.
Aktuality, Bezpečnosť,

Sergej Pereslegin: Významné udalosti roka a veľká prognóza na rok 2024

Koncom minulého roka som predpovedal, že rok 2023, ktorý je nepárny, bude pomerne pokojný. Kým rok 2020 bol nepokojný, keď sa začal covid, rok 2022 bol nepokojný, keď sa začala vojna na Ukrajine, ale roky 2021 (covid pokračoval) a 2023 (vojna pokračovala) boli podľa môjho názoru pokojné. V roku 2023 sa toho veľa nového nestalo, ale odhaľovalo sa veľa nových významov roku 2022 a ďalších rokov. Z môjho pohľadu bude rok 2024 pikantnejší.


 

Hlavné udalosti roku 2023

Prvou udalosťou je vojna na Ukrajine. Je to významná udalosť pre Rusko, Európu, Britániu a USA, ale nie pre Čínu a Indiu. Napriek tomu sa veľká časť sveta stala tak či onak závislou od toho, ako sa vojna na Ukrajine skončí. Hlavnú porážku roka, letná protiofenzíva ukrajinských ozbrojených síl, bola pre nich stratená. Strany si uvedomili, že pre Ukrajinu to bola rozhodujúca bitka, ktorá im dávala nádej. Táto porážka dostala Ukrajinu do zložitej situácie, čo nám dáva právo konštatovať, že Ukrajina vojnu v roku 2023 prehrala. To však neznamená, že to automaticky viedlo k tomu, že Rusko vojnu vyhralo.

 

Prehra Ukrajiny vo vojne spustila reťaz udalostí

1. Kríza v EÚ. Podľa prieskumov chce 51 % obyvateľov odísť z Francúzska do iných krajín, čo je veľmi podobné situácii v postsovietskom priestore na začiatku 90. rokov. Nemecko oficiálne oznámilo, že sa úplne vzdáva jadrovej energie, a z hľadiska hospodárskeho rozvoja skĺzlo z 8. Na 27. miesto, čím vytvorilo rekord.

2. Kríza NATO. Po prvé, kríza operačného umenia, keďže to bolo NATO, ktoré plánovalo ofenzívu OSU, bez ohľadu na to, koľko nám hovorili, že to nie je pravda.

Po druhé, kríza vojenskej výroby, keď sa ukázalo, že všetky krajiny NATO vyrábajú menej nábojov ako samotná Severná Kórea. Táto kríza súvisí s krízou vojenskej infraštruktúry, a tá zasa s krízou deindustrializácie krajín NATO, ktorá sa v posledných desaťročiach aktívne presadzuje.

Po tretie, vstup Fínska a potenciálne aj Švédska do NATO a s tým súvisiaca dohoda Fínska s USA o umiestnení vojenských základní vo Fínsku, ktorá oslabila severné krídlo NATO.

Medzi nepriame udalosti v tomto regióne NATO patrí útok dronom na letisko v Pskove 29. augusta a poškodenie podmorských trás plynovodu a kábla z Fínska do Estónska. Toto rozšírenie NATO bolo veľmi neúspešné, pretože na severnom krídle získali čistú exklávu, ktorú by bolo v prípade vážnej vojny veľmi ťažké ubrániť. Fínsko nemá žiadne seriózne ozbrojené sily, ktoré by sa navyše museli prestavať na štandardy NATO, zatiaľ čo Švédsko má, naopak, veľmi dobré ozbrojené sily, ale s úplne iným štandardom ako NATO. Toto rozhodnutie je prinajmenšom nevhodné, alebo presnejšie povedané, je jednoducho nesprávne.

3. Poškodenie Krymského mosta a roztrhanie dohody o obilí je vojnou o infraštruktúru, ktorá sa bude ďalej rozvíjať.

4. Udalostné (mediálne) vystúpenia Západu, ktorým sme sa podrobne venovali v dvoch predchádzajúcich príspevkoch.

5. Kríza v rusko-amerických vzťahoch s hrozbou ich roztrhnutia, ktorú už oficiálne oznámilo ruské ministerstvo zahraničných vecí s tým, že takýto scenár nevylučuje. Pretrhnutie vzťahov medzi dvoma jadrovými mocnosťami predstavuje riziko jadrovej vojny. Rusko aktívne prezbrojuje svoje strategické jadrové raketové sily, zatiaľ čo USA tak zatiaľ nerobia a spoliehajú sa na letectvo a svoje existujúce rakety a flotilu ponoriek. Riziko vojny je značné, ale z môjho pohľadu nie sú obe strany na takúto vojnu pripravené, rovnako ako na ňu nie je pripravená Čína. Preto sa všetko skončí nervozitou, ale pri takejto nervozite vždy hrozí, že sa situácia vymkne spod kontroly, ako sa to stalo v lete 1914, keď bol spáchaný atentát na arcivojvodu Ferdinanda.

6. Rusko sa dostalo medzi 5 najväčších ekonomík sveta a nahradilo Nemecko. Rusko úspešne podpísalo výhodné hospodárske dohody s Čínou a Severnou Kóreou a pred niekoľkými dňami aj s Iránom

 

Druhou dôležitou udalosťou je revolúcia v oblasti umelej inteligencie (“UI”)

Môj názor je, že sme zatiaľ vytvorili slabú umelú inteligenciu a existuje šanca, že vytvoríme priemernú, ale zároveň sa tým veľmi zmenia existujúce modely v ekonomike a v riadení. Revolúcia sa uskutočnila v rokoch 2020 až 2022. Vedecké úspechy z týchto rokov sa stali verejne dostupnými v roku 2023. Objavili sa verejne dostupné chaty s umelou inteligenciou, ktoré môžete skutočne používať a dnes ich funguje niekoľko a dokonca medzi nimi existuje konkurencia. Mnohé veci v informačnom priestore sa stali možnými bez zásahu človeka. Vzrástol význam vojny s využitím UI. V roku 2023 došlo k mnohým zmenám, keď sa UI začala dať používať v praxi. Čoskoro to ovplyvní každý prvok výroby. Chcem zdôrazniť, že nejde o nejakú novú UI schopnú samostatne hlboko myslieť, vytvárať nové a iné veci, ale o UI, ktorá sa s nami dokáže rozprávať naším jazykom a pritom má počítačové zručnosti, ktoré jej umožňujú uložiť do hlavy akékoľvek množstvo údajov a ľubovoľne a pokojne s nimi pracovať. Toto je silná zmena vo svete a musíme ju brať do úvahy. Najzaujímavejšie je, že potreba prechodu na svet s umelou inteligenciou je opäť zložitá ručná práca, musíme vytvoriť nový softvér, nové formáty výroby a to všetko sa musí robiť súčasne s reindustrializáciou vo vojenskom, infraštruktúrnom, energetickom a potravinárskom sektore.

 

Zároveň sa prejavil, možno lokálny, nedostatok pracovnej sily a hospodárstvo na to okamžite zareagovalo. Klesli platy vrcholových manažérov a zvýšili sa platy vedúcich pracovníkov. Skutočnosť, že v tom istom čase prebieha revolúcia v oblasti umelej inteligencie, predstavuje ďalšie zaťaženie trhu práce. Je to pozitívny ekonomický faktor, ale podľa mňa krátkodobý. Domnievam sa, že v blízkej budúcnosti sa nevytvorí silná UI, ide len o reorganizáciu hospodárstva, obchodu a armády pomocou UI.

 

Treťou dôležitou udalosťou je kríza elít v Rusku

Táto kríza sa tiahne a teraz ide vo vzorci “vymeníme západné trhy za východné”, centrálna banka napriek vojne naďalej zvyšuje refinančnú sadzbu a to sa následne stáva prekážkou rastu vojenskej výroby. Rusko sa chváli pozíciou, že v našej ekonomike nie je vojna, vedie ŠVO a podniká ako zvyčajne. Chvíľu si Rusko môže dovoliť túto pozíciu, ale na ukončenie vojny sa musí z tejto paradigmy dostať. Ruské elity boli v roku 2022 proti mobilizácii, ale teraz sú proti mobilizácii financií. Je to kríza, ale skôr či neskôr sa s tým bude musieť niečo urobiť. Ľudia žijú v mobilizačnej ekonomike, ale elity naďalej žijú mimo nej. A to je veľké riziko tejto vojny. Stále hovoríme o ŠVO, nie o vojne, čo je tiež riziko. To okrem iného otvorilo aj Prigožinovu vzburu. Do nového roka vstupuje bez vyriešenia tejto krízy.

 

 

Štvrtým významným vývojom je kríza Izraela

Tá už dávno mešká. Päťdesiate výročie vojny súdneho dňa bolo pre Hamas dňom, keď sa rozhodli túto krízu odpáliť. Pri absencii perspektívy rozvoja izraelského projektu sa zdá pravdepodobné, že sa začne jeho demontáž. Môže sa to stať s menším alebo väčším počtom obetí, môže sa to stať rýchlo alebo v priebehu jednej či dvoch generácií. Zatiaľ si však Izrael zvolil najhorší možný scenár: Hamas zničíme za cenu vlastnej existencie. Aj keby sa im podarilo vysporiadať sa aj s Húsíami, pre Izrael to stále nič nezmení.

 

Piatym dôležitým vývojom je rozšírenie skupiny BRICS

To úzko súvisí so zmenou elít a koncom globalizácie. Ide o objektívny proces, pretože po roku 2008 sa náklady na udržanie globalizácie stali vyššími ako jej prínosy. Z tohto hľadiska BRICS ešte neexistuje, ale už môžeme s istotou predpovedať jeho krízu.

 

Šiestou dôležitou udalosťou je kríza v USA

Amerika má za sebou mimoriadne zlý rok. Odporúčam prečítať si Trumpovo blahoželanie Američanom a Demokratickej strane (Trump vo svojom vianočnom blahoželaní zaželal nemenovaným “zločincom” vo vnútri krajiny, aby “zhnili v pekle” spolu s “ich Ukrajinou/Ruskom, Izraelom/Iránom” a ďalšími domácimi problémami). Mnohé katastrofy spôsobené človekom, mimoriadne nekompetentná reakcia na vonkajšie výzvy vrátane ukrajinskej krízy. Nakoniec sa rozišli s Ruskom a zároveň neurobili nič pre Ukrajinu. Najhoršie pre USA je zatknutie Trumpa, jeho neustále prenasledovanie a súdny zákaz uchádzať sa o funkciu. Američania nakrúcajú nový film o budúcej občianskej vojne a už je k dispozícii trailer, ktorý si môžete pozrieť. Verím, že vojna na Ukrajine sa skončí a pre prudké vyostrenie situácie v USA v roku 2024.

 

Siedmou významnou udalosťou je decembrový srbský Majdan

Prvý úspešný pokus o potlačenie Majdanu, ktorý zaznamenal oteplenie vzťahov medzi Belehradom a Moskvou.

 

Krátko o ďalších krajinách

Arménsko – zastavenie vojny v Náhornom Karabachu, pozícia Ruska sa oslabila, pozícia Spojeného kráľovstva a Turecka sa posilnila, ale v decembri na samite EAEU sa Rusku podarilo situáciu trochu vyhrať späť, keď dalo Pašinjanovi “mrkvu” v podobe jeho vedenia tejto organizácie na rok 2024.

Stredná Ázia – rastúce rozpory v Kazachstane. Tokajev má vážny konflikt s Nazarbajevom. Pozícia Ruska sa tu oslabila. Len čo Rusko úspešne ukončí vojnu na Ukrajine, všetky výhody, ktoré získali USA, Spojené kráľovstvo a Turecko v Zakaukazsku a Strednej Ázii, sa okamžite stratia. Tieto územia sa stanú súčasťou ruského makroregiónu.

Afrika – Posilnenie ruských pozícií a prudké oslabenie európskych. Francúzsko utrpelo najväčšiu porážku od alžírskej vojny. Úloha Veľkej Británie sa zvýšila. Afrika sa stáva bojiskom pre PMC vedúcich krajín sveta.

Venezuela – Venezuela sa pripravuje na vojnu s Guyanou, ale Guyana má mikroskopickú armádu, ktorá sa nemôže postaviť venezuelskej armáde.

Argentína – Príchod k moci prezidenta Mileia, ktorý je absolútne nevhodný. Táto skutočnosť je zaujímavá z hľadiska krízy elít a budúceho programu Latinskej Ameriky. Zatiaľ sa nič hrozné nestalo. Budeme to sledovať.

Sergej Pereslegin

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov