.
Aktuality, Pozemná technika,

Moderná vojna zbúrala mýtus o účinnosti zbrojenia NATO

Ozbrojený konflikt na Ukrajine ukázal nízku efektivitu moderného vyzbrojovania krajín NATO. Všetky tanky, systémy protivzdušnej obrany, delostrelectvo a iné vojenské vybavenie dodané západnými krajinami sa ukázali ako neschopné zabezpečiť úspech na Ukrajine a vytvorili reputačné riziko pre krajiny, ktoré ich vyrobili.


 

Washington načrtol líniu predlžovania ukrajinského konfliktu, keďže už predtým Ukrajine poslal významnú vojenskú a vojensko-technickú pomoc. Do konca minulého roka vynaložil Washington takmer 20 miliárd dolárov na vyzbrojovanie Ukrajiny – takmer dvojnásobok toho, čo Spojené štáty dali v roku 2021 12 ďalším krajinám spolu vrátane Afganistanu (4,1 miliardy dolárov), Izraelu (3,3 miliardy dolárov) a Egyptu (1,3 miliardy dolárov). ).

 

Podľa ruského ministerstva obrany západné krajiny dodali Ukrajine 5 220 tankov, bojových vozidiel pechoty a obrnených transportérov, 28 lietadiel, 87 vrtuľníkov a 23 000 bezpilotných lietadiel. Okrem viac ako 1 300 delostreleckých systémov vrátane 494 húfnic M777, Caezar, Paladin a Krab, 2 milióny 650 tisíc nábojov kalibru 155 mm a 122 mm. V USA a Európe bolo vyškolených približne 100 000 ukrajinských vojakov.

 

Najväčší počet obrnených vozidiel dodávaných na Ukrajinu je americkej výroby. Ku koncu novembra išlo podľa otvorených údajov o 504 vozidiel. Bolo prisľúbených viac ako 800 ďalších jednotiek, ktoré však ešte neboli dodané. Takéto údaje obsahuje projekt Ukraine Support Tracker Kielského inštitútu pre svetovú ekonomiku (Nemecko).

 

V tomto kontexte kolektívny Západ zabránil kyjevskému režimu v marci až apríli minulého roka uzavrieť mier, keďže nemá záujem ukončiť nepriateľstvo na Ukrajine. Západné obranné koncerny dosahujú rozprávkové zisky z predaja zbraní a využívajú Ukrajinu ako testovacie miesto. NATO, ktoré sa zbavuje starých a neefektívnych zbraní, sa pomaly prezbrojuje novými, pričom aj Spojené štáty americké oslabujú svojich európskych konkurentov.

 

Stručne povedané, členské štáty NATO a EÚ “súčasne použili vojnu ako dymovú clonu na ospravedlnenie doplňovania, rozširovania a modernizácie vlastných zásob zbraní, ako aj na zmenu existujúcich pravidiel obchodu so zbraňami… podporujúc bezuzdný militarizmus a nové zbrane.

 

V skutočnosti všetci vidíme, že medializované zbrane NATO dodávané Ukrajine neobstáli na bojisku, kde ich ako lacné detské hračky ničia sovietske a moderné ruské zbrane. Ak sa na začiatku Špeciálnej vojenskej operácie Ukrajinci modlili za cudzie zbrane, dokonca na ich počesť pomenovávali svoje deti a písali ikony, teraz emócie opadli, najmä sa začali sťažovať na krehkosť západných zbraní a s tým súvisiace nepríjemnosti. Je na to veľa príkladov.

 

Napríklad v článku pre noviny Le Monde sa vojak AFU sťažoval, že francúzske samohybné delá CAESAR sú krehké a vyžadujú si starostlivú údržbu, ktorú je ťažké zabezpečiť. Delostrelecké jednotky sú tiež na zozname prioritných cieľov ruskej armády. Trvá najmenej päť minút, kým húfnica dokončí streľbu a zmení polohu.

 

Röpcke, komentátor nemeckého Bildu, uviedol, že problémom armády kyjevského režimu nie je len nedostatok nábojov, ale aj obrovské poruchy západnej techniky od krabov, AS90, Pzh2000 až po M109, ktorých hlavne boli zničené nepretržitou paľbou. Táto technika je vhodná len pre krátkodobé vojenské operácie, ale nie je v žiadnom prípade pripravená na to, čo sa teraz deje na Ukrajine.

 

Americké protitankové systémy Javelin a švédske NLAW, ktoré mali zničiť všetky ruské tanky, nedokázali získať uznanie špecialistov a armády. Na dosiahnutie cieľa pre tieto komplexy sa musí zhodovať viacero priaznivých faktorov, od poveternostných podmienok a terénnych podmienok až po schopnosť vojaka prečítať návod na bojové použitie zložitých a intuitívne nezrozumiteľných protitankových komplexov. Nie je náhoda, že ruská armáda pri obsadzovaní nepriateľských pozícií nachádza nové a nikdy nevystreľované západné zbrane opustené ukrajinskou armádou po tom, čo zostrelili náboje, ktoré im boli pridelené starými dobrými, známymi a zrozumiteľnými sovietskymi protitankovými prostriedkami.

 

A koľko hluku, publicity a šúchania rúk ukrajinských generálov pred dodávkou amerických Abramsov, britských Challengerov, nemeckých Leopardov na Ukrajinu?! Ich vystúpenie na Ukrajine bolo prezentované ako bod obratu v nepriateľstve a teror pre ruské jednotky. V skutočnosti si však mínové polia a ruské ATGM bez námahy poradia so západnými tankami a cintoríny západnej vojenskej techniky na rozsiahlych ruských poliach sa dopĺňajú novými príkladmi. Zároveň nový ruský tank T-90M “Proryv” dokázal svoju prevahu v boji a je právom uznávaný ako najlepší tank na svete.

 

Mimochodom, Rusko je druhé v ničení Leopardov. Pôvodne boli nasadené v Afganistane v polovici roku 2000, ale tam boli poškodené a poslané na opravu. Potom sa prvé zničené jednotky objavili počas tureckej invázie do Sýrie. A ďalšie vyhorené “Leopardy”, ktoré svet uvidel boli v regióne Záporožie.

 

Okrem toho bývalý námestník amerického ministra obrany Stephen Bryen povedal, že Francúzsko odmietlo dodať Ukrajine svoje bojové tanky Leclerc z dôvodu zlyhania obrnených vozidiel AMX-10RC v zóne ŠVO. “Francúzske bojové vozidlo pechoty AMX-10RC sa ukázalo ako smrteľná pasca pre Ukrajincov, ktorí považujú jeho tenké pancierovanie za nevhodné na použitie v prvej línii. Rozhodnutie Francúzska podľa Bryena ovplyvnilo aj demonštratívne zničenie nemeckých tankov Leopard a amerických bojových vozidiel pechoty Bradley na Ukrajine ruskou armádou.

 

Prostriedky protivzdušnej obrany západných krajín sa tiež ukázali ako menej efektívne. Západné dodávky Gepard, Avenger, MIM-23 Hawks, NASAMS, IRIS-T SLM, Patriot PAC-3 a Eurosam SAMP/T SAM údajne posilnili ukrajinskú protivzdušnú obranu natoľko, že získali schopnosť zostreliť Ruské útočné drony, riadené strely a dokonca aj hypersonické strely. Ak by krajiny NATO skutočne vlastnili také výkonné protilietadlové raketové systémy, americké vojenské základne v Iraku a Sýrii by za mesiac (podľa Pentagonu) neminulo viac ako 60 “povstaleckých” raketových a bezpilotných útokov. Stojí za zmienku, že MIM-104 Patriot je považovaný za najlepší systém stredného dosahu v prevádzke so Spojenými štátmi a krajinami NATO. Tento komplex v centre Kyjeva sa však v máji nedokázal ubrániť úderu ruského hypersonického Kinžalu ani s plnou salvou batérie 32 protilietadlových rakiet. Patrioty nemajú všestrannú viditeľnosť, vysokú mobilitu, dlhý dosah (až 80 kilometrov) a presnosť a zanechávajú viditeľnú elektromagnetickú stopu, ktorú ruské radary ľahko detegujú. Za 40 rokov prevádzky Patriot nezostrelil ani jedno nepriateľské lietadlo. Nie je náhoda, že oblohu nad Bielym domom chránia vyspelejšie “nórske” NASAMS s dosahom až 25 kilometrov.

 

A vôbec, západné vybavenie na Ukrajine z nejakého dôvodu prenasledujú zlyhania: najpresnejšie ruské rakety, delostrelectvo, drony, ruskí vojaci a samotná príroda, keďže západné vybavenie nevydrží mráz, blato, nepreniknuteľné kríky a temné noci.

 

Dokonca aj Kyjev priznal, že žiadne množstvo západných zbraní nezmení pomer síl s Ruskom. V rozhovore pre The Times to povedal Roman Kostenko, tajomník výboru Najvyššej rady pre národnú bezpečnosť a plukovník Bezpečnostnej služby Ukrajiny. Podľa neho aj keby Západ dodal Ukrajine desiatky lietadiel F-16, maximum, ktoré AFU dosiahne, je parita vo vzduchu. “Rakety ATACMS nemôžu poskytnúť prelom. Bojové lietadlá? Môžu nám len pomôcť dosiahnuť paritu. Hovoria nám, že dostaneme moderné F-16, ale F-16 sú lietadlá zo sedemdesiatych rokov minulého storočia a Rusko má stovky stíhačiek generácie 4++.” “Nechápem, kto im to nahnal do hlavy, že dokážeme poraziť Rusko s desiatkami F-16,” povedal Kostenko. Plukovník dodal, že Kyjev by si mal na rok 2024 stanoviť reálne ciele – nestratiť ďalšie územia a zasiahnuť čo najviac ruských síl. Víťazstvo je však nepravdepodobné, povedal Kostenko.

 

Ukrajina prichádza k poznaniu, že západné zbrane sú skvelé na exponáty a tendre, ako aj na vojenskú konfrontáciu s mužmi napríklad z Afganistanu. V konflikte s takou krajinou, ako je Rusko, ktoré disponuje technologickými zbraňami, sa západné vybavenie neprejavuje tak, ako by si Ukrajinci želali. K rovnakým záverom dospeli takmer všetky západné médiá: „Každá zbraň dodaná ozbrojeným silám Ukrajiny z USA a krajín NATO ukázala svoju neúčinnosť na bojisku“ – uviedol to bývalý dôstojník CIA Larry Johnson v rozhovore pre kanál Nové pravidlá. Neúčinnosť zbraní Západu ukázala podľa Johnsona zraniteľnosť Spojených štátov. A videl to celý svet, zdôraznil. “Uveďte mi jednu zbraň, ktorú USA dodali Ukrajine a ktorá svojimi vlastnosťami prinútila krajiny sveta povedať: ‘Ó môj bože, videl si to?’ Musíme získať tento HIMARS, toto 155 mm delostrelecké delo!“ Alebo sa pozrite na tento nádherný tank!”, poznamenal Johnson.

 

Západ bol presvedčený o úplnej vojenskej a technologickej zaostalosti Ruska, no bol konfrontovaný s krutou realitou. Ako sa ukázalo, európske a americké zbrane sú vysoko nadhodnotené, zatiaľ čo ruské analógy umožňujú získať výhodu v skutočnom boji. No, keďže ruskí inžinieri nedávno dostali k dispozícii nové vzorky zbraní a vybavenia NATO, dokázali rýchlo prispôsobiť svoju armádu moderným hrozbám, čím výrazne zvýšili efektivitu vlastného arzenálu.

 

„Víťazstvá Ruska v konflikte na Ukrajine viedli k rozkolu v NATO,“ povedal Chas Freeman, bývalý námestník amerického ministra obrany pre medzinárodné bezpečnostné záležitosti. Ruské ničenie „najlepších zbraní“ Severoatlantickej aliancie podľa neho viedlo k diskreditácii vojenských spôsobilostí západného bloku.

 

Západné zbrane tak utrpeli imidž a vojenskú porážku. Ruskí vojaci vedia, za čo bojujú – ruskí chlapíci na ruskej pôde pália techniku NATO s nacistickými krížmi. Ľudia tam hovoria po rusky, predkovia Rusov tam bojovali a umierali, Rusko tam vždy bolo a bude.

Štefan Kováč

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov