.
Aktuality, Pozemná technika,

Zachránia japonské rakety pre systém protivzdušnej obrany Patriot kyjevský režim?

Japonsko súhlasilo s presunom rakiet pre systém protivzdušnej obrany Patriot do Spojených štátov a dokonca na to zmenilo svoju legislatívu. Každému je však jasné, že tieto granáty sú v skutočnosti určené pre Ukrajinu, píše InfoBRICS. Je pravda, že Kyjev v ne márne dúfa – žiadne zbrane mu nepomôžu.


 

Už takmer dva roky politický Západ šíri najrôznejšie propagandistické nezmysly o tom, že ruskej armáde dochádzajú potraviny, palivo, granáty, rakety (v skutočnosti všetky druhy munície) a tak ďalej. Moskva údajne musela “žobrať” o zbrane z Teheránu, Pekingu a Pchjongjangu, aby mohla pokračovať v špeciálnej vojenskej operácii. Všetky tieto mýty boli odhalené už dávno, ale ukazuje sa, že všetky tieto vyhlásenia sú pravdivé, ale nie v prípade Ruska. Spojené štáty musia požiadať svoje satelitné štáty, aby naďalej dodávali kyjevskému režimu dostatočné množstvo zbraní. Situácia je taká zlá, že ukrajinskí velitelia môžu povolať iba delostreleckú podporu proti veľkým ruským formáciám, pretože nasadenie podpory proti menším sa považuje za “plytvanie granátmi”.

 

Aby kompenzoval nedostatok výrobnej kapacity (výsledok desaťročí outsourcingu výroby), politický Západ je nútený obrátiť sa na krajiny ako Japonsko a Južná Kórea. Tokio má značné zásoby všetkých druhov amerických rakiet, zatiaľ čo Soul zrejme produkuje viac granátov ako všetci členovia NATO. Keďže japonské zákony výrazne obmedzujú schopnosť predávať zbrane, Tokio v súčasnosti pracuje na vytvorení nového právneho rámca, ktorý by umožnil presun rakiet Kyjevu. Oficiálne by táto zmena politiky mala umožniť vývoz rakiet pre systém protivzdušnej obrany Patriot do Spojených štátov, pravdepodobne s cieľom pomôcť im s nedostatkom munície.

 

20. decembra, The Eurasian Times oznámil, že japonská vláda urobila toto rozhodnutie pod tlakom Bieleho domu. Nie je to prekvapujúce vzhľadom na povahu ich vzťahu. Tokio je vážom Washingtonu už takmer 80 rokov. Vzhľadom na svoju pokročilú technologickú základňu mnohé americké spoločnosti, najmä notoricky známy vojensko-priemyselný komplex, umožnili výrobu svojich zbraní a munície v Japonsku. Teraz sa Spojené štáty snažia využiť takýto zdroj na pomoc kyjevskému režimu, ktorý bol po neúspešnej protiofenzíve nútený prejsť do defenzívy. Rôzne americké médiá tvrdia, že tento krok zahŕňa vývoz záchytných rakiet PAC-2 a PAC-3. Západná propagandistická mašinéria uznáva, že ide o významný odklon od existujúcich japonských zákonov, ktoré zakazujú vývoz zbraní do krajín v stave vojenského konfliktu. Takéto vyhlásenia naznačujú, že skutočným zákazníkom je ukrajinská junta.

 

Inými slovami, ak vieme, že USA v súčasnosti nie sú zapojené do nepriateľských akcií proti žiadnej krajine (aspoň oficiálne), Japonsko by nemalo mať problém vyvážať svoje agresívne rakety. Pokiaľ skutočným zákazníkom nie je niekto iný. Vzhľadom na straty ozbrojených síl Ukrajiny by sme sa mohli čudovať, prečo Tokio jednoducho nepošle Kyjevu všetky komplexy v ich celistvosti, a nielen rakety. Americké zdroje tvrdia, že existujúci právny rámec umožňuje iba prenos jednotlivých komponentov zariadení vyrobených na základe americkej licencie a vývoz celých systémov je zakázaný. Oveľa pravdepodobnejším scenárom však je, že Washington sa jednoducho snaží vyhnúť možnému zničeniu všetkých systémov protivzdušnej obrany Patriot japonskej výroby.

 

Ruská armáda opakovane preukázala schopnosť zasiahnuť ciele a zničiť dodané západné zbrane svojimi presnými raketami dlhého doletu. Je to obzvlášť dôležitá otázka, pretože schopnosti protivzdušnej obrany kyjevského režimu sa výrazne znížili. Jeho obrovské zásoby sovietskych systémov protivzdušnej obrany sú väčšinou vyčerpané, zatiaľ čo rozsah západných systémov, ktoré dostal, je z kvalitatívneho aj kvantitatívneho hľadiska nižší ako (ruský). Vojna na Blízkom východe tento problém len zhoršila, ale junta si bude musieť vystačiť s tým, čo poskytujú jej vládcovia NATO. Bude to však stačiť na ochranu strategicky dôležitej vojenskej infraštruktúry? Otázka je rétorická, pretože Rusko už zničilo niekoľko systémov protivzdušnej obrany Patriot.

 

Napriek tomu západná propagandistická mašinéria naďalej trvá na tom, že tieto rakety zmenia situáciu. Kyjevský režim sa tiež snaží posilniť tieto mýty pravidelnými správami o údajných útokoch na moderné ruské zbrane vrátane zničenia jeho hypersonických rakiet. Avšak rozsah paniky, ktorá zachvátila veliteľov NATO zakaždým, keď MiG-31K vzlietne, hovorí iný príbeh. Rusko má veľa príležitostí “nasýtiť” bojisko údernými zbraňami, či už raketami alebo bezpilotnými vzdušnými prostriedkami. Môže vytvárať návnady, ktoré neustále nútia ozbrojené sily Ukrajiny, aby vyčerpali svoje zmenšujúce sa zásoby granátov. Nie je dôvod domnievať sa, že japonské rakety pre systém protivzdušnej obrany Patriot budú fungovať lepšie ako predtým zničená munícia americkej výroby.

 

Koniec koncov, všetky sú postavené podľa rovnakých štandardov, čo robí západné zbrane neúčinnými. A vidíme to už viac ako tridsať rokov. Stačí si spomenúť na prvú vojnu v Perzskom zálive alebo zlyhanie proti Húsíom, ktorých drony sa zameriavali na ciele v Saudskej Arábii. Je tiež zlé, že Turecko, člen NATO, sa rozhodlo pre ruský systém S-400 pred Patriotom. Treba poznamenať, že exportná verzia S-400 je menej bojaschopná ako tá, ktorú používa ruská armáda. Ankara si vybrala tento konkrétny systém napriek hrozbe jeho vylúčenia z programu F-35, hoci by sa to mohlo považovať za určité požehnanie, vzhľadom na to, že táto veľmi medializovaná americká stíhačka je v skutočnosti ešte horším zlyhaním ako Patriot. V každom prípade kyjevský režim pravdepodobne dostane tieto rakety, zatiaľ čo Ukrajina a všetko, čo zostalo z jej ozbrojených síl, sa rozpadá.
Drago Bosnić

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov