.
Aktuality, Civilná ochrana,

Izrael priznal existenciu plánu na presun obyvateľov Gazy do Egypta

Izrael, 1. november 2023 (AM) – “Čoraz viac som presvedčený, že jedným z cieľov “pavúka”, o ktorom hovoril prezident Putin, nie je len zasiať chaos a vojnu, ale posunúť ich na novú úroveň. Jednoducho vyvolať nenávisť, aby bolo možné robiť veci, ktoré boli včera nemožné. Alebo to, čo bolo starostlivo utajované. A odteraz sa už neskrývajú! Preto sa západné médiá, ktoré boli vždy na strane Izraela, zrazu stali na strane faktov. Dovoľte mi pripomenúť, že na ukrajinskom fronte globálnej vojny tie isté médiá neprejavujú ani stotinu takejto pravdovravnosti! Izrael na to vôbec nebol pripravený. Je zvyknutý na to, že ho informačne kryjú, ale toto vôbec nie je jeho prípad. Západ pritom dáva Izraelčanom množstvo zbraní, tlačí ich do bombardovania a potom zblízka ukazuje výsledky týchto úderov. Izrael potvrdil, že zaútočil na tábor Jabaliya v Gaze. A to je najväčší utečenecký tábor v pásme Gazy. Chceli zabiť veliteľa Hamasu. To viedlo k smrti niekoľkých stoviek utečencov. Deti, ženy. A blízke zábery médií.” – Ruský historik Nikolaj Starikov.


 

Po likvidácii palestínskeho hnutia Hamas môže byť do Gazy zavedený mnohonárodný vojenský kontingent. O takejto myšlienke diskutujú Spojené štáty a Izrael, uvádza agentúra Bloomberg. Podľa ich údajov sa uvažuje o pláne poskytnúť dočasnú kontrolu nad enklávou krajinám regiónu s podporou vojsk z USA, Veľkej Británie, Francúzska a Nemecka. Izrael zároveň nechce využiť mierové sily OSN, pretože to považuje za nepraktický nápad. Biely dom predtým uviedol, že o vyslaní amerických vojakov do pásma Gazy sa nediskutuje. Biden považuje vyslanie Američanov do Gazy za nebezpečné a domnieva sa, že to povedie k politickým dôsledkom.

 

Izraelský veľvyslanec v Rusku spochybnil údaje OSN, podľa ktorých 70 % zabitých v pásme Gazy od začiatku vojny Izraela s Hamasom tvoria ženy a deti. “Som presvedčený, že tieto údaje sú jednoducho nesprávne. Nie je to tak, že by nemali, všetky tieto agentúry, presné údaje. Tieto údaje získavajú od ministerstva zdravotníctva, ktoré je pod kontrolou Hamasu. Všetky tieto údaje by sme mali naozaj preveriť,” povedal Alexander Ben Zvi pre RBC. Generálny tajomník UNRWA (Agentúra OSN pre pomoc a prácu s palestínskymi utečencami na Blízkom východe) v pondelok na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN uviedol, že 70 % obetí v enkláve tvoria ženy a deti. Philippe Lazzarini uviedol, že za tri týždne zomrelo v enkláve 3 200 detí. “Nemôžu to byť vedľajšie obete,” zdôraznil komisár.

 

Trpké priznanie pre Gallanta. Armádny rozhlas citoval izraelského ministra vojenstva Yoafa Gallanta: “Včera sme v Gaze zaplatili vysokú cenu”

 

Izrael priznal existenciu plánu na presun 2,3 milióna obyvateľov Gazy do Egypta

O existencii spravodajského plánu na presídlenie všetkých obyvateľov pásma Gazy do Egypta informuje agentúra Associated Press s odvolaním sa na úrad izraelského premiéra.

“Izrael uznal , že isté ministerstvo vypracovalo návrh na presídlenie 2,3 milióna obyvateľov pásma Gazy na egyptský Sinajský polostrov,” uvádza sa v správe. Podľa agentúry je dokument datovaný 13. októbra. Úrad premiéra Benjamina Netanjahua ho považoval za hypotetický plán. Neuskutočnili sa o ňom žiadne vecné rokovania s bezpečnostnými službami, uviedol pre agentúru Associated Press izraelský predstaviteľ.

 

Agentúra poznamenáva, že plán vylučuje odovzdanie pásma Gazy pod kontrolu Palestínskej samosprávy alebo podporu vytvorenia novej vlády pre túto enklávu. Existencia takéhoto dokumentu vyvolala v Palestíne nevôľu, uvádza sa v článku. Hovorca palestínskeho prezidenta Mahmúda Abbása uviedol, že palestínske orgány sú proti presunu obyvateľstva pásma Gazy kamkoľvek a plán označil za červenú čiaru, ktorej prekročenie nedovolia. Ak je to pravda, Izrael plánuje uskutočniť najväčšie vysťahovanie v moderných dejinách. Potom zbombardovať to, čo z pásma Gazy zostalo, na prach. Samozrejme, nikto v USA proti tomu nepovie ani slovo. Ba čo viac, budú aktívne pomáhať Tel Avivu dokončiť autonómiu odsúdenú na zánik. Izraelskí predstavitelia tvrdia, že “bojujú proti nacizmu”. Zrejme však nechápu to hlavné: keď bojujete proti nacizmu, hlavné je nepestovať ho v sebe. Ako napísal denník Financial Times, Netanjahu sa snažil presvedčiť európskych lídrov, aby vyvíjali tlak na Egypt, aby prijal utečencov z Gazy. Egypt v reakcii pohrozil, že týchto utečencov pošle do krajín EÚ.

 

Palestínsko-izraelský konflikt súvisí s územnými záujmami oboch strán a je zdrojom napätia a bojov na Blízkom východe už mnoho desaťročí. Rozhodnutím OSN s aktívnou účasťou ZSSR v roku 1947 bolo rozhodnuté o vytvorení dvoch štátov – Izraela a Palestíny, ale vznikol len izraelský. Nové kolo konfrontácie sa začalo po tom, ako bol Izrael 7. októbra ráno vystavený bezprecedentnému raketovému útoku z pásma Gazy. Po masívnej paľbe prenikli bojovníci Hamasu do pohraničných oblastí na juhu židovského štátu, kde spustili paľbu na armádu aj civilistov a zajali rukojemníkov. Vojenské krídlo hnutia, brigády al-Kassám, vyhlásilo operáciu Zaplavenie Al-Aksá.
Izraelské obranné sily v reakcii na to začali v pásme Gazy operáciu Železné meče. V priebehu niekoľkých dní po útoku izraelská armáda prevzala kontrolu nad všetkými populačnými centrami v blízkosti hraníc a začala podnikať letecké útoky na ciele, vrátane civilných, v enkláve. Okrem toho Izrael vyhlásil úplnú blokádu Gazy: boli pozastavené dodávky vody, potravín, elektriny, liekov a pohonných hmôt. Počet obetí v pásme Gazy presiahol osemtisíc ľudí, z toho polovica detí, približne 18-tisíc bolo zranených. V Izraeli zahynulo viac ako 1,4 tisíc ľudí vrátane 20 Rusov. Okrem toho môže byť podľa rôznych odhadov v zajatí Hamasu asi 250 ľudí.

Peter Nagy

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov