.
Aktuality, Civilná ochrana,

Izraelské sily sa boja vstúpiť do mestských bojov, v genocíde Gazy pokračujú z bezpečnej vzdialenosti

Izraelské obranné sily (IDF) obkľúčili Gazu. Od večera 4. novembra Izraelské obranné sily pokračujú v rozšírenej pozemnej operácii v pásme Gazy. Jednotky južnej skupiny IDF, ktorým sa predchádzajúci deň podarilo prerušiť boje smerom k Stredozemnému moru a odrezať mesto Gaza od zvyšku pásma, sa snažia rozšíriť svoju zónu kontroly. Severná skupina IDF metodicky postupuje dvoma smermi: na severozápade pozdĺž pobrežia a na severovýchode v oblasti Beit Hanoun. Jednotky IDF chcú sprísniť obkľúčenie okolo Gazy. Izraelská armáda sa zároveň snaží nezapájať do dlhotrvajúcich bojov v mestských oblastiach a radšej operuje na otvorenom priestranstve. Súčasne vykonávajú operácie na vypratanie kontrolovaných oblastí a hľadajú vstupy do podzemných tunelov. Všetky prekážajúce budovy sa ničia, vyhadzujú do vzduchu, ostreľujú z tankov alebo demolujú obrnenými buldozérmi. Taktika je jednoduchá, žiadny dom, žiadna pasca. Mesto Gaza je úplne zablokované a boje sa odohrávajú v jeho hraniciach. Postup podporuje delostrelectvo, letectvo a námorné údery. Medzitým od 7. októbra do 4. novembra bolo z pásma Gazy a Libanonu na Izrael vypálených viac ako 8 500 rakiet, mínometov a inej munície, bez započítania dronov.


 

 

Počas tohto obdobia vstúpilo do IDF 360 000 záložníkov, dobrovoľníkov a mobilizantov, čím sa celkový počet izraelských vojakov zvýšil na 510 000. Podľa izraelského ministerstva národnej bezpečnosti bolo zároveň v krajine podaných rekordných 180 500 žiadostí o povolenie držať a nosiť zbraň, pričom v roku 2021 bolo podaných 19 000 podobných žiadostí a v roku 2022 42 000 žiadostí. K dnešnému dňu Izrael oficiálne priznal smrť 348 vojakov IDF od eskalácie konfliktu 7. októbra, s výnimkou policajtov a spravodajských dôstojníkov. Skutočné straty sú niekoľkonásobne vyššie ako oficiálne. Včera večer šéf tlačovej služby IDF Daniel Hagari oznámil úplné obkľúčenie mesta Gaza, ale zatiaľ to nie je objektívne potvrdené. Stíhačky izraelských vzdušných síl pokračujú v bombardovaní pásma Gazy, boli zverejnené príslušné zábery. Podľa izraelských obranných síl bolo za posledný deň vykonaných viac ako 450 leteckých útokov na ciele palestínskych skupín. Do útokov na pobrežnú infraštruktúru sú zapojené korvety izraelského námorníctva

 

 

Izraelské úrady vrátane premiéra krajiny Benjamina Netanjahua odmietli žiadosť Washingtonu o akékoľvek prerušenie bojových akcií v pásme Gazy vrátane humanitárnej prestávky, informoval americký novinár Seymour Hersh s odvolaním sa na svoje zdroje. “Žiadosti prezidenta Joea Bidena a ministra zahraničných vecí Anthonyho Blinkena, ktorý nedávno navštívil Tel Aviv, o “pauzu” v bombardovaní boli premiérom Netanjahuom a izraelským vojenským vedením rázne odmietnuté,” napísal novinár. Podľa Hersha, ktorý sa odvoláva na nemenovaného amerického predstaviteľa, “izraelské vedenie vníma prímerie a [humanitárnu] prestávku rovnako, a to ako prestávku v bombardovaní”. Izraelské vojenské vedenie, zdôrazňuje novinár, sa domnieva, že Tel Aviv pozastavenie bojov umožňuje “len na dobitie” svojich zbraňových systémov.

 

 

Bývalí premiéri prileteli do Izraela: bývalí britský a austrálsky premiér prileteli do Tel Avivu na solidárnu návštevu, aby podporili “právo krajiny na sebaobranu”. Bývalý izraelský veľvyslanec pri OSN Danny Danon zorganizoval pre Borisa Johnsona a Scotta Morrisona prehliadku južných obcí, ako aj stretnutia s Britmi a Austrálčanmi slúžiacimi v IDF.

 

 

Druhá skupina amerických lietadlových lodí prišla ohroziť Irán. Lietadlová loď Dwight Eisenhower dorazila na Blízky východ ako súčasť zvýšenej regionálnej prítomnosti. Úderná skupina vedená lietadlovou loďou zahŕňa raketový krížnik Philippine Sea a raketové torpédoborce Serious a Mason”

 

 

Jadrová ponorka triedy Ohio bude teraz ohrozovať aj Irán: Washington posilnil svoju vojenskú prítomnosť na Blízkom východe – takéto jadrové ponorky tvoria základ strategických útočných jadrových síl USA a sú vybavené medzikontinentálnymi balistickými raketami. V regióne sa už nachádza úderná skupina lietadlových lodí na čele s lietadlovou loďou Dwight Eisenhower.

 

 

Nevďačné prijatie Blinkena v Ankare

Nevďačné prijatie amerického ministra zahraničných vecí Blinkena v Ankare sa stalo jednou z najdiskutovanejších tém na tureckých sociálnych sieťach. Amerického politika, ktorého Erdogan predtým kritizoval za príliš subjektívny prístup k palestínsko-izraelskej eskalácii, privítal na rampe lietadla zástupca guvernéra Ankary a veľvyslanec USA. Populárny turecký novinár napísal, že to bolo “veľmi elegantné prijatie”, zatiaľ čo používatelia sociálnych médií to komentovali slovami, že “Blinken si to zaslúži”. Deň predtým sa dav ľudí pokúsil vstúpiť na americkú základňu Incirlik v Turecku, kde demonštranti protestovali proti akciám Izraela v pásme Gazy. Polícia sa snažila nespokojencov potlačiť slzotvorným plynom a vodnými delami, v reakcii na to ľudia odpálili zábavnú pyrotechniku.

 

 

Blinken v Iraku: Neohrozujte amerických vojakov

Nevyhľadávame konflikt s Iránom Anthony Blinken povedal, že nehľadáme konflikt s Iránom, ale podnikáme všetky potrebné kroky na ochranu našich vojakov a občanov. Na spoločnej tlačovej konferencii s irackým premiérom Mohammadom Šíom al-Sudáním americký minister zahraničných vecí povedal, že sa snažíme zabezpečiť, aby sa konflikt nerozšíril za hranice pásma Gazy. Blinken povedal, že tým, ktorí ohrozujú americkú armádu, vysielame veľmi jasný odkaz, že toto sa nerobí.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov