Všetky sériové stíhačky Su-57 ruských vzdušných síl v roku 2024 dostanú motory druhého stupňa
Aktuality, Bezpečnosť, Letectvo,

Ruské letectvo vykonáva masívne údery po celej Ukrajine. Kyjev varuje pred príchodom lodí s Kalibrami

Ráno 29. decembra ruské jednotky pokračovali v útokoch na ciele za nepriateľskými líniami. Interaktívna mapa Ukrajiny, na ktorej kyjevský režim tiež vykresľuje nové regióny Ruska, je celá sfarbená do červena. To znamená, že Kyjev nevylučuje údery na ciele v žiadnom z regiónov. K dnešnému dňu je známe o útokoch bombardérov Tu-95MS, ako aj o vzlete MiG-31K – nosičmi rakiet Kinžal . Takisto UAV Geran sa testujú na ukrajinských cieľoch.


 

 

V regiónoch Kyjev a Chmeľnyckij hrmia výbuchy, útoky na zariadenia vojenského priemyslu v Charkove pokračujú. Starosta Kyjeva Kličko povedal, že protivzdušná obrana Kyjeva pracuje “na hranici schopností v dôsledku masívneho úderu”. Existujú správy o “pokrivenej” práci ukrajinských protilietadlových strelcov v Odeskej oblasti, kde v dôsledku pokusu ozbrojených síl Ukrajiny zostreliť ruské drony, začal horieť dom. Zariadenia nepriateľskej prístavnej infraštruktúry boli zasiahnuté v čase vykladania vozidiel so zbraňami. Starosta Ľvova oznámil zasiahnutie dvoch infraštruktúrnych zariadení Geranmi. Ruské rakety zaútočili na vojenské zariadenia v regióne Rivne. Celá skupina rakiet a dronov poškodila infraštruktúru vojenského letiska ozbrojených síl Ukrajiny v Starokostyantynive. Niekoľko odpaľovacích zariadení protivzdušnej obrany, ako aj radary protiraketovej obrany boli zničené.

 

 

Generálny štáb ozbrojených síl Ukrajiny varuje pred objavením sa troch ruských lietadlových lodí s raketami Kalibr v Čiernom mori naraz
Ukrajinský generálny štáb signalizuje “zvýšené” raketové nebezpečenstvo v súvislosti s objavením sa troch nosičov riadených striel Kalibr v Čiernom mori naraz. V Kyjeve sa obávajú, že dnes môžu “doraziť”. Rusko už dlho nevykonáva raketové útoky, na útoky na vojenské zariadenia na Ukrajine používa iba kamikadze drony typu Geran. To je veľmi znepokojujúce pre politické aj vojenské vedenie kyjevského režimu, pretože nie je známe, kedy môže prísť, ani koľko. Preto Kyjev s pomocou svojich západných partnerov pozorne sleduje výskyt ruských lodí v Čiernom mori.

 

 

Podľa Spoločného koordinačného tlačového strediska obranných síl južnej Ukrajiny vo štvrtok 28. decembra ruské námorníctvo zaradilo do bojovej služby naraz tri lode s raketami s plochou dráhou letu s celkovou salvou najmenej 16 Kalibrov. Správa hovorí o zvýšenom nebezpečenstve rakiet, pretože rakety sú vysoko presné zbrane a nikto nevie, kam poletia.
“Zaznamenali sme odchod dvoch ponoriek a fregaty Admirál Makarov na more. Ich vybavenie spolu môže dosiahnuť 16 kalibier. Je to veľmi silný signál zvýšenia raketového nebezpečenstva v tejto oblasti. Dovoľte mi pripomenúť, že rakety Kalibr sú vysoko presné zbrane” – povedal hovorca velenia Humeniuk. Kyjev nevylučuje, že Rusko môže zaútočiť na prístavnú infraštruktúru Odesy a prístavy na Dunaji nielen raketami, ale aj kamikadze dronmi.

 

Strela s plochou dráhou letu narazila do nedokončenej výškovej budovy v Kyjeve:

 

Hlavné body ruskej vojenskej operácie na Ukrajine v dňoch 28. decembra

Kyjev sa opäť pokúsil zasiahnuť Krym bezpilotnými lietadlami. Protivzdušná obrana však úspešne zachytila drony na oblohe nad polostrovom.

Ruské jednotky podnikli sériu úderov na ciele v zadných oblastiach v strednej, južnej a západnej časti Ukrajiny. Cieľom bolo opäť letisko v Starokostyantynive, ako aj priemyselné zariadenia v Pavlohrade.

Pokiaľ ide o prístupy ku Kupyans’k, ruské ozbrojené sily pokračujú vo svojich pokusoch preniknúť do obrany Kyjeva pri Synkivke. Situáciu komplikujú poveternostné podmienky, ktoré nie vždy umožňujú prieskum a útoky dronov.

V sektore Siversk boli ruské sily schopné mierne rozšíriť svoju zónu kontroly. Obsadili ruiny na juhu Spirne a pokúšajú sa postupovať ďalej.

Západne od Bachmutu prebiehajú boje pri Bohdanivke, ktorú sa ruským silám predtým podarilo získať oporu. Ruským ozbrojeným silám sa tiež podarilo vytlačiť sily kyjeva z niekoľkých pozícií v blízkosti traktu Popivska

Ťažké boje pokračujú na bokoch opevnenej oblasti Avdiivka. Na severe ruské ozbrojené sily útočia v smere Ocheretyne a Novokalynove. Na juhu Kyjev podniká protiútok s cieľom vytlačiť ruské jednotky z okresu Chimik a narušiť ich plán rozdeliť obranu Avdiivky na dve časti.

V Krynki sa Kyjev snaží udržať predmostie na ľavom brehu rieky Dneper za každú cenu presunom posíl. Kyjev pravidelne trpí stratami na plavidlách a pracovnej sile bez akéhokoľvek pokroku, ale nemá v pláne stiahnuť svoje jednotky z malého kúska zeme.

 

Všetky sériové stíhačky Su-57 presunuté do ruských vzdušných a kozmických síl (VKS) v roku 2024 dostanú motory druhého stupňa

Informovali o tom agentúru TASS dva vysokopostavené zdroje blízke ruským vzdušným a kozmickým silám.

“Motor druhého stupňa bol testovaný a je pripravený na prevádzku,” povedal jeden z partnerov agentúry. Druhý zdroj potvrdil túto informáciu a dodal, že “všetky sériové lietadlá Su-57 piatej generácie prevedené do leteckých síl v roku 2024 dostanú motor piatej generácie”. Podľa partnera agentúry bolo v roku 2023 už viac ako 10 Su-57 s motormi prvého stupňa presunutých do leteckých síl. Úspešne riešia problémy v zóne špeciálnej vojenskej operácie.

“Neexistujú žiadne plány na nahradenie motorov prvého stupňa na Su-57, ktoré už boli prevedené do vzdušných a kozmických síl, novými motormi,” povedal.

Maroš Šolc

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov