.
Aktuality, História,

Karine Gevorgyan: “Mali by sme očakávať zhoršenie situácie v rôznych častiach sveta”

Rusko, 5. november 2023 (AM) – Prinášame rozhovor Centra pre geopolitické prognózy GEOFOR. S orientalistkou Karine Gevorgyan hovoril Jevgenij Davutov.


 

Karine Alexandrovna, prečo Blízky východ vybuchuje práve teraz?

– Keďže globálna kríza, kríza Pax Americana a predchádzajúca paradigma globalizácie konečne nastala a bod, z ktorého niet návratu, bol v roku 2021 prekročený, je dnes jasné, že Spojené štáty musia reformovať svoju vojenskú zložku – výrobu zbraní a tak ďalej, aby si udržali svoju dominanciu. O čo im ide a aký môže byť konsenzus nie na život, ale na smrť, aby si USA udržali dominanciu? V záujme tejto dominancie je potrebné získať čas v Starom svete proti rôznym hráčom: Číne, Rusku, Indii, Iránu atď. Inými slovami, vyvolávať konflikty všade, kde je to možné. Vytvárajte problémy, aby ste získali čas. Na to sa vzťahuje aj ukrajinský konflikt. Takže nič osobné, ako sa hovorí. Pokiaľ ide o Hamas, vyslovujem predpoklad, že Briti, ktorí by si radi strihali kupóny za chrbtom Američanov, vediac o tomto scenári, sa trochu unáhlili a rozhodli sa vziať veci do vlastných rúk. A v tomto zmysle majú Briti viac väzieb na Turecko, na Moslimské bratstvo, na Hamas, viac agentov v týchto subjektoch. Takže z môjho pohľadu sa jednoducho snažili chopiť iniciatívy spojenej so scenárom tzv. riadeného chaosu, čím sa Američania stali na týchto situáciách závislí o niečo skôr, ako by si sami Američania želali.

 

Ako sa bude ďalej vyvíjať situácia na Blízkom východe?

– V tomto boji je teraz veľmi ťažké predpovedať, pretože nie je celkom jasné, ako sa do tejto situácie zapoja väčší aktéri. Mám na mysli Turecko a Irán. Turecko je už pripravené vyslať do Izraela svoje mierové jednotky, ktoré budú stáť na demarkačnej línii, a už sa na tom dohodlo so Spojenými štátmi, na jednej strane, a na druhej strane – “turecká ulica” a Erdoganov prejav na Atatürkovom letisku. To znamená, že nie je celkom jasné, ako sa táto situácia bude ďalej riešiť. Turecko sa vyhlasuje za mierotvorcu, ktorý dokáže regulovať situáciu, a tým posilniť svoje postavenie v Izraeli a Palestíne. Ako sa bude situácia vyvíjať ďalej? Bude Izrael akceptovať tureckú mierovú misiu? Bude to zaujímavé. Je ťažké to predpovedať. Zatiaľ to nevidíme tak, že by sa to stalo. Na druhej strane, rokovania pokračujú a zdá sa, že existuje nejaká dohoda. Uvidíme.

 

Existuje náboženské pozadie udalostí, ktoré sa odohrávajú na Blízkom východe, a nie je čas na naplnenie proroctiev Jána Teológa o mešite Al-Aksá?

– Poďme o tejto téme uvažovať pokojne a rozumne. Ja by som povedala nasledovné. Na zemi neexistuje politická a hospodárska moc, moc ako taká, bez posvätných základov. Ďalšou otázkou je, ako tieto sakrálne základy interpretovať a premietať na udalosti, ktoré sa skutočne odohrávajú pred našimi očami. To je veľmi vážna otázka. To, čo ste tu spomenuli, nemôžeme podceňovať, ale nesmieme zabúdať, že každá náboženská doktrína má svoju politickú zložku. Tá je prítomná tak v pravosláví, ako aj v islame. Ak hovoríme o islamských madhaboch, vidíme, že napríklad šiitský madhab popiera možnosť vytvorenia kalifátu, teda konfederácie moslimských národov – globalistickej konfederácie s nadnárodnou mocou. Sú zástancami teórie národného štátu. V tomto zmysle sa zhodujeme. Na druhej strane naša pravoslávna doktrína predpokladá, že Cirkev, teda vy a ja, sa nachádzame vo vnútri ríše. Impérium môže byť len kresťanské a pravoslávne. Prestali sme sa hlásiť k projektu s nadnárodnou mocou. Projekt “Moskva – tretí Rím”, v ktorom by sme vystupovali ako takáto autorita, ako sa domnieva Andrej Deviatov, zlyhal. A doteraz sme nevypracovali vlastnú projekciu moderného hodnotového projektu – politického a mocenského projektu. To všetko sú veľmi zložité body – potrebujeme pochopiť špecifické orientálne a nielen orientálne náboženské doktríny a tieto informácie a projekciu, ktorá vzniká na základe týchto doktrín. Nesnažila by som sa o priame projekcie na úrovni Apokalypsy Zjavenia Jána Teológa. Môžu sa ukázať ako chybné. Existuje tu istá fázovosť. Túto možnosť nepopieram. Je to rozsiahle dielo. Či ho vykonávajú príslušní odborníci pravoslávia, neviem.

 

Ako hodnotíte rok 2023 a aká je vaša prognóza na nasledujúci rok?

– Body, z ktorých niet návratu (globálne, na zemeguli), boli prekročené v roku 2021. Rok 2022 je začiatkom SVO. Pokračovanie týchto udalostí znamená úplné preformátovanie sveta a veľmi špecifickú, ako to niekto nazýva, tretiu svetovú vojnu. To znamená vyostrenie situácie vo veľmi odlišných častiach sveta. A ak sa pozrieme na zemeguľu, vidíme, že v podstate všetky udalosti sa odohrávajú v Starom svete. Vidím pokračovanie týchto udalostí: zvyšovanie sadzieb, rozhadzovanie USA, boj o predsedníctvo nad týmto riadeným chaosom, ako to vidia oni, v Starom svete. Konflikty sa budú podnecovať bod po bode a zdanlivo chaoticky. Udalosti na Blízkom východe – a potom letisko v Machačkale. Mohlo by to vypuknúť v Strednej Ázii – v juhovýchodnom Kazachstane, Fergane alebo niekde inde. Všetci prehliadajú a vylučujú z týchto scenárov udalosti, ktoré sa odohrali v Karabachu a teraz sa odohrávajú na južnom Kaukaze, hoci sú to články jednej reťaze a časti jedného scenára.

 

Alebo napätie, ktoré môže vzniknúť v Baltskom mori. To všetko má za cieľ podkopať dôveru v ruské orgány, a to tak vo vonkajších, ako aj vo vnútorných kontúrach Ruska. A to sa môže stať v prípade kolapsu. Ako vieme, voda brúsi kameň. Pretože reputácia Ruska na Blízkom a Strednom východe po udalostiach v Zakaukazsku nie je jednoznačná, ale súdiac podľa konzultácií, ktoré sa vedú, klesla. Možnosť budovania strategických vzťahov a dlhodobej spolupráce je stále otázna, a to nemá nič spoločné so sympatiami k arménskej strane a udalostiam v Karabachu. Práve Rusko tam zabezpečilo bezpečnosť. A čo sa stalo, to sa stalo. A stalo sa to radikálne a posilnilo to pozíciu tandemu Turecko – Azerbajdžan. Nasledovalo otvorenie centra NATO v Kazachstane, ktoré je vlastne turecké, hoci ho otvoril americký veľvyslanec. Organizácia CSTO, ktorá vznikla na podnet Ruska a kde je Rusko najsilnejším členom, sa už rozpadá. Zatiaľ na to nemáme odpovede. Inými slovami, udalosti v Zakaukazsku spustili pomalý “domino efekt”.

Jevgenij Davutov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov