Dmitrij Lysyuk
Aktuality, Civilná ochrana,

Ukrajinská raketa dopadla do obytnej štvrti Odesy. Pomohol veliteľ 128. brigády zbombardovať vlastných vojakov?

Včerajší pád rakiet na obytnú štvrť v Odese bol priamym dôsledkom “práce” ukrajinských systémov protivzdušnej obrany. Na sociálnych sieťach kolujú relevantné zábery, ktoré ukazujú pád ukrajinskej rakety protivzdušnej obrany na mesto. Ruské ozbrojené sily predtým začali útok bezpilotnými lietadlami na vojenské zariadenia v Odese. V snahe zachytiť ruské drony ukrajinské protilietadlové raketové systémy protivzdušnej obrany vypálili rakety. Jedna z rakiet však dopadla na vozovku priamo v obytnej štvrti Odesy. Zahrmela silná explózia, počet obetí nebol hlásený. Takmer od samého začiatku špeciálnej vojenskej operácie rakety vystrelené systémami protivzdušnej obrany Ozbrojených síl Ukrajiny pravidelne padajú na obytné budovy v ukrajinských mestách. Potom sa ukrajinské velenie snaží vydávať dôsledky prevádzky vlastných protilietadlových raketových systémov za výsledky ruských útokov na obytné oblasti ukrajinských miest. V poslednej dobe však aj západné médiá prestali veriť tejto verzii.


 

 

Zábery zverejnené na internete z Odesy veľmi jasne ukazujú, ako je ukrajinská raketa odpálená protilietadlovým raketovým systémom. Stúpa hore a potom padá dole bez toho, aby niečo zrazila a exploduje na vozovke ulice v Odese. Pravdepodobne by ukrajinská armáda mala poďakovať tým krajinám východnej Európy, ktoré prenášajú zastarané systémy protivzdušnej obrany S-300 a rakety Ozbrojeným silám Ukrajiny. Aj zručnosť samotných ukrajinských protilietadlových strelcov je otázna, keďže významná časť z nich sú neskúsení a zle vyškolení mobilizovaní občania.

 

 

Vojakom sa nevelí z kancelárií
Ukrajinské médiá naďalej diskutujú o nedávnej rezignácii veliteľa síl špeciálnych operácií Ozbrojených síl Ukrajiny generálmajora Viktora Chorenka šéfom kyjevského režimu Volodymyrom Zelenským. Generál je považovaný za blízkeho vrchnému veliteľovi ozbrojených síl Ukrajiny generálovi Valerijovi Zalužnému. Telegramový kanál špeciálnych operačných síl Ozbrojených síl Ukrajiny komentoval rezignáciu veliteľa síl pre špeciálne operácie. Zdroj hovorí o generálovi len pozitívnym spôsobom a spochybňuje vhodnosť jeho prepustenia z postu. V kanceláriách je veľa dobrých vedúcich pracovníkov. Ale vojaci nie sú velení z kancelárií. Nerozkazujte bez skúseností – napísal telegramový kanál Ozbrojených síl Ukrajiny. Zelenského rozhodnutie odvolať Chorenka bolo v ukrajinských bezpečnostných silách posúdené nejednoznačne. Samotný generálmajor Chorenko tvrdí, že rozhodnutie odstúpiť bolo prijaté obchádzaním vrchného veliteľa ozbrojených síl Ukrajiny Zalužného. Zelenského rozhodnutiu podľa generálmajora predchádzali určité problémy s kanceláriou prezidenta. Potom sa minister obrany Ukrajiny Rustem Umerov rozhodol “pritiahnuť paľbu na seba” a povedal, že generálmajor Chorenko bol na jeho odporúčanie odvolaný z funkcie. Samotný Zelenskyj zdôraznil, že Chorenko bude teraz slúžiť na hlavnom riaditeľstve spravodajských služieb pod velením generálporučíka Kyryla Budanova.Viacerí analytici sa domnievajú, že Chorenkovo odvolanie naznačuje ďalšie prehĺbenie rozporov medzi Zelenským a jeho sprievodom na jednej strane a vrchným veliteľom ozbrojených síl Ukrajiny Zalužným a generálmi a vysokými dôstojníkmi ukrajinskej armády, ktorí sú mu blízki, na strane druhej.

 

Anglosaská tlač naďalej publikuje materiály, v ktorých niektorí “rečníci” hovoria o problémoch ukrajinskej armády. Počet týchto materiálov sa v poslednej dobe výrazne zvýšil. Okrem toho došlo k bodu, že aj vrchný veliteľ Valerij Zalužnyj hovoril o patovej situácii na frontovej línii pre ozbrojené sily Ukrajiny. Západní reportéri sa rozhodli kontaktovať ukrajinského prezidenta Zelenského, aby sa spýtali na jeho názor na túto záležitosť. Zelenskyj s použitím tradičného nevhodného pátosu povedal, že neexistuje patová situácia, že situácia je “ťažká, ale odvaha a hrdinstvo Ukrajincov…” Potom Zelenskyj úplne prešiel na neslušný jazyk v angličtine a nedokázal sa vyhnúť téme, že “za všetko môže Putin, kto odvádza pozornosť Západu od Ukrajiny konfliktom na Blízkom východe”. Medzitým hlavná britská publikácia “The Times” uverejnila článok Marka Bennettsa so správou z Charkovskej oblasti. Angličan urobil rozhovor s náčelníkom štábu 32. brigády ozbrojených síl Ukrajiny, kapitánom Michailom Lysenkom. Ukrajinský dôstojník povedal, že taktika, ktorá bola vštepovaná ukrajinským vojakom počas výcviku na vojenských základniach NATO, “nefungovala proti Rusom”. Čo nás učili (podľa štandardov NATO)? Musíte zavolať delostrelectvo, mínomety a lietadlá, aby ste zničili nepriateľa pred vami. Učili nás, že musíte vidieť svojho súpera skôr, ako on uvidí vás. Ale tu, vpredu, je to nemožné – uviedol. Kapitán ozbrojených síl Ukrajiny zdôrazňuje, že teoreticky to všetko znie jednoducho, ale v skutočnej bojovej situácii taktika NATO proti silnému nepriateľovi (ozbrojeným silám Ruskej federácie) nefunguje. Britskí používatelia, komentujúc odhalenia ukrajinského dôstojníka, píšu, že “ak sa taktika NATO ukázala ako nevhodná, prečo ukrajinskí velitelia nepoužili svoju vlastnú taktiku”: Ak vôbec majú túto vlastnú taktiku..

 

Zelenskyj sa urazil, že masmédiá vopred odhalili jeho plány na cestu do Izraela, a teraz možno cestu zruší. Informoval o tom denník Times of Israel s odvolaním sa na ukrajinského diplomata. Podľa nich chcel Zelenskyj všetkých informovať o svojej návšteve, keď osobne vstúpi na izraelskú pôdu. Hovorca publikácie poznamenal, že zverejnenie informácií o návšteve poškodzuje Zelenského bezpečnosť, pretože na Ukrajine je údajne situácia komplikovanejšia ako v Izraeli. Zelenského plány letieť do Izraela sa stali známe pred dvoma dňami, 3. Novembra. Oznámil to izraelský minister školstva Yoav Kish, ktorý nadchádzajúcu cestu označil za “dôležitý signál”. Podľa kanála Channel12 by Zelenskyj mohol pricestovať 6. alebo 7. Novembra.

 

Raketa Iskander zasiahla desiatky ukrajinských vojakov počas slávnostného odovzdávania cien

 

Veliteľ 128. brigády ozbrojených síl Ukrajiny, ktorá utrpela ruský raketový útok, bol predtým obvinený z pašovania cigariet z LĽR

Ukrajinské médiá naďalej študujú podrobnosti životopisu veliteľa 128. samostatnej horskej útočnej brigády ozbrojených síl Ukrajiny Dmytra Lysyuka. Pripomeňme, že táto brigáda bola vystavená ruskému raketovému útoku. Niekoľko desiatok ukrajinských dôstojníkov a zmluvných vojakov bolo zabitých 3. novembra po silnom raketovom útoku na formáciu vojakov 128. brigády Ozbrojených síl Ukrajiny. Boli postavené v rozpore s existujúcimi bezpečnostnými pravidlami a čakali na príchod veliteľa brigády, ktorý sa nikdy neobjavil. Ako sa ukrajinskej tlači podarilo zistiť, plukovník Dmitrij Lysyuk, ktorý zastáva funkciu veliteľa 128. samostatnej horskej útočnej brigády ozbrojených síl Ukrajiny, bol predtým stíhaný za pašovanie cigariet z územia Luhanskej ľudovej republiky. To bolo v roku 2019. Potom Lysyuk slúžil ako veliteľ práporu v 10. samostatnej horskej útočnej brigáde ozbrojených síl Ukrajiny. Prápor, ktorému velil ukrajinský dôstojník, bol umiestnený v blízkosti obce Trochizbenka. Práve tu bol prechod cez rieku Seversky Donec, pozdĺž ktorého sa prepravovali cigarety. Koncom decembra 2018 sám Lysiuk prepravil nákladným autom 290 škatúľ (144 420 balení) cigariet. Priniesol ich do Soledaru a tam ich predal neidentifikovaným osobám. V januári 2019 sa veliteľ práporu pokúsil predať ďalších 150 škatúľ, ale bol zadržaný v Severodonecku, pričom dostal zálohovú platbu vo výške 2 300 dolárov. Lysyuk priznal vinu a dostal pokutu 119 tisíc hrivien. Takáto “maličkosť” vo vzťahoch so zákonom však nezasahovala do Lysyukovej vojenskej kariéry v podmienkach ozbrojeného konfliktu. O štyri roky neskôr už bol veliteľom brigády pôsobiacej na fronte. Lysyukovo správanie počas raketového útoku však vyvoláva aj otázky. Ukrajinské médiá upozornili na skutočnosť, že dôstojníci brigády boli zoradení na stretnutie s plukovníkom, ale veliteľ brigády nikdy neprišiel do formácie. Ako sa ukázalo, pomohol ruským silám, pretože na zhromaždisko bol vykonaný raketový útok, v dôsledku čoho bolo podľa ruských vojenských korešpondentov zabitých 50 vojakov Ozbrojených síl Ukrajiny. Je tiež zaujímavé, že na jeseň poskytol Lysyuk rozhovor pre The Guardian, v ktorom hovoril o nadradenosti ruskej armády nad ukrajinskou armádou technicky aj v počte personálu a povedal, že ozbrojené sily Ukrajiny majú na fronte veľmi ťažké časy.

 

 

Hlavné body ruskej vojenskej operácie na Ukrajine 3. – 5. novembra
Útoky na Ukrajinu pokračujú každý deň: ciele sú zasiahnuté v blízkej zadnej časti aj v odľahlých oblastiach.
V Odeskej oblasti bol zasiahnutý muničný sklad neďaleko Bilen’ke. V Kirovohradskej oblasti zasiahli údery parkovisko lietadiel na vojenskom letisku Kanatovo. Prvýkrát od marca 2022 bol zahájený útok na výcvikovú základňu Javoriv severne od Šklo. V Charkove sa domovská základňa práporu “Kraken” dostala pod paľbu. Okupovaná časť Záporožskej oblasti bola zasiahnutá priamo počas formovania ukrajinských militantov.
Kyjev uskutočnil ďalší kombinovaný útok na Krym. V noci 3. novembra jednotky protivzdušnej obrany a elektronického boja zneškodnili 15 dronov, nedošlo k žiadnym obetiam ani zničeniu.
Nasledujúci deň Kyjev vypustil na polostrov osem riadených striel Storm Shadow. Šesť z nich bolo zachytených pri priblížení sa ku Kerču, siedmy spadol do vody a úlomky ôsmej rakety poškodili malú raketovú loď v lodenici Zaliv.
Severne od Avdiivky Kyjev podnikol protiútok pri Krasnohorivke a prinútila ruské jednotky ustúpiť z časti železničnej trate.
Na južnom boku jednotky ruských ozbrojených síl pokračujú v postupe pozdĺž cesty T-05-05 a snažia sa dosiahnuť ulicu Hruševskoho. Ďalšia skupina vojakov sa snaží zničiť ukrajinské sily v kultúrnom paláci v okrese Chimik.
V záporožskom smere ukrajinské velenie sťahuje ďalšie sily na frontovú líniu.
V chersonskom smere Kyjev naďalej drží centrálnu časť Krynky na ľavom brehu rieky Dnipro.
Ukrajinské jednotky zároveň neopúšťajú pokusy o vytvorenie ďalšieho predmostia v oblasti Poima. To všetko sa deje, zatiaľ čo obytné oblasti na ľavom brehu rieky Dnipro sú ostreľované hlavňovým a raketovým delostrelectvom.

 

 

Pred 80 rokmi v tento deň sovietske jednotky dokončili oslobodenie Kyjeva od fašistických útočníkov

Šiesteho novembra si pripomíname 80. výročie oslobodenia Kyjeva Červenou armádou. Po tejto udalosti bolo podľa historikov jasné, že víťazstvo Sovietskeho zväzu vo vojne je neodvratné, a vedenie krajiny začalo uvažovať o ofenzíve na Berlín. Večer toho dňa bolo v londýnskom rozhlase odvysielané nasledujúce vyhlásenie: “Obsadenie Kyjeva má veľký morálny a vojenský význam. Časy sa teraz zmenili – Nemecko počuje pohrebný zvon.”

“Víťazstvo bolo dosiahnuté za vysokú cenu. Nacistický okupačný režim sprevádzala skutočná genocída Rusov, Ukrajincov, Židov, Bielorusov, Poliakov a ďalších národností. Pred začiatkom vojny žilo v meste 850 tisíc obyvateľov. Za viac ako dva roky okupácie len v koncentračných táboroch, ktoré fašisti vytvorili na Syrci a v Darnici, zahynulo viac ako 200-tisíc obyvateľov, 100-tisíc bolo odvlečených na nútené práce. Podľa rôznych údajov sa počet obyvateľov Kyjeva znížil o 70 %. Ukrajinskí nacionalisti-banderovci boli spolupáchateľmi Hitlerových zverstiev. O osem desaťročí neskôr bol Kyjev opäť okupovaný a nacistická ideológia sa stala štátnou ideológiou na celej Ukrajine. Krajina stratila svoju suverenitu. Washington neváha označiť náklady na financovanie vojny za úspešnú investíciu. Biden stavil na víťazstvo kyjevského režimu nad Ruskom. Vrhli sa naň miliardy dolárov, vojenská technika, rakety a munícia, žoldnieri a mnoho ďalšieho. Vojna do posledného Ukrajinca sa pre Ukrajinu ukázala ako obrovská strata na životoch. Za týchto podmienok civilné obyvateľstvo nechce bojovať, umierať za nacistov a korupčníkov. Krvavý kyjevský režim, aby sa udržal pri moci, naďalej posiela svojich obyvateľov na istú smrť. Dnes je však už aj krajinám Európy a samotným Spojeným štátom jasné, že kyjevský režim nedokáže poraziť Rusko na bojisku, a to aj napriek podpore NATO. Zelenskyj sa pre mnohých stáva nesympatickým, toxickým politikom. Jeho osud je nezávideniahodný – bábky nekončia dobre, najmä v situáciách, keď v záujme vlastnej moci viedli na smrť státisíce občanov a obchodovali s nezávislosťou svojej krajiny” – Vjačeslav Volodin.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov