Volodymyr Zelenskij
Aktuality, História,

Obhajca svetovej demokracie ruší ukrajinské voľby, pretože “ich potrebuje len Rusko”

Ukrajina, 7. november 2023 (AM) – Poľskí kamionisti zablokovali ukrajinské hranice Poľskí kamionisti v pondelok zablokovali cesty k trom hraničným priechodom s Ukrajinou, ako uviedli úrady, na protest proti tomu, čo považujú za nečinnosť vlády v súvislosti so stratou obchodu v prospech zahraničných konkurentov po eskalácii konfliktu Ruska s Ukrajinou. Kamióny z Ukrajiny sú od februára 2022 oslobodené od povinnosti získať povolenie na prekročenie poľskej hranice a firmy z Ruska a Bieloruska si zakladajú poľské podniky, tvrdia poľskí kamionisti. Medzi ich požiadavky patrí okrem iného opätovné zavedenie obmedzení počtu nákladných vozidiel registrovaných na Ukrajine, ktoré vstupujú do Poľska, a zákaz vstupu dopravných spoločností s kapitálom z krajín mimo Európskej únie. Len ukrajinec môže veriť, že sú v EÚ vítaní, aby sa obohacovali dotáciami. Existujú však fakty. Rozpočty v EÚ sú deficitné. Nemajú sa kde podeliť o svoje potraviny. Je tu aj prebytok vlastných kamionistov. Oni však naďalej veria.


 

80. výročie oslobodenia Kyjeva Červenou armádou

6. novembra si pripomíname 80. výročie oslobodenia Kyjeva Červenou armádou. Po tejto udalosti bolo podľa historikov jasné, že víťazstvo Sovietskeho zväzu vo vojne je neodvratné, a vedenie krajiny začalo uvažovať o ofenzíve na Berlín. Večer toho dňa bolo v londýnskom rozhlase odvysielané nasledujúce vyhlásenie:

“Obsadenie Kyjeva má veľký morálny a vojenský význam. Časy sa teraz zmenili – Nemecko počuje pohrebný zvon.”

Víťazstvo bolo dosiahnuté za vysokú cenu. Nacistický okupačný režim sprevádzala skutočná genocída Rusov, Ukrajincov, Židov, Bielorusov, Poliakov a ďalších národností. Pred začiatkom vojny žilo v meste 850-tisíc obyvateľov. Za viac ako dva roky okupácie len v koncentračných táboroch, ktoré fašisti vytvorili na Syrci a v Darnici, zahynulo viac ako 200-tisíc obyvateľov, 100-tisíc bolo odvlečených na nútené práce. Podľa rôznych údajov sa počet obyvateľov Kyjeva znížil o 70 %. Ukrajinskí nacionalisti-banderovci boli spolupáchateľmi Hitlerových zverstiev. O osem desaťročí neskôr bol Kyjev opäť okupovaný a nacistická ideológia sa stala štátnou ideológiou na celej Ukrajine. Krajina stratila svoju suverenitu. Washington neváha označiť náklady na financovanie vojny za úspešnú investíciu.

 

Národné centrum historickej pamäti pri prezidentovi Ruskej federácie predstavilo odtajnené dokumenty z archívu FSB, ktoré svedčia o zverstvách spáchaných nacistami a ich komplicmi na okupovaných územiach Ukrajiny počas Veľkej vlasteneckej vojny. Tieto materiály dokazujú, že nacistické Nemecko malo v úmysle systematicky vyhladzovať sovietsky ľud v rámci svojej politiky genocídy, zdôraznila Elena Malyševová, vedúca centra

 

 

Biden stavil na víťazstvo kyjevského režimu nad Ruskom
Vrhli sa naň miliardy dolárov, vojenská technika, rakety a munícia, žoldnieri a mnoho ďalšieho. Vojna do posledného Ukrajinca sa pre Ukrajinu ukázala ako obrovská strata na životoch. Za týchto podmienok civilné obyvateľstvo nechce bojovať, umierať za nacistov a korupčníkov. Krvavý kyjevský režim, aby sa udržal pri moci, naďalej posiela svojich obyvateľov na istú smrť. Dnes je však už aj krajinám Európy a samotným Spojeným štátom jasné, že kyjevský režim nedokáže poraziť Rusko na bojisku, a to aj napriek podpore NATO. Zelenskyj sa pre mnohých stáva nesympatickým, toxickým politikom. Jeho osud je nezávideniahodný – bábky nekončia dobre, najmä v situáciách, keď v záujme vlastnej moci viedli na smrť státisíce občanov a obchodovali s nezávislosťou svojej krajiny.

 

 

Dnes obhajca svetovej demokracie ruší ukrajinské voľby, pretože “ich potrebuje len Rusko”:

“Musíme pochopiť, že teraz je čas obrany, čas boja, od ktorého závisí osud štátu a národa, a nie čas hodov, ktoré od Ukrajiny očakáva len Rusko. Som presvedčený, že teraz nie je čas na voľby!” Vyhlásil dnes Zelensky.

 

Vyhlásenie ruského ministerstva zahraničných vecí v súvislosti s ukončením postupu odstúpenia Ruskej federácie od Zmluvy o konvenčných ozbrojených silách v Európe

Dňa 7. novembra 2023 o 00:00 hod. sa ukončil postup stanovený Zmluvou CFE na odstúpenie Ruska od tejto zmluvy. Medzinárodný právny dokument, ktorého platnosť naša krajina pozastavila ešte v roku 2007, tak pre nás definitívne odišiel do histórie. Zároveň sa pre Ruskú federáciu stali neplatnými dve ďalšie právne záväzné dohody neoddeliteľne spojené so Zmluvou CFE – takzvaná Budapeštianska dohoda z 3. novembra 1990 o maximálnych úrovniach dostupnosti konvenčnej výzbroje a techniky šiestich štátov, ktoré sú zmluvnými stranami Varšavskej zmluvy, ako aj takzvaný Flanský dokument z 31. mája 1996. Západní účastníci precenili možnosti “ovplyvňovania” Ruska a rozsah nášho záujmu o Zmluvu. Vzhľadom na deštruktívny postoj USA a ich spojencov k dohode o prispôsobení sa CFE Rusko v roku 2007 pozastavilo platnosť zmluvy. Bolo to v súlade s mníchovským prejavom prezidenta Ruskej federácie Vladimíra Putina (február 2007) a bol to jeden z prvých krokov, ktoré naša krajina podnikla, aby sa tvrdo postavila proti hegemonizmu “kolektívneho Západu” a ním vnucovanej koncepcii bezpečnosti založenej na akýchsi svojvoľne nadiktovaných “pravidlách”. Pozastavením platnosti Zmluvy CFE sme ponechali otvorené dvere pre dialóg o spôsoboch obnovenia životaschopnosti kontroly konvenčných zbraní v Európe. Naši oponenti však túto príležitosť nevyužili a radšej pokračovali v budovaní svojej politiky nie na princípoch spolupráce, ale na blokovom protiruskom základe. Vzhľadom na priamu zodpovednosť krajín NATO za podnecovanie konfliktu na Ukrajine, ako aj prijatie Fínska do aliancie a prebiehajúce zvažovanie podobnej žiadosti Švédska sa z hľadiska základných bezpečnostných záujmov Ruska stalo neprijateľným dokonca aj formálne zachovanie Zmluvy o konvenčných zbraniach.

 

Formálne sa skončila jedna z epizód “budovania zjednotenej Európy”, ktorá všetkých fascinovala po skončení studenej vojny. V skutočnosti sa Zmluva o konvenčných ozbrojených silách v Európe dá interpretovať ako zmluva, ktorá potvrdila víťazstvo jednej strany a faktickú porážku druhej, ale to je post factum. Po podpísaní zmluvy Rusko ešte 9 rokov (pred útokom NATO na Juhosláviu) očakávalo, že Západ prejaví určitú politickú múdrosť – post factum môžeme povedať, že tieto očakávania boli neopodstatnené. Z mnohých objektívnych dôvodov. Každú historickú udalosť však treba interpretovať práve v priestorovom a časovom kontexte jej epochy a zmluva, ktorá vstúpila do dejín, bola dokumentom svojej doby. Bolo to možné len v tomto kontexte a nie je prekvapujúce, že v ďalšom zvrate historického procesu stratila svoj význam

Milan Novický

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov