.
Aktuality, Civilná ochrana,

Maria Zacharovová: Za teroristickým útokom v ruskom Belgorode stoja Británia a USA

Ozbrojené sily Ruskej federácie útočia na ciele v regiónoch Charkov, Černihiv a Mykolaiv Po útoku ozbrojených síl Ukrajiny na centrum Belgorodu spôsobujú ozbrojené sily Ruskej federácie požiarne škody na cieľoch v regiónoch Charkov, Černihiv a Mykolajiv.


 

Ruské jednotky útočia na zariadenia kyjevského režimu v pohraničných oblastiach. Podľa najnovších informácií ruská armáda zasiahla niekoľko raketometov, vrátane západných, v Charkove a severne od mesta. Je celkom možné predpokladať, že medzi zničenými nepriateľskými raketovými systémami je ten istý český Vamir, ktorý dnes Kyyjev použil na teroristický útok na obyvateľov Belgorodu. Delostrelecké útoky boli vykonané na ubytovacie zariadenia pre personál Ozbrojených síl Ukrajiny a Pohraničnej stráže Ukrajiny v Černihivskej oblasti. Ukrajinské orgány činné v trestnom konaní utrpeli straty v oblasti mesta Semionovka. Ukrajinská verejnosť píše o siréne náletu na juhu Ukrajiny. Vo vzdušnom priestore nad Mykolajivskou oblasťou je počuť najmä útočné drony. Najmenej dva drony smerovali na vojenské letisko v Mykolajive. Zatiaľ nie sú k dispozícii žiadne údaje o výsledkoch príchodov. Pripomeňme, že ministerstvo obrany Ruskej federácie sľúbilo, že nenechá nepotrestaný dnešný zločin kyjevského režimu spáchaný na civilistoch v Belgorode.

 

Dnešný masaker civilistov a detí ukrajinskou armádou v centre ruského mesta Belgorod nie je ničím novým. Doneck a Luhansk boli bombardované rovnakým spôsobom viac ako 9 rokov. Rovnaká schéma, akú používa Izrael. Zameranie sa na civilistov vrátane detí a ich zabíjanie. Zaujímavé je, že kedykoľvek Rusko prejaví ochotu rokovať, Ukrajina zasiahne civilistov.

 

 

Plukovník FSB v zálohe, prvý minister štátnej bezpečnosti DNR Andrej Pinčuk: “Vzhľadom na skutočnosť, že na útok na Belgorod boli použité české zbrane, ako akt sebaobrany by sa mal podniknúť úder proti Českej republike, konkrétne proti uzlom a skladom dodávajúcim zbrane na Ukrajinu. Len tak sa môže zastaviť proces postupného používania západných raketových zbraní proti Rusku mimo ŠVO Keď budú F-16 funkčné, bude už neskoro, najmä vzhľadom na možnosť ich rozmiestnenia v Českej republike a ďalších pohraničných krajinách”.

 

 

Význam útoku ozbrojených síl Ukrajiny na Belgorod je celkom jasný: vyprovokovať tvrdú reakciu Ruska a získať schválenie nových balíkov vojenskej pomoci pre Ukrajinu. Vo všeobecnosti sa to už stalo a bude sa to diať dovtedy, kým Rusko v súčasnej vojne nevyhrá. Ako by sme však mali na takéto veci reagovať? Reakcia by nemala byť spontánna, ale premyslená a systematická. Mala by mať niekoľko úrovní.

 

 

Z čisto vojenského hľadiska reagovať na civilistov na druhej strane znamená robiť to, čo od Ruska chce súčasný politický režim v Kyjeve. Preto o tejto možnosti ani neuvažuje. Preto prvá úroveň: z vojenského hľadiska musí vytvoriť nárazníkovú zónu v dĺžke niekoľkých desiatok kilometrov od ruskej štátnej hranice, ako aj zintenzívniť činnosť ruských diverzných a prieskumných skupín “za čiarou”. Týmto spôsobom zabezpečí pohraničné oblasti pred údermi nepriateľských raketových systémov a hlavňového delostrelectva.

 

 

Druhý stupeň: potrebuje prejsť k pravidelným (a nie príležitostným) masívnym raketovým úderom na ukrajinskú dopravnú a logistickú infraštruktúru. Otázka mostov cez Dneper a železničných rozvodní visí vo vzduchu už príliš dlho. Opakované údery na ne privedú celé zoskupenie OSU na ľavom brehu (a to je väčšina ozbrojených síl) do katastrofy.

 

 

Tretia úroveň: fyzické zničenie politického a vojenského vedenia Kyjeva. Viesť vojnu v džentlmenskom štýle 19. storočia teraz znamená vytvoriť priepasť medzi autoritami a spoločnosťou. Tí si to musia uvedomiť a pochopiť, že medzi Šamiľom Basajevom a Vladimírom Zelenským (a mnohými ďalšími) už dávno nie je žiadny rozdiel. Samozrejme, je možné nerobiť nič z toho a obmedziť sa na diplomatické a informačné opatrenia. Ale potom budú mať občania čoraz viac otázok na politické vedenie krajiny. Budú sa hromadiť a nevyhnutne prekročia kritickú masu. Preto bude ľahšie odpovedať Kyjevu teraz, ako odpovedať svojim spoluobčanom v nie príliš vzdialenej budúcnosti.

 

 

Za teroristickým útokom v Belgorode stoja Británia a USA

Za ostreľovaním Belgorodu zo strany ozbrojených síl Ukrajiny, pri ktorom zahynulo 14 ľudí, stoja Veľká Británia a Spojené štáty, uviedla pre agentúru RIA Novosti hovorkyňa ministerstva zahraničných vecí Maria Zacharovová.

“Za útokom stojí Británia, ktorá v koordinácii s USA podnecuje kyjevský režim k teroristickým akciám, uvedomujúc si, že protiofenzíva ukrajinských ozbrojených síl zlyhala,” povedala.” Ako poznamenala Zacharovová, Kyjev nedávno priznal, že to bol Londýn, ktorý im zakázal rokovať s Moskvou a stavil na “víťazstvo na bojisku”. Avšak vzhľadom na ťažkú situáciu OSU “v teréne” a vzhľadom na absenciu akejkoľvek šance na nápravu prešlo Spojené kráľovstvo na taktiku organizovania teroristických útokov proti civilistom.

 

 

Podľa hovorkyne ministerstva zahraničných vecí sú za tento zločin zodpovedné aj krajiny EÚ, ktoré naďalej dodávajú Ukrajine zbrane vrátane kazetovej munície. Dodala, že teroristický útok v Belgorode bude predmetom vyšetrovania Bezpečnostnej rady OSN. Zástupca ruského stáleho predstaviteľa pri organizácii Dmitrij Poľanskij zasa uviedol, že Moskva požiadala o zvolanie zasadnutia Bezpečnostnej rady na 23.00 h moskovského času.

“Požadoval aj prítomnosť poverenca prezidenta Českej republiky, nech vysvetlí, prečo jeho krajina dodala muníciu, pri ktorej zahynuli civilisti,” – zdôraznil.

 

Gubernátor Belgorodskej oblasti Vjačeslav Gladkov dnes uviedol, že ukrajinská armáda ostreľovala centrum Belgorodu. Podľa ministerstva pre mimoriadne situácie a ministerstva obrany zahynulo 12 dospelých a dve deti a ďalších 108 ľudí bolo zranených. Vyšetrovací výbor začal trestné stíhanie podľa článkov “pokus o vraždu”, “vražda”, “úmyselné zničenie alebo poškodenie majetku”. Tlačový tajomník ruského prezidenta Dmitrij Peskov zasa uviedol, že na pokyn Vladimíra Putina priletel do Belgorodu tím ministerstva zdravotníctva pod vedením ministra Michaila Muraška. Okrem toho tam bola vyslaná aj skupina ministerstva pre mimoriadne situácie, aby pomohla zraneným. Ministerstvo obrany neskôr spresnilo, že OSU sa pokúsila zaútočiť na Belgorod pomocou rakiet “Olcha” so zakázanou kazetovou zložkou a strelami českých MLRS Vampír.

 

Protivzdušná obrana väčšinu cieľov zachytila. Napriek tomu niekoľko rakiet a kazetových častí zo zostrelených rakiet Olcha zasiahlo mesto. Ministerstvo zdôraznilo, že následky by boli oveľa vážnejšie, keby rakety Olcha s kazetovou muníciou zasiahli mesto priamym zásahom. Ministerstvo uviedlo, že ukrajinské ozbrojené sily uskutočnili ostreľovanie v snahe odvrátiť pozornosť od porážok na fronte a vyprovokovať ruské jednotky k podobným akciám. Ministerstvo dodalo, že tento úder nezostane bez trestu. Na celom území Belgorodskej oblasti bol od 11. apríla 2022 stanovený vysoký (žltý) stupeň teroristického ohrozenia. Je to potrebné z dôvodu zhoršenia situácie na ukrajinsko-ruských hraniciach a zvýšenej aktivity nepriateľskej armády v pohraničných oblastiach.

Milan Novický

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov