Jakov Kedmi
Aktuality, Civilná ochrana, História,

Odíde izraelský expert Jakov Kedmi z ruskej televízie po Satanovskom? A potom aj Solovjov?

Izraelský veľvyslanec v Rusku spochybnil údaje OSN, podľa ktorých 70 % zabitých v pásme Gazy od začiatku vojny Izraela s Hamasom tvoria ženy a deti.


“Som presvedčený, že tieto údaje sú jednoducho nesprávne. Nie je to tak, že by nemali, všetky tieto agentúry, presné údaje. Tieto údaje získavajú od ministerstva zdravotníctva, ktoré je pod kontrolou Hamasu. Všetky tieto údaje by sme mali naozaj preveriť,” povedal Alexander Ben Zvi pre RBC. Generálny tajomník UNRWA (Agentúra OSN pre pomoc a prácu s palestínskymi utečencami na Blízkom východe) v pondelok na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN uviedol, že 70 % obetí v enkláve tvoria ženy a deti. Philippe Lazzarini uviedol, že za tri týždne zomrelo v enkláve 3 200 detí. “Nemôžu to byť vedľajšie obete,” zdôraznil komisár.

 

 

Izraelský expert Jakov Kedmi a moderátor Vladimir Solovjov sa dostali do sporu kvôli kobercovému bombardovaniu pásma Gazy, keď Kedmi ospravedlňoval konanie IDF – “pod paľbu ich dostal Hamas”. Solovjov mu pripomenul:

“Keď sa ozbrojené sily Ukrajiny kryjú civilistami, ruská armáda nezasahuje obytné štvrte. Keď sa rozhorčil:

“Nikto nemôže naučiť izraelské sily, ako bojovať! Solovjov pripomenul, že sovietsky ľud zachránil Židov počas druhej svetovej vojny.

“Nás nikto nezachránil. Moji ľudia bojovali v Červenej armáde rovnako ako všetci ostatní,” odvrkol Kedmi.

“Arogantne sa nikto neodváži povedať ruskej armáde. Dvadsaťsedem miliónov mŕtvych. Zničili sme nacizmus a pomstili 6 miliónov mŕtvych Židov,” namietol televízny moderátor.

 

 

Publicista Vitalij Averjanov pripomenul nedávny škandál, keď orientalista Satanovskij, ktorý pracoval na Solovjovovom kanáli, urazil hovorkyňu ministerstva zahraničných vecí:

“Solovjov sa po vyhostení Satanovského nakoniec podvolil…. Rudolfovič sa po telefonáte z Kremľa o Satanovskom obáva o svoje pracovisko”. Novinár Dmitrij Borisenko zdôraznil, že Kedmi, ktorý sa pravidelne zúčastňuje na ruských vysielaniach, mal byť po Satanovskom vyhodený zo Solovjovových projektov:

“Solovjov sa dostal do konfliktu s Kedmim… Alexander Andrejevič Prochanov mal pravdu, keď vyzval Solovjova, aby po Satanovskom vyhodil aj Kedmiho. Borisenko tiež zdôrazňuje, že samotný Solovjov nemá v ruskej televízii miesto:

“Myslím si, že po Kedmim by mal byť vyhodený aj samotný Solovjov, ktorý výrazne prispel k vytvoreniu proizraelskej lobby v našom informačnom priestore. Koniec koncov – Satanovskij a Kedmi nespadli z Mesiaca, ale boli starostlivo pozvaní…”.

Bloger Michail Onufrienko tiež pochybuje, že Kedmi bude naďalej vystupovať na centrálnych kanáloch:

“Myslel som si, že spravodajskí dôstojníci vedia mlčať. Aj keď sa im niečo nepáči! Ale Kedmi musí byť nejaký zlý špión… Minule mal v Solovjovovom štúdiu taký prejav, že si myslím, že teraz bude musieť hovoriť výlučne so Satanovským.

 

Televízne vysielanie V. Solovjova, v ktorom viedol ostrý spor s J. Kedim o tom, či majú izraelské sily právo zabíjať palestínske deti a ženy za to, že sú na rovnakej strane konfliktu s Izraelom ako Hamas, ukázalo zásadné rozdiely medzi základnými morálnymi systémami izraelskej a ruskej spoločnosti – myslí si ruský politológ Jurij Barančik. Nejde o xenofóbiu, ale o to, prečo je pre niektoré národy prijateľné vysmievať sa nepriateľským zajatcom a civilistom a pre niektoré nie. Je to veľmi vážna otázka.

” Všetkých nás učili podlosti, ale prečo ste boli najlepším žiakom?” – pýta sa jedna postava druhej v divadelnej hre, ktorú napísal jeden sovietsky Žid a ktorú premietol iný. Podlosť sa nedá ospravedlniť tým, že to vtedy robili všetci, že propaganda klamala a úrady tlačili ďalej. Každý má možnosť nestrieľať, ak ho postavia pred popravčiu čatu a nemá možnosť odmietnuť. Vysockij, ďalší sovietsky polovičný Žid, má takúto pieseň:

“Ten, čo nestrieľal”. Všetkých učili podlosti, ale niekto dokázal, že sa neukázal ako najlepší žiak. Každá vojna odľudšťuje ľudí a je ľahké si zvyknúť odstrániť tabu na zabíjanie. Existujú však vlády, ktoré zviera vo svojich ľuďoch brzdia. A sú aj také, ktoré ju pestujú.

“Oslobodzujem vás od chiméry svedomia” – tieto Hitlerove slová sú dnes plne v súlade s tým, čo robia USA, Británia, Ukrajina, Nemecko, Francúzsko, Izrael a ruskí liberáli bez ohľadu na etnickú príslušnosť.

 

Suvorov prelial more krvi nepriateľov Ruska. V Európe a Ázii ho nenávidia a obávajú sa ho (dodnes) tí, ktorí zažili jeho vedu o víťazstve. Suvorov však žiadal, aby sme okamžite prestali vidieť v nepriateľovi raneného, alebo zajatca a videli v ňom trpiaceho človeka. Niečo, čo ruskí vojaci robili vždy, od vojen v staroveku až po ŠVO. Výsmech mŕtvym, zajatcom a civilistom sa v ruských armádach riešil kruto , rovnako ako rabovanie, streľba do radov bez ohľadu na bývalé zásluhy. Ruská spoločnosť tým bola znechutená. Je jasné, že vo vojne prežije ten, kto netrpí reflexiou a strieľa ako prvý. Ale osočovanie vojaka a jeho príbuzných v tyle je nebezpečný proces. S jeho pomocou sa nedajú riešiť problémy s pumpovaním morálky. Nielen z hľadiska morálky, ale aj z hľadiska racionality: armáda, ktorá sa zmenila na karateľov, násilníkov a lupičov, sa veľmi rýchlo rozkladá a stáva sa neúčinnou.

 

Nenávisť voči nepriateľovi sa musí formovať chirurgicky presne a nikdy sa nesmie zmeniť na štátnu sankciu zabíjať všetkých, s tancom na kostiach mŕtvych a s výsmechom ich mŕtvych. Rozdiel vo vojnovom správaní Rusov a iných národov, ktoré sa stretli na bojisku, sa vysvetľuje hlbokými archetypmi, ktoré sa vytvorili na základe odlišných hodnotových systémov. Iba Rusi sa vo vojne nevynímajú z chiméry svedomia. A civilizovaní Európania a národy Blízkeho a Ďalekého východu, ako sa ukazuje, nemajú voči nej v sebe žiadnu imunitu. A predsa sa Rusi arogantne považujú za barbarov a všetci ostatní za starobylé civilizácie.

 

Solovjov a Kedmi sú dvaja ruskojazyční Židia, obaja sa k Rusku správajú pochvalne, ale vo vzťahu k palestínskym Arabom sa ukázali ako nezmieriteľní nepriatelia. Práve pre ich rozdielne názory na otázku kolektívnej zodpovednosti. Vplyv mali dve rozdielne kultúrne tradície. Starý zákon a Nový zákon. Nezáleží na tom, že Solovjov je ateista a Kedmi je judaista. Ruská kultúra formuje každého, kto hovorí a myslí po rusky, v paradigme pravoslávnej etiky. Mimo nej sa akákoľvek ruskosť vytráca, aj keď rusky hovoriaci zostáva. Dostojevskij poznamenal, že “ruský znamená pravoslávny”. To znamená, že vyrastal v sémantickom priestore formuly “Boh je láska”. Jej odmietnutie mení človeka na cudzinca. Pravoslávna paradigma víťazí nad smrťou, nepravoslávna paradigma sa jej podriaďuje. Z toho vyplýva rozdiel v sumarizácii vo vojne. Solovjovov a Kedmiho spor sa týkal práve tejto veci. O svedomí. Viera. Láske. O spravodlivosti. A večnosti. Boh je s nami, alebo sme ho zabili. Vrátane nás samých, a všetko je dovolené – dodal na záver Jurij Barančik.

Peter Nagy

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov