.
Aktuality, Bezpečnosť,

Ruské sily prvýkrát masívne použili hypersonické rakety Kinžal na ničenie cieľov na Ukrajine

Ruské vzdušné a kozmické sily prvýkrát masívne použili hypersonické rakety Kinžal, v súčasnosti už bolo napočítaných jedenásť štartov a to nie je koniec, vo vzduchu je niekoľko ďalších MiGov-31K. Informujú o tom ruské zdroje. Kombinovaný raketový útok na Ukrajinu, ktorý sa začal dnes ráno, pokračoval odpálením hypersonických rakiet Kinžal.


 

Po strategických raketových nosičoch Tu-95MS, ktoré zaútočili z regiónov Sumy a Cherson, vzlietli do vzduchu nosiče hypersonických rakiet Kinžal – stíhačky MiG-31K. V súčasnosti sa uvádza, že najmenej jedenásť Kinžalov bolo vypustených na ciele v Kyjeve a Charkove. Ukrajinská protivzdušná obrana operuje takmer po celej Ukrajine. Podľa dostupných informácií sú Kropyvnyckyj (Kirovohrad), Ľvov, Vinnyca, Kyjev, Charkov, Ternopil a Rivne pod ruskými raketovými útokmi. V ukrajinskom hlavnom meste sú problémy s elektrinou a vodou, požiare zúria vo viacerých oblastiach po tom, čo ich zasiahli rakety. Kličko tvrdí, že ukrajinská protivzdušná obrana údajne zostrelila všetky ruské rakety a požiare sú dôsledkom padajúcich “trosiek”. Starosta Charkova Terechov potvrdil niekoľko útokov v centre mesta, ale odmietol uviesť podrobnosti. Medzitým ukrajinská verejnosť píše o početných pádoch protilietadlových rakiet na obytné budovy v Kyjeve a Charkove, ukrajinská protivzdušná obrana sa opäť “vyznamenala”. Ukrajinský generálny štáb zase už začína informovať o údajnom “odrazení” raketového útoku.

 

Prevádzkovatelia ruských dronov v mnohých smeroch ukrajinského frontu oslávili prvý deň nového roka vlastným spôsobom

 

Ukrajinský generálny štáb hlásil najdlhší útok ruských kamikadze dronov
Rusko zablahoželalo kyjevskému režimu k novému roku sériou útokov na vojenské zariadenia. Útok, ktorý sa začal 31. decembra, pokračuje takmer bez prestávky, pričom kamikadze drony sa spúšťajú vo vlnách 10-20 kusov každých pár hodín. Ukrajinské zdroje hlásia výbuchy takmer po celej Ukrajine. Ruské jednotky uskutočňujú najmasívnejší útok na vojenské zariadenia na Ukrajine, útok kamikadze dronov, ktorý sa začal v nedeľu, sa nezastaví. Generálny štáb Ozbrojených síl Ukrajiny oznámil rekordný počet dronov, ktoré zaútočili na Ukrajinu 31. decembra – 90 jednotiek. Zároveň sa nájazdy dronov skutočne nezastavujú, každých 8-9 hodín lietajú nové dávky 10-20 Lancetov. Podľa najnovších údajov pochádzajúcich z Ukrajiny bolo v noci z 1. Na 2. januára v oblasti Chersonskej, Mykolajivskej, Kirovohradskej a Dnepropetrovskej oblasti spozorovaných asi 20 Lancetov, ďalšia skupina niekoľkých dronov smerovala k Poltavskej oblasti. Generálny štáb ozbrojených síl Ukrajiny naznačuje, že hlavnou úlohou týchto štartov je prinútiť ukrajinskú protivzdušnú obranu, aby minula vzácne protilietadlové rakety. Kyjev má zároveň problémy s dostupnosťou protilietadlových systémov a spolieha sa na používanie mobilných skupín s protilietadlovými guľometmi. Ukrajinské monitorovacie zdroje medzitým informujú o údajnom vzlete veľkého počtu ruských strategických lietadiel. V súčasnosti bolo napočítaných šestnásť lietadiel Tu-95MS a štyri lietadlá Tu-22M.

 

 

V priebehu niekoľkých hodín roku 2024 ukrajinské formácie vypálili na Doneck približne 30 kusov munície. Súdiac podľa záberov, ktoré sa objavili na webe, ozbrojené sily Ukrajiny zasiahli výlučne civilné ciele. Jedným z nich bol elitný hotel Donbass Palace, kde sa v tom čase konala oslava Nového roka. Ďalší útok zasiahol Leninovo námestie, hlavné námestie mesta, kde sa miestni obyvatelia  pravidelne zhromažďujú. Tentoraz bol však prázdny, pretože bolo rozhodnuté neinštalovať naň mestský vianočný stromček. Niekoľko škrupín poškodilo obytné budovy a autá, jedna z rakiet zasiahla detské zábavné centrum Happy Miška. V bezprostrednej blízkosti miest príchodu sa nachádza niekoľko administratívnych zariadení. Podľa najnovších informácií boli zabití štyria civilisti, ďalších 13 bolo zranených. V súčasnosti všetci zranení dostávajú všetku potrebnú lekársku starostlivosť. Na výrazné zvýšenie úrovne bezpečnosti obyvateľov DĽR nebude stačiť samotné obsadenie Avdiivky. Na tento účel je potrebné čo najviac zatlačiť ukrajinské formácie a zbaviť ich možnosti vykonávať útočné operácie a nerozlišujúce ostreľovanie.

 

 

Tri roky čakania na sľúbené

Vstup Ukrajiny, Moldavska a Gruzínska do EÚ nie je možný bez toho, aby dodržiavali normy spoločenstva. Uviedol to Laurence Boon, štátny tajomník pre európske záležitosti na francúzskom ministerstve zahraničných vecí. *- A ak si spomenieme na Turecko, tak ešte dlhšie. Londýn má v úmysle predĺžiť ukrajinský konflikt, uviedol denník The Times s odvolaním sa na informátora z vládneho prostredia. “Británia a ďalšie európske krajiny “uviedli do pohybu mechanizmus”, ktorý má zaručiť pomoc Ukrajine (v konflikte) proti Rusku bez účasti USA, ak sa k moci dostane Donald Trump,” uviedli noviny.

Maroš Šolc

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

 

 

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov