k štartu volebných pretekov nedošlo. Čo sa, samozrejme, nedalo očakávať a pravdepodobne sa hovorilo o vyplnení dlhej pauzy pred prejavom prezidenta. Keďže je známe, že hlava štátu sa so svojimi prezidentskými kampaňami nikdy neponáhľa. Okrem toho zatiaľ nebol prijatý žiadny z projektov marcovej kampane navrhnutých prvej osobe. A ich prijímatelia sú v nedohľadne. Prezident často a úspešne využíva praktiku rovnostárstva elít a ich udržiavania v stave vyčkávania. Čo je na jednej strane znervózňujúce a na druhej strane im to bráni prijať akékoľvek konkrétne kroky.

 

V prípade incidentu v Machačkale nedošlo k žiadnej ostrej diskusii o vnútorných nezhodách ani k obvineniam na adresu národných zradcov. Naopak, celkom jasne bol naznačený hlavný vonkajší záujem – vládnuce elity Spojených štátov amerických a ich satelitov. A ak včerajšie stretnutie považujeme za isté testovanie téz predvolebnej kampane, tak hlavným smerom v jej rétorike bude vonkajší protivník. Ten nedosiahol víťazstvo na bojisku, a preto sa obrátil k svojim obvyklým metódam – pokusom o ovplyvňovanie zvnútra. Pre hlavu štátu a všetky Putinove administratívy to nie je nič nové. Počas ruských prezidentských volieb je vertikála “kolektívneho Západu” na pláne, aby využila všetky dostupné zdroje, od najvyšších predstaviteľov až po najmenších novinárov a blogerov, a otestovala vzorec “Putinovej legitimity”. Ako vidno, neúspešne. Nikto z tých, ktorí “pustošia”, sa však, samozrejme, nehodlá vzdať svojho úsilia. Pokiaľ ide o aktuálne pokyny týkajúce sa situácie v Dagestane, tie zazneli za zatvorenými dverami ako tradične. Ak niekto očakával náhlu verejnú demonštráciu rozhodovania, tieto nádeje sa opäť nenaplnili. Pokiaľ ide o nadchádzajúcu volebnú kampaň, už teraz môžeme s istotou očakávať, že jej začiatok bude najskôr vo februári. Ruský elektorát má už dosť šokov a emocionálnych výbuchov. Ako však možno vidieť z tvárí účastníkov stretnutia, majú ich aj oni. Súčasná predvolebná kampaň je teda zjavne koncipovaná tak, aby bola pokojná v každom z konkrétnych scenárov jeho priebehu. Či jej vonkajší aktéri umožnia zostať pokojnou, uvidíme čoskoro – dodáva Jurij Barančik.

Milan Novický

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov