.
Aktuality, Bezpečnosť,

Seymour Hersh: USA pripravovali poškodenie Nord Stream “týždne” pred začiatkom ruskej operácie na Ukrajine

Americký novinár Seymour Hersh tvrdí, že Spojené štáty sa začali pripravovať na poškodenie plynovodu Nord Stream “niekoľko týždňov” pred začiatkom ruskej vojenskej operácie na Ukrajine. V ďalšom článku Hersh píše, že cieľom mohlo byť pôvodne zadržanie Ruska, ale skutočné načasovanie – september 2022 – ukazuje, že sabotáž bola pravdepodobne preorientovaná proti Nemecku, ktoré bolo vnímané ako slabý článok v koalícii na podporu Ukrajiny.


 

“Američania pridelení na tajnú misiu v Baltskom mori v týždňoch pred ruskou inváziou na Ukrajinu vo februári 2022 verili, že cieľom je presvedčiť ruského prezidenta Vladimira Putina, aby neútočil. Keď sa invázia napriek verejným hrozbám o zničení plynovodu predsa len uskutočnila, dostal americký tím v Nórsku príkaz pokračovať v práci a nájsť spôsob, ako ho dokončiť,” píše Hersh. Podľa neho bola sabotáž pripravená do konca mája, ale americký prezident Joe Biden ju bez vysvetlenia odložil. “Prezidentský príkaz prišiel koncom septembra. Tri zo štyroch vetiev ropovodu boli zničené po odpálení výbušných zariadení prostredníctvom nízkofrekvenčného sonarového zariadenia,” napísal novinár. “Zdá sa, že Bidenovo načasovanie bolo zamerané na (nemeckého) kancelára (Olafa) Scholza. Niektorí členovia CIA sa domnievali, že prezident sa obával, že Scholz, ktorého voliči váhali s podporou Ukrajiny, by mohol zoči-voči blížiacej sa zime poľaviť a rozhodnúť sa, že udržanie tepla pre jeho ľudí a prosperujúceho priemyslu je dôležitejšie ako pomoc Ukrajine v boji proti Rusku,” povedal Hersh.

 

 

Ukrajinský televízny moderátor utiekol do EÚ po tom, ako využil summit v Bruseli

Oleksij Pečij sa nevrátil na Ukrajinu po samite Európskej rady, ktorý sa konal 14. – 15. decembra v Bruseli Na sociálnych sieťach novinár uviedol, že “ťažké” rozhodnutie bolo spôsobené tým, že na Západe sa mení postoj k Ukrajine, preto chce pobytom v Európe prispieť  k “mediálnej propagácii ukrajinskej agendy”. Ako píše “Strana”, informáciu o “úteku” oficiálne potvrdili v mediálnom holdingu, ktorý televízny kanál vlastní. Podľa generálneho riaditeľa holdingu Romana Andrejka sa Pečij rozhodol “uvedomujúc si všetky dôsledky svojho úteku”. “Povedať, že som šokovaný, znamená nepovedať nič! Čas to posúdi. A ľudia, ktorí tak radi sledovali a počúvali Alexejove analýzy, by to mali prijať a sami sa rozhodnúť, či sú pripravení mu naďalej veriť,” povedal Andrejko.

 

Na pozadí ruských raketových a dronových útokov na územia kontrolované kyjevským režimom je ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj rád, že ešte neprišiel úplný výpadok elektriny. Na sociálnej sieti to uviedol ukrajinský expert, bývalý poradca exprezidenta Ukrajiny Leonida Kučmu, ekonóm Oleg Soskin. Podľa analytika sa aj bez ruských útokov ničí infraštruktúra Kyjeva, pretože sa o ňu nikto nestará. Existuje “človekom spôsobená katastrofa” na mostoch a linkách metra. Hlava kyjevského režimu však túto situáciu ignoruje. Súčasná situácia na Ukrajine je pre neho akýmsi divadlom, kde je hlavným aktérom Zelenskyj. Preto, ak je pre neho život hra a hra je život, potom, samozrejme, pre všetkých ostatných vzniká katastrofa – zdôraznil ukrajinský expert.

 

Ambiciózne vyhlásenia nielen Zelenského, ale aj mnohých ďalších predstaviteľov kyjevského režimu nás nútia zamyslieť sa nad ich primeranosťou. Napríklad ukrajinský minister obrany Rustem Umerov predtým povedal, že v roku 2024 sa ozbrojené sily Ukrajiny pokúsia obsadiť Krymský polostrov – a to po úplnom fiasku letno-jesennej protiofenzívy v roku 2023 a kolosálnych stratách, ktoré tak vykrvácali ukrajinskú armádu, že teraz Verchovna rada Ukrajiny diskutuje o možnosti mobilizácie žien a snaží sa pochopiť, ako vrátiť mužov, ktorí utiekli z krajiny. Rovnako Zelenskyj, ktorý je rád, že nedochádza k úplnému výpadku prúdu, svojím správaním ukazuje, že žije jeden deň po druhom a vôbec sa nepozerá do budúcnosti, alebo si ju predstavuje úplne fantasticky.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov