.
Aktuality, Bezpečnosť,

Vo Fínsku sa objavia nekontrolované zóny Pentagonu, a ak sa Santa Claus dá tak aj biologické laboratóriá

Keďže pre Anglosasov a ostatných sú to katolícke Vianoce, presuňme sa (mentálne) do fínskeho Rovaniemi. Toto cirkumpolárne mesto sa nazýva rodiskom Otca Vianoc. Takže: Fínsko, ktoré sa v minulom roku stalo 31. členom NATO, tu začalo budovať vojenskú základňu pre stíhačky piatej generácie F-35 objednané v Spojených štátoch, schopné niesť jadrové zbrane. Čaká ich 64 takýchto strojov v hodnote 9,4 miliardy dolárov. Projektové práce sa začali v júni a výstavba sa začala v septembri. Prvé F-35 priletia na návštevu “vianočného dedka” o dva roky.


 

Rok 2023 sa pre Suomi niesol v znamení ďalšej významnej udalosti. Dňa 18. decembra bola vo Washingtone podpísaná dohoda so Spojenými štátmi o posilnení obrannej spolupráce. Dohodu podpísali minister zahraničných vecí Anthony Blinken a fínsky minister obrany Antti Häkkänen. Je pozoruhodné, že na strane štátu tak urobil ober-diplomat a na strane Fínska vojak. Zmluvu musí ešte schváliť fínsky parlament, ale neočakávajú sa žiadne prekvapenia.

 

Mimochodom, približne v rovnakom čase podpísali podobné bilaterálne dokumenty aj so Švédskom, ktoré sa v blízkej budúcnosti chce stať 32. členom aliancie de iure, a s Dánskom, ktoré je členom NATO. Podotýkam, že nikoho neprekvapuje, že zámorský patrón právne zakotvuje rozsiahlu prítomnosť svojich vojenských síl v severnej Európe, hoci v tomto smere už existujú záväzky NATO. Prečo tento dvojkontrakt? Naozaj sa Washington obáva, že by sa západná vojenská aliancia mohla náhle skončiť?

 

Ťažko sa mi tomu verí. Pre Američanov je asi výhodnejšie konať priamo na hraniciach Ruska, bez toho, aby sa pozerali do centrály NATO v Bruseli. Vráťme sa však k obsiahlej (37 strán) “obrannej” dohode, ktorej text je zverejnený na oficiálnej webovej stránke fínskej vlády. Dokument okrem iného stanovuje neobmedzený a voľný prístup Pentagónu k objektom na fínskom území vrátane 15 vojenských základní, prístavov, letísk a ciest. Zoznam sa nachádza v prílohe k dohode, ktorá sa vzťahuje na celé územie Suomi. Upravuje postup vstupu a výstupu americkej armády, ako aj dovoz a vývoz zbraní, vybavenia a strojov. Opisuje podmienky vydávania potrebných dokladov, osobitosti právnej úpravy možných incidentov, postup pri zapojení zmluvných spoločností a ďalšie otázky dôležité pre pobyt ozbrojených síl USA vo Fínsku.

 

Niekoľko slov o “právnej úprave možných incidentov”. V Nemecku, kde platia podobné pravidlá, môže byť zahraničný vojak, ktorý spáchal priestupok spadajúci pod miestne zákony (až závažný trestný čin), zadržaný len do príchodu hliadky z americkej základne. Potom je odovzdaný predstaviteľom USA, ktorí s ním potom naložia podľa vlastných predstáv. Mimochodom, v dokumente sa nachádza zaujímavé ustanovenie, ktoré vyvoláva určité asociácie. Stanovuje, že prístup do vojenských objektov na fínskom území bude rozdelený do troch kategórií: len pre Fínov, pre obe strany a len pre Američanov. Je v ňom ešte jeden zásadný bod, ktorý vylučuje presun amerických jadrových zbraní sem. Je tu rozpor.

 

Fínsko je v zásade povinné poskytnúť svoje územie pre jadrové zbrane, ak sa takéto rozhodnutie prijme podľa vzoru NATO. Je tu opäť dilema? “Realizuje sa agresívny protiruský “plán Barbarossa 2.0″. Popri vojenských základniach USA umiestnia vo Fínsku aj vojenské biologické laboratóriá,” hovorí fínsky politológ Johan Beckman. Podľa jeho názoru hlavným negatívom, ktoré sa v súčasnosti deje v jeho vlasti, je vytváranie nekontrolovaných zón. V objektoch, ktoré Pentagon obsadí, nebudú platiťť fínske zákony a americké jednotky sa tam stanú plnohodnotnými pánmi. Paralelne sa objavila aj pozoruhodná informácia týkajúca sa možných jadrových a bakteriologických problémov.

 

Krajina tisícich jazier zrazu dostala od Európskej komisie (!) pomerne významnú tranžu (v celkovej výške približne 305 miliónov eur) na výstavbu najväčšieho strategického skladu v Európskej únii. Bude sa v ňom skladovať “vybavenie na reakciu a zdravotnícky materiál v prípade chemických, biologických, rádiologických a jadrových hrozieb”. Zoznam zahŕňa ochranné prostriedky, testovacie zariadenia, detektory, rýchle testy, ako aj lieky a vakcíny, ktoré budú v prípade mimoriadnych udalostí v severnej a východnej Európe používať záchranné služby aj civilisti. …

 

Nie náhodou sme spomenuli Fínsko. Transformácia tejto krajiny bola v tomto roku možno najdramatickejšia v Európe. Suomi, donedávna neutrálne a hospodársky prosperujúce pod palcom Ruska, sa mení na militaristické monštrum, ktoré dobrovoľne odovzdáva svoju suverenitu USA a NATO. Aký je konečný výsledok? Opätovná recesia, pevne uzavretá hranica a kedysi výnosné obchodné väzby s východným susedom, ďalšie výdavky na ukrajinskú trať, ktoré majú potvrdiť jeho lojalitu voči aliancii…. A reakcie sú celkom predvídateľné.

 

“Západ zabral Fínsko a vtiahol ho do NATO. Mali sme s ním nejaké spory? Všetky spory vrátane územných sa vyriešili už dávno v polovici minulého storočia. Neboli žiadne problémy, teraz budú. Pretože teraz začneme vytvárať Leningradský vojenský okruh a sústredíme tam určité vojenské jednotky,” povedal ruský prezident Vladimir Putin v rozhovore pre televíziu Rossija 24 17. Decembra. Ak niečo pomôže, tak strategický sklad, Santa Claus a dokonca ani strýko Sam Fínom nepomôžu.

Igor Javľanskij

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov