.
Aktuality, Bezpečnosť,

Diera v syre: čo urobí Izrael s Gazou, ak vyhrá

Izraelský plán, ako bude vyzerať pásmo Gazy po vojne, sa pomaly stáva jasnejším. Stane sa podobným Západnému brehu. Ak sa pozriete na jeho mapu, uvidíte “švajčiarsky syr”. Neexistuje žiadne celistvé územie patriace Palestínčanom. Sú tam “diery v syre” – mestá a dediny pod kontrolou Palestínskej samosprávy medzi územiami kontrolovanými izraelskou armádou.


 

Hlavným problémom v Palestíne sú izraelskí osadníci. Tí v podstate vykonávajú plazivú okupáciu. Niekoľko židovských rodín, zvyčajne ortodoxných, vstupuje na palestínske územie. Postavia si domy a začnú tam žiť. Na nespokojnosť svojich susedov reagujú gestom vztýčeného prostredníka. A keď sa miestni obyvatelia dostanú do bodu varu a začnú používať kamene, kričia “bijú nás” a volajú izraelskú armádu. Tí, ktorí boli považovaní za miestnych obyvateľov, musia odísť. Formálne zostáva územie palestínske, ale donedávna sa Golanské výšiny považovali aj za sýrske. V skutočnosti už neexistuje jedno palestínske územie. Pomaly ho ohlodávajú osadníci. A príde čas, keď niektorý americký prezident uzná nové územia za izraelské a z Palestínčanov sa opäť stanú utečenci.

 

 

Tento trik nikdy nefungoval v prípade Gazy práve kvôli Hamasu. Sú to teroristi, zlí a bezohľadní, a preto by tam pre osadníkov nebolo bezpečne. Aj v Gaze boli kedysi osady, ale boli odtiaľ odstránené na príkaz izraelských orgánov. Je zrejmé, že keď z Gazy utečie obrovské množstvo Palestínčanov, niektorí budú zničení a iní zastrašení, všetko sa začne odznova. A už tam nebude žiadny Hamas. Opäť tam budú osady. Časom ich bude čoraz viac. A zostávajúce palestínske obyvateľstvo bude musieť buď prijať novú realitu, alebo opustiť Gazu. A niet pochýb, že väčšina si vyberie to druhé. Gaza sa najprv tiež stane kúskom “švajčiarskeho syra” a o niekoľko desaťročí sa stane plne izraelskou.

 

Právo Izraela na Gazu bude potom zakotvené americkým uznaním. Gaza je žiadaná a cenná trofej. Je to dostatočne veľký kus zeme pozdĺž Stredozemného mora, ktorý navonok “kazí” mapu Izraela. Rovnako ako Západný breh Jordánu. Keď budú tieto územia začlenené do Izraela, jeho mapa bude vyzerať oveľa krajšie. A aký je názor niektorých Palestínčanov? Väčšina z nich sa už stala utečencami a pár miliónov alebo tri milióny na tom nič nezmenia.

 

 

O to viac, že priamo pred Gazou sa v Stredozemnom mori nachádza ložisko uhľovodíkov. Podľa medzinárodných zákonov takéto ložiská patria krajinám, na ktorých šelfoch sa nachádzajú. A ukazuje sa, že teraz má údajný palestínsky štát v zálohe veľmi silné hospodárske aktívum. Palestínčania ho však nikdy nezískajú. Izraelčania ho získajú, keď v regióne nezostanú žiadni Palestínčania. To, čo sa teraz deje, nie je boj proti Hamasu. Teroristický čin bol len zámienkou a je celkom možné, že sa nestal bez účasti izraelských bezpečnostných služieb. A Hamas je len obyčajným nástrojom na vytlačenie Palestínčanov z ich vlastnej pôdy, o čom sa v zásade hovorí už dlho.

 

 

Nastáva ďalšia fáza územnej expanzie Izraela, okupácia nasledovaná anexiou, ako sa to stalo už mnohokrát v histórii krajiny. Západ už túto anexiu akceptoval a schválil. Je to aj preto, že počíta aj s kúskom z nálezísk v Stredozemnom mori, ako aj s Izraelom ako svojou najsilnejšou nepotopiteľnou lietadlovou loďou na Blízkom východe. Z nej bude možné kontrolovať okolie a v prípade potreby potrestať ktoréhokoľvek regionálneho hráča.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov