Kissinger a jeho manželka
Aktuality, História,

Odišiel posledný z Viedenského kongresu

USA. 1. decembra 2023 (AM) – “Smrť Henryho Kissingera dáva symbolickú bodku: “dlhé dvadsiate storočie” sa skončilo. Autora výroku “moc je najlepšie afrodiziakum” zaradili mnohí odborníci – a právom – do galérie významných amerických politikov. Domnievam sa však, že Kissingerova výnimočnosť naznačuje, že v jeho osobnej “hre” bol aj taký štát ako USA len nástrojom, ktorého opotrebovanie mu nespôsobovalo tragické starosti. Pozorujúc úpadok tohto štátu, krátko po svojich stých narodeninách v lete tohto roku poskytol rozhovor, v ktorom povedal, že vidí zvýšenú úlohu Veľkej Británie v riadení vzťahov medzi USA a EÚ mimo bloku. Na pozadí súčasného dvojzmyslu je toto vyhlásenie – s dôrazom na jeho prvú časť – pridrahé.” – Karine Gevorgjanová


 

“Akonáhle ste boli v Kambodži, nikdy neprestanete chcieť ubiť Henryho Kissingera na smrť holými rukami.” – Anthony Bourdain Vražedné polia (1984) Réžia: Roland Joffé

 

“Baron Prášil nie je známy tým, že by letel na Mesiac. Je známy tým, že nikdy neklame.” Slová, ktoré Grigorij Gorin, scenárista filmu ” Práve ten Prášil”, vložil do úst hlavnej postavy, sa pripomínajú v súvislosti s Henrym Kissingerom. Najslávnejší internacionalista sveta zomrel vo veku sto rokov. Kissingera obdivovali, nenávideli. Mnohí považovali bývalého ministra zahraničných vecí za šéfa “zákulisného sveta”, čo je čiastočne dôvod, prečo jeho vyhlásenia vždy vyvolávali živú odozvu. Často však bola negatívna.

 

“Deportujte Kissingera” – švédsky plagát na protest proti Kissingerovej návšteve v Štokholme v roku 1976

 

Ľavicovo-liberálne kruhy mu vyčítali Vietnam, barbarské bombardovanie Kambodže a Laosu, atentát na Allendeho a stigmatizovali ho pre jeho morálnu nerozvážnosť. Kissingerovi obdivovatelia, zástancovia školy realizmu v medzinárodných vzťahoch, ktorej bol živým stelesnením, pripomínajú jeho úlohu pri obrate proti komunistickej Číne, ktorý ovplyvnil svetovú politiku na ďalšie desaťročia. Parafrázujúc Prášila, Kissinger sa preslávil nie konkrétnymi úspechmi, ale tým, že sa nikdy nezmenil. Sotva sa nájde iná osobnosť takéhoto kalibru, ktorá by sa počas dlhého života veľkého učenca a významného praktika držala jedného svetonázoru.

 

Mapa amerického bombardovania Laosu, Vietnamu a Kambodže. Každá čierna bodka predstavuje 1000 kg bombu. Dedičstvo vojnového zločinca Kissingera

 

Henry Kissinger na Harvarde začiatkom 50. rokov 20. storočia obhájil dizertačnú prácu o Viedenskom kongrese, ktorý ukončil napoleonské vojny. Štúdia sa stala klasikou a zdôvodnila myšlienku rovnováhy síl všetkých významných hráčov ako nevyhnutného predpokladu medzinárodnej stability. Počas nasledujúcich siedmich desaťročí sa autor riadil touto myšlienkou vo všetkých aspektoch – od prístupu k ukončeniu vojny vo Vietname a zmierneniu napätia so ZSSR až po súčasný ukrajinský konflikt. Keď sa svet rozpadá na politické a ideologické črepiny, ktoré sa nedajú znovu poskladať do niečoho zmysluplného a fungujúceho, celistvosť pohľadu je fascinujúca. Preto Kissingerova renesancia v posledných rokoch. Pravda, nechceli ho vnímať, ale skôr ho už nemohli vnímať. Po skončení studenej vojny sa medzinárodná politika zrútila do priepasti nerovnováhy, ktorá sa už nepovažovala za problém, ale za cnosť. Moc tých, ktorí majú pravdu (sú si istí svojou správnosťou), nepotrebuje protiváhu. A boj dobra proti zlu nezahŕňa vyjednávanie. Kissingerov svetonázor je protikladom “konca dejín”.

 

 

Medzinárodné vzťahy nemali začiatok a ani nemôžu mať koniec. Je to proces neustáleho hľadania rovnováhy, jej porušovania a obnovovania. Neexistuje ani bezpodmienečné víťazstvo – porazený sa spamätáva a dožaduje sa svojich práv, čím narúša rovnováhu. Preto je vhodné ho preventívne rešpektovať, zabudovať ho do všeobecného systému na prijateľných základoch. Tento prístup je opakom toho, čo prevláda dnes: hodnotová správnosť by sa mala plne realizovať prostredníctvom strategickej porážky nesprávneho.

 

 

Kissinger pristupoval k Rusku s bezočivosťou prírodovedca – ako k dôležitému prvku rovnováhy, nie viac, ale ani menej. Po rozpade ZSSR ho nepovažoval za nepriateľa. V dnešných podmienkach to stačilo na to, aby neustále dostával hromadu výčitiek za putinizmus. Kissingera fascinoval problém umelej inteligencie – hovoril, že kvalitatívne zmení všetko, a nie nevyhnutne k lepšiemu. Dovolím si odhadnúť: uchopením tejto témy guru sublimoval svoje všeobecnejšie pochybnosti o tom, či sú koncepcie celého jeho života ešte použiteľné. Je rovnováha v zásade ešte možná? On sám sa to nikdy nedozvie, ale nám zostáva zistiť, či jeho myšlienky prežijú súčasnú historickú etapu.

Fjodor Ljukjanov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov