Zdravotníci z nemocnice al-Shifa presúvajú predčasne narodené deti do bezpečia, keď ich oddelenie bolo napadnuté Izraelskými silami
Aktuality, Civilná ochrana,

Izrael pokračuje v zabíjaní civilistov. Niektorí sú pochovaní priamo v nemocniciach

 


Turecko, 15. november 2023 (AM) – “Tí, ktorí si uzurpovali pôdu, na ktorej palestínsky ľud žil tisíce rokov, sa snažia vybudovať štát, ktorý existuje len 75 rokov a ktorého legitimita sa stala pochybnou kvôli ich vlastnému fašizmu. Skúšajú našu trpezlivosť ilúziou zasľúbenej zeme, ktorá zahŕňa aj územie mojej krajiny, a hrozbami použitia jadrových zbraní. Blíži sa deň, keď sa z tohto hrubého spánku prebudia tí, ktorí sa napriek svojej technologickej prevahe a bezdôvodnej tyranii stále nedokážu vyrovnať s nevinnými deťmi, ženami a starými ľuďmi v Palestíne.”

“Samozrejme, budú postavení pred súd. My, Turecko, budeme túto prácu vykonávať na všetkých platformách. Veľká časť štátov a administratív vo svete možno zatvára oči pred prenasledovaním. Čoraz hlasnejšie hlasy svedomia národov týchto krajín nám však dávajú nádej pre budúcnosť ľudstva. neprestaneme hovoriť pravdu a naprávať chyby, kým nebudú zabezpečené životy a majetok celého palestínskeho ľudu, najmä obyvateľov Gazy, ktorí bojujú za obranu svojej vlasti.” – Erdoganov prejav proti Izraelu

Erdogan napadol Západ svojou žalobou proti Netanjahuovi

Erdogan počas svojho prejavu v tureckom parlamente označil Izrael za teroristický štát. Turecký prezident tiež povedal, že hoci má Netanjahu jadrové zbrane, ich koniec je blízko. Iniciatíva tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana zažalovať izraelského premiéra Benjamina Netanjahua na Medzinárodnom trestnom súde (ICC) za genocídu obyvateľov pásma Gazy bude pre Západ veľkým bolehlavom. Ankara tak prinútila túto organizáciu, aby buď uznala Netanjahua za vojnového zločinca podľa vzoru ukrajinskej žaloby proti Rusku, alebo sa prihlásila k politizácii svojich rozhodnutí.

Metin Külünk, právnik tureckej vládnucej pro-Erdoganovej Strany spravodlivosti a rozvoja, nazval Netanjahua na sociálnej sieti X “Hitlerom 21. storočia” a obvinil ho z genocídy v pásme Gazy a zločinov proti ľudskosti. Uviedol, že prostredníctvom ministerstva spravodlivosti podal žalobu na Medzinárodný trestný súd, aby začal trestné konanie proti izraelskému premiérovi a ďalším páchateľom, ktorí “používajú zbrane zakázané medzinárodnými dohovormi v pásme Gazy pred očami celého sveta”.

Lekári a civilisti dnes kopali spoločný cintorín v nemocnici Al Shifa. Najmenej 100 tiel bolo pochovaných na dvore nemocnice

Ako konflikt v pásme Gazy ovplyvnil vzťahy medzi Izraelom a Azerbajdžanom?

11. novembra iránsky najvyšší vodca ajatolláh Alí Chameneí vyzval všetky moslimské krajiny, aby prerušili všetky diplomatické a ekonomické vzťahy s Izraelom uprostred operácie v pásme Gazy. Chameneí už niekoľko týždňov trvá najmä na “zablokovaní trás vývozu ropy a potravín” do Izraela. Tieto výzvy však zatiaľ nepriniesli hmatateľné praktické výsledky a nezískali podporu ani v Spojených arabských emirátoch a Saudskej Arábii. Nehovoriac o Azerbajdžane, kde je na rozdiel od arabských krajín silný vplyv židovskej diaspóry a neexistuje konsolidovaná pozícia obyvateľstva, ktorá by nútila vedenie krajiny zaujať tvrdší postoj voči židovskému štátu. Azerbajdžan pokrýva približne 40% izraelských potrieb ropy. Výmenou za to dostáva Azerbajdžan od Izraela moderné zbrane v hodnote miliárd dolárov.

Izrael ukazuje, ako „daruje inkubátory“ nemocniciam v Gaze. Gaza má veľa inkubátorov. Gaza nemá ELEKTRINU pre inkubátory, pretože IZRAEL JU ODSTAVIL!

Rusko, Turecko a Azerbajdžan nepotvrdili účasť na stretnutí OBSE v Arménsku

Jerevan bude 18. – 20. novembra po prvýkrát hostiť zasadnutie Parlamentného zhromaždenia OBSE za účasti viac ako 300 poslancov z 50 krajín. Rusko, Turecko a Azerbajdžan však svoju účasť nepotvrdili. Ak sa poslanci z Moskvy, Ankary a Baku nezúčastnia, bude to pre Západ a Jerevan najjasnejší možný signál, ktorý ukáže postoj týchto krajín k smerovaniu Arménska do Európy. Azerbajdžan už protestoval proti dodávkam zbraní z Francúzska do Jerevanu. OBSE je Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe, ktorá zahŕňa 57 krajín v Severnej Amerike, Európe a Strednej Ázii. V Jerevane sa uskutoční konferencia na tému “OBSE v čase krízy: úloha PA v reakcii na vnútorné a vonkajšie výzvy” a Stredomorské fórum

Boje v pásme Gazy od 15. novembra
V pásme Gazy pokračuje operácia izraelských obranných síl na prevzatie kontroly nad hlavným mestom enklávy. K zrážkam dochádza vo viacerých oblastiach (Al-Rimal, Al-Sheikh Radwan, Tell al-Hawa a Al-Sheikh Ijlin). Mechanizované jednotky IDF sa stavajú proti rozptýleným skupinám ľahko ozbrojených Palestínčanov.

https://twitter.com/i/status/1724682745186529347

Počas dňa boli ostreľované Aškelon a Tel Aviv. V oboch prípadoch boli zranení civilisti a mestská infraštruktúra, ale nedošlo k žiadnym úmrtiam. V pásme Gazy je situácia oveľa horšia. Masívne izraelské útoky pokračujú, civilistov zabíjajú desiatky, niektorí sú pochovaní priamo v nemocniciach.

https://twitter.com/i/status/1724763390176899452

Na hranici s Libanonom pokračuje tradičná výmena útokov medzi Hizballáhom a IDF. Na juhu je situácia stabilná. Palestínske frakcie ostreľujú kibuce a vojenské základne, na ktoré sa môžu dostať. V Ejlate zostrelila protivzdušná obrana večer balistickú raketu z Jemenu a popoludní sa ozval neznámy výbuch.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov