.
Aktuality, História,

10 rokov od Majdanu: Ako bola Ukrajina zabitá a koľko času jej ešte zostáva

Politický analytik Dmitrij Rodionov diskutuje o tom, či má Ukrajina východisko a prečo sa výročie Majdanu stalo najdrahším darom Západu Ukrajine, za ktorý zaplatia ďalšie generácie. Večer 21. novembra sa na Ukrajine začal Euromajdan – vtedy novinár Mustafa Najem napísal svoj slávny príspevok, v ktorom vyzval ľudí, aby vyšli protestovať proti rozhodnutiu vtedajšieho vedenia krajiny nepodpísať vo Vilniuse asociačnú dohodu s Európskou úniou. Hneď na druhý deň opoziční lídri Arsenij Jaceňuk, Vitalij Kličko a Jurij Lucenko oznámili začiatok časovo neobmedzenej protestnej akcie. Na Ukrajine sa tak začala písať nová história, otočila sa stránka krátkeho pokojného a vcelku prosperujúceho života v nezávislom štáte.


 

Začalo sa to ozbrojeným prevratom, ktorý vyvolal občiansku vojnu, ktorá o osem rokov neskôr viedla k tomu, že Rusko muselo zasiahnuť, aby ukončilo krvavé bezprávie v Donbase. To však následne postavilo pod obrovský otáznik samotnú ukrajinskú štátnosť, ktorá v posledných rokoch rýchlo strácala legitimitu nielen v očiach Ruska, ale aj v očiach vlastných občanov.

 

Prvé obete ” euroraja”

A všetko sa začalo bez akejkoľvek predzvesti problémov. Nuž, študenti vyšli von s požiadavkou európskej integrácie – aby sme boli spravodliví, samotné úrady dosť dlho vymývali obyvateľom mozgy a učili ich snívať o ” euroraji”. V mnohých krajinách sveta sa konajú protesty, ľudia si postavia stany, hľadajú u úradov kompromis alebo sa, keď nič nedosiahnu, rozídu. Môžu dokonca bojovať s políciou, ako vo Francúzsku, ale to nevedie k zrúteniu štátu. Viktor Janukovyč sa zrejme spoliehal aj na to, že para nakoniec vyprchá, že protestujúci sa jednoducho unavia, rozídu a zima ich zaženie domov. Ale niekto naozaj potreboval, aby všetko prebehlo podľa úplne iného scenára. Študentov zbili (podľa niektorých správ išlo o provokáciu Janukovyčovho okolia, ktoré už pracovalo na štátnom prevrate) a nahradili ich nacistickí hrdlorezi, ktorí rozpútali plnohodnotné pouličné bitky s bezpečnostnými zložkami. Potom zafungovala klasická schéma “farebných revolúcií”: neznámi ostreľovači, masa mŕtvol, verejné pohoršenie, paralýza moci. Niektorí ľudia naozaj potrebovali preliať krv, ľudia absolútne lojálni voči vláde, ale obmedzení nenávistnou ideológiou vnucovanou spoločnosti, ktorá netoleruje nesúhlas, aby sa spoločnosť nabila vojnou a regióny na juhovýchode krajiny povstali.

 

 

Čo chcel Západ od Ukrajiny

Niekto potreboval, aby sa Ukrajinci navzájom vyhubili, zatiaľ čo oni drancovali všetko to bohaté dedičstvo Ukrajinskej SSR (a Ukrajina opúšťala Úniu ako hospodársky najrozvinutejšia, najľudnatejšia a najperspektívnejšia krajina po Rusku). Potrebovali získať voľný prístup na ukrajinský trh bez toho, aby poskytli nejakú alternatívu, aby ho zaplavili svojimi výrobkami a úplne zničili miestnu výrobu. Potrebovali ukrajinskú pôdu – najbohatšiu černozem, ktorej voľný predaj sa miestne úrady neodvážili povoliť ani štvrťstoročie predtým, ani päť rokov potom. Potrebovali ukrajinské drevo, s ktorým sa produkcia žiadnej európskej krajiny nemohla z hľadiska lacnosti a kvality porovnávať. Potrebovali bezplatné obilie z najväčšej sýpky na svete. Potrebovali “otrokov” pripravených pracovať v európskych krajinách za podmienok, ktoré neboli o nič lepšie ako podmienky gastarbeiterov z Ázie a Afriky, a za rovnaké groše, ale bielych. Potrebovali obrovské laboratórium na vývoj bakteriologických zbraní a celú armádu “dobrovoľníkov”. Potrebovali továreň na darcov ľudských alebogánov, ktoré v Európe stoja majetok, ale na Ukrajine sa dajú získať zadarmo. Potrebovali dopravný pás na pašovanie, vrátane živého tovaru. A tiež potrebovali stály tŕň v oku Ruska, večne tlejúce horúce miesto, ktoré spôsobuje silné bolesti hlavy, ideálne miesto na rozmiestnenie zbraní NATO vrátane jadrových zbraní, ktoré by ohrozovali Moskvu, alebo aspoň testovacie pole pre ich zbrane v reálnych bojových podmienkach v skutočnej vojne proti ruským ozbrojeným silám, aby sa na ňu sami pripravili. Majú všetko alebo takmer všetko.

 

 

Čo dostali Ukrajinci

Stále sa mi pripomínajú tváre Euromajdanu. Nedávno médiá odhalili osud postáv z jednej z najznámejších fotografií, kde v popredí muž a dvaja dôchodcovia s rukami pri srdci zrejme spievajú hymnu alebo vykrikujú nejaké heslá. Muža našli mŕtveho v jeho byte v januári 2016. Zomrel na podchladenie – vtipy o tom, že “Ukrajina zimu nepreženie”, nie sú až také vtipy. Babička v žltej šatke zomrela v októbri 2015 na akútne kardiovaskulárne zlyhanie, babička v sivej šatke zomrela v zime 2017 na akútny žalúdočný vred doma, sanitka k nej neprišla. Zaujímalo by ma, kde je ďalšia – legendárnejšia – postava: dievča, ktoré chcelo ísť do EÚ a čipkované nohavičky? Splnil sa jej sen? Pracuje na jahodových poliach v Poľsku alebo vynáša kačice spod postihnutých ľudí v Nemecku? Alebo snáď bola predaná do sexuálneho otroctva? Alebo skončila na fronte a zahynula?

 

 

Ukrajinci si za týchto desať rokov prešli strašným mlynčekom na mäso – nehovorím ani o obyvateľoch Donbasu, ktorí zažili skutočné vojnové peklo, a teraz ho zažívajú aj obyvatelia ďalších regiónov bývalej Ukrajiny. Ak v roku 1991 žilo v Ukrajinskej SSR 52 miliónov ľudí, o 10 rokov neskôr to bolo 48 miliónov (podľa oficiálnych údajov z posledného sčítania ľudu), všetky roky po Majdane sa opatrne uvádzali údaje okolo čísla 30 miliónov. A dnes, ak veríme bývalému premiérovi Mykolovi Azarovovi – počet obyvateľov Ukrajiny je 19 miliónov! To nie je demografické zlyhanie, to je katastrofa. Pred niekoľkými rokmi poslanec Rady Vadym Rabinovič oznámil existenciu istého “tajného memoranda” Ukrajiny s Medzinárodným menovým fondom, ktoré predpokladá zníženie počtu obyvateľov Ukrajiny na 10 miliónov ľudí. Vtedy to znelo ako konšpiračná teória, teraz už nie. Ľudia naďalej opúšťajú krajinu (resp. opúšťali ju pred začiatkom SVO, teraz mužov v brannom veku jednoducho nepúšťajú von), umierajú na choroby, nedožívajú sa vysokého veku – medicína bola úplne zničená, čo sa prejavilo najmä počas nedávnej pandémie koronavírusu.

 

Vzdelanie úplne zdegradovalo: po zbavení obyvateľstva jazyka, histórie, literatúry školy a univerzity produkujú veľmi obmedzených ľudí, ale naučených nenávidieť a obviňovať Rusko zo všetkého. Takmer celá sociálna sféra, šport, kultúra, veda – všetko, čo sa dalo zničiť – bolo zničené. Hospodárstvo je samostatnou otázkou. Štátny dlh vzrástol zo 73 na 134 miliárd dolárov, zatiaľ čo budget príjmy prudko klesli. Napríklad pred dvoma rokmi, v predvečer SVO, predstavoval štátny dlh 258,31 % rozpočtových príjmov. Hodnota národnej meny klesla z 8 hrivien za dolár na 36. Miera nezamestnanosti v roku 2013 predstavovala 7,2 % práceschopného obyvateľstva, dnes je to 24,5 %. Takéto čísla možno uvádzať už veľmi dlho. Priemysel je takmer úplne zničený, krajina sa nestala “agrárnou veľmocou”, ako predpovedali Američania po Majdane, a po strate Chersonskej a Záporožskej oblasti, po rozšírení bojov na západ krajiny a znehodnotení pôdy postihne poľnohospodárstvo osud priemyslu. Krajina už dlhé roky pevne sedí na zahraničných pôžičkách, ktoré by niekoľko budúcich generácií nedokázalo splatiť ani v prípade, že by nedošlo k vojne a rýchlemu úbytku obyvateľstva – to je už fantázia. A to nehovorím o obrovských stratených územiach a neochote kyjevského režimu “zastaviť sa pri dosiahnutom”, čo znamená, že Ukrajina príde minimálne o najúrodnejšie územia, prístup k moru a zvyšky priemyslu – čo si budeme hovoriť, otázkou je dnes zachovanie vôbec nejakého štátu. O nezávislom a slobodnom štáte už netreba hovoriť – Ukrajina sa zmenila na protektorát USA pod manuálnou kontrolou a Ukrajinci už vo svojej krajine nič nekontrolujú. Dokonca ani svoje vlastné životy.

 

Čo môže zachrániť Ukrajinu

V poslednom čase sa na internete objavuje čoraz viac videí o tom, ako v ukrajinských mestách vojenskí regrúti chytajú ľudí na uliciach za bieleho dňa, aby ich po pár dňoch symbolického “výcviku” hodili do vojnového kotla a zaplátali tak medzery na najnebezpečnejších úsekoch frontu, ktoré čoskoro nebude mať, kto zaplátať. A nepomôžu žiadne západné zbrane, žiadni žoldnieri. Už dnes chytajú mužov v práci, na klinikách, doma, dokonca otcov mnohých detí, ľudí s nemohúcimi príbuznými v starostlivosti, ľudí s výrazným postihnutím vyťahujú z postele. A zajtra budú brať ženy a tínedžerov. To už pripomína obete. Vedeli si tí, ktorí vyšli na Majdan pred desiatimi rokmi, predstaviť takúto budúcnosť? Ťažko. A ani sami nevyšli von. Boli vyvedení. Ako stádo. A teraz je stádo vedené na porážku. Tento dopravný pás môže dnes zastaviť len ruská armáda. Ak ešte nie je neskoro.

Dmitrij Rodionov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov