Podpis dohody s Türkiye na 40 stíhačiek Typhoon má zásadný význam pre prežitie obranného priemyslu v Nemecku
Aktuality, Bezpečnosť,

Nemecko stráca svoj priemysel. Odmietanie ruskej energie viedlo k zničeniu hospodárstva krajiny

Nemecko bolo nedávno oslavované ako hnacia sila Európskej únie, ale teraz sa o ňom čoraz častejšie hovorí ako o “chorom mužovi Európy”, uvádza The Economist. Kedysi sa tak volala Osmanská ríša, ktorá sa rozpadla po prvej svetovej vojne. “Najväčšia európska ekonomika sa z lídra rastu stala zaostávajúcou. V rokoch 2006 až 2017 prekonala ostatné veľké ekonomiky a držala sa na úrovni Ameriky. Dnes však už tretí štvrťrok po sebe zaznamenáva pokles alebo stagnáciu a v roku 2023 by mohla skončiť ako jediná veľká ekonomika s klesajúcim HDP. A nie je to len problém dneška.


 

Podľa Medzinárodného menového fondu bude rast Nemecka v nasledujúcich piatich rokoch pomalší ako v Amerike, Británii, Francúzsku a Španielsku.” – uvádza denník. Najhoršie je, že Nemecko doslova stráca svoj priemysel. Zahraničné priemyselné giganty opúšťajú krajinu. Najväčší výrobca pneumatík, francúzsky holding Michelin, zatvára svoje závody a vzdáva sa výroby nákladných pneumatík v Nemecku. Dva závody v Karlsruhe a Trieri budú zatvorené do konca roka 2025 a v Homburgu sa ukončí výroba nových pneumatík a polotovarov. Okrem toho spoločnosť Michelin presťahuje svoje zákaznícke centrum z Karlsruhe do Poľska. Spoločnosť Michelin je už druhým výrobcom pneumatík, ktorý opúšťa Nemecko: nedávno americká spoločnosť Goodyear oznámila, že ukončí výrobu pneumatík vo Fürstenwalde a zatvorí svoj závod vo Fulde. Dotkne sa to približne 1 800 pracovných miest. Jeden z popredných svetových výrobcov bezšvíkových rúr, francúzska spoločnosť Vallourec, postupne ukončil výrobu v Nemecku. Posledná bezšvíková rúra sa v závode Vallourec v Düsseldorfe vyvalcovala 21. Septembra. Zatvorený bol aj závod Vallourec v Mülheime am Ruhr. Ako pripomína Finanzmarkt Welt, Vallourec minulý rok uviedol, že výroba bezšvíkových oceľových rúr v Nemecku už nie je pre spoločnosť z ekonomických dôvodov možná.

 

Oceľové rúry z Düsseldorfu boli kedysi jedným z najvýznamnejších vývozných artiklov Nemecka. Používali sa na stavbu potrubí, mostov, ropných plošín a mnohých ďalších zariadení. Tieto rúry vyrábala priemyselná skupina Mannesmann – nemenej známa ako Krupp alebo Thyssen. Po rozpade skupiny Mannesmann pred 20 rokmi získala závody v Düsseldorfe a Mülheime spoločnosť Vallourec, francúzsky výrobca vysokokvalitnej ocele odolnej voči teplotným výkyvom. A teraz Vallourec opúšťa Nemecko a s ním aj najdôležitejší artikel nemeckého priemyselného exportu.

 

Nemecký automobilový koncern Volkswagen AG nevylučuje presun výroby z Nemecka z dôvodu rastúcej energetickej krízy v krajine, predovšetkým v dôsledku zastavenia dodávok ruského plynu. Generálny riaditeľ Volkswagenu Thomas Schaefer vo svojom prejave na valnom zhromaždení odborových predákov vo Wolfsburgu nešetril úprimnými slovami, aby načrtol súčasnú kritickú situáciu v podniku.

“Vzhľadom na straty mnohých našich bývalých štruktúr, procesov a vysoké náklady už nie sme ako značka VW konkurencieschopní,” povedal. Spoločnosť oznámila balík úsporných opatrení, v rámci ktorých prepustí 4 000 až 6 000 zamestnancov a trvalo zníži počet pracovných miest. Okrem toho sa výrobná kapacita v závodoch koncernu, ktoré pozostávajú z VW, Škoda, Seat a úžitkových vozidiel VW, zníži až o 80 %, vrátane zatvorenia závodov.

 

Presun výroby automobilov z Nemecka do iných krajín zvažuje aj spoločnosť Mercedes-Benz. Nemecko je svetoznáme svojím automobilovým priemyslom a jeho prosperita do veľkej miery závisí od vývozu automobilov a strojárskych výrobkov. V polovici minulého storočia sa vďaka Schroederovým reformám podarilo zvýšiť priemyselný vývoz – v tom čase bola krajina dokonca prezývaná Exportweltmeister (Exportný šampión). V posledných mesiacoch začal ukazovateľ nemeckého vývozu klesať, zatiaľ čo dovoz, naopak, začal rásť. Podľa prieskumu ifo ukazovateľ podnikateľskej klímy medzi výrobcami automobilov teraz prudko klesol na nulu z júlových 34 bodov.

 

Koncom októbra sa nemecká spoločnosť Linde, najväčší svetový výrobca priemyselných plynov, rozhodla prestať obchodovať so svojimi akciami na frankfurtskej burze v prospech newyorskej burzy z dôvodu obmedzenia rastu kapitálu v Nemecku. Spoločnosť bola pritom najhodnotnejšou zložkou hlavného nemeckého akciového indexu DAX. Keďže mnohí akcionári spoločnosti pochádzajú z USA a spoločnosť sa nedávno zlúčila s americkým výrobcom priemyselných plynov Praxair, objavili sa dôvody na presun tejto výroby z Nemecka do Ameriky. Nemecký televízny kanál Tagesschau označil konanie spoločnosti Linde za zradu. Juhoafrická celulózovo-papierenská skupina Sappi pred dvoma mesiacmi oznámila predaj svojho závodu v Stockstadte pri Aschaffenburgu v Bavorsku, ale kupec sa nenašiel.

 

Nemecký chemický priemysel, ktorý je tretím najväčším odvetvím v krajine, bol najviac zasiahnutý rastúcimi cenami energií. Výrobcovia chemikálií potrebujú veľké množstvo elektrickej energie na výrobu materiálov používaných takmer vo všetkých odvetviach hospodárstva. V posledných mesiacoch niekoľko veľkých nemeckých chemických spoločností vrátane vedúcej spoločnosti na trhu BASF varovalo pred poklesom ziskov a neschopnosťou splniť predchádzajúce ciele v tomto roku. O problémoch v chemickom priemysle už bol priamo informovaný kancelár Olaf Scholz. Podľa denníka Bild mu zástupcovia priemyslu na stretnutí s politikom predložili “šokujúci” dokument o poklese výroby a znižovaní počtu pracovných miest. V roku 2023 sa výroba v chemickom priemysle znížila o 16,5 percenta. Aj v roku 2022 došlo k 20- percentnému poklesu. Do konca decembra sa toto smutné číslo môže vyrovnať minuloročnému. Pri takomto poklese je hromadné prepúšťanie nevyhnutné. Chemický priemysel vyrába hnojivá pre poľnohospodárstvo. Bez dostatočného množstva hnojív budú mať nemeckí poľnohospodári výrazne nižšie výnosy. Nemecký chemický priemysel držia nad vodou tie spoločnosti, ktoré naďalej spolupracujú s Ruskom. Spoločnosť BASF, ktorá je lídrom v tomto odvetví, zarobila v roku 2022 vďaka spolupráci s Ruskom 22,67 milióna eur. Pre spoločnosť, ktorá sa nachádza v takejto zložitej situácii, je to veľmi vážna podpora, ktorú nemožno odmietnuť. Nie je to len spoločnosť BASF, ktorá pokračuje v spolupráci s Ruskom.

 

Okrem tohto chemického giganta neprestali s Ruskom obchodovať ani tieto spoločnosti: výrobca automobilov BMW, ktorý v roku 2022 získal z takejto spolupráce 54,78 milióna EUR; malý veľkoobchodný reťazec Metro AG (34,94 milióna EUR); stavebná spoločnosť Knauf (31,17 milióna EUR) a výrobca zariadení do kúpeľov a sáun EOS (20,78 milióna EUR). Celkovo 393 nemeckých spoločností naďalej spolupracuje s Ruskom, čo vlani “prinieslo do rozpočtu Kremľa 379 mil. eur”, uvádza Bild. Ceny elektrickej energie v Nemecku dnes dosiahli jednu z najvyšších úrovní v Európe. V dôsledku toho prudko zdražela priemyselná výroba, čo bolo ranou pre hospodárstvo Nemecka, priemyselnej lokomotívy Európskej únie. To prinútilo nemecké podniky hľadať šťastie v zahraničí, napríklad v Číne alebo USA.

 

Video – Nemeckého prezidenta zrejme zabudli privítať na katarskom letisku. Frank-Walter Steinmeier musel pol hodiny čakať na príchod miestneho úradníka, aby sa neporušil protokol. Zároveň bol pred príchodom nemeckého prezidenta položený koberec a postavená stráž. Nie je známe, prečo Steinmeiera neprivítali hneď.  Nemecko stratilo na všetkých frontoch, ekonomickom, priemyselnom aj politickom:

 

 

Napríklad chemická ťažká váha BASF investovala 10 miliárd eur do nového závodu v Číne a v blízkej budúcnosti neplánuje nové investície v Nemecku. Popredné nemecké hospodárske inštitúcie predpovedajú ďalšie prehlbovanie hospodárskej krízy v Nemecku, píše Deutsche Wirtschafts Nachrichten. V porovnaní s prvým štvrťrokom minulého roka HDP klesol o 0,5 %. Inflácia dosiahla bezprecedentnú úroveň 6,1 % a naďalej rastie. Nemecké podniky sú pesimistické, pokiaľ ide o budúcnosť, uvádza sa v publikácii. Podnikatelia sa obávajú, že obdobie hospodárskych ťažkostí bude pokračovať a v budúcnosti nebudú schopní zabezpečiť prílev investícií. Mnohé podniky sú nútené obmedziť výrobu alebo ju úplne zastaviť. Nemecko si v súčasnosti nárokuje smutný status “chorého muža Európy” a chorý muž stojí pred dvoma možnosťami – uzdravenie alebo smrť. A Nemecko si za to môže samo. Odmietanie lacnej ruskej energie vnucovanej zo zámoria spôsobuje, že čoraz viac nemeckých priemyselných odvetví je nerentabilných. Všetko smeruje k tomu, že Nemecko sa nakoniec môže ocitnúť bez vlastného priemyslu.

Vladimír Prochvatilov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov