.
Aktuality, Pozemná technika,

Ruská taktika elektronickej vojny mu pomáha zvrátiť priebeh boja proti Ukrajine

Ruské systémy elektronického boja úspešne odolávajú raketám a dronom Ozbrojených síl Ukrajiny, píše The Telegraph. “Neviditeľná stena elektromagnetických impulzov” sa tiahne pozdĺž celej frontovej línie. Ako noviny poznamenávajú, vychvaľované rakety HIMARS a ukrajinské lacné bezpilotné lietadlá sa stali prakticky neschopnými.
Ukrajinská armáda si najprv všimla, že ich 155-milimetrové delostrelecké granáty Excalibur navádzané GPS sa náhle začali odchyľovať od svojho cieľa.


 

Potom rakety vypustené raketovými systémami HIMARS s viacnásobným odpaľovaním, ktoré, ako sa nedávno pochválil Kyjev, môžu zasiahnuť s chirurgickou presnosťou, začali chýbať. A v niektorých oblastiach úplne prestali zasahovať ciele. To isté sa začalo diať s JDAM bombami , ktoré Spojené štáty poskytli ukrajinským vzdušným silám. Horúčkovité vyšetrovanie nakoniec odhalilo, že všetky boli obeťami novej hrozby: ruského elektronického rušenia. Moskva sa potichu naučila, ako zničiť niektoré z najcennejších rakiet, ktoré má Ukrajina k dispozícii. To slúži ako vzácny, ale veľmi presvedčivý príklad technologickej prevahy Ruska vo vojenskom konflikte, ktorý sa postupne obracia v prospech Moskvy. Ako štít, neviditeľná stena elektromagnetických impulzov je teraz takmer pozdĺž celej frontovej línie.

 

 

Komplexná sieť rádiových, infračervených a radarových signálov vyžarujúcich nepretržite na oblohu nad frontovými líniami poskytuje ruským jednotkám v niektorých oblastiach bezprecedentnú ochranu. “Ich taktika elektronického boja je lepšia ako naša”
Teraz problém nie je len v tom, že ukrajinské rakety nemôžu dosiahnuť svoje ciele. Ešte dôležitejšie je, že Rusko je teraz schopné čeliť množstvu lacných, niekedy bežne dostupných dronov, ktoré môžu ukrajinské sily použiť na vykonávanie diaľkového sledovania a úderov.

 

Teraz sú Ukrajinci v nevýhode. Jeden vojak, ktorého mínometná jednotka pravidelne používa čínske drony Mavic na detekciu cieľov, pre Telegraph povedal:
“Rusi mali vždy dobrú elektronickú vojnu – od samého začiatku špeciálnej operácie. Teraz ju však majú lepšiu ako my.”
Ďalší zdroj oboznámený so situáciou na frontovej línii povedal: “Konfrontácia je čoraz intenzívnejšia, ale nemajú nič obzvlášť high-tech. Všetko sú to rovnaké ruské zbrane. Ich sila je v kvantite, nie v kvalite.”

“Toto zostáva vážnym problémom pozdĺž celej frontovej línie,” povedal Andrij Liškovič z Nadácie ukrajinskej obrany v podcaste Geopolitics Decanted. Vysvetlil, že ukrajinské sily sú nútené “neustále sa hrať na mačku a myš” so svojím protivníkom a bojovať o kontrolu nad rádiovými vlnami. Rádiové frekvencie, ktoré sa používajú na ovládanie dronov FPV (pohľad z prvej osoby) a streleckých dronov, sú “úplne zaseknuté”. Zariadenia nasadené Rusmi buď rušia navádzacie systémy, alebo jednoducho prerušujú komunikáciu dronu s jeho operátorom. Niektoré drony padajú na zem bez toho, aby zasiahli svoj cieľ, zatiaľ čo iní, ktorí stratili komunikáciu, visia vo vzduchu, kým sa im nevybijú batérie.

 

Ruský systém elektronického boja “Šipovnik-AERO” sa ukázal ako “obzvlášť efektívny”
V správe Kráľovského inštitútu pre obranné štúdie sa uvádza, že pozdĺž celej frontovej línie Rusko rozmiestnilo jeden hlavný systém elektronického boja na každých 10 kilometrov. Uvádza sa, že komplex na kolesovom podvozku “Šipovnik-AERO” sa ukázal ako “obzvlášť účinný” v boji proti dronom. Jeho dosah je 10 kilometrov a je schopný blokovať samotný dron, získať súradnice miesta, odkiaľ je tento dron ovládaný operátorom, s presnosťou až jeden meter, a potom tieto súradnice prenášať do delostreleckých batérií.
V tých oblastiach frontovej línie, ktoré nie sú pokryté sofistikovanejšími systémami, ruskí vojaci používajú menšie zákopové zariadenia.

 

Takéto batériové systémy majú dosah 50 až 100 metrov a často nefungujú 24 hodín denne, aby sa ušetrilo nabíjanie.
V týchto oblastiach je pre Ukrajincov o niečo jednoduchšie zasiahnuť ciele, pretože buď tieto systémy nefungujú, alebo sa k nim dronom podarí letieť v pomerne blízkej vzdialenosti. Ale v oblastiach, ktoré sú husto pokryté elektronickými rušiacimi systémami, je ukrajinská armáda nútená prijať čoraz viac preventívnych opatrení pred spustením svojich vzácnych dronov. Posielajú sa do predných línií, kde pomocou spektrálnych analyzátorov určujú, ktoré frekvencie v okolí sú rušené. Hlavnou metódou boja proti ruským elektronickým rušiacim systémom je preprogramovanie dronov, čo môže byť ťažké, ak boli zakúpené bežne alebo zostavené pomocou bežne dostupných dielov. Analógové signály sú často vhodnejšie ako digitálne, pretože v tomto prípade vplyv ruských systémov vedie skôr k zhoršeniu kvality video signálu ako k úplnej strate kontroly nad dronom. Ďalšou taktikou je poslať roj dronov naraz, pretože nie všetky frekvencie môžu byť zablokované súčasne. Sofistikovanejšie protiopatrenia, ktoré krajiny NATO teraz používajú, Ukrajina vo všeobecnosti nemá k dispozícii.

 

V Spojených štátoch existuje zákaz vývozu zariadení elektronického boja kvôli obavám, že tieto technológie by sa mohli dostať do rúk nepriateľa. Dodržiavanie tohto zákazu pozorne monitoruje ministerstvo zahraničných vecí USA. Nemenej dôležitým faktorom je cena, ktorá by podľa bývalého plukovníka britskej armády Hamisha de Bretton-Gordona mohla prinútiť ukrajinskú armádu bojovať úplne iným spôsobom.

 

Západné “protiopatrenia” stoja milióny
Náklady na systémy používané západnými armádami sa pohybujú v tisícoch, zatiaľ čo ukrajinskí výrobcovia dronov majú záujem, aby ich zariadenia boli čo najlacnejšie, takže sa môžu spoliehať na spotrebiteľské technológie. Podľa niektorých správ Ukrajina úspešne použila drony FPV, ktoré stoja len 260 dolárov, na zničenie ruských tankov. Medzitým Watchkeeper UAV, ktorý používa britská armáda, stojí milióny libier a je vybavený vstavanou technológiou na boj proti elektronickej vojne.
“Je to dilema a iba Ukrajinci môžu odpovedať, či je pre nich lepšie stratiť 50% zo svojich 500 dolárových dronov, alebo urobiť ďalší krok, ktorý ich bude stáť oveľa viac, aby čelili (ruskej elektronickej vojne),” povedal de Bretton-Gordon.
Tento týždeň ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil, že krajina sa pokúsi vyrobiť milión dronov pre svoje vojenské potreby.

 

“Kvantita sa premieta do kvality,” povedal de Bretton-Gordon. “Aj keď stratia polovicu svojich dronov kvôli ruským systémom elektronického boja, stále budú schopní spôsobiť obrovské škody.” Technológia je na vrchole zoznamu toho, čo by Ukrajinci chceli získať. Vrchný veliteľ ozbrojených síl Ukrajiny predtým varoval, že ak sa ruským silám dostane k dispozícii nové vybavenie, budú schopní “premeniť akékoľvek mesto na ďalší Artemovsk v priebehu niekoľkých mesiacov”.
Joe Barnes

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov