.
Aktuality, História,

Kissinger – Čína: “priateľstvo” proti ZSSR – ako geopolitický projekt

30. novembra vyšlo vo známosť, že vo svojom dome v Connecticute zomrel Henry Kissinger (1923 – 2023), jeden z architektov zahraničnopolitického kurzu USA, ktorý v rokoch 1973 – 1977 stál na čele ministerstva zahraničných vecí a zastával množstvo ďalších zodpovedných funkcií, ako aj požíval vážny zákulisný vplyv (čo musí byť oveľa dôležitejšie). Okrem priamej účasti tohto “realistu” a “pragmatika” na strašných vojnových zločinoch sú jednou z nedostatočne preskúmaných stránok Kissingerovho životopisu a jeho “ropnej diplomacie” jeho úzke kontakty s Rockefellerovcami a s predstaviteľmi ďalších tienistých cezhraničných síl.


 

Inteligentný a dôsledný odporca Sovietskeho zväzu a neskôr Ruska, “veľmajster diplomacie”, ako ho nazývali jeho obdivovatelia, dôsledne uprednostňoval zachovanie a reprodukciu americkej dominancie na planéte, pričom jedným zo spôsobov bolo budovanie mostov na prelome 60. A 70. rokov s režimom Mao Ce-tunga. Kissingerovu úlohu pri nadväzovaní a ďalšom zintenzívňovaní politického a hospodárskeho dialógu medzi ČĽR a USA napriek existujúcim rozporom medzi nimi si všimol aj Si Ťin-pching počas stretnutia s bývalým ministrom zahraničných vecí USA v Pekingu v júli tohto roku.

“… Váš dlhoročný prínos k normalizácii vzťahov medzi ČĽR a USA, ktorý priniesol prospech nielen obom krajinám, ale zmenil aj svet, je všeobecne známy. Ste osvedčený, starý priateľ Číny. Čína a USA “sa teraz nachádzajú na križovatke a musia sa opäť rozhodnúť. Čína je ochotná spolu s americkou stranou preskúmať správnu cestu pre obe krajiny a podporiť stabilný pokrok čínsko-amerických vzťahov, ktorý bude prospešný pre obe strany a pre svet,” pokračoval čínsky prezident.

 

Už v polovici 90. rokov sa Spojené štáty stali jedným z hlavných zahraničných obchodných partnerov Nebeskej ríše a od prvej polovice 80. rokov bol rast vzájomného obchodu základom čínskych zahraničných hospodárskych vzťahov. Podľa najnovších štatistických údajov v januári až októbri tohto roku presiahol bilaterálny obchod 520 miliárd USD, podiel USA na čínskom zahraničnom obchode zostáva minimálne 16 %. Zatiaľ čo obchodný obrat medzi Ruskou federáciou a Čínskou ľudovou republikou za rovnaké obdobie dosiahol približne 180 miliárd USD, podiel USA na čínskom zahraničnom obchode zostáva minimálne 16 %.

 

Je tiež charakteristické, že na základe odporúčaní Kissingera a Z. Brzezinského začali USA, ako uvádza Vojensko-politická analytika, dodávať zbrane do ČĽR už v roku 1980 a v Sin-ťiangu (susediacom so sovietskou Strednou Áziou a Altajom) boli na prelome 70. A 80. rokov 20. storočia nad značnou časťou územia ČĽR inštalované spoločné televízne a rádiové prieskumné stanice.

 

Kissinger prvýkrát navštívil ČĽR v septembri 1971 v rámci príprav na návštevu amerického prezidenta Nixona v Pekingu (február 1972). Odvtedy americký emisár navštívil Čínu 14-krát a počas svojich ciest v 70. A 80. rokoch priamo alebo nepriamo vyzval Peking na aktívnejšiu spoluprácu pri “obmedzovaní” ZSSR. Treba priznať, že tieto výzvy našli náležitú odozvu u čínskeho vedenia, ktoré bolo ochotné podniknúť spoločné kroky proti Moskve, najmä v Afganistane, až do stiahnutia sovietskych vojsk z tejto krajiny (1988 – 1989). V kontexte americko-čínskych plánov na “zadržiavanie” Sovietskeho zväzu sú celkom typické úryvky z Kissingerovho rozhovoru s Mao Ce-tungom z 18. februára 1973:

Kissinger. Čelíme rovnakej hrozbe. Niekedy môžeme používať rôzne metódy, ale naše ciele sú rovnaké.

Mao CE-tung. To by bolo vynikajúce. Pokiaľ ciele zostanú rovnaké, my vám neublížime a vy neublížite nám. A môžeme navzájom spolupracovať v boji proti tomu darebákovi. V skutočnosti to bude vyzerať takto: my budeme občas kritizovať vás a vy môžete občas kritizovať nás. V tomto, ako povedal váš prezident, budeme vzdávať hold ideológii. Mám rád vás, nie vašu komunistickú stranu.

Kissinger. Áno, ale urobíme všetko pre to, aby sme posilnili aj európsku obranu a udržali naše jednotky v Európe.

Mao Ce-tung. To by bolo veľmi dobré. Oni (ZSSR – poznámka redakcie) dokázali zabrať toľko územia bez jediného výstrelu. Obsadili Mongolskú ľudovú republiku. Zabrali polovicu Sin-ťiangu. Hovorilo sa tomu sféra vplyvu. A Mandžusko na severovýchode sa tiež nazývalo ich sférou vplyvu. A obsadili aj Sachalin a Kurilské ostrovy…..

Kissinger. Bolo by veľmi nebezpečné, keby došlo k užším politickým vzťahom medzi Japonskom a Sovietskym zväzom.

Mao Ce-tung. To sa nezdá pravdepodobné. Môžeme tam urobiť aj nejakú prácu… Obchod medzi našimi dvoma krajinami je v súčasnosti dosť zanedbateľný, ale postupne sa zvyšuje.

Kissinger. Náš záujem o obchod s Čínou nie je obchodný. Chceme nadviazať vzťahy, ktoré sú nevyhnutné pre politické vzťahy, ktoré už máme.

Mao Ce-tung. Súhlasím. Mali by sme nakresliť “horizontálnu líniu” USA – Japonsko – Pakistan – Irán – Turecko – Európa.

Kissinger. Máme veľmi podobnú myšlienku.

Mao Ce-tung. Nemecko rozptýlilo svoje sily vo vojnách. Napríklad pri útoku na Sovietsky zväz. Ak sa chystáte zaútočiť, zaútočte na jednom mieste, a ona rozdelila svoje sily do troch smerov. Nemecko začalo v júni a do zimy sa neudržalo, pretože bolo príliš chladno. Nemali útočiť na Moskvu ani na Kyjev. Najskôr mali obsadiť Leningrad.

Kissinger. Súhlasím s predsedom, že keby sa boli sústredili na jeden front, takmer určite by boli zvíťazili.

Mao Ce-tung. Cieľom Sovietskeho zväzu je obsadiť Európu a Áziu, obe časti sveta.

Kissinger. Chceme zabrániť sovietskemu útoku, nie ho poraziť. Ako sa zdá, tu nie sú potrebné žiadne pripomienky.

 

Môžeme tiež dodať, že myšlienka “starého Henryho” premeniť Nebeskú ríšu na nový obrovský trh OPEC pre západné ropné korporácie konečne našla praktické stelesnenie. Kontúry nových aliancií vo Veľkej Eurázii (Čína – Rusko – arabské štáty) zároveň predstavujú vážnu výzvu pre geopolitické konštrukcie Veľmajstra. Odchod uznávaného demiurga západnej diplomacie a uznávaného zákulisného bábkara treba určite považovať za vážnu stratu pre záujmy Ameriky v jej dlhodobom súperení s Čínou, ktoré môže v dlhodobom horizonte dospieť až na pokraj priameho ozbrojeného stretu.

Alexej Balijev

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov