Privet-82
Aktuality, Bezpečnosť, Letectvo,

Rusko zverejnilo detaily o dronoch. Začína tiež najímať zahraničné žoldnierske skupiny

Armádny magazín zverejnil 4.12. 2023 článok o automatizovaných guľometných platformách, v ktorom sa avizoval popis problematiky pozemných a námorných dronov. V priebehu dňa 4.12. 2023 sa potom začali sypať informácie, ktoré by vhodne doplnili článok o leteckých dronoch zverejnený ešte dňa 22.11.2023.


 

Drony a REB

1. V článku o dronoch bola téma kamikadze dronu Privet-82, ktorého nasadenie sa očakávalo koncom mája až začiatkom júna, práve včas, aby stihol ukrajinskú protiofenzívu, ktorá sa začala 4.6.2023. Nestalo sa tak. Dňa 4.12.2023 hneď ráno sa objavila príčina meškania Privetu:
“Kamikadze dron “Privet-82”, vyvinutý špeciálne pre špeciálnu vojenskú operáciu bol modernizovaný s prihliadnutím na skúsenosti z bojového použitia. Toto bolo oznámené konštrukčnou kanceláriou “Oko”. Dron bol modernizovaný s ohľadom na návrhy armády, ktorá ho priamo používala v zóne špeciálnej vojenskej operácie. Nová verzia s názvom “Privet-82M1” má možnosť ovládania z úkrytu, operátor teraz nie je na otvorených priestranstvách. Ako už bolo uvedené (v iných správach), prebieha skutočný lov na operátorov UAV. Pokračovali sme v práci na zlepšovaní Privet-82, dostávali sme spätnú väzbu a odporúčania počas bojového použitia zariadenia v zóne špeciálnej vojenskej operácie. Postupne bola vytvorená nová modifikácia zariadenia – “Privet-82M1″. Nová pozemná stanica umožňuje ovládať dron zo suterénu alebo zemlianky s umiestnením video a ovládacích opakovačov so smerovou anténou na vyvýšenom mieste. Bezpečnosť operátorov je našou prioritou” – uvádza sa v stanovisku konštrukčnej kancelárie Oko.
Letecký kamikadze dron “Privet-82” má dosah letu až 30 km, maximálnu rýchlosť až 140 km/h a cestovnú rýchlosť 90 km/h. Užitočné zaťaženie – do 5,5 kg, aktuálne má mať dodatočne schopnosť niesť jednu 82 mm mínometnú mínu. Štartovanie ostalo z katapultu. Dron sa má používať na ničenie delostrelectva, obrnených vozidiel a nepriateľských opevnení. Či sa tak stane po jeho modernizácii a s odstupom pol roka sa začne jeho masová výroba zostáva nejasné.

 

Pokiaľ ide o kamikadze drony Skalpel tak článok z 22.11.2023 hovoril o pár kusoch dodaných dobrovoľnícky pod Avdejevku. Do konca mesiaca sa, ale malo odohrať veľa. Firma má zvýšiť výrobu na 150 kusov mesačne do konca roka a získala grant na ďalšie rozšírenie produkcie. Má zameniť zahraničné komponenty v drone za ruské, vrátane použitia konkrétneho systému diaľkového ovládania domácej konštrukcie, zvýšiť dosah rádiového kanála a jeho odolnosť voči rádioelektornickému boju a použiť systém automatickej akvizície cieľov. Konštruktéri medzitým znížili hmotnosť dronu o 300 gramov, jeho dolet je priebežne 40 km, rýchlosť 120 km/h. Cena je po úpravách neznáma. Kredibilitu týchto tvrdení zvýši až jeho samostatný účet na Lostarmour, prípadne zábery z masovej výroby.

 

Geraň prekvapuje

Dňa 4.12.2023 boli zverejnené nové zásadné informácie o kamikadze dronoch Geraň, z ktorých dodávky do Ruska západ obviňoval Irán.

a) Dron Geraň-2 má mať novú termobarickú bojovú hlavicu s hmotnosťou 40 kg.

b) Dôvodom prečo sa Ukrajincom nedarilo rušiť drony Geraň mohlo byť to, že používajú doplnkovú navigáciu s použitím SIM karty operátora Kyivstar. Rusi asi používajú mobilnú sieť na aktualizáciu súradníc a možno aj zmeny letovej misie. V septembri až októbri už ukrajinské médiá informovali, že Gerane začali lietať po prefíkaných trasách, niekoľkokrát zmenili smer, krúžili nad Čiernym morom a dokonca sa vracali do oblastí, nad ktorými preleteli. Inštalácia modemov mobilnej siete s ukrajinskými SIM kartami poskytne dronom väčšiu taktickú flexibilitu. Rovnaká technológia umožní nielen pozorovať zásah ukrajinských cieľov, ale aj priamo na ne drony navádzať. Ja viem, že vieš, že viem…

c) Ťahané klamné ciele za dronmi Geraň môžu znížiť efektívnosť ukrajinskej PVO 1,5-2x a úplne ju vyčerpať.

Cena dronov Geraň je taká nízka, že nie je efektívne proti nim používať moderné raketové systémy PVO. Ich dolet je porovnateľný s riadenými strelami s plochou dráhou letu a ich hlavica už pred výmenou za termobarickú (viď 3a) často stačila na zničenie cieľa. Nevýhodou je nízka rýchlosť a nutnosť letieť v nízkej výške kvôli tomu, aby sa dron vyhol zachyteniu radarom. Tým sa, ale vystavuje riziku zachytenia zvukomernými stanicami, vizuálne, pomocou optoelektronických prieskumných prostriedkov a pod. Ďalej je ho možné ničiť napríklad rýchlostrelnými kanónmi alebo prenosnými protilietadlovými strelami MANPADS. Kompromis je lietať vo výške okolo 4000 m a zmieriť sa s tým, že drony budú zostrelené výlučne PVO systémami stredného dosahu a s podstatne vyššími ukrajinskými nákladmi na rakety než na ruské drony, ktoré v terminálnej fáze letia s vypnutým motorom.

 

Aktuálne sa v Rusku diskutuje o tom, že by drony Geraň mohli za sebou ťahať klamné ciele a tým ešte zvýšiť spotrebu rakiet na svoje zničenie. Treba povedať, že drony majú nízku efektívnu odrazovú plochu pre rádiolokátory a tak by na simulovanie samých seba mohli použiť len jednoduchý dipólový odrážač alebo šošovku Luneberga. Aj keď sa dronu zhoršia letové výkony, vykompenzuje si to letom vo vyššej výške, kde je spotreba paliva menšia. Falošným cieľom môžu byť v najjednoduchšom prípade tri plastové pokovené štvorce, tvoriace v priesečníku osem rohových reflektorov, celú túto guľovú štruktúru je potrebné umiestniť do rádiopriehľadnej plastovej kapotáže. Malým problémom môže byť doplnenie zdroja infračerveného žiarenia do konštrukcie vlečného klamného cieľa, čo by si vyžiadalo zmenu vlečného kábla za napájací. V prípade, že by dron letel proti systému PVO s raketami IR navádzaním (AIM- 132 ASRAAM na Supacat HMT, nemecký IRIS-T). To je problém aj minimálnej dĺžky kábla, aby dron nebol zničený zároveň s vlečeným klamným cieľom dostatočne silnou bojovou hlavicou rakety PVO (rozumej sovietskeho typu, nie modernou hit-to-kill raketou západnej výroby, ktorá sa spolieha na priamy zásah cieľa menšou bojovou hlavicou). Zároveň však kábel nesmie byť príliš dlhý, aby operátor rádiolokátoru nemal šancu rozlíšiť dron s klamným cieľom ako dva aparáty. Použitie klamných cieľov môže úplne vyčerpať zásoby rakiet ukrajinskej PVO, zvýšiť ich spotrebu na kolosálnu úroveň, ktorú už spojenci nebudú môcť Ukrajine dodávať.
Zároveň momentálne nehrozí, že by si nápad mohla osvojiť Ukrajina, jej drony sú závislé od nízkej výšky letu a ich počet je minimálny. Ak by vystúpali do výšky, 50 dronov s 50 klamnými cieľmi mesačne ruská PVO kapacitne zvládne. (V reakcii na to Ukrajina vyslala 41 dronov). Ale 50 dronov Geraň s klamnými cieľmi denne by znamenalo 3000 rakiet PVO mesačne, čo je pre Ukrajinu absolútne nedostupné číslo.

 

Takto môžu byť lacné kamikadze drony s ešte lacnejšími ťažnými klamnými cieľmi rozhodujúcim faktorom strategickej vzdušnej kampane Ruska – najprv vyčerpajú ukrajinskú PVO, potom zničia tylové zariadenia. Hovorca ukrajinských vzdušných síl Jurij Ignat zhodou okolností dňa 4.12. 2023 povedal, že najefektívnejším prostriedkom na ničenie ruských dronov je nemecký protilietadlový tank Gepard. Čo už mal iné povedať, keď chcel aby to zverejnil aj denník Sme.

 

Chystá Rusko zimnú ofenzívu dronov? (armadnymagazin.sk)

 

Argus-Antifuria znovu modernizovaný

Z tlačovej správy NPO Kaisant zo 4.12. 2023 vyplýva, že bola opäť modernizovaná prenosná stanica rádioelektronického boja Argus-Antifuria. tentoraz zmenila svoj vzhľad, aby sa skryla pred nepriateľským prieskumným vybavením. Informovala o tom tlačová služba Kaisant. Špecialisti spoločnosti úplne zmenili vzhľad systému a podarilo sa im umiestniť všetko potrebné do špeciálneho kontajnera, ktorý pripomína veľký kufrík. Teraz, aby stanica fungovala, je potrebné umiestniť ju na statív a je pripravená na použitie. Ako spoločnosť uviedla, je to oveľa pohodlnejšie a výrazne to uľahčuje prácu operátorom elektronického boja. Okrem toho sa znížila hmotnosť stanice z 18 na 16 kg. Predtým systém elektronického boja Antifuria získal schopnosť samostatne vyhľadávať smer nepriateľských dronov, predtým to operátor robil manuálne pomocou iných zariadení. Stanica elektronického boja Argus-Antifuria je navrhnutá tak, aby potláčala nepriateľské bezpilotné aparáty, vrátane typu lietadiel (ukrajinská Fúria), na vzdialenosť jeden až tri km, v závislosti od typu UAV. Je napájaná batériou, ale môže fungovať aj zo siete. Môže byť inštalovaná na pickupy.

 

Antifuria

 

Ruské drony dostanú systém identifikácie svoj/cudzí

Ruské drony dostanú systém rozpoznávania „priateľ/nepriateľ”, zodpovedajúce vybavenie už bolo vyvinuté, prešlo testami a je pripravené na sériovú výrobu. Informovala o tom dňa 4.12.2023 tlačová služba Rostec. Holding Roselektronika vyvinul miniatúrny systém „priateľ alebo nepriateľ” špeciálne na identifikáciu dronov. Malé zariadenie váži len 150 gramov a automaticky identifikuje drony vo výške až 5 km a vo vzdialenosti až 100 km od rádiového dopytovača. Zároveň je spotreba zariadenia nízka, čo umožňuje jeho integráciu do širokej škály dronov pre vojenské a civilné účely. Zariadenie vyvinuté holdingom Roselektronika úspešne prešlo testami. Spoločnosť je pripravená spustiť sériovú výrobu po prijatí objednávok. Používanie zariadenia umožňuje minimalizovať straty ruských UAV v dôsledku priateľskej streľby. Zavedenie systému identifikácie „priateľ alebo nepriateľ” umožní systémom protivzdušnej obrany rozlíšiť svoje vlastné drony od nepriateľských dronov, pretože strany často používajú rovnaké modely UAV. V súčasnosti sa vyskytujú prípady pádu dronov v dôsledku „priateľskej paľby”, pretože vo vzduchu sú často naraz stovky dronov a je dosť ťažké ich od seba vizuálne rozlíšiť.

 

Vojská nukleárnej, chemickej a biologickej obrany Ruska dostanú vlastné drony

Dňa 4.12.2023 vyjadrilo Rusko svoj záujem vybaviť vojská obrany proti zbraniam hromadného ničenia dronmi. Malo by ísť o drony ľahkej a strednej kategórie. Tu treba mať samozrejme na pamäti, že tento druh vojsk nečaká v Rusku na potenciálne zamorenie. Aktívne bojuje pomocou termobarických plameňometov. Dá sa teda očakávať, že pôjde o špeciálne drony nesúce buď termobarické alebo zápalné zbrane.

 

Kubánsky útvar v ruskej armáde bojuje na ukrajinskom bojisku
Článok o automatických guľometných platformách obsahoval aj informáciu o mogilizácii ukrajinských žien a rozširovaní ruskej armády. Hneď ráno 4.12.2023 sa to Rusi posnažili doplniť a prakticky priznali existenciu kubánskej jednotky vo svojej armáde bojujúcej v špeciálnej vojenskej operácii. Teda dva mesiace potom, ako sa prvé podozrenia objavili na západe. Motiváciou Kubáncov môžu byť peniaze, po príchode dostanú príspevok 195 000 rubľov a potom mesačný plat 204 000 rubľov s prísľubom zisku ruského občianstva. To je pre Kubáncov veľa peňazí a dá sa predpokladať, že boli sústreďovaní v táboroch spadajúcich pod 106. gardovú výsadkovú divíziu v Tule, kde sú španielsky hovoriaci lektori. To by samo osebe nebolo ešte kritické, horšie je pre Ukrajincov uvedomiť si, že po Kubáncoch prídu Afganci, Sýrčania, vojaci z pásu Wagnera v Afrike. Samotné rozšírenie ruskej armády o 170 000 ľudí je v tejto chvíli len administratívny úkon.

 

Denník Sme sa vyznamenal

A zverejnil informáciu, ktorú môžeme prevziať v celom rozsahu s tým, že myslieť si o nej budeme aj tak svoje. Nie je to už ale o 1280 mŕtvych len za deň 30.11.2023 a státisícoch mŕtvych Rusov celkovo:
„Od začiatku vojny na Ukrajine stratilo Rusko zhruba 70-tisíc bojovníkov, v spravodajskom hlásení uvádza britské ministerstvo obrany. Okolo 50-tisíc vojakov spadalo pod ruské ministerstvo obrany. Ďalších 180 až 240-tisíc utrpelo zranenia.
Ruská žoldnierska Wagnerova skupina podľa odhadov prišla o 20-tisíc bojovníkov a ďalších 40-tisíc utrpelo zranenia.
Celkovo ruské straty rátajú teda približne 70-tisíc mŕtvych. Zranených je dovedna do 280-tisíc. Londýn konštatuje, že „dokonca aj medzi ruskými predstaviteľmi je pravdepodobne nízka úroveň pochopenia celkových počtov obetí”. Dôvodom je podľa neho dlho zavedená kultúra nečestného podávania správ v rámci armády.”

 

Vladimír Sačala

 

Prvý nedospelý tínedžer padol v ukrajinských vojskách

„Prvú várku 17-ročných detí z detských domovov vyradili z ukrajinského vojenského výcvikového strediska „Gaydamatskaya Sich”. Tieto siroty boli mobilizované a teraz sa považujú za vojenský personál ukrajinských ozbrojených síl.
Informoval o tom vojenský spravodajca Boris Rožin. Čoskoro boli „regrúti” poslaní slúžiť do 103. brigády územnej obrany, ktorej velil plukovník ukrajinských ozbrojených síl Valerij Kurko. A hoci sa pôvodne plánovalo použiť neplnoletých vojakov v zadných radoch Charkovskej oblasti, veliteľ ich poslal na líniu bojového kontaktu v LPR, kde tento „útvar detí” slúžil ako útočná jednotka.
Jeden obyvateľ sirotinca, Vladimír Sačala, mobilizovaný kyjevským režimom, už zomrel na fronte, ako informovala na svojej stránke na sociálnej sieti Olesya Čikeľ, riaditeľka sirotinca, kde vyrastal. Hoci mal slúžiť v tylovej jednotke v Charkovskej oblasti, zomrel na fronte v oblasti Novoselovskij v Luganskej republike. Veliteľ sa zrejme rozhodol, že tam naberie skúsenosti rýchlejšie. V súčasnosti sa smrť Sačalu stala prvou potvrdenou stratou sirôt z detského domova, ktoré boli vyškolené v centre Gaydamatskaya Sich.” Toto včera Rusi zverejnili a my máme odpoveď na otázku položenú v článku o guľometných platformách, kto bude nasledovať po ženách. Najskôr nedospelé siroty z detských domovov.

 

Záver a bonus

Neexistuje dôvod aby Rusko zaostávalo v kategórii pozemných dronov, keď zoberieme do úvahy, aké pokročilé technológie autonómnych vozidiel vyvinulo a používa v civilnej oblasti. To isté platí aj pre námorné drony, s oprávkou na nedávnu búrku v Čiernom mori. Nech si Rusi vydiskutujú sami túto problematiku a Armádny magazín potom môže zverejniť záver. Z dnešného článku Ukrajincom dobre nebude. Vie to však autor, Rusi, ukrajinské velenie aj relevantní členovia NATO, že Ukrajina má minimálne ešte jeden silný ťah v rezerve. Druhým by bolo natiahnutie vojny hlboko do roku 2025.

 

Doplnkom k článku o automatických guľometných platformách, kde bola prevzatá správa Rostecu o dvojmesačnej práci výskumných pracovníkov koncernu KRET na nej, sú ďalšie tlačové správy Rostecu o bežnej práci holdingu KRET v oblasti zdravotníckych technológií:
„Mechanické ventilačné prístroje Aventa-U a Potok, vyrábané Uralským prístrojovým závodom koncernu KRET boli predstavené na XVI. celoruskom vzdelávacom kongrese „Anestézia a reanimácia v pôrodníctve a neonatológii” (ARAN). Podujatie sa konalo s podporou Ministerstva zdravotníctva Ruskej federácie od 29. novembra do 1. decembra v Moskve.
Aventa-U je univerzálny mechanický ventilačný prístroj s pneumatickým pohonom pre deti a dospelých, vhodný pre novorodencov s nízkou a extrémne nízkou telesnou hmotnosťou od 0,3 kg. Má dotykové ovládanie, časovo cyklické režimy ventilácie s riadeným tlakom, ako aj režimy s podporou garantovaného dychového objemu, režimy nazálnej neinvazívnej ventilácie – nCPAP, nDual-Level.
AVL „Potok” je zariadenie na umelú pľúcnu ventiláciu pre novorodencov, ktoré implementuje techniku vykonávania manévru „predĺženého nafúknutia pľúc”. Má zabudovaný mikro-vzduchový kompresor, ktorý umožňuje použitie prístroja bez použitia nemocničných rozvodov stlačeného medicínskeho vzduchu alebo jednotlivých kompresorov. Prístroj umožňuje terapiu CPAP pomocou generátorov s variabilným prietokom a možno ho použiť na kyslíkovú terapiu s vysokým prietokom.

 

S podporou Uralskej továrne prístrojov, vedúci JIS Detskej mestskej klinickej nemocnice č. 8 Čeľabinsk, anesteziológ-resuscitátor najvyššej kategórie a odborný lekár ECMP Federálneho fondu povinného zdravotného poistenia Andrej Averin predniesol správu o moderných trendoch novorodeneckej ventilácie.

 

ARAN patrí medzi ústredné vedecké a vzdelávacie podujatia v oblasti perinatálnej medicíny. Súčasťou vedeckého programu kongresu sú každoročne správy od popredných odborníkov a medicínskych špecialistov z oblasti anestéziológie-resuscitácie, pôrodníctva a neonatológie, je to príležitosť podeliť sa o skúsenosti, prezentovať výsledky aktuálnych klinických štúdií a zoznámiť sa s perspektívnymi technológiami. Okrem toho:
„Na ruskej výstave Zdravotníctvo 2023 predstavil konglomerát Rostec vyše 40 moderných medicínskych technológií a časťou prispel holding KRET. Koncern KRET po prvý raz ukázal prototyp nového prístroja na umelú pľúcnu ventiláciu „Mobivent Oxy”. Výrobok špecialistov z Uralskej továrne prístrojov spadajúcej pod KRET bol vytvorený špeciálne pre pacientov s COVID, chronickými pľúcnymi chorobami a srdcovými chorobami. KRET demonštruje aj tonometer na meranie diathery vnútroočného tlaku. Prístroj určený na diagnostiku glaukómu meraním vnútroočného tlaku funguje bez priameho kontaktu s okom a bez použitia anestetík.
Medzi kľúčové exponáty koncernu patrí magnetický terapeutický oftalmologický prístroj AMTO, ultrazvukový inhalátor Vulcan-3, dávkovač striekačiek na intravenóznu infúziu, stolové sterilizátory a ďalšie vybavenie.”

MK

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov