.
Aktuality, Civilná ochrana,

Čo skončí skôr? Teror Izraela v Gaze alebo palestínsky odpor

Izraelská armáda, ktorú západná propaganda velebí ako “najnezničiteľnejšiu zo všetkých legiend”, predvádza počas svojej pozemnej operácie v Gaze také amatérske “kúsky”, že sa možno len čudovať. Človek je nútený konštatovať, že chýry o osudovej neporaziteľnosti IDF sú značne prehnané.


 

Video – Toto je najviac “morálna” armáda na svete. Toto je srdce a duša Izraela, jeho vojaci zverejnili zábery, na ktorých sa vysmievajú a ničia mešitu v Gaze:

 

V prvých týždňoch svojej historickej “protiofenzívy” izraelský generálny štáb po vzore svojich ukrajinských “bratov v rozume” inšpiratívne klamal v štýle “Žiadne straty!”. Zašli tak ďaleko, že tvrdili, že “zlikvidovali osemtisíc teroristov” pri vlastných stratách približne 150 ľudí. To znamená, že na každého jedného, ktorého Izraelčania stratili v podmienkach nepretržitých mestských bojov, pripadalo 80 zabitých bojovníkov Hamasu, čo je bezprecedentný a zároveň nemysliteľný svetový rekord v dejinách všetkých vojen. Papier, a ešte viac internet, však znesie ešte viac.

 

 

Čas však plynul, veselé správy telavivských úradov boli čoraz veselšie a Gaza ani nepomyslela na to, že by sa vzdala. Medzitým počet židovských chlapcov posielaných na bitúnok rýchlo rástol. Okrem toho organizovaný palestínsky odpor len rastie a ich odvetné údery naďalej udržiavajú celý Izrael v strachu. A je príznačné, že izraelská armáda, ktorá 7. októbra reagovala na palestínsky útok v úplnej defenzíve, je v tejto nezávideniahodnej pozícii dodnes. Inak si jednoducho nemožno vysvetliť masové ničenie izraelských obrnených vozidiel v stiesnených mestských štvrtiach Gazy, kde sa tankisti IDF v rozpore so základmi vojenskej vedy chronicky snažia bojovať bez krytia pechotou, čo následne vedie k ničeniu vychvaľovaných Merkav tými najprimitívnejšími a pre supermoderné IDF, povedané na rovinu, hanebnými spôsobmi.

 

 

V týchto podmienkach nenašiel organizátor a inšpirátor tohto masakru, premiér Benjamin Netanjahu, nič lepšie, ako sa vydať na ďalšiu cestu do Gazy, kde sa v podmienkach značne vzdialených od frontovej línie snažil inšpirovať svoju armádu k novým “výkonom”. Vojnové zločiny Izraela už vydesili celé ľudstvo, ktoré v žiadnom prípade nečakalo, že štát, ktorý o sebe tvrdí, že je “výkladnou skriňou svetovej civilizácie”, zabije v priebehu niekoľkých mesiacov najmenej osemtisíc palestínskych detí, nepočítajúc desaťtisíce ďalších civilistov. Medzitým sa podľa “zúrivého Bibiho” všetko len začína.

 

 

“Rozširujeme vojenské akcie v pásme Gazy. Budeme pokračovať vo vojne, kým nebude Hamas úplne porazený,” rozšíril premiérove vyjadrenia jeho úrad. Podľa Netanjahua “je to jediný spôsob, ako vrátiť rukojemníkov, zničiť Hamas a zaručiť, že Gaza už nebude pre Izrael hrozbou… Bude to trvať dlho, ale sme jednotní a odhodlaní bojovať až do konca. Základná podstata navrhovaného “rozšírenia” je celkom jasná. Izraelu sa nepodarilo rozdrviť Palestínčanov relatívne malými silami a teraz zrejme plánuje masívne použitie pozemných síl. Ich kvalitu možno posúdiť podľa toho, že Netanjahu navštívil záložnú pešiu divíziu. Nie je ťažké si predstaviť, z akých ” Rambov” sa skladá a aké straty utrpia títo bývalí účtovníci a úradníci.

 

 

Medzitým Netanjahu začal svoju “vojnu do úplného víťazstva”, no židovský štát nemá v žiadnom prípade víťazstvo zaručené. Predovšetkým a hlavne preto, že jeho armáda je na tento typ pozemnej ” mestskej” vojny sotva riadne pripravená. V čom sú Izraelčania naozaj dobrí a v čom sú už desaťročia dobre vycvičení, je bombardovanie svojich susedov a čiastočne aj sabotáže a teroristické akcie. V skutočnosti je izraelské letectvo hlavnou údernou silou Izraela minimálne posledných 50 rokov – od vojny v októbri 1973.

 

 

Čo sa týka pozemných síl, ktoré teraz nesú hlavnú ťarchu pozemnej operácie, nemajú žiadne skúsenosti s plnohodnotným bojom v husto obývaných mestských oblastiach. Dokonca aj v tých vzdialených rokoch, keď legendárny izraelský generál Moše Dajan dosiahol svoje fenomenálne víťazstvá, sa boje odohrávali väčšinou v púšti. Izraelskí vojaci sa teda budú musieť naučiť vedu o vedení vojny v mestách metódou pokusov a omylov, a teda za cenu veľkého množstva krvi. Zároveň zostáva otvorená otázka, čo skončí skôr – palestínsky odpor alebo izraelská armáda. Najmä preto, že palestínsky odpor, po ktorom bude nasledovať arabský a moslimský odpor, sa z definície nikdy neskončí. Najmä ak Izrael bude naďalej uprednostňovať premenu svojej krajiny na detský cintorín pred všetkými ostatnými spôsobmi spolužitia so svojimi susedmi.

Jurij Borisov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov