.
Aktuality, Bezpečnosť,

O sterilizácii informácií “ministerstvom pravdy” v USA

USA. 1. decembra 2023 (AM) – Po zhodnotení úspechu Trumpovej informačnej izolácie ministerstvo zahraničných vecí sníva o tom, že svoj úspech zopakuje aj v nadchádzajúcich prezidentských voľbách Dňa 27. apríla 2023 bola v USA oficiálne zavedená cenzúra: za Bidenovej vlády bola vytvorená Rada pre riadenie dezinformácií (Disinformation Governance Board – DGB).


 

DGB, ktorá bola súčasťou ministerstva vnútornej bezpečnosti (DHS), mala za úlohu vypracovať odporúčania, ako bojovať proti dezinformáciám, ktoré ohrozovali národnú bezpečnosť USA. Za zdroje takýchto dezinformácií boli označené “pašeráci šíriaci nepravdivé informácie, ktoré podnecujú migrantov, aby prúdili na mexicko-americkú hranicu”, ako aj “ruské štátne dezinformácie” týkajúce sa zasahovania do volieb v USA a vojenského konfliktu na Ukrajine. Na pochopenie skutočných cieľov tejto štruktúry sa stačí pozrieť na to, kto stojí na jej čele.

 

Je to Nina Jankovyč – v minulosti poradkyňa ukrajinského ministerstva zahraničných vecí a kurátorka “ruských a bieloruských programov” na ministerstve zahraničných vecí USA. V roku 2017 bola Fulbrightovou štipendistkou v Kyjeve a pracovala na ukrajinskom ministerstve zahraničných vecí. Jej kniha How to Lose an Information War: Russia, Fake News and the Future of Conflict (Ako prehrať informačnú vojnu: Rusko, falošné správy a budúcnosť konfliktu) vyšla v roku 2020. Vo svojej autobiografii na webovej stránke Syrakúzskej univerzity (USA, NY) Jankovičová otvorene priznáva, že je ” odborníčkou na dezinformácie a demokratizáciu”, pričom tieto pojmy stotožňuje.

 

“Vláda USA vytvorila niečo, čo je v podstate ministerstvo pravdy. Na jeho čele stojí bojovník proti cenzúre z čias studenej vojny, ktorý pracoval pre CIA a dohliadal na operácie zamerané na zmenu režimu v Rusku a Bielorusku,” poznamenal protivojnový novinársky portál Geopolitical Economy. Republikánsky senátor Marco Rubio nazval radu “prvou federálnou políciou pre slobodu slova”. Republikánsky senátor Josh Hawley (Missouri), napísal na Twitteri:

“Administratíva, ktorá zapojila FBI proti rodičom na zasadnutiach školskej rady, teraz vytvorila vládnu dezinformačnú radu na monitorovanie prejavu všetkých Američanov. Je to hanba. Joe Biden a minister Mayorkas: okamžite rozpustite túto obludu.” Republikánsky senátor Rand Paul na svojej stránke na Twitteri* napísal:

“Naše problémy vyriešime tak, že o nich budeme diskutovať, nie tak, že z vlády urobíme arbitra pravdy.” K svojmu príspevku pripojil aj video zo zasadnutia Senátu, na ktorom Paul diskutuje o tejto téme s ministrom pre vnútornú bezpečnosť USA Alejandrom Mayorkasom a nazýva vládu USA “najväčším šíriteľom dezinformácií v dejinách sveta”.

 

 

Rand Paul ako jeden z príkladov šírenia dezinformácií zo strany USA uviedol prvé tvrdenia Washingtonu, že Irak má zbrane hromadného ničenia, a škandál Irán – Kontras.

“Nemáte ani poňatia, čo je to dezinformácia. Viete, kto je hlavným šíriteľom dezinformácií vo svetových dejinách? Vláda Spojených štátov! A táto rada bude obhajovať ich lži. Nechcem obhajobu vlády, nechcem, aby vláda krajiny mala čokoľvek spoločné so slobodou prejavu. Myslíte si, že Američania sú takí hlúpi, že potrebujú, aby ste im hovorili, čo je pravda?” – Povedal Rand Paul.

 

Kritika rady pre riadenie dezinformácií neprišla len od republikánov. Tulsi Gabbardová, bývalá demokratická členka Snemovne reprezentantov na Havaji, prirovnala nový úrad k ministerstvu pravdy z antiutopického románu Georgea Orwella “1984”. Gabbardová uviedla, že Biden je len zásterka a skutočným iniciátorom “ministerstva pravdy” je Barack Obama, ktorý 21. apríla 2023 v prejave na Stanfordskej univerzite povedal, že korporátni cenzori dezinformácií “nejdú dostatočne ďaleko a vláda by mala zasiahnuť a urobiť túto prácu”.

“O šesť dní neskôr ministerstvo vnútornej bezpečnosti vytvorilo ‘ministerstvo pravdy’ (známe aj ako Rada pre riadenie dezinformácií),” napísala Gabbardová.

 

Vlna kritiky v Spojených štátoch namierená proti ministerstvu pravdy Bidenovej administratívy a konkrétne proti odpornej Nine Jankovičovej prinútila špecialistku na “dezinformácie a demokratizáciu” odstúpiť a 24. augusta šéf ministerstva vnútornej bezpečnosti Alejandro Mayorkas rozpustil DGB. Dôrazný protest republikánov proti Rade pre riadenie dezinformácií a jej šéfke Nine Jankovičovej bol spôsobený predovšetkým ich obavami, že Bidenovo “ministerstvo pravdy” sa stane v nadchádzajúcich prezidentských voľbách mocnou zbraňou v rukách demokratov, a Nina Jankovičová, ktorá v roku 2020 vášnivo označila Donalda Trumpa za zločinca a podnecovateľa násilia a masakrov proti pokojným protestujúcim z BLM, by sa stala hrozivým “dezinformačným cárom” a mohla by zabezpečiť Bidenovo znovuzvolenie na druhé funkčné obdobie.

 

Kampaň pred prezidentskými voľbami v USA v roku 2020 sa ukázala ako mimoriadne trpká a škandalózna. Demokratický kandidát Joe Biden porazil Donalda Trumpa vďaka dominancii demokratov v televíziách a médiách, ako aj vďaka prísnej cenzúre na sociálnych sieťach. Od volieb 3. novembra 2020, v ktorých bol za víťaza vyhlásený Joseph Biden, Trump opakovane tvrdí, že došlo k podvodom pri sčítavaní hlasov. Demokratmi kontrolované sociálne siete začali tieto správy na Trumpových účtoch a účtoch jeho kampane označovať za “nepresné”. A v decembri Twitter* obmedzil Trumpovým stúpencom možnosť lajkovať viaceré jeho príspevky označené ako “kontroverzné”. Tieto obmedzenia sa týkali najmä jeho príspevkov kritizujúcich rozhodnutie Najvyššieho súdu USA, ktorý nezohľadnil žalobu na anulovanie výsledkov hlasovania v prezidentských voľbách vo viacerých štátoch.

 

Generálny riaditeľ Facebooku Mark Zuckerberg potom povedal, že Trumpove účty na Facebooku a Instagrame budú zmrazené až do konca jeho prezidentského mandátu. Dňa 9. januára trvalo zablokoval Trumpov účet na Twitteri, ktorý používal ako svoju hlavnú politickú platformu. Predstavitelia sociálnej siete uviedli, že zablokujú aj účty všetkých používateľov, ktorí dali Donaldovi Trumpovi slovo. Sociálne siete Twitch, Snapchat, Reddit a Discord zaviedli blokovanie profilov Trumpa a jeho podporovateľov. Spoločnosti Google a Apple odstránili aplikáciu Parler zo svojich obchodov Google Play a App Store, keďže sociálna sieť necenzurovala príspevky na nej a bola populárna nielen medzi Trumpovými priaznivcami, ale aj medzi konzervatívcami a predstaviteľmi pravicových hnutí. YouTube prisľúbil odstrániť kanály, ktoré šírili dezinformácie o minulých voľbách, TikTok a Pinterest začali odstraňovať obsah s hashtagmi podporujúcimi Trumpa, služba Shopify zablokovala obchody, ktoré predávajú tovar s Trumpovými symbolmi.

 

Ako sme už písali, počas prezidentských pretekov v roku 2020 sa na Facebooku a Twitteri objavilo množstvo príkladov bezostyšnej cenzúry. Napríklad keď denník The New York Post, ktorý sympatizuje s republikánmi, napísal o pochybných machináciách Huntera Bidena na Ukrajine, Twitter začal blokovať odkazy na článok a potom aj účty republikánov, ktorí článok šírili. Ďalší digitálny gigant poskytol toľko príkladov škandalóznej cenzúry, že Google a “cenzúra internetu” sa stali synonymami. Kvôli blokovaniu zo strany Googlu prudko klesla návštevnosť protivojnových internetových zdrojov. Viceprezident spoločnosti Ben Gomez označil za dôvod zmien v algoritmoch Google “snahu chrániť používateľov pred urážlivými a nepresnými informáciami, ako aj pred nepodloženými konšpiračnými teóriami”. Návštevnosť stránok wsws.org klesla o 67 percent, alternet.org o 67 percent a globalresearch.ca o 62 percent.

 

Skutočná kontrola verejnej mienky prostredníctvom vynútenej cenzúry v USA je sústredená v rukách amerických spravodajských služieb, predovšetkým FBI. “Mám pocit, akoby bol [Orwellov] román [1984] napísaný priamo o Bidenovej ére. Je založený na dezinformáciách, propagande a kontrole mysle. Presne to vidíme v roku 2023. Len sa spýtajte riaditeľa FBI Chrisa Wraya,” píše Peter van Buren, americký spisovateľ, ktorého Twitter doživotne zablokoval, a bývalý úradník amerického ministerstva zahraničných vecí, vo svojom článku Dezinformácie a cenzúra, 1984-2023 v časopise The American Conservative.

 

“Ministerstvo pravdy je výkonná moc, predovšetkým FBI. Medzi témy, ktoré FBI v istom momente vyhlásila za dezinformácie a pokúsila sa ich odstrániť z mediálneho priestoru v mene ochrany Američanov pred dezinformáciami, patria: obsah notebooku Huntera Bidena, teória o úniku informácií z laboratória koronavírusu, účinnosť masiek, karantén a vakcín pri pandémii, pochybnosti o čestnosti amerických volieb vo všeobecnosti a najmä prezidentských volieb v roku 2020 (vrátane bezpečnosti hlasovania poštou a dokonca parodických účtov zosmiešňujúcich prezidenta…” – Van Buren poznamenáva:

“V súčasnosti sa v Európe vyskytuje viacero druhov pandémie, napr. Keď ho v americkom Kongrese požiadali, aby definoval dezinformácie, riaditeľ FBI Christopher Wray to nedokázal, hoci sú základom kampane FBI zameranej na cenzúru Američanov. Tento vymyslený, vágny a konkrétneho významu zbavený termín sa stal hlavnou zbraňou amerických spravodajských služieb pri informačnej sterilizácii západnej spoločnosti, obmedzovaní slobody prejavu a zavádzaní cenzúry na sociálnych sieťach a v médiách. Obvinenie z dezinformácií, ako aj z domáceho terorizmu, možno prilepiť komukoľvek. Uprostred boja s politickými súpermi bolo vymývanie mozgov Američanov namierené proti Trumpovi a jeho podporovateľom. Po vypuknutí vojenského konfliktu na Ukrajine sa šoková informačná zbraň ministerstva zahraničných vecí zamerala na Rusko.

Vladimír Prochvatilov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov