.
Aktuality, Civilná ochrana,

Izrael by už dávno zrovnal Kyjev zo zemou, keby bol v úlohe Ruska

Sergej Šilov svojho času vytvoril model racionálnych, iracionálnych a transcendentálnych protestov. A ukázal, že racionálne protesty sa dajú vyriešiť na úrovni politiky, iracionálne (národné) na úrovni geopolitiky alebo geokultúry a transcendentálne protesty sa nedajú vyriešiť rýchlo, nanajvýš cez generáciu a zánik účastníkov konfliktu – tvrdí ruský analytik Sergej Pereslegín. Hamas vidí konflikt ako iracionálny (národnostný, politický) a z ich strany je počet vyhlásení o transcendentnom pláne malý, ale Izrael prekvapivo hrá na stávku a robí konflikt transcendentným a v podstate neriešiteľným.


 

 

Transcendentálny konflikt sa nedá vyriešiť vyjednávaním, ba ani víťazstvom. Izrael to mohol vidieť, nič sa nezmenilo ani po víťazstve v dvoch vojnách. Čo ma prekvapuje, je izraelská hra na eskaláciu konfliktu. Fašizmus sa začína vtedy, keď existuje jasné rozdelenie ľudí na tých, ktorí majú práva, a tých, ktorí ich nemôžu mať za žiadnych okolností. Izrael to robí a zbavuje Palestínčanov akýchkoľvek práv. Z ich pohľadu nemajú žiadne práva dokonca ani deti.

 

Maďar Esterházy to jasne opísal vo svojej knihe “Prometeova záhada”. Človek je odsudzovaný za to, čo neurobil a čo nemal moc zmeniť. Nemôžete dať človeku za vinu jeho národnosť. Nezáleží to na človeku. V ZSSR hovorili, že sionizmus sa rovná fašizmu. My sme tomu neverili. Ale dnes to má svoje opodstatnenie. Izrael vždy tvrdo reagoval na únos lietadla, na pátranie po teroristoch, ktorí sa na tomto čine podieľali počas mníchovskej olympiády. Bola to však racionálna reakcia. A teraz je reakcia transcendentná. Izrael je v kríze, pretože je to chimérický štát. A jeho zničením sa židovskému národu, ba ani sionizmu nič nestane.

 

Izrael, aby sa zachoval, ukazuje, že je ochotný fyzicky zničiť svojich nepriateľov, ako to urobili Asýrčania, keď im hrozilo zničenie štátu. Asýria sa premenila na cintorín, aby na svojom území dosiahla pokoj. Izrael verí, že keď prežije dnešnú krízu, bude môcť zotrvať aj v dlhodobom horizonte, a preto zvyšuje svoje nároky. Arabský svet je nútený akceptovať tento konflikt ako transcendentný, a to núti Irán, aby sa na tomto konflikte nevyhnutne zúčastnil. IRGC nemôže nepomôcť a zúčastňuje sa na konflikte medzi judaizmom a islamom. A to sa netýka len Iránu. Situáciu môže zachrániť Turecko. Izrael však nemôže pristúpiť na podmienky Turecka, pretože ide o ďalšiu formu jeho likvidácie – tvrdí Pereslegín.

 

Hovorca izraelskej armády zdôvodnil útok na utečenecký tábor Jebalíja vojenskou nevyhnutnosťou

Po útoku, pri ktorom zahynulo a bolo zranených najmenej 400 ľudí, Tel Aviv vyhlásil, že zlikvidoval veliteľa práporu Hamasu. Hovorca armády dostal otázku, ako je možné, že úder na Jebalíju nebol v rozpore so Ženevským dohovorom. Odpovedal, že “existujú aj dohovory, ktoré definujú vojenskú nevyhnutnosť”. Za civilné obete je však podľa neho zodpovedné vedenie Hamasu.

 

 

Včera Izrael opäť udrel v utečeneckom tábore Jebálíja, kde deň predtým zabil stovky Palestínčanov. V Jebálíji, kde sa nachádza najväčší utečenecký tábor, bolo zabitých najmenej 80 ľudí. Al Jazeera však uvádza iné údaje, viac ako 200 zabitých počas utorka a stredy, pričom 120 ľudí je nezvestných. Telá sa naďalej vyťahujú spod trosiek. Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva tvrdí, že údery na utečenecký tábor by sa mohli považovať za vojnový zločin. Hamas sa snaží zabrániť prepadnutiu svojich tunelov, niekoľkokilometrovej siete pod pásmom Gazy, a cieľom Izraela je prelomiť túto obranu, povedal Seymour Hersh, prominentný americký novinár. Povedal, že tanky zostávajú na hraniciach mesta Gaza”

 

Podľa Politico začali USA vážne uvažovať o vytvorení mnohonárodných síl na pomoc izraelskej armáde. Je pravdepodobné, že ŠVO Ruskej federácie vyvolal v Izraeli od začiatku veľké znepokojenie, pretože spôsob, akým Rusko postupuje, je ukážkou toho, že je možné robiť veci inak. Izrael dlhé roky zastával v otázke Palestínčanov postoj, že s nimi sa nedá jednať inak. Bránime sa a je to otázka prežitia. Nechajte nás na pokoji. Tí z Izraelčanov, ktorí boli múdrejší, si mädlili ruky a hovorili, že im je ľúto palestínskych detí, ale je to vina dospelých, vina Hamasu. A hovorili, že niet iného východiska, iba táto cesta – buď sme my ich, alebo oni naši. Tí hlúpejší, ktorí ani na chvíľu nepochybujú o svojej pravde, jednoducho zarecitovali:

“Všetci sú to teroristi! Treba im dať 24 hodín, kto neodíde, je terorista. Všetko zbúrať! Všetkých pozabíjať. Zrovnať Gazu so zemou. “Vyhnať obyvateľov pásma do Egypta. Oni to začali, my to dokončíme.” A tak ďalej.

 

A potom príde ruský vojak a ukáže, že existuje aj tretia cesta. Áno, je ťažká a dlhá. Áno, je pokrytá telami ruských vojakov a zahŕňa straty. Ale nemôžu si dovoliť poslať do vzduchu bombardéry a vymazať Kyjev z povrchu zemského. Aj keď sa v ruskej spoločnosti často ozývajú takéto hlasy. Najmä po teroristických útokoch a útokoch ukrajinských diverzantov. Ale nie. To nemôžu urobiť. Majú veľa zbraní, ale majú viac svedomia. A to je hlúpe. Nuž, dostaneme ukrajinskú Gazu, konflikt na sto rokov a partizánsku vojnu. Kto to potrebuje? Žijeme s Ukrajincami. Dnes bojujeme, aby sme už nikdy nebojovali. Izrael bojuje, aby už nemal s kým bojovať. A robí to s pocitom úplnej beztrestnosti, ktorú Izraelu poskytujú USA. To je ten rozdiel.

 

Biden sa domnieva, že Netanjahuove politické dni sú spočítané. Biely dom je presvedčený, že izraelský premiér bude braný na zodpovednosť za vojenské a politické chyby, ktoré viedli k strašnému útoku Hamasu 7. októbra, píše Politico. Publikácia sa rozprávala so zdrojmi v americkej administratíve, podľa ktorých Netanjahu vydrží ešte niekoľko mesiacov, alebo kým sa neskončí počiatočná fáza vojenskej kampane v pásme Gazy. Uvádza sa, že Biden navrhol izraelskému premiérovi, aby sa zamyslel nad tým, aké ponaučenia odovzdá svojmu prípadnému nástupcovi.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov