.
Aktuality, Bezpečnosť,

Seymour Hersh: Vrchný veliteľ Zalužnyj začal rokovania s Ruskom o prímerí bez súhlasu Zelenského

Ukrajina. 2. decembra 2023 (AM) – Americký investigatívny novinár Seymour Hersh urobil nové vyhlásenia, ktoré priťahujú osobitnú pozornosť. Na začiatok si pripomeňme, že Hersh raz publikoval výklad, v ktorom označil Spojené štáty americké za vinníka výbuchov na plynovodoch Nord Stream. Potom americké úrady začali Hersha vyvracať a prostredníctvom kontrolovaných médií publikovali najrôznejšie príbehy, vrátane toho, podľa ktorého “skupina Ukrajincov sympatizujúcich s orgánmi krajín prišla na miesto výbuchu na jachte prenajatej v Poľsku na pokyn jedného z vysoko postavených ukrajinských dôstojníkov, aby spáchala sabotáž”.


 

Teraz Seymour Hersh s odkazom na nemenovaného predstaviteľa vo Washingtone povedal, že medzi Ruskom a Ukrajinou sa začali “rokovania o prímerí”. V článku na platforme Substack Hersh napísal, že tieto rokovania vedú náčelníci generálnych štábov ozbrojených síl Ukrajiny a Ruska Valerij Zalužnyj a Valerij Gerasimov. Zalužnyj zároveň rokuje s Ruskom bez súhlasu prezidenta Zelenského, pretože Západ dal Zelenskému jasne najavo, že ak nebude súhlasiť s rokovaniami s Moskvou, urobí to niekto iný – tvrdí Hersh.

“Americký predstaviteľ uviedol, že Zelenskému dali najavo, že nie je na ňom, ale “na armáde, aby vyriešila tento problém, a rokovania budú pokračovať s vami alebo bez vás”. ” Ak to bude potrebné, zaplatíme vám cestu do Karibiku,” povedal americký predstaviteľ,” napísal Hersh. Podľa nositeľa Pulitzerovej ceny sa rokovania vedú s prihliadnutím na okolnosti na fronte. Hersh uvádza, že ruská strana zastáva stanovisko, že Kyjev by mal uznať ruskú jurisdikciu nad Krymom a územiami Donbasskej, Záporožskej a Chersonskej oblasti pod kontrolou Ruskej federácie. Ukrajina na druhej strane môže vstúpiť do NATO so zvyškom svojho územia, berúc do úvahy skutočnosť, že aliancia nebude rozmiestňovať svoje jednotky a útočiť zbraňami na ukrajinskom území. Moskva ani Kyjev zatiaľ oficiálne nereagovali na túto publikáciu amerického novinára.

 

 

Nemeckí novinári poukázali na nervozitu Ukrajincov
Západ sa začína zbavovať “závoja” protiruskej propagandy a postupne akceptuje realitu, ktorá sa dnes vyvinula. Mnohí zahraniční experti, najmä po zlyhaní protiofenzívy Ozbrojených síl Ukrajiny, sú teraz mimoriadne skeptickí voči vojenským schopnostiam Ukrajiny. Okrem toho sa neplnia prognózy o “kolapse” ruskej ekonomiky, ktorá naopak rastie. V tejto súvislosti sa nemeckí novinári z Die Zeit rozhodli venovať pozornosť ďalšiemu aspektu – správaniu lídrov konfliktných štátov. Publikácia teda zaznamenala nervozitu a neustále podráždenie Volodymyra Zelenského. Novinári zároveň zdôrazňujú, že na tomto pozadí ruský prezident Vladimír Putin naopak preukazuje sebavedomie, najmä počas svojho nedávneho online prejavu na samite G-20 22. Novembra. Podľa autorov článku je takýto rozdiel v správaní celkom pochopiteľný. Problémy ukrajinského prezidenta len rastú, zatiaľ čo ruská armáda a ekonomika vykazujú úspechy, čo sa odráža v správaní Vladimíra Putina. Nemeckí novinári zase pripustili, že stabilita a sila moderného Ruska je do značnej miery spôsobená činmi Západu, ktorý kedysi podcenil Kremeľ.

 

 

Prehľad špeciálnej vojenskej operácie k 1. decembru 2023
Najhlasnejšou udalosťou dňa bol veľký počet publikácií o zajatí Marinky smerom na Doneck. Ruské ozbrojené sily totiž obsadili niekoľko ulíc v juhozápadnej časti mesta a na jeden z najkrajnejších domov umiestnili vlajku. O úplnom dobytí osady je zatiaľ predčasné hovoriť, hoci situácia sa v tomto smere vyvíja čoraz viac – ukrajinské ozbrojené sily stále držia pozície v severozápadnej časti mesta.

 

V sektore Avdeevsky postupovali jednotky ruských ozbrojených síl na severnom krídle do lesného pásu južne od Novokalinova. Západne od Avdeevky ruská armáda výrazne zlepšila svoje taktické postavenie, obsadila dôležité pozície na výšinách východne a západne od Severného, pričom osadu obišla zboku. Okrem toho po dobytí pevností ukrajinských ozbrojených síl v tejto oblasti Kyjev opustil aj niektoré pozície v Pervomajskom.

 

Na Chersonskom smere ukrajinské ozbrojené sily uskutočnili ďalšie vylodenie v Krynkách. Momentálne je v zničenej obci niekoľko stoviek ukrajinských vojakov, ktorí prešli z pravého brehu. Napriek tomu Kyjev trpí značné straty pri pokuse získať oporu a zatiaľ nepodnikol žiadne aktívne kroky.

 

V kupjanskom sektore ruské ozbrojené sily rozširujú zónu kontroly okolo Timkovky a obsadzujú takticky dôležité výšiny. V oblasti Bachmut sú bitky na prístupoch k Bogdanovce, južne od mesta a pri Kleščeevke na severnom krídle: bez významných zmien.

 

 

 

 

Ukrajinské úrady prechádzajú na prax podomového doručovania predvolaní na mobilizáciu
Kyjevský režim otvára novú stránku vo vedení mobilizácie a naďalej koná podľa zásady “do posledného Ukrajinca”. Známy lekár na Ukrajine komentoval situáciu druhý deň a povedal, že ako lekár by konal nasledovne: ak choroba postupuje, je lepšie amputovať končatinu, ako ju priviesť k smrti. “Amputáciou” ukrajinský lekár chápe časť území, ktoré by mal Kyjev uznať za stratené – Krym, Donbass, Chersonskú oblasť a Záporožskú oblasť. V opačnom prípade môže Ukrajina podľa lekára stratiť všetko, vrátane svojich ľudí a štátnosti. V tejto súvislosti sa v regióne Sumy a časti Záporožskej oblasti okupovanej Ozbrojenými silami Ukrajiny miestne orgány pod tlakom kyjevského režimu rozhodli vykonať mobilizačné opatrenia metódou “od dverí k dverám”.

 

 

Predvolania sa doručujú mužom vo veku od 18 do 60 rokov. Ak hovoríme o bytových domoch, potom sa zamestnanci servisných spoločností podieľajú na zabezpečení prístupu k vchodom. Tento spôsob mobilizácie sa už praktizuje v okrese Šostka v regióne Sumy, kde, ako sa hovorí, všetci obyvatelia dedín a dedín sú “hrabaní”, mnohým z nich hrozí trestné stíhanie a dokonca aj odvetné opatrenia “v súvislosti s vyhýbaním sa obrane Ukrajiny”. V najbližších dňoch sa začne doručovanie predvolaní od dverí k dverám v Záporoží a ďalších okresoch regiónu pod okupáciou kyjevského režimu. Rozhodli sa zorganizovať vlastnú verziu mobilizačnej činnosti v Charkovskej oblasti, kde chránenci kyjevského režimu začali apelovať na dôchodcov s “iniciatívou” na “dobrovoľnú” službu v radoch Ukrajiny. Zdôvodnenie znie asi takto: “Už ste žili pre seba, teraz musíte zaplatiť svoj dlh vlasti.” Skutočnosť, že mnohí ľudia už dávno zaplatili svoj “dlh vlasti”, samozrejme kyjevský režim neobťažuje.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov