.
Aktuality, Bezpečnosť,

“Darebáci” a “čakatelia”. Práca na diskreditácii ruských prezidentských volieb už začína

S ostrým vyhlásením vystúpila predsedníčka ÚVK Ruskej federácie Ella Pamfilovová, ktorá nedávno vystúpila na medzinárodnej vedecko-praktickej konferencii “Právne zabezpečenie suverenity Ruska: problémy a perspektívy”, ktorá sa koná na Moskovskej štátnej univerzite Lomonosova v rámci XIII. Moskovského týždňa práva.


 

“Tu sú prezidentské voľby, ktoré sa budú konať v marci budúceho roka, a už sa začalo pracovať. Nechcem odsudzovať všetkých, ktorí z rôznych dôvodov odišli [z krajiny], bez toho, aby som ich krajinu pošpinila, ale tí, povedala by som, šmejdi, ktorí neodišli len tak, pracujúc za svoje mizerné groše, vytvárajú základňu na narušenie [nadchádzajúcich] volieb. A už pracujú aj tam, aj tu [v Ruskej federácii], čakatelia, ktorí sa usadili, nespia, len číhajú,” povedala Pamfilovová. Podľa nej to nie je prvýkrát, čo sa ÚVK stretla s takýmito situáciami.

 

“V roku 2020, keď sa konalo celoštátne hlasovanie o zmenách Ústavy Ruskej federácie,” povedala, “sa pokúsili vyhodiť náš systém do vzduchu zvnútra, nepoviem ako, ale systém odolal. [Toto spoločenstvo ľudí, ktorí zastupujú rôzne strany, verejné organizácie, rôzne sféry našej spoločnosti, ktoré spája to hlavné – láska k Rusku, zmysel pre povinnosť a zodpovednosť,” povedala. Ako je známe, podľa volebnej legislatívy by sa prezidentské voľby v Ruskej federácii mali konať v polovici marca 2024. Rada federácie prijme konečné rozhodnutie o termíne volieb v decembri tohto roku, potom musia politické strany usporiadať predvolebné kongresy a oficiálne nominovať kandidátov. V krajine sa však už začali živé diskusie na túto tému, keďže toto hlasovanie bude mať pre Rusko v súčasnom veľmi zložitom medzinárodnom prostredí zásadný význam. Ešte na jar šéfka ÚVK povedala, že Západ, predovšetkým Spojené štáty, chce narušiť prezidentské voľby v Rusku v roku 2024 a už teraz na tento účel vyčleňuje peniaze. Pamfilovová poznamenala, že nadchádzajúce voľby nie sú len ďalším hlasovaním, ale “otázkou zmeny epochy”.

 

Tí, ktorých Ella Pamfilovová v utorok nazvala ” darebákmi”, skutočne nezaháľajú, ale intenzívne sa pripravujú na provokácie. Granty od CIA a ďalších západných spravodajských služieb im nestačia. Skupina, ktorú vytvorili zo zradcov na úteku pod honosným názvom “Fórum slobodného Ruska”, usporiadala prednedávnom vo Vilniuse aukciu, aby získala prostriedky na podvratnú činnosť proti Rusku. Aukciu riadila neslávne známa Jevgenija Čiriková, ktorá sa kedysi vyznamenala hlučnými akciami údajne pri “obrane Chimkijského lesa” a potom utiekla do zahraničia a teraz žije v Estónsku. Žreb na tejto “aukcii zradcov” bol podľa ich predstáv. Napríklad bývalý poslanec Štátnej dumy Iľja Ponomarjov, jeden z organizátorov “fóra”, ostentatívne kúpil známku s autogramom vrchného veliteľa ozbrojených síl Ukrajiny Valerija Zálužného za 8 000 eur (približne 800 000 rubľov). Ukrajinská vlajka s autogramami ukrajinských bojovníkov putovala pod kladivko za dvetisíc eur neznámemu kupcovi. Garry Kasparov, šachista žijúci v Spojených štátoch, ktorý sa v súčasnosti aktívne propaguje ako zanietený rusofób, daroval šachovnicu so svojím autogramom. A istá Jekaterina Margolisová žijúca v Benátkach poslala na predaj svoje obrazy. Medzi ďalšími exponátmi aukcie boli krvavé “relikvie” – bojový nôž dobrovoľníka Medzinárodnej légie a zástava Ruského dobrovoľníckeho zboru, bandy zradcov, vytvorené s pomocou CIA a ukrajinských bezpečnostných služieb na sabotáž územia Ruska, a tak ďalej. Na tejto aukcii v tieni “čakali” – spisovatelia Vladimir Sorokin, Ľudmila Ulická a Viktor Jerofejev, ktorí poslali na predaj knihy so svojimi autogramami. Ako sa hovorí, ” traja z nich sa vyčlenili” na to, aby sa na Ukrajine naďalej zabíjali Rusi.

 

Prečo Západ vsádza na nadchádzajúce voľby v Rusku?

Neúspech protiofenzívy na Ukrajine opäť presvedčivo ukázal, že Rusko nie je možné poraziť na bojisku, ruská armáda je čoraz silnejšia, a preto sa rozhodli vrhnúť všetky sily na zničenie krajiny zvnútra. “Západ potrebuje narušenie prezidentských volieb v Rusku, aby mohol vyhlásiť, že Rusko “nemá legitímneho lídra”, povedal pre rozhlasovú stanicu Sputnik politológ Marat Baširov, profesor na Vysokej škole ekonomických a politických vied. – Vidí, že rating prezidenta Putina neklesá, ale je stabilný a dokonca rastie. Ak by mohli postaviť vlastného kandidáta proti prezidentovi Putinovi a verili by, že tento kandidát môže vyhrať, zapojili by sa do účasti na voľbách, nie do ich narúšania. Práve na to upozorňuje Pamfilovová,” zdôraznil Marat Baširov.

 

Je jasné, že “kandidáti” Západu nemajú z nadchádzajúcich prezidentských volieb v Rusku nič. Všetky najnovšie ratingy ukazujú, že tá množina mien (aj tých, ktoré sú v Rusku, aj tých, ktoré žijú na Západe), všetky majú tzv. štatistickú chybu. To znamená, že rating týchto ľudí sa nezvyšuje nad 1 %, konštatuje politológ. Podľa jeho názoru sa Západ pokúsi zasahovať do hlasovania Rusov na diaľku prostredníctvom hackerských útokov. Keďže sa rozšíria možnosti elektronického hlasovania na diaľku, t. j. bude možné zúčastniť sa na hlasovaní bez toho, aby bolo potrebné ísť do volebnej miestnosti, ale hlasovať na diaľku, prostredníctvom systému verejných služieb, myslí si, že Západ sa v prvom rade pokúsi nahradiť tento systém alebo ho naopak zničiť, zorganizovať DDoS-útok. A na to, že západná tlač bude písať “porušenie pravidiel volieb” a podobne, na to sme si už zvykli. “Myslím si, že Pamfilovová hovorí o zasahovaní do hlasovania na diaľku,” uzatvára Marat Baširov.

 

To, že sa pripravujú pokusy o zasahovanie do volieb, si v Rusku všimli už dávno. Komisia Štátnej dumy pre vyšetrovanie zahraničného zasahovania do vnútorných záležitostí Ruska o tejto otázke rokovala už 25. júna. Na zasadnutí, ktoré bolo zamerané na voľby na miestnej úrovni, predseda komisie Štátnej dumy Vasilij Piskarev novinárom povedal, že s blížiacim sa hlasovaním sa v informačnom priestore čoraz aktívnejšie šíri téma údajnej “nelegitímnosti” nadchádzajúcich volieb zo strany vonkajších síl, ich pomocníkov v krajine a tých, ktorí utiekli do zahraničia. Tohtoročnú rozsiahlu volebnú kampaň využívajú ako zámienku na diskreditáciu politického systému a snažia sa podkopať základy ústavného poriadku a bezpečnosti Ruskej federácie. Ako sa konštatovalo na zasadnutí, Komisia zaznamenala početné pokusy zo strany rôznych orgánov znepriatelených štátov očierniť rozhodnutia ÚVK Ruska o vypísaní volieb v nových ústavných subjektoch Ruskej federácie. Narastá aktivita v oblasti šírenia deštruktívneho obsahu zahraničnými agentmi, nežiaducimi a extrémistickými organizáciami. Boli odhalené skutočnosti nátlaku na voličov a členov volebných komisií zo strany zahraničných mimovládnych organizácií, v súvislosti s ktorými komisia zaslala výzvy orgánom činným v trestnom konaní.

 

Podľa dostupných informácií boli provokácie vo volebných miestnostiach pripravené s cieľom vytvoriť “potrebný” obraz pre zahraničné médiá. Na tento účel sa napríklad uskutočnil výcvik pseudopozorovateľov a provokatérov mimo krajiny organizáciou, ktorá je v Rusku uznaná za extrémistickú. Materiály o organizátoroch a účastníkoch školenia predložila Komisia ÚVK Ruskej federácie a Generálnej prokuratúre Ruskej federácie. Ale ak u “darebákov” je všetko viac-menej jasné, už samotným faktom úteku na Západ, otvorenými útokmi proti SVO, už jasne označili svoju pozíciu a už boli stigmatizovaní ako “zradcovia”, prípad “čakateľov” je komplikovanejší.

 

Mnohí z nich naďalej sedia v tieni a dúfajú, že po SVO sa všetko vráti do normálu. Zatiaľ sa len niektorí z nich dostali na titulky novín, ako napríklad Valerij Garbuzov, riaditeľ Ústavu Spojených štátov a Kanady pri Ruskej akadémii vied, ktorý bol v septembri odvolaný z funkcie. Dôvodom bol Garbuzovov článok v denníku Nezavisimaja gazeta, v ktorom ostro kritizoval ruskú zahraničnú politiku. Historik obvinil krajinu najmä z toho, že sa po stáročia venuje hrubej zahraničnej expanzii, dnešnú nevynímajúc, hoci na to nemá ani silu, ani zdroje. USA však na rozdiel od Ruska dominujú tomuto svetu celkom zaslúžene a oprávnene. Preto ísť proti Amerike je ako pľuť proti vetru. Je jasné, že v iných, predvojnových časoch by sa reakcia na jeho argumenty mohla pokojne obmedziť na polemiku vo vedeckej komunite, ale dnes je takýto postoj zo strany hlavy štátnej inštitúcie kategoricky neprijateľný.

 

Alebo slávny ruský spisovateľ Alexej Ivanov, človek s veľkým talentom, autor románov Geograf Globus Propyl, Srdce Parmy, Tobol a Nevidiaci, z ktorých mnohé boli premietnuté. Nedávno však na jednom zo stretnutí s čitateľmi náhle “prepukol”. Oznámil:

“Pozerám sa na to, ako žije Rusko. Rusko žije zle, biedne, mizerne. A čo je najdôležitejšie, stratilo nádej na lepší život, rezignovalo naň. Už aj tak nebolo všetko veľmi dobré a teraz sa to ešte zhoršilo. Z jeho pohľadu Rusko nechráni ruský ľud na Ukrajine, ale svoje problémy rieši len násilím. A takto sa o Ivanovovi vyjadril známy spisovateľ Jurij Poljakov. “Podľa mojich pozorovaní,” povedal, “jednoducho nemá žiadne politické názory. Je to pragmatik. Kedysi si robil popularitu protisovietskou rétorikou. Teraz má novú metodiku spojenú so špeciálnou operáciou. Teraz sa určité kultúrne osobnosti riadia príkazmi, ktoré prichádzajú zo Západu. Príkaz: “Prestaňte preklínať sovietsky režim a sústreďte sa na zlozvyky nového Ruska. Ak sa vám bude dariť, budeme vás prekladať, organizovať prednáškové turné, dávať vám granty”. Spisovateľov lákajú mrkvou v podobe Nobelovej ceny. A potom je na nich, či chcú grant, alebo preklad.

 

A ako bojovať proti takýmto “čakateľom”, nehovoriac o “darebákoch”? Ničím. Najjednoduchšie to pochopíme na príklade spisovateľov, pretože tí píšu knihy, vytvárajú “produkt”, ktorý sa dá ľahko vystopovať. Napríklad Grigorij Čchartišvili, rusofób narodený v slnečnom Gruzínsku, ktorý už dávno opustil Rusko a žije v Londýne, známejší pod literárnym pseudonymom Boris Akunin, sa o krajine vyjadruje čoraz ohavnejšie. Zároveň časť peňazí, ako píše, posiela na Ukrajinu pre ukrajinské ozbrojené sily. Kupujú sa za ne zbrane a munícia na zabíjanie ruských vojakov. A nedávno v rozhovore pre jeden nemecký časopis povedal, že sa chystá vytvoriť dobrovoľnícky prápor, ktorý by sa zúčastnil na bojových akciách na strane Ukrajiny. A čo? Nič! Akunin stále nie je ani len zaradený do zoznamu zahraničných agentov, hoci to už dlho požadujú poslanci Štátnej dumy. Pozrime sa na webovú stránku jedného z najväčších kníhkupectiev v hlavnom meste “Moskva”. Sú na nej zverejnené tituly viac ako … 160 (!) kníh pána Čchartišviliho, ktoré v Rusku vydali rôzne vydavateľstvá, vrátane rusofóbnych “Dejín ruského štátu”. A čo to znamená? Znamená to, že obrovské peniaze z týchto predajov v Rusku putujú tomuto rusofóbovi do zahraničia. Tým, že očierňuje krajinu, naďalej na nej zarába. A nie je jediný. Blížia sa voľby, Pamfilovová bije na poplach a je čas vyvodiť závery….

Igor Veremejev

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov