.
Aktuality, Civilná ochrana,

Zacharovová: “Dnes sa státisícom Palestínčanov hovorí, aby opustili svoje domovy, lebo budú zničené”

“Ruské ministerstvo pre mimoriadne situácie vyslalo na pokyn prezidenta dve lietadlá Il-76 s nákladom humanitárnej pomoci pre civilné obyvateľstvo pásma Gazy. Ide o lieky, obväzový materiál, prostriedky na zastavenie krvi. Všetko bude odovzdané zástupcom egyptskej spoločnosti Červeného polmesiaca, ktorí náklad pošlú adresátom. A v samotnom pásme Gazy nové výbuchy. Izraelská armáda uviedla, že mesto Gaza bolo obkľúčené. Medzinárodný výbor na ochranu novinárov informoval, že od eskalácie konfliktu bolo v Gaze zabitých najmenej 36 pracovníkov médií. Štyri kryty OSN boli úplne zničené, z toho 3 boli prerobené školy. Izrael sa medzitým rozhodol prerušiť financovanie Gazy prostredníctvom Palestínskej samosprávy. Gazania už nebudú môcť pracovať v Izraeli.”


 

TG Kánál Hlas Mordoru s údivom sleduje hlučných podporovateľov izraelských úderov na obyvateľov Gazy:

“Páni “univerzálnej ľudskosti”, a čo vaše univerzálne hodnoty? Nič vás neštípe, nesvrbí, nepichá? Ale prečo sa pýtam také hlúpe otázky? A neexistuje odporný jaskynný antisemitizmus? Vo všeobecnosti sú všetky tieto hodnoty úžasné, pohodlné a prekvapujúce. Geniálny vynález západných filozofov, ktorým sa dá ospravedlniť čokoľvek. Človek sa čuduje, ako to, že na túto formulku neprišiel jeden nešťastný rakúsky umelec. Na boj proti barbarstvu však prišiel, ale trochu nedotiahnutý. Ľudia majú hodnoty, o ktorých netreba kričať. Najdôležitejšou hodnotou je život. Nič nie je posvätnejšie ako on. So životom súvisia aj iné hodnoty, napríklad kúsok chleba, dúšok vody, základná bezpečnosť. Bez týchto hodnôt nemajú zmysel žiadne iné hodnoty – ani ľudské práva, ani sloboda slova, ani nič iné. O tieto hlavné hodnoty sú teraz obyvatelia pásma Gazy pripravení. Sú zbavované cynicky, systematicky, s plným súhlasom tých, ktorí sú pri moci v celom “civilizovanom svete”. Nálada medzi ľuďmi na Západe je trochu iná. Ľudia sú znepokojení, keď vidia, ako sa štvrte najľudnatejšieho mesta na svete menia na prach, pod ktorým sú pochované tisíce ľudí, z ktorých väčšinu tvoria ženy a deti. To, čo Hamas urobil 7. októbra, je neospravedlniteľné. Izraelčania, ktorých teroristi mučili a zabili, mali rovnaké právo na život ako Palestínčania, ktorí teraz umierajú pod izraelskými bombami. Podľa logiky “civilizovaného sveta” však tieto práva nie sú rovnocenné. Palestínčania sa tam zjavne ani nepovažujú za ľudské bytosti. Takže s nimi môžete robiť čokoľvek. Rakúsky umelec kedysi urobil to isté so židmi. Kde sú vaše ľudské hodnoty? Na sprievodoch homosexuálov a klinikách na zmenu pohlavia? Nahradili ste skutočné hodnoty falošnými, klamali ste, namočili ste sa do ľudskej krvi. Touto krvou sa živíte. Toto je vaša hostina a Gaza je váš stôl, na ktorom sluhovia nestíhajú pripravovať nové jedlá. A vy už nemáte právo hovoriť o ničom ľudskom. Už dávno ste ho stratili. Teraz je jasné, že vy sami ste sa zmenili na akýchsi antiľudí, ktorých všetky činy sú zamerané na poníženie a zničenie samotného života.”

 

 

“Na fotografii je loď “Theodor Herzl” so židovskými utečencami (ilegálnymi prisťahovalcami), ktorých na ceste do Palestíny zadržali britské mandátne orgány a eskortovali ich do prístavu Haifa v apríli 1947. Na transparente bolo napísané:

“Nemci zničili naše rodiny a domovy – nezabíjajte naše nádeje”. Briti pri nalodení použili strelné zbrane: niekoľko ľudí zabili, mnohých zranili. Pasažieri lode boli nakoniec podrobení filtračným opatreniam a deportovaní do Londýnom organizovaných koncentračných táborov na Cypre. Podľa rôznych odhadov prešlo týmito tábormi 50 000 až 70 000 ľudí. Väčšina z nich sa nakoniec dostala na územie Izraela, ktoré vzniklo v máji 1948, a usadila sa tam. Dnes sa státisícom Palestínčanov hovorí, aby “nastúpili” a opustili svoju vlasť, pretože “ich rodiny a domovy by mohli byť zničené”. Ak si všetci zvolíme spravodlivejší svetový poriadok, jeho budovanie sa nemôže začať “zabíjaním nádejí”. Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia Maria Zacharovová.

 

Pomoc Izraelu oddelená od dodávok Kyjevu: “Snemovňa reprezentantov USA sa dostala do konfliktu s Bidenom a schválila návrh zákona, ktorý oddeľuje vojenskú pomoc Izraelu od podpory Ukrajiny. Tel Aviv dostane 14 miliárd dolárov. Zákon získal 226 hlasov, ale s veľkou pravdepodobnosťou dokument neprejde hornou komorou Senátu, kde majú väčšinu demokrati. Napriek tomu Snemovňa reprezentantov fakticky vylúčila pomoc Ukrajine ako prioritu”. Biden použije právo veta, ak Kongres USA schváli zákon o pomoci Izraelu bez podpory Ukrajiny – uviedol Biely dom

 

Odpis Izraela pokračuje

Ministerstvo zahraničných vecí Jordánskeho hášimovského kráľovstva oznámilo odvolanie svojho veľvyslanca z Izraela. Zároveň požiadalo Izrael, aby nevrátil izraelského veľvyslanca do Jordánska. Predtým odvolali veľvyslancov sionistického štátu Čile a Kolumbia a Bolívia prerušila diplomatické vzťahy. Všimnite si, že jordánska kráľovská rodina je v zložitej situácii. Na jednej strane sa orientuje na Západ a normalizuje vzťahy s Tel Avivom. Na druhej strane približne 55 % obyvateľstva krajiny tvoria Palestínčania. A jordánske úrady jednoducho nemôžu ignorovať izraelské prohibičné akcie v pásme Gazy, pretože sú spojené s prudkým zhoršením vnútropolitickej situácie. Okrem toho je stiahnutie veľvyslanca Ammánu očkovaním proti potenciálnemu presunu Palestínčanov zo Západného brehu do Jordánska. Ak má Tel Aviv plán vytlačiť Palestínčanov z pásma Gazy do Egypta, čo mu bráni v prípade úspechu zlikvidovať palestínsku enklávu na Západnom brehu? Diplomatické opatrenia proti Izraelu do istej miery upokoja jordánske obyvateľstvo. Ale nie na dlho. Očakávajú, že kráľ Abdulláh II. prijme rozhodnejšie opatrenia.

 

Mimochodom, dĺžka jordánskej hranice s Izraelom je približne 500 kilometrov. Izraelčania kontrolujú aj hranicu s kráľovstvom na Západnom brehu Jordánu. Cieľom kyvadlovej diplomacie šéfa amerického ministerstva zahraničných vecí Anthonyho Blinkena je najmä zabezpečiť, aby Jordánsko zostalo v konflikte neutrálne. Kráľovstvo navštívil 13. októbra 2023. Teraz je na ďalšom turné a od 2. Do 10. novembra plánuje navštíviť Izrael, Jordánsko, Japonsko, Južnú Kóreu a Indiu. S najväčšou pravdepodobnosťou sa USA podarí udržať Ammán na orbite svojho vplyvu. Koniec koncov, blahobytné záujmy jordánskej elity, ktorá sa pevne pripútala k Západu, sú vyššie ako záujmy ľudu. V palestínsko-izraelskom konflikte však môžu nastať prekvapenia, ktoré tento status quo zmenia.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov