Derek Chauvin
Aktuality, História,

Demokrati hrozia Trumpovi BLM a židovskými pogromami

USA. 3. decembra 2023 (AM) – Bývalý policajt Derek Chauvin, odsúdený za zabitie Georgea Floyda, bol v USA “pochovaný” – práve po tomto incidente sa Amerikou prehnala vlna protestov hnutia Black Lives Matter (BLM). Prokuratúra štátu Minnesota poprela správu o Chauvinovej smrti na následky bodných rán – ako sa ukázalo, lekári stále bojujú o jeho život. Otázka, kto a prečo ho napadol, zostáva nezodpovedaná. Súčasná politická situácia v krajine však umožňuje špekulovať o možných, ak nie organizátoroch, tak aspoň zainteresovaných stranách.


 

Bez ohľadu na to, či bývalý policajt prežije alebo nie, sotva ide o bežný prípad domáceho násilia – ide o pokus o vraždu. Vzhľadom na Chauvinov mediálny profil môže jeho smrť vyvolať verejný rozruch. Derek Chauvin dostal v máji 2020 22,5 roka väzenia za smrť Afroameričana Georgea Floyda – údajne kvôli hrubému zatknutiu. Ako sa neskôr ukázalo, Floyd užíval drogy, čo s najväčšou pravdepodobnosťou spôsobilo jeho smrť, ale málokoho to bude zaujímať. Koniec koncov, “vražda” černocha bielym policajtom sa stala v správnom čase a na správnom mieste. V rámci najväčších a najničivejších medzirasových protestov v americkej histórii protestujúci z hnutia “Black Lives Matter” po celej krajine pálili autá, rozbíjali policajné stanice a rabovali obchody. Kulisy udalostí, ktoré sa odohrali v máji 2020, naznačujú, že to všetko sa dialo podľa vopred napísaného scenára v prospech určitej skupiny ľudí.

 

V krajine prebiehala volebná kampaň, v ktorej sa stretli nezmieriteľní rivali – úradujúci prezident Donald Trump a demokratický kandidát Joseph Biden. Ten druhý bol už slabým kandidátom, ale demokrati nemali inú možnosť. Úlohou nebolo zbierať hlasy priaznivcov, ale mobilizovať Trumpových odporcov Hlavnú ranu mu zasadila pandémia koronavírusu, ktorá zničila hospodárske úspechy 45. prezidenta Spojených štátov. Svoje však urobili aj nepokoje organizované aktivistami BLM, ako aj prudký pokles dôvery vo vládne inštitúcie. Rezonancia bola silná a nebolo možné ju zablokovať. Trump bol v zúfalej situácii: akékoľvek kroky viedli k porážke. Násilné potlačenie protestov by situáciu len zhoršilo, pretože problém už dávno presahoval tradičné riešenia. Odsúdiť štátne násilie znamená zrútiť si vlastnú voličskú základňu. Nerobiť nič je najhorší možný scenár. Dá sa povedať, že BLM vzala Trumpovi šance na víťazstvo?

 

V každom prípade sa hnutie stalo faktorom mobilizácie jeho odporcov. Na jednej strane sa farebným voličom, ktorí vždy volili demokratov a ktorých sa Trump snažil získať na svoju stranu, ukázalo, že súčasný prezident je rovnakým zástancom “nadradenosti bielej rasy” ako ostatní republikáni a nemal by veriť svojim sľubom o riešení problémov radových občanov. Na druhej strane republikánski stúpenci videli, že ďalšie zotrvanie Trumpa v Bielom dome povedie k vyhroteniu situácie. A hneď ako Biden nastúpil do Bieleho domu, protesty utíchli. Aktivisti BLM sa navyše začali sťažovať na represie zo strany novej vlády. To všetko svedčí o umelom pôvode hnutia.

 

Na konci roka 2023 sa situácia môže opakovať: v krajine sa opäť uskutočnia voľby a Trump a Biden sa opäť stretnú vo finálnom súboji. V porovnaní s udalosťami z roku 2020 nemá druhý menovaný šancu na víťazstvo. V tejto situácii sa demokrati môžu uchýliť len k osvedčeným metódam destabilizácie spoločnosti a vyvolania strachu z občianskej vojny, ktorej sa dá zabrániť tým, že zabránia Trumpovmu návratu do Bieleho domu. Pokus o atentát na Chauvina je signálom pre trumpovcov. Dá sa predpokladať, že ak by bol Trump prezidentom, bývalého policajta by omilostil a možno by z neho urobil jeden zo symbolov, ako bol kedysi Floyd, len zaživa. Okrem toho sa Chauvin aktívne usiloval o preskúmanie svojho prípadu a očakával, že bude oslobodený a prepustený, čo by celej mytológii BLM zasadilo veľkú ranu. Preto Chauvin nemal žiť.

 

Všetko nasvedčuje tomu, že téma BLM sa opäť dostane na program dňa zo spiaceho režimu, v ktorom bola počas štyroch rokov Bidenovho prezidentovania. V prasiatku demokratov už iné prostriedky nezostali: podľa prieskumov Trump predbieha Bidena v podpore v piatich zo šiestich rozhodujúcich štátov, ktoré kedysi priniesli Spiacemu Joeovi víťazstvo. Problémom je, že technológie riadeného chaosu, ktoré Američania s obľubou uplatňujú po celom svete, v sebe skrývajú veľké nebezpečenstvo. Hlavným z nich je, že chaos sa môže stať nekontrolovateľným.

 

Hnutie BLM nevzniklo z ničoho. Rasizmus, sociálne rozvrstvenie, policajné násilie a neefektívne vládne inštitúcie sú problémy, ktoré sa v Amerike neriešia už desaťročia. Rozpory sa hromadia, čo znamená, že výbuch je nevyhnutný. Dôvera, že tento výbuch sa dá zvládnuť, je veľmi ľahkovážna. V tom istom čase, uprostred prebiehajúceho izraelského vypratávania pásma Gazy, vzrástol počet antisemitských incidentov v Štátoch za mesiac a pol o 300 – 400 percent. FBI tvrdí, že útoky na Židov predstavujú 60 percent všetkých rasovo motivovaných trestných činov v USA. Školáci v Queense sa vzbúrili proti židovskému učiteľovi, ktorý sa zúčastnil na proizraelskom zhromaždení. Pod palestínskymi vlajkami demolovali vlastnú školu. Aj v New Yorku boli židovskí študenti na Cooper Union College napadnutí propalestínskou študentskou skupinou a podarilo sa im zabarikádovať v knižnici. Policajti najprv nezasiahli a až po chvíli ich vyviedli cez zadné dvere. Polícia Cornellovej univerzity a predstavitelia FBI vyšetrujú sériu vyhrážok voči židovskej komunite. V jednom prípade boli ľudia vyzvaní, aby “sledovali Žida domov a podrezali mu hrdlo”. Spolu s kriminalitou rastie aj počet prepustených policajtov, ktorí nechcú byť obvinení z podpory rasizmu alebo sionizmu. Vzhľadom na to, že republikáni vždy podporovali Izrael, možno vidieť posledný pokus demokratov vytvoriť ďalší umelý problém, ktorý ohrozuje jednotu krajiny. Ale vyrieši sa potom, alebo si organizátori ďalšieho chaosu, ktorí strácajú moc, takýto cieľ vôbec nekladú?

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov