Paľba 152 mm samochodného kanónu “Giacint-S” Západného vojenského okruhu OS RF na bojisku ŠVO
Aktuality, Bezpečnosť,

Prečo Rusko nebojuje ako Izrael? Metódou spálenej zeme!

Ukrajina, 25. novembra 2023 (AM) – Aj túto situáciu analyzuje rádio “Komsomoľská pravda” s vojenským expertom Kirillom Fjodorovom, autorom telegram kanálu “Vojna. História zbraní”. Začneme však z témy efektivity využitia západnej výzbroje Ukrajinou.


 

Prečo na útok Ozbrojených síl Ukrajiny kazetovou muníciou, vrátane proti našim obciam, neodpovedáme rovnako? Prečo útočíme len proti ukrajinským zákopom?
– Podľa otvorených prameňov, my máme také zásoby kazetovej munície, že by sme mohli minimálne zrkadlovo odpovedať Ukrajine.
Teraz už aj my používame kazety – salvami pálime systémami “Grad”, “Smerč”, “Uragan” i “Tornado”. Podtrhujem, že máme tejto munície viac a minister obrany na to upozorňoval, keď poukazoval aj na sovietsku 152 mm muníciu. Západná kazetová munícia obsahuje od 50 do 70 elementov, no maličkých. V našej kazete je, zdá sa, 12 elementov, sú však väčšie.

 

Aj plameňometnými systémami sa porovnávame?
– Ukrajinci by si mohli položiť otázku: Rusi po nás pália z ťažkých plameňometných systémov “Solncepjok” a “Buratino”, prečo im neodpovedáme tým istým?

 

Tak prečo?
– Lebo oni takéto systémy nemajú!

 

Nemali by ruské ozbrojené sily prikročiť k omnoho radikálnejším opatreniam, napríklad k takým, aké používajú Izraelské ozbrojené sily (IDF) v Gaze, bez zamýšľania sa nad hnevom svetovej verejnosti?
– Izrael nepotrebuje dobrý mier, ale víťazstvo! A my nie, mnohí sa pýtajú. Lenže my máme odlišnú dĺžku hraníc, protivníka s odlišným potenciálom a inú hustotu obydlí – v Gaze je možno najväčšia hustota budov na svete. Navyše tam sa bojujúce strany nielen nenávidia, oni sa vôbec neľutujú. Niečoho takého u nás niet, hoci naši susedia na nenávisti voči nám hodne popracovali. Osobitne za ostatných 30 rokov. Avšak ani za týchto okolností si nemôžeme dovoliť bojovať metódou spálenej zeme. Čiže potomkovia Ukrajincov nebudú mať voči Rusom ani po desaťročiach také výhrady, aké budú mať Palestínčania voči Izraelčanom. Hlúpo drviť obytné štvrte proste nie je našou metódou.

 

A ak treba ochrániť životy našich vojakov?
– Potom treba drviť. Lenže Izrael už prekročil hranicu “vedľajších škôd” a pristúpil k priamemu teroru.

 

Kyjev však dostane do konca roku 2023 americké stíhače, alebo ich už dostal?
– On pokračuje konať podľa princípu: viac poprosíš – viac dodajú. Netreba sa nám utešovať ilúziami, že F-16 sú zatiaľ niekde v pohraničí Rumunska alebo rozobratých päť kusov je schovaných niekde na západe Ukrajiny. Informácia o tom, že Kyjev už tieto lietadlá má, je potvrdená viacerými zdrojmi. Na Dnepri nám chystajú “vianočné darčeky”.

 

A čo ukrajinskí piloti do nich?
– Tu je to zložitejšie. Môžu ich však pilotovať aj nejakí “britskí dovolenkári”. Tí sa neboja. Veď nebudú pôsobiť nad ruským územím – ani nad starým, ani nad novým. Len nad ukrajinským územím. Čiže ak ich aj zostrelia, nebezpečenstvo, že budú zajatí, neexistuje. No a čo sa týka ukrajinských pilotov, naši experti tvrdia, že tí budú pripravení v roku 2024.

 

Ako bude Kyjev používať F-16?
– Na útok proti pozemným cieľom raketami, ktoré sú analogické britským raketám Storm Shadow alebo francúzskym Scalpel. A korigovanými leteckými bombami typu JDAM. Ako stíhače (na vybojovanie vzdušnej nadvlády) asi nebudú používané.

 

Prečo?
– Pretože naše Su-35 a Su-31 sa na to hodia viac. Ak by sa aj pokúsili kvôli mediálnemu efektu zostreliť nejaký náš letúň, tak by to bol najskôr útok navádzanými leteckými bombami proti Su-34. Avšak na to, aby takéto bomby zhodili, musia sa F-16 “vyškriabať” veľmi vysoko. Môžu sa tiež pokúsiť udrieť na naše helikoptéry K-52. No ich hlavným cieľom bude ničenie pozemných cieľov.

 

Zostalo OSU ešte vlastné bojové letectvo?
– Do začiatku ŠVO mali do stovky bombardérov Su-24. Z toho im ostala asi desiatka, dve, ktorú oživujú v Nikolajevskej fabrike, a MiGy-29 oživujú vo Ľvove. Sú to však lietadlá s vypršanou životnosťou, navyše bez dostatočných náhradných dielcov. No a tie sa už nedajú nikde získať. Toto však nie je len problém Kyjeva. Napríklad aj nemecký Bundeswehr nie je na 2/3 bojovo pripravený – v prvom rade kvôli stavu techniky. Týka sa to aj jeho obrnenej techniky, lietadiel a tiež helikoptér.
Vladimír Mikunda

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov