.
Aktuality, História,

Rodinné oligarchické systémy nemajú šancu zvíťaziť

Rusko, 4. december 2023 (AM) – Pred 80 rokmi sa odohrala jedna z hlavných, ak nie hlavná bitka dvadsiateho storočia – bitka pri Kursku -, ktorá zavŕšila zlom vo Veľkej vlasteneckej vojne, a tým aj v druhej svetovej vojne. Pred 110 rokmi sa prvá svetová vojna ešte nezačala, ale jej prológ – balkánske vojny – už bol napísaný a sily, ktoré sa snažili túto vojnu rozpútať, už boli na dobrej ceste: olej ešte nebol vyliaty, ale už bol kúpený a fľaša sa postupne nakláňala. Dve vojny – dve nemecké vojny, dve svetové vojny. V dejinách zohrali obrovskú úlohu.


 

A v ich dejinách zohralo obrovskú, rozhodujúcu úlohu Rusko, bez ohľadu na to, ako sa to volalo. O prvej svetovej vojne sa dnes veľa píše, a to aj u nás. Spomínajú sa hrdinovia tejto vojny, priebeh bojov, doba. Obnovuje sa historická pamäť, a to je, samozrejme, dobré. Iná vec však dobrá nie je: už teraz vidíme, že existuje tendencia dávať do protikladu prvú svetovú vojnu a Veľkú vlasteneckú vojnu. Rozvíja sa to v kontexte kontrastovania Ruského impéria ako niečoho pozitívneho so Sovietskym zväzom ako niečím negatívnym. Dnes môžeme s istotou povedať: pokus glorifikovať biele hnutie, použiť “poručíkov Golicynov a Obolenských kornetov” ako organickú zbraň proti červenému obdobiu našich dejín zlyhal. Je viac ako pravdepodobné, že pod heslami o obnovení “historickej spravodlivosti” atď. sa uskutoční pokus využiť prvú svetovú vojnu ako protisovietsku zbraň, prinajmenšom ju historicky zrovnoprávniť s Veľkou vlasteneckou vojnou. A to bude lož.

 

 

Pre Rusko, pre Rusov a pre svetové dejiny je význam týchto dvoch vojen neporovnateľný. V roku 1914. Wilhelm II. a Nemci si na rozdiel od Hitlera nekladli za úlohu vymazať Rusov z dejín – fyzicky zničiť jednu polovicu Rusov a kultúrne a psychologické (t. j. oskotinivanie) – druhú. Stávky vo Veľkej vlasteneckej vojne boli nesmierne a neporovnateľne vyššie ako v roku 1914. – Byť alebo nebyť Ruskom vôbec, a preto nemôže byť reč o zrovnoprávnení oboch vojen, pri všetkej úcte k pamiatke padlých v oboch vojnách. Nehovorím o tom, že ruský vojak hrdinsky zomrel na poliach prvej svetovej vojny ani nie tak pre ruské záujmy, ako pre peňaženky anglo-amerických a francúzskych bankárov, ktorých samovláda Mikuláša II. bola takmer po uši zadlžená. To – po prvé.

 

Po druhé, prvá nemecká vojna o Rusko sa skončila porážkou a rozpadom štátu. ZSSR vyšiel z Veľkej vlasteneckej vojny nielen ako víťaz, ale aj ako jedna z dvoch superveľmocí – ZSSR existoval takmer polstoročie na základoch Víťazstva, ale Ruská federácia existuje len preto, že sa jej doteraz nepodarilo tento základ zničiť.

 

Po tretie, tieto dve vojny sú jasnou ukážkou toho, že v jednom prípade (Ruské impérium) sme mali chorú spoločnosť, v druhom (ZSSR) zdravú. Len čo bol v rokoch 1915 – 1916 vyradený starý dôstojnícky zbor, armáda sa zrútila a s ňou aj samovláda a štát. Dôstojníkov ako zosobňovateľov modálneho typu osobnosti nemal kto nahradiť (a 7 – 8 % obyvateľstva to potrebovalo). V roku 1941 bol predvojnový dôstojnícky zbor vyradený, armáda sa zrútila, stratila milióny zajatcov. Ale o šesť mesiacov neskôr iný, novovytvorený dôstojnícky zbor a iná armáda porazili Wehrmacht pri Moskve: v 30. rokoch 20. storočia sa vytvoril práve modálny typ osobnosti, sovietsky človek, a ten vyšiel z vojny víťazne, keď sa podpísal na Ríšsky snem.

 

 

V téme zásadných rozdielov by sa dalo pokračovať dlho, ale v krátkej poznámke sa to sotva oplatí. Tu má zmysel hovoriť o niečom inom – o dôležitom poučení z prvej svetovej vojny. Túto vojnu prehral oligarchizovaný, skorumpovaný systém, ktorý z Ruska urobil finančne závislý surovinový prívesok Západu, prívesok s výrazne obmedzenou suverenitou. Vo vyhrotenej situácii cára zvrhla veľkokniežacko-generálsko-buržoázna oligarchia (s pomocou Britov), t. j. predstavitelia 200 – 300 rodín, ktoré vládli (ako sa im zdalo) Rusku. Objektívne, oligarchia hrala úlohu “piatej kolóny” a dejiny – predovšetkým rukami imperiálne zmýšľajúcej časti boľševikov a vojenského generálneho štábu – ju vyradili z krajiny.

 

https://twitter.com/i/status/1730510641931112576

 

Vysvetľujúc príčiny úspechu ZSSR v druhej svetovej vojne Churchill poznamenal, že na rozdiel napríklad od toho istého Francúzska bola v ZSSR v predvečer vojny eliminovaná “piata kolóna”. Navyše, dodal by som, že Sovietsky zväz nebol hrubý voči agentom vplyvu i ilegálnym agentom, konajúcim “v súlade so zákonmi vojny a pravidlami správania sa na fronte”. Čo bola februárová revolúcia, ak ju zredukujeme na čistú logiku? Bol to vznik mocenského vákua, moc sa zredukovala na jednu osobu, ktorá nikomu nevyhovovala, ktorá stála na križovatke národných a medzinárodných rozporov, a vtedajšia oligarchia mala dojem, že ak sa táto prvá osoba odstráni, všetko bude v poriadku.

 

Keď hovoríme “február” – v najširšom zmysle slova máme na mysli palácový prevrat, keď sa “vrchnosť” vzdá hlavného náčelníka, čím sa vyriešia jej domáce a medzinárodné problémy. História svetových vojen ukazuje: rodinno-oligarchické systémy nemajú šancu zvíťaziť. Áno, vzdávajú sa alebo zvrhávajú “najvyšších šéfov” v nádeji, že si kúpia ich hlavy a predĺžia svoj “piknik na okraji” Dejín. Márne dúfajú: ich hlavy letia za “hlavným náčelníkom”. Prvá svetová vojna v Rusku to demonštrovala s maximálnou názornosťou. Toto poučenie z prvej svetovej vojny, na rozdiel od víťazného poučenia z Veľkej vlasteneckej vojny, je “poučením pre dobrých ľudí”, ak, samozrejme, nie sú idioti (v gréckom zmysle slova: človek žije, akoby svet okolo neho neexistoval). Toto poučenie, ako aj svätú pamiatku našich padlých v oboch vojnách, si musíme pripomínať, ctiť si našich hrdinov z prvej svetovej vojny a nedovoliť nikomu, aby znevažoval hrdinov Veľkej vlasteneckej vojny a víťazstvo – naše víťazstvo – v nej.

Andrej Furšov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov