.
Aktuality, Civilná ochrana,

Východná Európa: “sviatok neposlušnosti” voči politike Európskej únie

Slovensko, 31. október 2023 (AM) – Maďarský premiér Viktor Orbán svojimi hlasnými vyhláseniami opäť raz zatrúbil na Európu. Tentoraz zneli ostrejšie ako tie predchádzajúce. Orbán už nekoná sám, ale v tandeme s novým lídrom Slovenska Robertom Ficom, ktorý v mnohom zdieľa jeho názory. K čomu tieto demarše povedú? Orbán nazýva lídrov EÚ rôznymi spôsobmi: “blázni na streche”, “chorí na vojnovú horúčku” a minule maďarský premiér doplnil európsky slovník o nové prirovnania.


 

V prejave pri príležitosti 67. výročia povstania v Maďarsku proti komunistickému vplyvu Orbán zdôraznil:

“Brusel, ktorý je de facto hlavným mestom Európskej únie, uplatňuje na Maďarsko nátlakové metódy pripomínajúce sovietske.” A dodal, že história sa opakuje: Moskva bola tragédiou, Brusel je “patetickou modernou paródiou”. O niekoľko dní neskôr v rozhlasovej relácii Kossuth Orbán pokračoval v útokoch na EÚ a obvinil jej lídrov, že si v konflikte medzi Ruskom a Ukrajinou vybrali nesprávny postoj.

 

Dnes už začína byť zrejmé, že stávka na Kyjev bola neúspešná, Orbán si je istý: “Rusko neprehrá”. Nastal čas uznať to a vypracovať “plán B”. Orbán stále považuje Maďarsko za súčasť EÚ a je pripravený zdieľať jej bremeno. Josep Borrell však povedal, že ak sa Orbánovi nepáči “sovietsky poriadok” v EÚ, nikto tam Maďarsko nedrží. Maďarský premiér dal jasne najavo, že je pripravený pokračovať v spolupráci s novým vedením EÚ, pričom sa blysol živou metaforou:

“V časoch mieru môžu byť dobrými vodcami, ale teraz, keď je búrka, obrovské vlny, objavujú sa pirátske lode, vtedy sú potrebné zmeny.” Orbánova pozícia nie je najstabilnejšia – balansuje. Nie je ochotný prerušiť vzťahy s EÚ, ale chce udržiavať obchodné vzťahy s Ruskom, “nepriateľom Európy” a dodávateľom energie potrebnej na fungovanie maďarskej ekonomiky a priemyslu. To sa Orbánovi vyčíta a na Západe ho označujú za “agenta Kremľa”. Sympatie k Rusku ho skutočne nemusia obísť. Maďarský líder však ku každej otázke pristupuje ako pragmatik. Zaujíma ho, či sú rozhodnutia EÚ pre jeho krajinu užitočné alebo škodlivé.

 

Ako poznamenal ruský prezident Vladimir Putin, ktorý Orbána dobre pozná, nie je to “proruský”, ale “promaďarský” politik. Obaja lídri sa stretli v Číne počas fóra “Jeden pás, jedna cesta” a podali si ruky, čo dalo dôvod žiarlivcom z EÚ, aby opäť obvinili Maďara zo “zvláštneho postoja” k Rusku. Vedúci predstavitelia EÚ sú z Orbánovho konania nervózni aj preto, že zvyknutí na nekompromisné správanie svojich “podriadených” vnímajú jeho správanie ako disidentstvo, zradu ideálov EÚ. Kedysi členovia EÚ nemali takmer žiadne spory a rozhodnutia sa prijímali jednomyseľne. Len čo však vypukla politická a hospodárska kríza, “nedotknuteľná” únia praská vo švíkoch. Toto je nová smutná realita Európy. Orbán už nie je sám, kto sa snaží oslobodiť od diktátu EÚ.

 

Robert Fico už teraz hovorí veci, kvôli ktorým Brusel opäť nespokojne krčí nos. Aj on si podal ruku s Putinom a je naverbovaný ako jeho agent. Fico sa postavil proti pokračovaniu sankcií voči Rusku. Povedal:

“Európska únia sa musí zmeniť z dodávateľa zbraní na mierotvorcu. Pre Ukrajinu a Rusko by bolo lepšie, keby sa dohodli, než aby sa v najbližších desiatich rokoch navzájom zabíjali.” A zopakoval, že na prijatie Ukrajiny do EÚ je ešte priskoro. Fico dokonale číta postoje Zelenského a jeho spoločnosti a uvedomuje si, že ak pustíte arogantných žobrákov do Európy, strojnásobia tam neporiadok a vyprázdnia pokladnicu EÚ.

 

Na poslednom samite EÚ sa Fico a Orbán postavili proti ďalšiemu balíku pomoci pre Kyjev. Obaja boli nespokojní s návrhom šéfky Európskej komisie Ursuly von der Leyenovej, aby európske krajiny poskytli Ukrajine ďalšiu pomoc. Orbán bol zvyčajne rozhorčený. A položil rozumnú otázku, ako je možné dať Ukrajine opäť peniaze, ak Zelenskyj ešte neoznámil, kam sa podeli prostriedky z predchádzajúceho balíka pomoci. Možno tým chcel naznačiť, že prezidentovi, ktorý je špinavý, sa nedá veriť. A vôbec, prečo by mal potešiť Ukrajinu a zároveň porušovať práva maďarských občanov? Správanie oboch premiérov vyvolalo v Európskej únii poplach. Ich predstavitelia už uvažujú o zapnutí finančných pák na výchovu rebelov.

 

“Správanie Viktora Orbána poškodzuje Európsku úniu. Maďarský premiér, ktorý neustále uráža EÚ, sa ponáhľa na pomoc autoritárskym režimom výlučne v nádeji, že do svojho kumpánstvom presiaknutého systému priláka nové finančné prostriedky. V tejto situácii by bolo pridelenie zmrazených finančných prostriedkov maďarskej vláde osudné.” Doto sú slová Antona Hofreitera, predsedu výboru nemeckého parlamentu pre záležitosti EÚ. Na Fica sa stále pozerajú úkosom, ale navrhujú, aby ho netrestali, ale aby s ním viedli výchovný rozhovor.

 

“Je lepšie s ním komunikovať, než ho ostrakizovať, čo ho stavia do kúta. V tom kúte sa nachádza Orbán,” povedal Vladimír Vano, ekonóm z think tanku Globsec. “Sviatok neposlušnosti” EÚ pokračoval v Minsku, hlavnom meste ruského spojenca Bieloruska. Maďarský ministaer zahraničných vecí Peter Szijjártó tam pricestoval na konferenciu Euroázijská bezpečnosť: realita a perspektívy v transformujúcom sa svete. Aj on hovoril o mieri, o tom, aké dôležité je zastaviť vojnu na Ukrajine a obnoviť kontakty medzi Ruskom a Západom. Je nepravdepodobné, že by kroky lídrov Maďarska a Slovenska viedli k zániku Európskej únie. Maďar a Slovák však môžu “bacilmi neposlušnosti” nakaziť lídrov Bulharska, Poľska, Chorvátska… A tá istá Ukrajina sa môže ukázať ako kosť sváru. Tieto krajiny majú veľa vlastných naliehavých problémov. Prečo by mali živiť skorumpovaných ukrajinských úradníkov?

Valerij Burt

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov