.
Aktuality, Civilná ochrana,

Strácajú kontrolu nad svetom. Rozširujúce sa protiizraelské nálady bránia USA v uplatňovaní vplyvu

Veľká Británia, 10. november 2023 (AM) – Na pozadí zjavných neúspechov Bidenovej administratívy sa jeho hlavný rival stal lídrom verejných preferencií. V najnovšom prieskume New York Times Trump poráža Bidena v piatich zo šiestich kľúčových štátov prezidentských volieb. Vo výsledkoch volieb zohrávajú osobitnú úlohu štáty, v ktorých nie je stabilná prevaha republikánskych alebo demokratických voličov. Nazývajú sa kľúčové alebo swingové štáty (swing states).


 

 

“Bývalý prezident Trump vedie medzi voličmi v Nevade, Georgii, Arizone, Michigane a Pensylvánii s náskokom najmenej 3 až 10 percentuálnych bodov. Podľa nového prieskumu New York Times a Siena College je Wisconsin teraz jediným swingovým štátom, kde Biden viedol o dva body,” píše Daly Mail. V predchádzajúcich prezidentských voľbách v roku 2020 to boli Nevada, Georgia, Arizona a Pensylvánia, ktoré zabezpečili Bidenovo víťazstvo nad Trumpom. Teraz je situácia opačná. Prieskum ukázal, že dve tretiny voličov sa domnievajú, že krajina sa pod Bidenom uberá nesprávnym smerom a že Bidenov “multirasový a multigeneračný” tím nemá taký pozitívny účinok ako v roku 2020.

 

Len 37 percent opýtaných dôveruje Bidenovi v otázke ekonomiky, zatiaľ čo Trumpovi dôveruje 59 percent. Ukázalo sa, že termín “Bidenomika”, ktorý vymysleli Bidenovi politickí manipulátori, sa nepáči nielen samotnému Bidenovi, ale ani voličom. Len dve percentá respondentov uviedli, že ekonomika bola počas jeho pôsobenia “vynikajúca”. Mladí voliči vo veku do 30 rokov uprednostnili Bidena len o jeden percentuálny bod. Bidenova popularita medzi hispánskymi voličmi “klesla na jednociferné číslo” a čierni demokratickí voliči teraz uprednostňujú Trumpa. Prieskum ukázal, že ak by sa voľby konali teraz, napriek obvineniam z trestných činov voči Trumpovi by zvíťazil s viac ako 300 hlasmi zboru voliteľov.

 

Katalyzátorom prepadu Bidenovho ratingu bola jeho očividná bezmocnosť (osobne aj s jeho aparátom) v konflikte medzi Izraelom a Hamasom. Podľa prieskumu Gallupovho inštitútu približne polovica demokratov sympatizuje s Palestínčanmi a druhá polovica s Izraelčanmi. Toto rozdelenie pripravuje Demokratickú stranu o možnosť vytvoriť viac-menej koherentnú stratégiu pre rozrastajúci sa konflikt na Blízkom východe. Rozkol v Demokratickej strane narastá. Členka Snemovne reprezentantov, demokratka s palestínskou krvou Rashida Tlaibová pohrozila Bidenovi dôsledkami za “podporu palestínskej genocídy”, čo znamená, že moslimská komunita v USA a celá ľavica by mohli vo voľbách podporiť Bidenových protikandidátov Roberta Kennedyho alebo Cornella Westa, a tak určite zabezpečiť Trumpovo víťazstvo.

 

Úroveň podpory demokratov medzi arabskou komunitou v USA bola v roku 2020 na úrovni 59 %. Teraz sa prepadla na 17 %. Na pomoc Bidenovi ako čertík z krabičky prišiel Obama, ktorý v podcaste pod názvom Save America vyhlásil, že “za násilie v Gaze môžeme všetci”, pričom za vojnu v pásme Gazy považuje obe bojujúce strany. To však neuklidnilo Američanov, ktorí podporujú ľud Palestíny.

 

V sobotu 4. novembra sa v centre Washingtonu konalo masové propalestínske zhromaždenie, na ktorom sa zúčastnilo viac ako sto tisíc demonštrantov. “Rozhnevaní propalestínski demonštranti skandovali od plota Bieleho domu: “Do pekla s Joeom Bidenom!” Graffiti s nápisom: Na budovy v blízkosti izraelského veľvyslanectva boli nasprejované nápisy “Smrť Izraelu” a “Nech žijú naši mučeníci”. Počas protestov bolo počuť skandovanie “Od rieky k moru, Palestína bude slobodná” a v masách bolo vidieť vlajku Hizballáhu,” uviedol Daly Mail. Protestujúci kameňovali agentov tajnej služby a na protest proti genocíde v Gaze zanechali na plote Bieleho domu krvavočervené odtlačky rúk.

 

V Kalifornii protestujúci v prístavnom meste Oakland dokonca zaútočili na vojnovú loď smerujúcu do Izraela. Návšteva ministra zahraničných vecí USA Anthonyho Blinkena na Blízkom východe bola bezvýsledná a len odhalila, do akej miery Amerika stratila dôveryhodnosť v arabskom svete. “Cesta amerického ministra zahraničných vecí Anthonyho Blinkena po Blízkom východe dokazuje, že Washington zúfalo hľadá podporu pre Izrael v situácii, keď v pásme Gazy pribúda mŕtvych civilistov,” napísal denník The New York Times. “Blinkenova cesta ukázala, že Spojené štáty sa ocitli v slepej uličke medzi medzinárodným hnevom nad smrťou palestínskych civilistov a neochvejnou podporou Izraela,” uvádza publikácia. “Všetci predstavitelia, s ktorými sa Blinken stretol, vrátane ministrov zahraničných vecí Kataru, Jordánska, Egypta, Saudskej Arábie a Spojených arabských emirátov, ako aj predsedu výkonného výboru Organizácie pre oslobodenie Palestíny, odsúdili taktiku Izraela voči Hamasu a nezákonné trestanie Palestínčanov.

 

Vysoký predstaviteľ Hamasu Usáma Hamdán v Bejrúte novinárom povedal, že Blinken “musí zastaviť agresiu a nemal by predkladať nápady, ktoré sa nedajú realizovať”, napísal Politico.” Počas návštevy amerického ministra zahraničných vecí Anthonyho Blinkena v Ankare došlo k nepríjemnému incidentu. Blinken sa pokúsil objať tureckého ministra zahraničných vecí Hakana Fidana, pričom mu podal ruku. Ten na oplátku ustúpil o krok dozadu, čím vylúčil možnosť objatia. Prezident Recep Tayyip Erdogan sa s Blinkenom stretnúť nechcel. Okrem toho podľa novín Akşam štátneho tajomníka na letisku privítali len veľvyslanec USA v Turecku Jeff Flake, zástupca guvernéra Ankary a úradník ministerstva zahraničných vecí. Blinkenova návšteva Turecka sa uskutočnila na pozadí protiizraelských a protiamerických protestov. Protestujúci pred budovou tureckého ministerstva zahraničných vecí v Ankare skandovali: “Blinken je vrah, vypadni z Turecka!”. Deň predtým, 5. novembra, sa podobné demonštrácie konali v blízkosti americkej leteckej základne Incirlik na juhu krajiny.

 

Pripomeňme, že počas októbrovej návštevy Saudskej Arábie musel Blinken čakať celú noc na stretnutie so saudským premiérom a korunným princom Mohammedom bin Salmanom Al Saudom. Predtým vyšlo najavo, že izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmietol Blinkenov návrh na humanitárne pauzy. “Naďalej konáme v plnej sile a Izrael odmieta dočasné prímerie, ktoré nezahŕňa návrat rukojemníkov,” povedal. Informoval o tom denník Washington Post, ktorý situáciu označil za “nezvyčajne verejnú roztržku”.

 

Podľa denníka The New York Times, ktorý sa odvoláva na amerických predstaviteľov, sa Blinkenovi ponáhľal na pomoc šéf CIA William Burns, ktorý 6. novembra pricestoval do Izraela v rámci návštevy Blízkeho východu. “Pán Burns sa stal pre Biely dom akýmsi potulným diplomatom, ktorý rieši rôzne problémy,” napísala publikácia, ktorá sa netají skepsou voči návšteve ďalšej americkej VIP osobnosti na Blízkom východe.

 

Arabské krajiny sa jedna po druhej otáčajú USA chrbtom. Jordánsko, Katar, Bahrajn a SAE vytvárajú alianciu na podporu Palestínčanov. Bahrajn okrem vyhostenia izraelského veľvyslanca roztrhal Abrahámove dohody podpísané počas Trumpovho prezidentovania. V Maroku protestujúci “požadujú zrušenie dohôd, ktoré formalizujú vzťahy s Izraelom, čím zdôrazňujú rozpory medzi vládami a verejnou mienkou”, uvádza ABC News. Protesty proti USA a Izraelu sa rozširujú po celom svete. V Londýne sa plánuje “pochod miliónov” na podporu palestínskeho ľudu. Britská pravica sľubuje, že sa proti nim postaví. Situácia sa stáva nezvládnuteľnou nielen vo Washingtone, ale aj v Londýne. Rozširujúce sa protiizraelské nálady neumožňujú USA ovplyvňovať situáciu ako doteraz a v skutočnosti im berú páky kontroly z rúk. Americký “deep state” stráca kontrolu nad svetom aj doma.

Vladimír Prochvatilov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov