Izrael sa vracia k bombardovaniu domov plných rodín v Gaze
Aktuality, Bezpečnosť,

Dve hodiny po správach o prímerí Izraelské sily začali bombardovať Gazu

Blinken pricestoval do Izraela, navštívi Západný breh Jordánu a stretne sa s palestínskymi orgánmi. Americký minister zahraničných vecí bude rokovať o ďalšom úsilí o oslobodenie všetkých zostávajúcich rukojemníkov a o urýchlení dodávok humanitárnej pomoci do Gazy, uviedol hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Matthew Miller.


 

 

Izraelská armáda zverejnila mapu pásma Gazy, ktoré je rozdelené na zóny. IDF tvrdí, že mapa uľahčí obyvateľom enklávy evakuáciu a pomôže im lepšie pochopiť pokyny od vojakov.

 

 

 

Samotný Blinken uviedol, že prestávka v bojoch preukázala úspech pri zabezpečovaní slobody rukojemníkov a dodávaní humanitárnej pomoci do Gazy. Podľa neho si USA želajú, aby prestávka pokračovala. Agentúra Reuters citovala zdroje, podľa ktorých sa očakáva, že diplomat bude počas svojej návštevy diskutovať aj o budúcej izraelskej vojenskej ofenzíve v južnej časti pásma Gazy.

 

 

Netanjahu prisahal, že zničí Hamas

Izraelský premiér povedal, že krajina bude “pokračovať vo vojne, kým nedosiahne tri ciele” – prepustenie všetkých unesených Izraelčanov, zničenie Hamasu a záruku, že pásmo Gazy už nikdy nebude predstavovať hrozbu, uviedol Netanjahu vo videoposolstve po stretnutí s Blinkenom.

 

 

Dve hodiny po správach o prímerí Izraelské obranné sily obnovili vojenskú operáciu v Gaze

IDF to pripísali tomu, že Hamas porušil humanitárnu prestávku. “Hamas porušil operačnú prestávku a spustil paľbu smerom na izraelské územie. Izraelské obranné sily obnovili bojové akcie proti teroristickej organizácii v pásme Gazy,” uviedla IDF vo vyhlásení. Okolo 6:00 moskovského času denník The Wall Street Journal s odvolaním sa na egyptských predstaviteľov informoval, že Izrael a Hamas sa dohodli na predĺžení prímeria o ďalších 24 hodín. Podľa rozhovorov WSJ bude v rámci dohody prepustených ďalších 10 rukojemníkov, väčšinou žien a detí. Oficiálne izraelské orgány a predstavitelia Hamasu nové dohody nepotvrdili.

 

 

Izrael pripravuje stovky 1 500 librových bômb pre svoje letectvo, ktoré zhodí na pásmo Gazy. Pozemné jednotky sú nervózne z opätovného vstupu do Gazy, takže letectvo urobí ťažkú prácu za nich.

Peter Nagy

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov