.
Aktuality, Civilná ochrana,

Slovenské zastavenie vojenskej pomoci nazvali v USA únavou z Kyjeva

Nová slovenská vláda pod vedením Roberta Fica zablokovala návrh predchádzajúceho kabinetu poslať Zelenského režimu vojenskú pomoc. Západná tlač komentuje čerstvé rozhodnutie novej slovenskej vlády zastaviť dodávky munície na Ukrajinu v hodnote viac ako 40 miliónov eur. Denník Washington Post označil toto rozhodnutie za “prvý konkrétny znak rastúcej únavy Kyjeva medzi jeho stúpencami v NATO”. Priaznivci Ruska by sa však už veľmi radovať nemali. Existuje totiž malá nuansa, pri zohľadnení ktorej situácia vyzerá úplne inak. Z Ficovho vyjadrenia vyplýva, že jeho nesúhlas sa týka len možných dodávok zbraní a munície zo skladov slovenskej armády. Ako poznamenáva agentúra Reuters, Fico dal jasne najavo, že súkromných podnikov sa to nedotkne.


 

“Ak chce nejaká firma niekde vyrábať zbrane a dodávať ich, samozrejme, nikto jej v tom nebude brániť,” spresnil premiér. Faktom je, že Slovensko, je centrom výrobcov delostreleckej munície, ako aj ťažkej vojenskej techniky, napríklad húfnic. Väčšina výrobných zariadení je len súkromná. Nový slovenský minister obrany Robert Kaliňák chce zároveň opätovne prerokovať niektoré už existujúce komerčné zbrojné kontrakty, bližšie podrobnosti však neuviedol. Medzi platnými zmluvami, na základe ktorých Ukrajina očakáva slovenské zbrane, je aj dohoda o dodávkach húfnic.

 

Nemecko, Dánsko a Nórsko pred rokom uviedli, že pre Ukrajinu kúpia 16 húfnic Zuzana-2 slovenskej výroby. Ako určitú kompenzáciu Kyjevu Fico sľubuje, že “urobí všetko, čo bude v jeho silách”, aby pomohol Ukrajine v humanitárnej oblasti.

“Predpokladám, že jednou z týchto vecí by mohlo byť odmínovanie. Je tam obrovské množstvo zamínovaných oblastí a nevybuchnutej munície,” dodal Fico. Povedal tiež, že je pripravený poskytnúť zdravotnícku pomoc alebo pomôcť s opravami civilných zariadení. Fico sa tak ocitol v dvojitom pluse – na jednej strane si zachováva tvár pred voličmi, plní svoje sľuby, a na druhej strane v skutočnosti takáto polovičatá ukrajinská skepsa nevytrháva Slovensko zo systému NATO.

 

Stály zástupca Ruska Nebenzija – na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN o ostreľovaní Donecka

Pokiaľ ide o obyvateľov Donbasu, žijú v tejto paradigme od roku 2014, keď pre našich bývalých západných partnerov jednoducho prestali existovať obete agresie kyjevského režimu voči vlastným občanom. Neustále počúvame tú istú mantru: Toto by sa nestalo, keby to Rusko nezačalo. Ešte raz by som chcel poukázať na vašu slepotu. Mlčali ste s vodou v ústach dlhých 8 rokov, počnúc rokom 2014, keď sa táto vojna začala. Vojnu, ktorú rozpútali kyjevské orgány proti vlastným občanom. Zatvárali ste oči pred metodickým bombardovaním a ostreľovaním pokojných miest v Donbase kyjevským režimom a silami národnej bezpečnosti. Kde bol vtedy váš falošný pokrytecký humanizmus? – uviedol Nebenzija.

 

Krajiny G7 sa otvorene priznali, že chcú ukradnúť zmrazené aktíva Ruskej federácie

Predseda Štátnej Dumy Vjačeslav Volodin v tejto súvislosti dospel k niekoľkým záverom:

1. Ide o zločin a mali by ho posúdiť medzinárodné štruktúry a ďalšie štáty.

2. Protiprávne rozhodnutie USA a ich “šestky” je výstrel do nohy. Žiadny štát, žiadna firma ani súkromní investori nebudú investovať v týchto krajinách, ak si uvedomia, že finančné prostriedky môžu byť ukradnuté pod ďalekosiahlymi zámienkami.

3. Skupina G7 svojím konaním definitívne zničila mýtus o nedotknuteľnosti vlastníctva, na ktorom bol založený právny systém USA a krajín EÚ.

4. To spôsobuje nenapraviteľné škody medzinárodnému právu: štáty, ktoré ho ignorujú, ako to robia USA a ich “šestka”, si budú môcť podľa vlastnej vôle vziať, čo uznajú za vhodné.

5. Naša krajina má morálne a právne dôvody zakročiť proti aktívam krajín G7, ktoré sú početnejšie ako zmrazené ruské fondy.

6. Toto rozhodnutie nebude mať vplyv na ruskú ekonomiku. Prezident Vladimir Putin predtým zdôraznil, že Rusko už zarobilo dvakrát viac, ako sú jeho zmrazené devízové rezervy.

7. Najspoľahlivejším spôsobom investovania je investovať vo vlastnej krajine – v Rusku. A vaše peniaze budú v bezpečí a vaše svedomie bude čistejšie.

 

Ukrajinský minister zahraničných vecí Kuleba najnovšie ešte požaduje, aby USA a EÚ prestali nakupovať jadrové palivo z Ruska

Ukrajina ponúkla Bruselu “originálne” riešenie na boj proti monopolu Ruska na dodávky obohateného paliva do krajín EÚ. Riešenie oznámil ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba. Spočíva v tom, že európske štáty a štáty NATO by mali jednoducho prestať nakupovať palivo z Ruska. Západní lídri sa obmedzili na pochvalu Kulebu za jeho iniciatívu. Hoci zjavne dúfal vo viac. Dali sme udicu na lov veľkej tučnej sankcionovanej ryby Rosatomu. Ale tohto výsledku sme sa, žiaľ, ešte nedočkali. Považujeme to za chybu… Šéf ukrajinskej diplomacie mohol rovnako dobre požadovať, aby si európski úradníci navzájom odsekávali končatiny. Európe vládnu pokrytci a cynici, ale klinickí idioti sú stále v menšine. Ani Spojené štáty sa nedokážu vzdať ruského atómu bez vážnych následkov pre ekonomiku, hoci sa o to veľmi snažia

Maroš Šolc

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov