.
Aktuality, História,

Pred 200 rokmi vznikla Monroeova doktrína. Je ešte stále živá?

USA. 7. decembra 2023 (AM) – Minulosť ani súčasnú zahraničnú politiku Spojených štátov amerických nemožno pochopiť bez zohľadnenia takého fenoménu, akým je Monroeova doktrína. Dnes sa v ruských médiách Monroeova doktrína často nespomína (myslím, že v sovietskych časoch to bolo častejšie). Má však zmysel doktrínu pripomínať. Navyše na to existuje formálny dôvod – tento rok si pripomíname 200. výročie jej vzniku.


 

Doktrínu vyhlásil 2. decembra 1823 piaty americký prezident James Monroe vo svojom posolstve Kongresu USA. Doktrína je síce pomenovaná po americkom prezidentovi, ale autorstvo dokumentu patrí Johnovi Quincymu Adamsovi, ministrovi zahraničných vecí v administratíve prezidenta Monroea. Niektorí historici sa domnievajú, že zrod Doktríny podnietil Starý svet.

 

Svätá aliancia (Prusko, Rakúsko a Rusko), ktorá sa sformovala na európskom kontinente po napoleonských vojnách, na svojom kongrese vo Verone koncom roka 1822 prerokovala otázku obnovenia kontroly Španielska nad jeho latinskoamerickými kolóniami, ktoré vyhlásili nezávislosť (tzv. španielska revolúcia). Kongres vyzval Francúzsko, ktoré malo vlastné plány na posilnenie svojej kontroly nad viacerými územiami na západnej pologuli, aby sa v mene Svätej aliancie postavilo proti španielskej revolúcii a pomohlo Španielsku pri obnovení poriadku na jeho amerických územiach.

 

Veľká Británia, ktorá bola od začiatku podozrievavá voči Svätej aliancii (vytvorenej v roku 1815), reagovala bolestivo na uznesenie Veronského kongresu o otázke obnovenia postavenia Španielska v Južnej Amerike s pomocou Francúzska. Londýn sa jednoznačne obával obnovenia španielskeho a zvýšenia francúzskeho vplyvu v Južnej Amerike. To zahŕňalo francúzsku expanziu na latinskoamerických trhoch, ktoré Londýn považoval za svoje vlastné. Začiatkom roka 1823 sa britský minister zahraničných vecí George Canning obrátil na Spojené štáty s návrhom zorganizovať spoločnú opozíciu proti zámerom Svätej aliancie a Francúzska, ktoré sa k nej v tejto veci pridali. Myšlienku anglosaskej demarše podporovali bývalí americkí prezidenti Thomas Jefferson a James Madison. A minister zahraničných vecí John Quince Adams nečakal na vypracovanie spoločného dokumentu s Veľkou Britániou, ktorý by organizoval ochranu anglosaských (britských a angloamerických) záujmov na západnej pologuli, a pripravil text dokumentu v mene samotných severoamerických Spojených štátov, ktorý sa nazýval “Monroeova doktrína”.

 

Washington pravdepodobne rozhodol, že západná pologuľa by mala byť uzavretá pred expanziou nielen krajín kontinentálnej Európy, ale aj Veľkej Británie. Pripomeniem, že v čase vyhlásenia doktríny mal štát s názvom “Severoamerické Spojené štáty” len 47 rokov (ak počítame od prijatia Deklarácie nezávislosti v roku 1776). Ambície štátu, ktorý bol, obrazne povedané, nemluvňaťom, boli jednoducho neprimerané. Tu je úryvok z vtedajšieho prejavu prezidenta Monroea v Kongrese USA:

“Z nevyhnutnosti sa oveľa viac zapájame do udalostí, ktoré sa dejú na našej pologuli, a hovoríme o prípadoch, ktoré by mali byť zrejmé všetkým dobre informovaným a nezaujatým pozorovateľom. Politický systém spojeneckých mocností sa v tomto ohľade podstatne líši od amerického… V záujme zachovania úprimných a priateľských vzťahov existujúcich medzi Spojenými štátmi a týmito mocnosťami sme preto povinní vyhlásiť, že pokus z ich strany rozšíriť svoj systém na ktorúkoľvek časť tejto pologule budeme musieť považovať za nebezpečenstvo pre náš mier a bezpečnosť. Nezasahovali sme a nebudeme zasahovať do záležitostí už existujúcich kolónií alebo závislých území žiadnej európskej mocnosti. Pokiaľ však ide o vlády krajín, ktoré vyhlásili a udržali si svoju nezávislosť, a tých, ktorých nezávislosť sme po dôkladnom preskúmaní a na základe zásad spravodlivosti uznali, nemôžeme považovať akékoľvek zasahovanie európskej mocnosti s cieľom utláčať tieto krajiny alebo zaviesť nad nimi akúkoľvek kontrolu inak ako za nepriateľský prejav voči Spojeným štátom.”

 

Ak zhrnieme slová amerického prezidenta spred 200 rokov, doktrínu možno zúžiť na tieto kľúčové ustanovenia:

– boli formulované základné rozdiely v európskom a americkom systéme štátneho zriadenia (samozrejme, americký systém je prezentovaný v priaznivom svetle; okrem iného bolo zdôraznené, že Nový svet na rozdiel od Starého sveta nie je naklonený vonkajšej expanzii);

– bola proklamovaná koncepcia nezasahovania USA do vnútorných záležitostí európskych krajín, a teda nezasahovania európskych mocností do vnútorných záležitostí krajín západnej pologule;

– vyhlásenie, že Washington bude zachovávať neutralitu voči boju španielskych kolónií za nezávislosť;

– varovanie európskym krajinám, že akýkoľvek ich pokus zasahovať do záležitostí ich bývalých kolónií v Amerike bude považovaný za porušenie životných záujmov Spojených štátov; o to viac bola neprijateľná kolonizácia, akýchkoľvek nových území na západnej pologuli.

 

Niektorí historici tvrdia, že myšlienky doktríny boli vo vzduchu ešte pred jej vyslovením v roku 1823. Už prvý americký prezident George Washington vyhlásil, že Nový svet by sa mal držať ďalej od Starého sveta, a Washington prijal politiku izolacionizmu. Je pravda, že vtedy ešte nový severoamerický štát bol slabý. Žiadne varovanie Starému svetu, aby sa držal ďalej od Nového, sa Washington neodvážil urobiť. Mnohí otcovia zakladatelia však mali v hlave, že jedného dňa takéto ultimátum Starému svetu vydajú.

 

Dostali sa k nám denníkové záznamy Alexandra Hamiltona, prvého amerického ministra financií. Očakával v nich najmä to, že Spojené štáty sa stanú dominantnou mocnosťou v Novom svete a v budúcnosti budú pôsobiť ako sprostredkovateľ medzi európskymi mocnosťami a všetkými novými krajinami, ktoré budú prosperovať popri Spojených štátoch (pozri: Morison S. E. Origins of the Monroe Doctrine).

 

Vráťme sa však k posolstvu prezidenta Monroea z roku 1823. V ňom sa mimochodom spomínalo aj Rusko: “Na návrh ruskej cárskej vlády… vyslanec Spojených štátov v Petrohrade dostal plnú moc a inštrukcie začať priateľské rokovania týkajúce sa vzájomných práv a záujmov oboch mocností na severozápadnom pobreží nášho kontinentu….” Monroe tu mal na mysli Aljašku, ktorá bola vtedy súčasťou územia Ruskej ríše na západnej pologuli. Samozrejme, v roku 1823 boli Spojené štáty ešte slabé na to, aby skutočne odolali expanzii Francúzska, Španielska a ďalších európskych krajín na západnej pologuli. Podľa historikov však praktickému presadzovaniu zásad doktríny napomáhala Veľká Británia. Mala silné námorníctvo a v prvých rokoch a dokonca aj desaťročiach po vyhlásení Doktríny skutočne urobila veľa pre to, aby zabránila prenikaniu kontinentálnych európskych krajín na západnú pologuľu, a dokonca ich z nej vytlačila. Británia považovala západnú pologuľu za trh pre výlučne britský tovar.

 

Podľa historikov sa doktrína v skutočnosti stala zásterkou pre expanziu Spojených štátov a rozširovanie ich územia. Heslo kontinentálnej solidarity slúžilo ako odôvodnenie pripojenia viac ako polovice vtedajšieho územia Mexika (súčasné štáty Texas, Kalifornia, Arizona, Nevada, Utah, Nové Mexiko, Colorado, časť Wyomingu) k Spojeným štátom v dôsledku americko-mexickej vojny v rokoch 1846 – 1848. Pripojenie Aljašky k Spojeným štátom bolo tiež v súlade so zásadami doktríny. Ako je známe, k žiadnej vojne tu nedošlo, išlo o dohodu o kúpe územia od Ruska. Ale ako hovoria historici, ak nebolo možné vyriešiť otázku Aljašky pomocou peňazí, Washington mal alternatívny spôsob riešenia tejto otázky – pomocou zbraní. V 19. storočí Spojené štáty pomaly vytláčali Španielsko zo západnej pologule. Tá prišla o Mexiko. Až do španielsko-americkej vojny v roku 1898 zostali pod španielskou nadvládou len Kuba a Portoriko. Potom Španielsko stratilo aj tieto krajiny.

 

Po Monroeovi doktrínu pripomínali mnohí americkí prezidenti. Každý z nasledujúcich amerických prezidentov doktrínu trochu upravil, urobil vlastné akcenty. Najčastejšie Doktrínu pripomínali takí prezidenti ako James Polk, Ulysses S. Grant, Grover Cleveland. Grant, Grover Cleveland, Theodore Roosevelt, Franklin Roosevelt, John F. Kennedy, Ronald Reagan a Donald Trump. Preto 2. decembra 1845 americký prezident James Polk v predvečer americko-mexickej vojny vyhlásil, že zásada Monroeovej doktríny by sa mala prísne dodržiavať, pričom ju interpretoval novým spôsobom. Konkrétne tvrdil, že žiaden európsky štát by nemal zasahovať do americkej územnej expanzie.

 

Keď v 60. rokoch 19. storočia začala v Spojených štátoch občianska vojna, Francúzsko to využilo a v roku 1862 francúzske vojská pod vedením Napoleona III. napadli a dobyli Mexiko. V druhej polovici 60. rokov 19. storočia Spojené štáty vytlačili Francúzov z Mexika. Po ich vyhnaní 24. minister zahraničných vecí USA William H. Seward v roku 1868 vyhlásil, že “Monroeova doktrína, ktorá bola pred ôsmimi rokmi len teóriou, je teraz nezvratným faktom”. Osemnásty americký prezident Grant sa na doktrínu odvolával pri svojom neúspešnom pokuse o anexiu Dominikánskej republiky v roku 1870. Pokračovaním Monroeovej doktríny bola politika, ktorú v 80. rokoch 19. storočia sformuloval James J. Blaine a ktorá sa neskôr stala známou ako “politika veľkého brata”. Blaine pôsobil ako minister zahraničných vecí v roku 1881 za prezidenta Jamesa A. Garfielda a potom v rokoch 1889 až 1892 za prezidenta Benjamina Harrisona.

 

Podstata politiky Veľkého brata spočívala v tom, že USA sledovali kurz na zjednotenie latinskoamerických krajín pod vedením Washingtonu (Veľkého brata). Ako aj presadzovanie otvorenia trhov pre vývoz z USA. V rámci tejto politiky Blaine v roku 1889 zorganizoval a predsedal prvej medzinárodnej konferencii amerických štátov. Koncom 19. storočia Washington prvýkrát uplatnil túto doktrínu na Britániu. Začalo sa to sporom medzi Argentínou a Britániou o územie na západe dnešnej Guyanskej republiky. Argentína požiadala Washington o pomoc a dostala ju. Prezident Grover Cleveland prostredníctvom svojho ministra zahraničných vecí Richarda Olneyho pohrozil rozhodnými krokmi proti Londýnu, ak Británia nedokáže vyriešiť svoj spor s Venezuelou. V nóte adresovanej Británii z 20. júla 1895 Olney uviedol: “Spojené štáty sú na tomto kontinente prakticky suverénne a ich dekrét je zákonom, pokiaľ ide o záležitosti, na ktoré obmedzujú svoje zasahovanie.”

 

Theodore Roosevelt v roku 1898 podporil intervenciu v španielskej kolónii Kuba a pripomenul, že to bolo v súlade so zásadami Monroeovej doktríny. Tento americký prezident vykonal úpravy doktríny. Jeho verzia doktríny sa zmenila na to, čo sa neskôr stalo známe ako “politika veľkého kľúča”. Tento názov vznikol vďaka často citovanej vete prezidenta Roosevelta: “Hovor jemne a nos veľkú palicu” (Hovor potichu a maj veľkú palicu). V našej literatúre sa častejšie používalo slovné spojenie “politika veľkej palice”.

 

Nebudem hovoriť o histórii doktríny v prvej polovici dvadsiateho storočia. Poznamenám len, že prezident Franklin Roosevelt sa pokúsil zušľachtiť verziu svojho Menovca. V roku 1933 prezident Franklin Roosevelt oznámil opustenie politiky “veľkého kľúča” a vyhlásil novú politickú doktrínu – politiku “dobrého suseda”. Monroeova doktrína nezanikla; istý čas zostala v latentnom stave. Po druhej svetovej vojne, od polovice dvadsiateho storočia, sa však Monroeova doktrína začala rýchlo dostávať zo svojho latentného stavu a začala fungovať naplno. Nebudem sa o tom rozpisovať, pretože je to už naša doba, čitatelia môžu uviesť desiatky príkladov, ako Washington začal aktívne potláčať akékoľvek národnooslobodzovacie hnutia na západnej pologuli, organizovať prevraty a dosadzovať na čelo latinskoamerických štátov diktátorov, ktorých potreboval.

 

Uvediem len najvýraznejšie prejavy pôsobenia doktríny v povojnovom období: štátny prevrat v Guatemale v roku 1954; nekonečný reťazec pokusov o atentát na Fidela Castra v rokoch 1959 – 2000; invázia do Zátoky svíň (Kuba) v roku 1961; operácia Mongoose (Kuba, 1961); zasahovanie do záležitostí Dominikánskej republiky a zavraždenie jej prezidenta Trujilla (1961). Taktiež organizovanie vojenských (ozbrojených) prevratov v Brazílii (1964); Bolívii (1971); Čile (1973); Argentína (1976); Salvadore (1979). Zoznam by mohol pokračovať ďalej a ďalej. Mimochodom, na tomto čiernom zozname je aj jedna udalosť, od ktorej nedávno uplynulo 40 rokov – invázia USA do malej Grenady.

 

Historici odhadujú, že v rokoch 1798 až 1965 Spojené štáty uskutočnili viac ako 150 vojenských intervencií v Latinskej Amerike. Ak vezmeme do úvahy tajné operácie amerických spravodajských služieb, počet sa zvýši na 984, z toho 343 v Strednej Amerike a Karibiku. V nasledujúcich rokoch sa tento zoznam výrazne rozšíril. V rokoch 1945 až 2000. USA uskutočnili vo svete viac ako 40 pokusov o zvrhnutie vlád, ktoré sa im nepáčili, a prispeli k porážke viac ako 30 ľudových hnutí bojujúcich proti diktatúram, čo malo za následok smrť a utrpenie miliónov ľudí.

Valentin Katasonov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov