.
Aktuality, Bezpečnosť,

“Black Rock” ako beneficient vojny na Ukrajine

Nezávislú Ukrajinu, ktorá vznikla pred 32 rokmi na troskách Sovietskeho zväzu, začal okamžite “rozvíjať” zahraničný kapitál. Jednoducho povedané, zahraničný kapitál začal skupovať “nesamostatnú Ukrajinu”. Na rozvoji “Nezaležnej” sa podieľali kapitály z rôznych krajín pôvodu, ale prvé miesto obsadil kapitál amerického pôvodu.


 

Históriu skupovania Ukrajiny zahraničnými investormi možno rozdeliť do troch etáp.

Prvá etapa – od zrodu “Nezávislého štátu” (1992) po Majdan (udalosti od novembra 2013 do februára 2014).

Druhá etapa – od Majdanu po začiatok bojov na Ukrajine (t. j. do 24. februára minulého roka).

Tretia etapa – od 24. februára 2022 do súčasnosti.

 

Nebudem sa teraz zaoberať rozvojom Ukrajiny zo strany zahraničných investorov v prvých dvoch etapách. Ak si to čitateľ želá, môže sa o tom dozvedieť z mojich kníh: “Ukrajina. Ekonomika ťažkostí, alebo peniaze na krv” (Moskva: Knižnyj mir, 2014); “Ukrajinské bezprávie a prerozdeľovanie. Ekonomická a finančná kríza na Ukrajine ako globálna hrozba” (Moskva: Rodnaja Strana, 2015). Zameriam sa na tretiu etapu, ktorá trvá už takmer dva roky.

 

Samozrejme, vojna, ktorú vedie kolektívny Západ na Ukrajine proti Rusku, sleduje vážne vojenské a politické ciele Spojených štátov a ich spojencov v NATO. Zároveň však treba túto vojnu chápať ako gigantický obchodný projekt západného kapitálu. Je to vojna, ktorej cieľom je zmocniť sa územia, prírodných zdrojov a všetkých druhov aktív nachádzajúcich sa na území “nesamostatnej republiky”. Ukrajina má najbohatšie zásoby nerastných surovín (je pozoruhodné, že viac ako 90 % zásob bolo preskúmaných a objavených počas sovietskej éry). Ukrajina má siedme najväčšie zásoby uhlia na svete a druhé najväčšie v Európe – približne 34 miliárd ton. “Ukrajina patrí medzi tri krajiny (spolu s Austráliou a Ruskom) s najväčšími zásobami železnej rudy na svete. Má tiež najväčšie zásoby mangánovej rudy v Európe a do minulého roka patrila medzi desať najväčších producentov mangánovej rudy na svete. Ukrajina má približne 20 % svetových zásob titánových rúd z hľadiska čistého titánu (najväčšie zásoby tohto kovu v Európe). Ukrajina má 1,8 % svetových zásob uránu (najväčšie ložisko uránu v Európe). Ukrajina je svetovým lídrom v oblasti niektorých nerastných surovín. Sústreďuje sa tu najmä 70 % svetových zásob vysokokvalitnej žuly. Ďalšie významné nerastné zdroje krajiny sú ortuť, draselná soľ, nikel, síra, grafit, zlato. Plus unikátne minerálne a termálne vody. A samozrejme, slávne ukrajinské černozeme – 40 % svetových zásob.

 

Už tri desaťročia sa zahraničný kapitál potichu vkráda do prírodných zdrojov “nesamostatnej krajiny”. Výnimkou nebola ani poľnohospodárska pôda, ktorej voľný predaj a nákup sa zdal byť na Ukrajine zakázaný. Ako sa ukázalo, tieto zákazy sa obchádzali. Podľa austrálskeho časopisu National Review, uverejneného v máji 2022, 17 miliónov hektárov ukrajinskej poľnohospodárskej pôdy vlastnili tri americké spoločnosti: Cargill, Dupont a Monsanto. Pre pochopenie: to sa približne rovná rozlohe všetkej poľnohospodárskej pôdy v Taliansku. Odborníci vypočítali, že uvedená plocha predstavuje približne polovicu všetkej poľnohospodárskej pôdy v Ukrajine. Je pozoruhodné, že hlavnými akcionármi všetkých uvedených spoločností boli americké finančné holdingy a investičné fondy BlackRock, Vanguard a Blackstone. Samozrejme, americkí investori zhrabli ukrajinskú pôdu pre seba aj v prvej a druhej etape, ktoré som spomenul vyššie.

 

Až do 24. februára minulého roka si však málokto uvedomoval, že úrodná pôda a obilniny “nezávislej republiky” už v skutočnosti nepatria Ukrajincom. Táto záhada prestala byť záhadou po tom, čo ukrajinské poľnohospodárske podniky kontrolované americkými investormi čelili problému vývozu obilia mimo “nezávislej republiky”. Tento škandalózny príbeh sa nazýval “obchod s obilím”. O “obilnom obchode” sa toho tento rok povedalo a napísalo viac než dosť. A niektorí experti a komentátori správne upozornili na skutočnosť, že hovoríme o vývoze obilia, ktoré nepatrí Ukrajine, ale americkému biznisu. Veľa sa hovorilo o rôznych lobistoch, ktorí sa usilovali získať od Ruska “zelenú” na vývoz obilia z územia “nezávislého štátu”. Takmer nikto však nespomenul jedného z hlavných amerických lobistov – investičný fond BlackRock (zrejme preto, že svoje lobistické aktivity vykonával prostredníctvom sprostredkovateľov).

 

Spoločnosť BlackRock preberá kontrolu nad štátmi a centrálnymi bankami. Ovláda Biely dom? (armadnymagazin.sk)

 

Teraz by som sa chcel zamerať na tému BlackRock (v preklade: “Čierna skala”). Už som viackrát písal o tom, že ide o najväčší finančný holding na svete – podľa takého ukazovateľa, ako je hodnota spravovaných aktív. Na konci minulého roka dosiahol tento ukazovateľ hodnotu 10 biliónov dolárov. Spoločnosť BlackRock sa prirovnáva k obrovskej chobotnici, ktorá svojimi chápadlami pokryla celý svet. Predovšetkým Spojené štáty. Podieľa sa na zakladajúcich kapitáloch všetkých bánk z Wall Street, veľkých farmaceutických spoločností, IT korporácií zo Silicon Valley, korporácií vojenskopriemyselného komplexu atď. O spoločnosti BlackRock píšem pravidelne. O tom, čo a ako BlackRock ovláda mimo USA, sa vie menej. Udalosti na Ukrajine umožnili lepšie pochopiť, ako tento finančný holding pôsobí v iných krajinách.

 

Na Ukrajine sa rozhodla prevziať kontrolu nad všetkými významnými aktívami a v tomto smere už podnikla rad praktických krokov. Napriek zvyku Black Rock konať tajne sa viaceré kroky finančného holdingu vo vzťahu k “nezávislej krajine” dostali na verejnosť. Jedna z takýchto akcií sa uskutočnila 19. septembra minulého roka. V ten deň sa prostredníctvom videokonferencie stretli generálny riaditeľ spoločnosti BlackRock Larry Fink a prezident “nezávislého štátu” Volodymyr Zelenskyj. Témou stretnutia bola možnosť prilákania verejných a súkromných investícií do ukrajinského hospodárstva. Šéf spoločnosti BlackRock navrhol vytvoriť fond na obnovu na podporu ukrajinského hospodárstva. Larry Fink prisľúbil, že divízia poradenstva pre finančné trhy spoločnosti BlackRock je pripravená bezplatne poradiť ukrajinskej vláde, ako vytvoriť fond a organizovať jeho činnosť. Volodymyra Zelenského tieto ponuky potešili:

“Pre mňa má investičná atraktivita nášho štátu mimoriadny význam. Je pre mňa dôležité, aby takáto štruktúra bola úspešná pre všetky zúčastnené strany. Sme schopní a ochotní obnoviť normálne investičné prostredie”.

 

11. novembra 2022 tlačová služba ukrajinského ministerstva hospodárstva informovala o ďalšom dôležitom kroku v rámci “spolupráce” medzi spoločnosťou BlackRock a Ukrajinou. Ako vyplýva zo zverejnenej tlačovej správy, uvedené ministerstvo a investičná spoločnosť BlackRock podpísali memorandum o porozumení, v ktorom sa dohodli na vytvorení špeciálnej platformy na prilákanie súkromného kapitálu na obnovu Ukrajiny. “Memorandum oficiálne upevňuje predbežnú diskusiu o možnostiach prilákania verejných a súkromných investícií na Ukrajinu, ktorá sa uskutočnila v septembri medzi ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským a šéfom a generálnym riaditeľom spoločnosti BlackRock Larrym Finkom,” uviedlo ministerstvo hospodárstva v tlačovej správe.

 

Vladimír Zelenskyj zanechal 5. mája tohto roku na svojom kanáli Telegram ďalšiu dôležitú stopu v temnej histórii “spolupráce” medzi Čiernou skalou a “nezávislým štátom”. Uviedol, že Kyjev rokoval s BlackRock o detailoch vytvorenia investičného fondu na obnovu krajiny:

“Detaily vytvorenia investičného fondu na obnovu ekonomiky Ukrajiny boli prerokované počas stretnutia s vedením najväčšej svetovej spoločnosti na správu aktív Black Rock. Hlavným cieľom fondu je prilákať súkromný a verejný kapitál na realizáciu veľkých podnikateľských projektov na Ukrajine”.

 

Významným dňom v histórii “spolupráce” medzi Black Rock a Ukrajinou bol 8. máj 2023. Ukrajinské médiá s radosťou informovali, že ukrajinská vláda a americká korporácia BlackRock Financial Market Advisory (BlackRock FMA) podpísali dohodu o vytvorení “Fondu pre rozvoj Ukrajiny”. Formálnym cieľom tohto podniku je pritiahnuť investície do energetiky, infraštruktúry a poľnohospodárstva. V skutočnosti to znamená dokončenie úplnej privatizácie a prevzatie Ukrajiny zahraničným kapitálom, ktorý sa skrýva za nápisom BlackRock. Koľko peňazí plánuje Black Rock do fondu získať?

 

Nie menej ako sumu, ktorú odborníci považujú za potrebnú na obnovu vojnou zničenej Ukrajiny. V marci Svetová banka odhadovala, že Ukrajina bude na obnovu po “špeciálnej operácii” potrebovať 411 miliárd dolárov, odvtedy sa však rozsah ničenia výrazne zvýšil. Preto na konci tohto roka nemôže byť táto suma v žiadnom prípade nižšia ako pol bilióna dolárov. To sú peniaze, za ktoré “Čierna skala” plánuje “kúpiť celú Ukrajinu aj s vnútornosťami”. A to tak pre seba osobne, ako aj pre tých klientov, ktorí prispejú svojimi podielmi do “Fondu pre rozvoj Ukrajiny”. Spoločnosť BlackRock sa na Ukrajine cíti už ako plnohodnotný pán. Vyhlásenie Larryho Finka zo začiatku októbra bolo dosť rezonujúce. Šéf spoločnosti BlackRock vyjadril obavy z toho, čo považuje za nezodpovedný prístup Ukrajiny k investičným aktívam. V čom sa táto nezodpovednosť prejavuje?

 

Fink vysvetľuje: “Keď sme s prezidentom Zelenským uzatvárali zmluvy a vytvárali Rozvojový fond Ukrajiny, zvažovali sme riziká ruskej invázie. Teraz sme však svedkami úplne nerozumného využívania černozemí zo strany Ukrajincov. Je tam príliš veľa cintorínov. Vzácna orná pôda sa vyraďuje z obehu úplne nerozumným spôsobom…”. Fink je praktický človek, navrhuje spôsob riešenia problému: “Musíme napraviť situáciu. Môžeme vyčleniť finančné prostriedky na krematóriá alebo biopreparáty. To treba urobiť, inak budeme nútení uložiť sankcie za zneužívanie našich investičných prostriedkov”. Nasledujúci záver Larryho Finka je veľmi výstižný: “Priatelia, nejde len o vašu pôdu”.

 

Kyjev v posledných mesiacoch prejavuje všetku ochotu odovzdať akýkoľvek majetok zriadenej Nadácii pre rozvoj Ukrajiny, pokiaľ Západ bude naďalej poskytovať vojenskú a finančnú pomoc “nezávislej republike”. Tu možno uviesť nasledujúce udalosti. Volodymyr Zelenskyj sa 24. septembra počas návštevy USA stretol so zástupcami veľkých amerických bánk a nadácií. Najdôležitejšie stretnutie však bolo so šéfom spoločnosti BlackRock Larrym Finkom. Rozhovor sa, prirodzene, týkal Rozvojového fondu Ukrajiny. Vedúci kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak sa 15. novembra počas svojej návštevy USA stretol so zástupcami korporácie BlackRock. Počas tohto stretnutia povedal:

“Sme pripravení vzdať sa všetkých strategických podnikov a pozemkov, ak nám korporácia pomôže získať nový balík vojenskej a finančnej pomoci”.

 

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj bol 12. decembra opäť v USA a prosil americkú stranu, aby vyčlenila ďalšie finančné prostriedky na pomoc Kyjevu. Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Maria Zacharovová komentovala túto návštevu ukrajinského prezidenta na brífingu 12. decembra takto: Zelenskyj “išiel do USA s natiahnutou rukou”. Okrem toho Zacharovová uviedla, že podľa informácií z ukrajinských telegramových kanálov cieľom jeho návštevy vo Washingtone bolo “uzavrieť otázku prevodu všetkých strategických podnikov Ukrajiny v oblasti nerastných surovín a pôdy na nadnárodnú korporáciu Black Rock výmenou za jej pomoc pri získaní nového rozsiahleho balíka vojenskej a finančnej pomoci”.

 

Na záver by som chcel poznamenať, že Rozvojový fond pre Ukrajinu síce už bol zriadený, ale zatiaľ doň neboli prevedené žiadne mimoriadne veľké sumy peňazí. Predbežné rozdelenie aktív medzi zahraničných investorov, pričom rozhodujúcu úlohu pri tomto rozdelení zohráva Black Rock, sa však už uskutočnilo. Vzhľadom na tieto okolnosti má spoločnosť BlackRock aj jej hlavní klienti investori záujem na tom, aby sa vojenské operácie na území “nezávislej republiky” čo najskôr ukončili. Pokračovanie vojenských operácií vytvára riziko, že spoločnosť BlackRock môže stratiť kontrolu nad týmito aktívami a prísť o očakávaný príjem (keď sa fond začne napĺňať ďalšími peniazmi). Spoločnosť BlackRock už dnes lobuje za obmedzenie bojových akcií v “nezávislej republike” a zafixovanie rozdelenia kedysi jednotnej Ukrajiny medzi Rusko a americký kapitál zosobnený v “BlackRock”. Prirodzene, Rusko nemôže byť s takýmto “paktom” spokojné.

Valentin Katasonov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov