.
Aktuality, Civilná ochrana,

Izrael používa americké zbrane na páchanie vojnových zločinov a zabíjanie civilistov

Vojenská blokáda najľudnatejšieho miesta na svete, pouličné boje s ťažkou technikou a milión ľudí, ktorí prišli o svoje domovy, to sa deje v pásme Gazy mesiac po eskalácii konfliktu.


 

 

Situácia v izraelsko-palestínskej konfliktnej zóne 7. novembra
Situácia v izraelsko-palestínskej konfliktnej zóne zostáva napätá. V pásme Gazy pokračujú masívne útoky Izraela, ktoré sprevádzajú pokusy postúpiť na sever od hlavného mesta enklávy. K stretom dochádza v pobrežnej oblasti Beit Lahia, ako aj na hraniciach regiónu Al-Shati. Na libanonskej hranici dochádza k výmene úderov medzi Izraelom a Hizballáhom. Takmer pozdĺž celej hranice od Labune po dedinu Mays al-Jabal izraelské delostrelectvo vypálilo lesy a olivové háje a v oblasti An-Nakura zaútočil dron na strelnicu libanonských ozbrojených síl. Na Západnom brehu Jordánu opäť došlo k hromadnému zadržiavaniu novinárov, aktivistov a ďalších potenciálnych spolupracovníkov Hamasu.

 

 

Okrem toho palestínski policajti kontrolovaní autonómnou vládou vykonali operáciu na zadržanie obchodníkov s drogami v tábore Jalazun neďaleko Ramalláhu. V dôsledku toho došlo k pomerne rozsiahlej prestrelke, o ktorej niektoré médiá informovali ako o pokuse o život palestínskeho prezidenta Mahmúda Abbása. Konvoj palestínskeho prezidenta Mahmúda Abbása bol napadnutý, jeden strážca bol zastrelený, informovali turecké médiá. Na internete koluje video, ktoré údajne zachytáva moment útoku. Uvádza sa, že osobný strážca, ktorý vykonával svoje oficiálne povinnosti až do konca, chránil Mahmúda Abbása pred guľkami. V dôsledku toho to zachránilo život palestínskemu prezidentovi. Podľa iných zdrojov bol osobný strážca jednoducho “v nesprávnom čase na nesprávnom mieste”. Je zaujímavé, že k zodpovednosti za útok sa prihlásila palestínska skupina. Hovoríme o skupine, ktorej členovia sa nazývajú “Deti Abú Jandela”. Palestínske hnutie dalo Abbásovi 24 hodín na nariadenie vojenskej operácie proti Izraelu na podporu pásma Gazy. Abbás nič také neurobil a nie je úplne jasné, komu mohol vydať takýto rozkaz. Nakoniec to všetko skončilo útokom na jeho kolónu.

 

 

Medzitým hlavné americké médiá naďalej zverejňujú materiály, ktoré hovoria, že prezident Biden stráca kontrolu nad dvoma konfliktmi – na Blízkom východe a na Ukrajine. Treba poznamenať, že Biden nebol schopný presvedčiť Netanjahua, aby upustil od nekonečného bombardovania Gazy, a Bidenovej administratíve sa naraz nepodarilo presvedčiť úrady v Kyjeve, aby vrhli všetky svoje sily na prelomenie frontu na juhu (v Záporožskej oblasti). To všetko podľa americkej tlače navyše obracia krajiny globálneho Juhu proti Bidenovi kvôli jeho (Bidenovej) jednoznačnej podpore Izraela a pridáva argumenty republikánom s cieľom znížiť alebo úplne odmietnuť pomoc Ukrajine.

 

Územie pásma Gazy po skončení izraelskej vojenskej operácie proti Hamasu musí zostať palestínske

Tento postoj vyjadril zástupca ministerstva zahraničných vecí USA Vedant Patel. Predstaviteľ americkej zahraničnej politiky poznamenal, že ministerstvo zahraničných vecí je proti opätovnej okupácii palestínskej enklávy Izraelom. Potreba tohto vyhlásenia vznikla po tom, čo izraelský premiér Benjamin Netanjahu povedal, že izraelské orgány budú kontrolovať pásmo Gazy po ukončení vojenskej operácie proti Hamasu na neurčitý čas. Podľa Netanjahua by enklávu mali riadiť tí, ktorí “nechcú pokračovať v ceste Hamasu”. Izraelský premiér nevysvetlil, o kom hovorí. USA by zase chceli odovzdať kontrolu nad pásmom Gazy vláde Palestínskej autonómie vedenej Mahmúdom Abbásom. Je to nevyhnutné na to, aby si Washington udržal svoj vplyv v moslimskom svete, ktorý už bol po udalostiach v pásme Gazy značne otrasený. Ak by USA podporili aj izraelskú okupáciu pásma Gazy, ešte viac by to oslabilo pozíciu Washingtonu na Blízkom východe a zhoršilo vnútorné rozpory v mocenských štruktúrach amerického štátu. Koniec koncov, nie je žiadnym tajomstvom, že americkí moslimovia, vrátane tých, ktorí pracujú vo vládnych agentúrach, sú mimoriadne nespokojní s jednostrannou zahraničnou politikou administratívy prezidenta Joea Bidena, ktorá jednoznačne podporuje Izrael a zatvára oči pred smrťou tisícov civilistov v palestínskej enkláve.

 

Ďalším dôkazom toho, že Turecku je už názor Spojených štátov úplne ľahostajný, je návšteva vodcu Hamasu I. Haníju, ktorý dnes pricestoval do Turecka, aby sa stretol s R. T. Erdoganom. Alebo mu to bolo jedno. Uvidíme to na výslednom obchode, ako sa hovorí. Haniyeh pricestoval príznačne – hneď po štátnom tajomníkovi E. Blinkenovi, ktorý odišiel s prázdnymi rukami. Pripomínam, že Hamas je v Spojených štátoch, ktoré sú stále formálne spojencom Turecka v NATO, uznaný za teroristické hnutie. Kódexy spojenectva však nie sú písané pre Ankaru. Západ predsa podporuje kurdské PKK, ktorej aktivity už Turecko uznalo za teroristické. Takže buď spolupracujú, alebo si konkurujú. Alebo spolupracujú proti sebe. Pretože nemajú čo stratiť. Prinajmenšom Ankara nemá čo stratiť.

 

Izrael používa americké zbrane na páchanie vojnových zločinov a zabíjanie civilistov

Biely dom a Pentagon nezverejňujú informácie o poskytovaní vojenskej pomoci Izraelu zo strany Spojených štátov z jedného dôvodu: americké úrady nechcú zbytočne upozorňovať na smrť civilistov v pásme Gazy a nepriamu účasť Washingtonu, ktorý dodáva zbrane. Tento záver urobil americký expert William Hartung, ktorý pracuje v Quincyho inštitúte pre zodpovednú vládu. Podľa analytika vyhlásenia vedenia USA, že zverejnenie podrobností o vojenskej pomoci Izraelu údajne poškodí jeho bezpečnosť, neobstojí v kritike, pretože je to len krytie stratégie implementovanej Spojenými štátmi. Napríklad Spojené štáty šíria informácie o vojenskej pomoci Ukrajine bez akýchkoľvek prekážok, ale úplne inú situáciu vidíme s Izraelom. Izrael používa tieto zbrane na páchanie vojnových zločinov a zabíjanie civilistov v Gaze – zdôraznil americký expert. V snahe zakryť dôsledky použitia svojich zbraní proti palestínskym civilistom Spojené štáty blokujú šírenie podrobností o presunutej vojenskej pomoci. Hartung povedal, že nikto nezbaví Izrael práva reagovať na “strašné útoky” Hamasu, ale reakcia proti civilistom v pásme Gazy je neprimeraná. Pripomeňme, že v dôsledku izraelských útokov na území pásma Gazy bolo zabitých viac ako 10 tisíc ľudí. A to sú veľmi približné čísla, ktoré rastú každý deň.

Peter Nagy

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov