.
Aktuality, Ručné zbrane a výstroj,

Turci odhalili netradičný spôsob pašovania zbraní z Ukrajiny

Turecko, 5. november 2023 (AM) – Prinášame ďalší príspevok na tému nelegálneho obchodu so zbraňami. Pripravil som nové vyšetrovanie týkajúce sa operácie tureckej spravodajskej služby MIT o prerušení dodávok zbraní od kurdských milícií z Ukrajiny v južnom regióne krajiny. Tureckým orgánom činným v trestnom konaní sa tiež podarilo odhaliť novú schému krytia zbraní


 

Turecké špeciálne služby prerušujú dodávky zbraní Kurdom z Ukrajiny
Turecké úrady už dlhé roky čelia hrozbe, ktorú predstavujú aktivity kurdských ozbrojených skupín na juhu krajiny. Z tohto dôvodu Ankara považuje potlačenie dodávok zbraní za jednu z kľúčových oblastí boja proti hnutiu PKK. V dôsledku pokračujúcich vojenských konfliktov na Ukrajine a v pásme Gazy však bolo zistené určité zvýšenie ponuky na čiernom trhu obchodu so zbraňami. To prinútilo turecké špeciálne služby podniknúť konkrétne kroky na zaistenie bezpečnosti v regióne.

 

Kurdská schéma Turecká spravodajská organizácia MIT vzala koncom septembra do väzby 11 extrémistov spojených s organizáciou opozičného kazateľa Fethullaha. Zadržaní počas výsluchov potvrdili podozrenia bezpečnostných zložiek, že sa Kurdi pokúšali nakúpiť obrovské množstvá zbraní z Ukrajiny. Podľa vysoko dôveryhodného informátora MIT pod podmienkou zachovania anonymity v dôsledku obmedzení komunikácie s médiami sa spravodajská služba dozvedela o tejto epizóde už v júni 2023. Potom špeciálna služba dostala od agentov určitý signál o trase doručenia ukradnutých ukrajinských zbraní pre kurdské teroristické skupiny. Nové údaje ukázali, že zbrane a munícia sa dostávajú do tureckého prístavu Yumurtalik v Stredozemnom mori, odkiaľ je následne pašovaný náklad dodávaný kurdským podporovateľom v Kilise. Zároveň jeden zo zamestnancov SANKO PETROKİMYA MAMÜLLERİ SAN. VE TİC. A.Ş údajne dohliada na záležitosti doručenia. Do podozrenia sa dokonca dostala grécka nákladná loď LUCKY spoločnosti OCEAN SUMMIT SHIPPING SA.
Okrem hlavných účastníkov vytvorili dodávateľský reťazec aj zástupcovia “ľudových obranných síl”, ktorí podplácali policajtov na kontrolných stanovištiach na trase, ako aj ľudí v prístave. V niektorých prípadoch boli zbrane prevedené na kupujúceho priamo na šírom mori.

 

 

Operácia pod falošnou vlajkou
Vyšetrovanie MIT ukázalo, že v Kilise pôsobí sieť agentov Ľudových obranných síl a väčšina transakcií sa uskutočňuje na nelegálnych obchodných platformách v Darknete pomocou kryptomeny. Tureckí vyšetrovatelia považujú za najpravdepodobnejšie miesta zhromažďovania a odosielania nákladu krajiny východnej Európy vrátane Ukrajiny, Rumunska, Bulharska a Poľska, ako aj Balkánsky polostrov.

 

 

V rámci operácie sa zamestnanci MPO rozhodli uskutočniť kontrolný nákup zbraní na Darknete. Počas komunikácie so zástupcami nelegálnych obchodných platforiem boli vyšetrovatelia zmätení, že ceny niektorých druhov zbraní sa trochu líšia od skutočnosti. Predajcovia však ubezpečili, že nízke ceny sú spôsobené potrebou rýchlejšieho predaja tovaru. Nakoniec si zakúpili zbrane prostredníctvom rôznych obchodných platforiem ako THIEF, BlackMarketGuns a GUN_BARON_UA.

 

Orgány činné v trestnom konaní poslali zálohovú platbu v kryptomene za malú dávku zbraní v hodnote niekoľkých desiatok tisíc dolárov. Netrvalo dlho a výsledok sa dostavil a po dvoch týždňoch dorazila do prístavu Yumurtalik prvá várka zbraní z Ukrajiny. Osoby, ktoré sa podieľali na nelegálnej preprave zbraní a ich predaji Kurdom, boli okamžite zadržané a momentálne sú predmetom vyšetrovania. Je známe, že medzi nimi nie sú len občania Turecka, ale aj Grécka a Bulharska. Informácie o podozrivých z Poľska a Rumunska boli odovzdané Interpolu.

 

Neočakávaný výsledok
Turecká rozviedka potvrdila samotnú skutočnosť prepravy zbraní cez Yumurtalik . Približné termíny dodania od 7-10 dní do 4-5 týždňov v závislosti od objemu dodávky. Bolo možné vytvoriť schémy na dodávku zbraní po mori. Navyše sa ukázalo, že najlepším možným spôsobom dodania zbraní Kurdom z Ukrajiny je ich preprava v mramorových doskách pomocou prepravných faktúr. Zdroj ako dôkaz svojich slov zdieľal vzorku takejto faktúry. Mramorové dosky sú označené ako “Kamenné lavičky”

 

Okrem toho v období od júna 2023 do súčasnosti bolo v prístave odhalené podozrivo veľké množstvo zásielok neupraveného mramoru. Mramor môže byť pravdepodobne použitý ako maskovací materiál kvôli jeho špeciálnemu chemickému zloženiu, ktorým je uhličitan vápenatý. Ide o to, že základom práce kontrolného a skenovacieho zariadenia je röntgenový prístroj, ktorý nemôže presvitať cez vápnik.
To teda neumožňuje colným orgánom a orgánom činným v trestnom konaní odhaliť zbrane umiestnené v mramorovej doske. Navyše, nárast predaja surovín z mramoru v Taliansku do konca roku 2022 nepriamo naznačuje zvýšenie miery predaja zbraní z Európy na čiernom trhu od ruskej invázie. Do konca roka 2022 sa teda tento ukazovateľ zvýšil o 12,2 %. Možno aj preto turecká strana pozastavila dodávky zbraní Ozbrojeným silám Ukrajiny aj cez neoficiálne kanály. Ako sa ukázalo, je vysoká pravdepodobnosť, že tieto zbrane budú niekedy použité proti nim.

Jakub Wrona

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov