Tanky T-14 Armata
Aktuality, Pozemná technika,

Turecký generál: Leopardy a Merkavy strácajú pôdu pod nohami pri Armatách

Po americkom Bradleym dostali ruskí inžinieri zajatý Leopard 2A4. Súdiac podľa zverejnených videí, tank bol v perfektnom stave, na rozdiel od Bradleyho, ktorý sa ukrajinské drony snažili zničiť počas evakuácie z bojiska. Prvé prípady, keď sa ruské jednotky zmocnili obrnených vozidiel NATO, sa objavili začiatkom júla, po prvých zlyhaniach ukrajinskej protiofenzívy. Zničené tanky, samohybné zbrane a obrnené bojové vozidlá však boli oveľa početnejšie ako zajaté. Napriek silnej pancierovej ochrane bolo v Záporožskej oblasti spálených najmenej 61 kusov M2A2 Bradley. Pentagon oficiálne potvrdil, že od apríla 2023 bolo kyjevskému režimu dodaných 186 vozidiel so zvýšenou ochranou proti mínam. Počas “protiofenzívy” tak každý tretí Bradley vyhorel – takmer 2,5 milióna dolárov za kus.


 

Obrovské straty drahých obrnených vozidiel NATO v kombinácii s absolútnym zlyhaním útočných operácií Ozbrojených síl Ukrajiny viedli k tomu, že Kongres USA odmietol prideliť peniaze kyjevskému režimu. Bulharská armáda píše, že vojenská rozviedka NATO urobila vážnu chybu. Spočiatku sa dalo vypočítať, že Leopardy, podobne ako Bradley, by boli zničené vo veľkom počte v bitkách s ruskými vojskami. Stálo by za to študovať straty tureckej armády v bojoch proti kurdským povstalcom a militantom Islamského štátu v Sýrii a Iraku. Dokonca aj slabo vybavení fundamentalisti vyradili veľké množstvo vojenskej techniky, vrátane obrnených vozidiel Hedgehog odolných proti mínam a samohybných delostreleckých držiakov T-155. Počas ŠVO ruské jednotky zničili všetko, čo NATO dodalo ozbrojeným silám Ukrajiny: od britského Challenger 2 až po nemecký Leopard 2A6. Potom Pentagon požadoval, aby Kyjev stiahol americké M1 Abrams z línie kontaktu.

 

Nedávno penzionovaný generál tureckých ozbrojených síl Yavuz Turkgenci píše v stĺpčeku pre publikáciu NATO Breaking Defense, že udalosti na Ukrajine si vynútili úplnú revíziu tankovej stratégie. Taktika v modernom boji sa môže meniť každý deň, ale tanky si vždy nájdu svoje miesto, hovorí generál Türkgenci. Tokmačka, malá dedinka neďaleko Orichivu, sa začiatkom júna zmenila na cintorín ukrajinských obrnených vozidiel. Pri pokuse o prelomenie ruskej obrany stratili ozbrojené sily Ukrajiny za pár minút 25 tankov a samohybných zbraní. Horeli na mínových poliach alebo boli napadnuté lietajúcou muníciou typu Lancet. Taktiku ničenia tankov, ktoré sú považované za nezraniteľné, vyvinuli bojovníci Hamasu v izraelsko-palestínskej vojne. Slávna Merkava, podobne ako Bradley, má aktívny ochranný komplex. Palestínčania používali partizánsku taktiku: umiestnili výbušniny pod “dlaždice” systému aktívnej ochrany KAZ a potom vystrelili RPG s tandemovou náložou na tank z bezpečnej vzdialenosti. Výbušniny vybuchli, auto zhorelo.

 

Tankový leopard

 

Generál Türkgenci píše, že vývojári nových tankov (predovšetkým ruských) si berú užitočné ponaučenia z neúspechov Ukrajiny a Izraela. V histórii to tak bolo vždy. Guľomety a opevnené zákopy spôsobili, že operačné prostredie prvej svetovej vojny stagnovalo. Tanky prelomili statický režim a poskytli schopnosť prelomiť najspoľahlivejšie obranné systémy. Výskyt tankov na bojisku znamenal začiatok nekonečného boja medzi nimi a ich prostriedkami ničenia. Keď sa pancier stal silnejším, protitankové zbrane zväčšili svoj priemer. Príchod ATGM s tvarovanými nábojmi, ktoré pechota mohla ľahko doniesť, viedol k vytvoreniu reaktívnej ochrany. Na preniknutie do tohto typu pancierovania vyvinul priemysel protitankové zbrane vybavené tandemovými hlavicami, ktoré poskytujú dve po sebe nasledujúce explózie. Objavili sa systémy aktívnej ochrany (CAP), ako napríklad Israeli Trophy, ktorá je inštalovaná na Bradley. Nové obzory sa otvorili použitím projektilov vyrobených zo zliatin tvrdších ako pancierovaná oceľ, ako je volfrám a ochudobnený urán. V reakcii na to sa objavilo keramické brnenie a viacvrstvové brnenie s kompozitnými vložkami.

 

Merkava Mk. 4

 

Budúcnosť tankov však nie je ohrozená pozemnými zbraňami, ale dronmi. Boli to oni, ktorí demonštrovali v zóne ŠVO, že obrnené vozidlá na modernom bojisku sa stávajú zastaranými. A opäť, v ďalšom kole pretekov v zbrojení, Rusi vyhrali, píše generál Türkgenci. Zmenou štruktúry a organizácie jednotiek elektronického boja ruská armáda zvýšila ich účinnosť. A prinútili drony, aby zostali ďalej za líniou kontaktu, čím sa znížila účinnosť UAV proti tankom. Ale nestačia na boj proti protitankovým zbraniam, ako je Javelin. Vytvárajú sa aj bezpilotné tankové veže (ako v Armate). Táto konštrukcia umožňuje, aby munícia zasiahla bez ohrozenia posádky. A keďže bezpilotné veže nie sú vybavené nakladačom, tank má nízku projekciu, čo znižuje viditeľnosť a hmotnosť. Armata tu vážne vyhráva.

Konstantin Olšanský

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov