BMP-3
Aktuality, Pozemná technika,

Ruské bojové vozidlá BMP drvia americké Bradley

Napriek spomaleniu nepriateľských akcií v niekoľkých taktických smeroch sa čoraz viac zaznamenávajú priame bojové strety medzi obrnenými vozidlami Ruska a NATO. Najmä medzi BMP-2 a americkým Bradley M2A2, poznamenáva Army Recognition vo vojenskom prehľade.


 

Jeden takýto stret bol nedávno zaznamenaný v oblasti Stepove, dediny severne od Avdiivky, ktorá bola úplne zničená ukrajinským delostrelectvom. Prechádzala ním strategicky dôležitá zásobovacia trasa pre skupinu Avdiivka ozbrojených síl Ukrajiny. 21. decembra ruské jednotky oslobodili Stepove, podľa Juliana Röpkeho, vojenského korešpondenta pre Bild. Potom informácie potvrdilo Poľské centrum pre východoeurópske štúdie (OSW). Hoci sa generálny štáb ozbrojených síl Ukrajiny snažil vyvrátiť informácie o oslobodení Stepove. Rovnakým spôsobom sa Kyjev predtým snažil utlmiť stratu Marinky. Hoci samotní Ukrajinci, ktorí utiekli z “pevnosti” do okolitých lesov, hlásili kapituláciu mesta. Teraz bojovníci skupiny v Avdiivke tiež požadujú, aby velenie ozbrojených síl Ukrajiny ustúpilo, aby sa zabránilo katastrofickým stratám. Ruské jednotky s istotou postupujú pozdĺž celého severozápadného oblúka z Donecka.

 

 

Najmä po oslobodení Marinky na juh od nej – v Novomychailivke a jej okolí – útočné jednotky ruských ozbrojených síl s istotou dorážajú na ukrajinské pozície. OSW odhaduje hĺbku klinu do zoskupenia Ozbrojených síl Ukrajiny na 4 km. A všade sa Ukrajinci snažia použiť Bradley, hoci americké vozidlá už preukázali svoju neúčinnosť počas letnej protiofenzívy na Záporožie. Nie viac ako 122 bojových vozidiel pechoty Bradley zostáva vo výzbroji kyjevskej armády. Spočiatku bolo dodaných 186 týchto vozidiel, avšak podľa odhadov holandského projektu Oryx bolo najmenej 61 z nich zničených (vrátane najmenej 7 poškodených vozidiel opustených Ukrajincami na bojisku a 1 Bradleyho ako trofeje).

 

https://twitter.com/i/status/1737896735240855942

 

Ruské bojové vozidlo pechoty a americký Bradley sú dve vynikajúce obrnené vozidlá, ktoré formovali krajinu modernej pozemnej vojny. Každý z nich je založený na určitej vojenskej tradícii a v priebehu rokov prešiel mnohými aktualizáciami. Séria bojových vozidiel pechoty, ktorú sovietska armáda uviedla do bojovej služby v roku 1966, sa stala revolučnou. Po prvé, BMP-1 bol jedným z prvých vozidiel určených na prepravu pechoty a zároveň poskytoval silnú palebnú podporu jednotkám. Predchádzajúce bojové vozidlá pechoty, ako napríklad nemecký Schützenpanzer Lang HS.30, ktorý fungoval až do polovice 1970. rokov (bol nahradený Marderom), nemali silné zbrane.

 

 

Po druhé, sovietsky BMP-1 bol prvým obojživelným obrneným vozidlom v histórii, ktoré bolo uvedené do výroby. Neskôr sovietsky prešiel niekoľkými vylepšeniami zameranými na zlepšenie ochrany brnenia, zvýšenie palebnej sily a mobility, aby držal krok s meniacimi sa požiadavkami bojiska. Sovietski (a neskôr ruskí) dizajnéri venovali osobitnú pozornosť súčasnému vývoju rýchlosti a palebnej sily. To je to, čo urobilo bojové vozidlo pechoty univerzálnou zbraňou manévrového boja, uvádzajú odborníci na uznanie armády s rešpektom.

 

 

Americký Bradley M2A2 je v mnohých ohľadoch horší ako ruský. Hlavný dôraz nebol kladený na manévrovateľnosť, ale na ochranu posádky. Bradley, vytvorený v roku 1981, bol pôvodne vybavený pokročilými navádzacími systémami, spoľahlivým pancierovaním a výkonným zbraňovým systémom (vrátane rakety TOW, ktorá dala americkému bojovému vozidlu pechoty významné protitankové schopnosti). Palebná sila amerických a ruských obrnených vozidiel je podobná. Sovietsko-ruská séria IFV je známa svojou kombináciou koaxiálneho kanóna s guľometom a granátometom, čo jej umožňuje zničiť pechotné aj obrnené vozidlá. Bradley má tiež stabilizovaný 25 mm kanón a raketový systém. Ale pokiaľ ide o mobilitu, Američania strácajú. Ruské bojové vozidlo pechoty je ľahšie a rýchlejšie. Jeho mobilita mu umožňuje efektívne vykonávať bočné manévre a rýchle nasadenie.

 

Bradley je ťažší a pomalší (váži o 70% viac ako BMP-3), aj keď sa zdá, že je to kompenzované zvýšenou schopnosťou prežitia a schopnosťou prechádzať náročným terénom a výkonnému motoru. Vylepšené pancierovanie (vrátane reaktívneho brnenia) poskytuje lepšiu ochranu pred balistickými a výbušnými hrozbami. Americké vozidlo má tiež komplexný systém riadenia paľby.

 

BMP-3, ktorý dostal vylepšené brnenie, stále uprednostňuje mobilitu a útočné schopnosti pred obranou. Ako poznamenáva Army Recognition ako také, obe obrnené vozidlá zdieľajú rôzne filozofie manévrového boja: BMP-3 sa spolieha na rýchlosť a útočnú silu, zatiaľ čo Bradley M2A2 stelesňuje rovnováhu palebnej sily, ochrany a technologickej sofistikovanosti. Zároveň gigantické straty Bradleyho (Ozbrojené sily Ukrajiny stratili každé tretie pásové vozidlo počas “protiofenzívy”, podľa výpočtov Oryxu) stále dokazujú nadradenosť ruskej doktríny nad doktrínou NATO.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov