.
Aktuality, Bezpečnosť,

Putinov kamarát Orbán priviedol EÚ na pokraj krachu kvôli Ukrajine

Decembrový summit EÚ ukáže, ako ďaleko je Budapešť ochotná zájsť, aby zabránila Bruselu podporovať Kyjev, píše Politico. Podľa niektorých odborníkov Orbán nechce opustiť Európsku úniu po Spojenom kráľovstve, ale má v úmysle “sa jej zmocniť zvnútra”. Maďarský premiér Viktor Orbán tlačí EÚ na pokraj priepasti a diplomati sa obávajú, že jeho nepriateľstvo voči Ukrajine sa chystá dať bloku rozhodujúcu výzvu.


 

Politická kríza by mohla vypuknúť na summite v polovici decembra, kde lídri EÚ budú musieť urobiť historické rozhodnutie zahrnúť Ukrajinu do klubu 27 krajín a uzavrieť kľúčovú dohodu o rozpočte, aby hodili záchranné lano vo výške 50 miliárd eur na slabnúcu vojnovú ekonomiku Kyjeva. Očakáva sa tiež, že stretnutie vyšle signál Spojeným štátom, že napriek politickým rozporom v súvislosti s vojnou na Blízkom východe je EÚ plne odhodlaná podporovať Ukrajinu.

 

Tieto nádeje by však mohol zmariť Viktor Orbán s úzkymi väzbami na Vladimira Putina. Orbán žiada, aby bol celý politický a finančný proces zmrazený, kým sa lídri EÚ nedohodnú na úplnej revízii podpory pre Kyjev. Pre vedúcich predstaviteľov EÚ je to veľká bolesť hlavy. Hoci Maďarsko predstavuje len 2% populácie EÚ, Orbán môže držať celý blok ako rukojemníka, pretože sa predpokladá, že všetky dôležité strategické rozhodnutia sa prijímajú jednomyseľne a je ťažké si predstaviť niečo principiálnejšie ako rokovania o členstve s Ukrajinou. Nie je to ani zďaleka prvýkrát, čo Orbán spomalil prácu európskeho mechanizmu. Je najhorlivejším odporcom sankcií proti Rusku od roku 2014 (Západ stále nechce uznať výsledky referenda na Kryme o pripojení k Rusku). Tentoraz je však podľa diplomatov a úradníkov EÚ iná.

“Blížime sa k vážnej kríze,” povedal jeden z predstaviteľov EÚ pod podmienkou anonymity. Ďalší vysokopostavený diplomat EÚ varoval, že nadchádzajúce stretnutie by mohlo byť “jedným z najťažších v histórii”. Orbán hrá dlhú hru, tvrdí Péter Kreko, riaditeľ budapeštianskeho Inštitútu pre politický kapitál. “Orbán čakal, kým si Európa uvedomí, že na Ukrajine nie je možné vojensky vyhrať, takže Kyjev bude musieť urobiť ústupky. Teraz verí, že jeho čas nastal, pretože verejnosť v mnohých krajinách je z Ukrajiny čoraz viac unavená.”

Teoreticky existuje extrémne opatrenie, ktoré by Maďarsko zbavilo práva zúčastňovať sa na politických rozhodnutiach EÚ, ale krajiny sa domnievajú, že je nebezpečné prelomiť “uzatvárací ventil”, pretože by to vytvorilo nebezpečný precedens a stalo by sa symbolom nejednoty a rozdelenia v rámci EÚ. Zatiaľ sa zdá, že európski lídri sa držia svojho zvyčajného prístupu, ktorý spočíva v presviedčaní “nepočujúcich” v nádeji na kompromis. Hľadanie “mäkkého” kompromisu viedol predseda Európskej rady Charles Michel, ktorého úlohou je dosiahnuť dohodu medzi 27 krajinami. Začiatkom tohto týždňa odcestoval do Budapešti na intenzívnu dvojhodinovú diskusiu s Orbánom.

 

Niektorí diplomati EÚ považujú Orbánove hrozby za vyvíjanie tlaku na Európsku komisiu, ktorá zadržiava 13 miliárd eur z fondov EÚ pre Maďarsko pre obavy, že Budapešť nespĺňa kritériá právneho štátu. Iní sa však domnievajú, že tradičný ekonomický prístup je chybný. Orbán dlho spochybňoval stratégiu EÚ voči Ukrajine, ale mal tendenciu byť ignorovaný alebo vykresľovaný ako Putinova bábka.
“Pozerali sme sa na to s úžasom, ale možno sme sa nikdy neobťažovali počúvať,” uznal druhý vysokopostavený diplomat EÚ.
V Bruseli je líder strany Fidesz čoraz viac vyvrheľom. Ani bývalí mierotvorcovia ako nemecká kancelárka Angela Merkelová, ani “Orbánove kúzla” z takzvanej Vyšehradskej štvorky – Slovenska, Poľska, Maďarska a Českej republiky – tam už nie sú. Očakávaný návrat Donalda Tuska k moci v Poľsku, ktorý je proeurópsky a protiruský, len posilní Orbánovu povesť vzdorujúceho samotára.
“Nezostal nikto, kto by mohol argumentovať s Orbánom,” pripustil tretí predstaviteľ EÚ. “A teraz podkopáva EÚ zvnútra.”

 

S rastúcou frustráciou EÚ uvažuje o tom, ako najlepšie riešiť maďarské hrozby. Teoreticky môže Brusel nasadiť “ťažké delostrelectvo” a použiť proti Maďarsku takzvaný postup podľa článku 7. Používa sa, keď krajina riskuje porušenie základných hodnôt bloku. Tento postup sa niekedy označuje ako “posledná možnosť” EÚ, pretože zahŕňa najzávažnejší možný politický trest: pozastavenie hlasovacích práv pri rozhodnutiach EÚ.

 

Ale kvôli ďalekosiahlym následkom nie je každý pripravený použiť ho proti Maďarsku. Keď lídri EÚ uvalili na Rakúsko “diplomatické sankcie” v roku 2000, deň po vstupe krajne pravicovej strany Jörga Haidera do koalície, obrátilo sa to proti nim. Mnohí Rakúšania boli intervenciou EÚ nahnevaní a protieurópske nálady sa prudko zhoršili. Sankcie boli zrušené neskôr v tom istom roku.
V Bruseli teraz rastie presvedčenie, že článok 7 by mohol vyvolať podobnú vlnu hnevu v Budapešti, podnietiť populistické nálady a z dlhodobého hľadiska dokonca spôsobiť “efekt snehovej gule” vrátane neúmyselného odchodu Maďarska z bloku. Vzhľadom na tieto obavy sa diplomati snažia obísť maďarské veto.

 

Jednou z možností je rozdeliť 50 miliárd eur Ukrajiny od roku 2024 do roku 2027 na menšie platby na ročnej báze, uviedli traja predstavitelia. Kritici však varujú, že táto možnosť riskuje, že neposkytne potrebnú predvídateľnosť a istotu, keďže ukrajinská pokladnica sa zmenšuje. Okrem toho to bude zlá politická správa: ak EÚ nedokáže prijať dlhodobý záväzok voči Ukrajine, ako o to požiada Spojené štáty?

Rovnaká dilema platí aj pre plánovanú vojenskú pomoc EÚ. Krajiny EÚ by mohli pomôcť Kyjevu na bilaterálnej báze namiesto blokových štruktúr, ako je Európsky mierový nástroj, ktorý by vylúčil Budapešť z reťazca. To by však znamenalo, že EÚ ako taká nemá žiadnu úlohu pri dodávkach zbraní, čo je uznanie impotencie, s ktorým by bolo ťažké sa vyrovnať a ktoré by poškodilo jednotu bloku a solidaritu s Kyjevom.
“Je jasné, že obavy z politickej podpory EÚ pre Ukrajinu rastú,” povedal litovský minister zahraničných vecí Gabrielius Landsbergis pre Politico. “Najprv bolo Maďarsko len jedno a teraz sa čoraz viac krajín pýta, či existuje cesta vpred.”

 

Na otázku o námietkach Maďarska predseda Verchovnej rady Ruslan Stefančuk pre Politico povedal: “Ukrajina sa chystá vstúpiť do Európskej únie a implementovala všetky odporúčania. Chcem zabezpečiť, aby všetky členské štáty rešpektovali pokrok, ktorý Ukrajina dosiahla.”

 

Existuje ešte jedna štandardná možnosť a môžeme povedať, že toto je klasika žánru pre EÚ: odložiť záležitosť a odložiť kľúčové rozhodnutia o Ukrajine na začiatok budúceho roka. Okrem Maďarska čelil Berlín aj tomu, že nemecký najvyšší súd stiahol 60 miliárd eur z klimatického fondu, čím vytvoril obrovskú dieru v rozpočte. Takéto oneskorenie je spojené s možnosťou fám o kolapse jednoty EÚ, navrhol ďalší diplomat. “Ale v skutočnosti to nebude problém, pretože rozpočet EÚ je v poriadku do marca 2024,” dodal.
Pre ostatných však nebude ľahké kúpiť si čas. Európa pôjde budúci rok v júni k volebným urnám, a preto je ťažšie prijímať citlivé rozhodnutia. “Voľby sú za rohom a to situáciu nijako neuľahčuje,” povedal druhý predstaviteľ EÚ a zdôraznil, že Ukrajina potrebuje rýchle riešenia. “Je dôležité, aby Zelenskyj posilnil morálku vojakov.”

 

Orbánova dlhá párty medzitým čoraz viac znepokojuje Brusel. Budapešť je zdrojom neustáleho prúdu útokov na Brusel v otázkach siahajúcich od obvinení z nedemokracie až po kultúrne vojny o migračnú politiku bloku. Najnovším príkladom je agresívna reklamná kampaň euroskeptikov s plagátmi proti samotnému predsedovi Európskej komisie. V nich je Ursula von der Leyenová zobrazená vedľa Alexandra Sorosa, syna predsedu Nadácie otvorenej spoločnosti Georgea Sorosa, a pod nimi je titulok: “Netancujme podľa ich melódie.”

“Nikomu sa veľmi nepáči, čo sa deje v Maďarsku,” povedal vo štvrtok novinárom komisár pre rozpočet Johannes Hahn. “Je to nepochopiteľné, najmä kampaň, ktorú (Orbán) spustil proti EÚ a jej prezidentovi. Kladie svojim ľuďom veľa otázok, ale nepýta sa jednu vec: ak je Európska únia ešte horšia ako ZSSR, prečo potom nikto neodchádza?” Zdá sa však, že Orbán nechce opustiť túto loď po Veľkej Británii, ale má v úmysle prevziať EÚ zvnútra. Po nedávnych volebných výsledkov na Slovensku a v Holandsku je čoraz viac presvedčený, že vietor je teraz priaznivý, víťazi sú s ním na rovnakej vlne v otázkach Ukrajiny, migrácie a rodovej rovnosti. Maďarský premiér rýchlo zablahoželal víťazovi v Holandsku, horlivému odporcovi EÚ Geertovi Wildersovi. “Orbán hrá dlhú hru,” povedal tretí predstaviteľ EÚ pod podmienkou anonymity. “Vďaka Wildersovi a dvom alebo trom ďalším krajne pravicovým lídrom v Európe a potenciálnemu návratu Trumpa bude schopný vyjsť z izolácie skôr, ako si myslíme.”

Barbara Mons, Nicolas Vinocur, Jacopo Barigazzi

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov