QN-202
Aktuality, Ručné zbrane a výstroj,

Presnosť, ľahkosť a univerzálnosť – slepá ulička vo vývoji reaktívnych granátometov?

Ešte za éry koloniálnych vojen vznikla v Rodézii aj Portugalsku potreba reaktívneho granátometu, ktorého cena, výkony a účinnosť by zodpovedali výzbroji skutočného protivníka. Nové býva často len dobre zabudnuté staré. Na tento účel sa hodili letecké neriadené rakety kalibru 37 mm, ktoré vyrábala francúzska firma SNEB. Vznikli už tesne po druhej svetovej vojne a boli určené hlavne na vzdušný boj, proti pozemným cieľom sa vyrábali účinnejšie rakety kalibru 68 a 100 mm. Portugalsko používalo celé raketove podvesy s 36 hlavňami na bežných jeepoch.


 

Portugalskí vojaci na jeepe s raktnicou Matra LR 361 pre rakety SNEB kalibru 37 mm

 

Vyvinul sa aj jednohlavňový reaktívny granátomet/raketomet LANÇA-FOGUETES DE 37mm, ktorý vážil 3 kg, bol 1,8 metra dlhý. Jeho maximálny dostrel bol 2300 metrov, účinný teoreticky do 400 m a praktický len 100 metrov. Zbraň to bola improvizovaná a pri jej použití dochádzalo k nehodám, vrátane výbuchov rakiet v hlavni.

 

Lança Foguetes de 37mm vo vojenskom múzeu v Lisabone

 

Neskôr sa tejto témy chopili v Turecku, kde koncom minulého desaťročia firma Roketsan predstavila pozoruhodné projekty. Jedným z nich bol granátomet CIDA, ktorý používal hlavice z tej naivnejšej dobe veľmi perspektívnych leteckých rakiet kalibru 70 mm Cirit, ktorým sa predvídala aj európska až svetová budúcnosť.

 

Cida bol jednorazový granátomet, ktorý mal mať dostrel minimálne do 750m pri kruhovej odchýlke 5 metrov, ktorú mala zabezpečiť navigácia strely pomocou inerciálnej sústavy. Strelec mal len zamknúť cieľ, vydržať asi 3 sekundy kým sa dokončí prepočet letových parametrov strely a tá potom opustila tubus s priemerom 90 mm, metódou mäkkého štartu. Potom sa vysunuli letové krídla poskytujúce granátu vztlak a tiež riadiace plochy. Výhodou mala byť vyššia presnosť aj efektívny dostrel oproti bežným jednorazovým reaktívnym granátometom. A tiež nižšia cena oproti protitankovej riadenej strele.

 

Cida na stende na zbrojnej výstave:

 

Ešte ambicióznejší mohol byť projekt miniatúrnej riadenej strely Yatagan kalibru len 40 mm, ktorá by sa dala vystreľovať z podvesných alebo jednoranných granátometov. Prípadne z vtedy ešte nie tak rozšírených dronov a iných ľahkých vzdušných, pozemných a plávajúcich platforiem. Granát má dĺžku 40 cm a hmotnosť 1 kg. Pri maximálnom dostrele 1000 m je jeho kruhová odchýlka CEP len 1m, čím výrazne prevyšuje mierený dostrel podvesných granátometov. Granát/riadená strela bol predstavený spolu s malým laserovým značkovačom, ktorý je možné integrovať na nosnú platformu, alebo používať ako ručný s pištoľovou rukoväťou. Na bojisku by sa mali granáty prenášať v puzdre na 4 kusy tejto munície. Granát sa hodí pre boje v zastavaných oblastiach, najmä ak hrozí riziko vedľajších strát. Ukázalo sa, že v téme sa bude pokračovať inak.

 

Yatagan opäť na výstave zbraní, opäť po turecky akoby na ich pokrokové myšlienky bolo informačné embargo:

 

 

 

1. Enforcer už nebude Leichtes Wirkmittel 1800+

Končí sa vývoj systému Enforcer a čoskoro bude v aktívnej službe. Zatiaľ sa uvádza v zozname zbraní Bundeswehru len v časti venovanej budúcnosti, tá však nastane už tento rok. Systém Enforcer od MBDA ponúka kombináciu mobility, jednoduchosti použitia a nákladovej efektívnosti s cieľom zvýšiť schopnosti vojakov na bojisku. Tento systém bol vyvinutý v reakcii na operačné skúsenosti medzinárodných ozbrojených síl, pričom sa zdôraznil dopyt po ľahkých presných zbraniach, ktoré možno použiť z bezpečnej vzdialenosti. Takéto zbrane sú obzvlášť cenné pre pechotu, špeciálne jednotky a jednotky špeciálnych operácií. Nie je však jasné, ako by zapadol do operácií na ukrajinskom bojisku, kde sa vedie intenzívna konvenčná vojna s dominanciou delostrelectva a najnovšie aj dronov. Možno Ukrajina požiada Nemecko o jeho dodávku, pravdepodobná odpoveď však bude, že Bundeswehr má na Enforcer čakal veľmi dlho.

 

Je otázka, či im Nemci predsa nedajú pár kusov na vyskúšanie v boji. Ak by ho aj Rusi ukoristili, nie je isté či z toho získajú nejakú výhodu. V auguste 2022 boli údaje MBDA Missile Systems hacknuté z napadnutého externého pevného disku. Ukradnuté údajne boli konštrukčné plány zbraní NATO vrátane tých, ktoré už boli použité v rusko-ukrajinskej vojne a 80 Gb týchto údajov sa predalo za 15 bitcoinov. Či v tom bol aj Enforcer nevedno. Aj keby sa zbraň v tejto forme do ukrajinskej výzbroje dostala, nie je to jej ideálna vojna, nestal by sa z nej game changer. Rusko by sa mohlo rozhodnúť zaradiť do výzbroje obdobný systém systém a prípadne ho získať od spojencov.

 

Enforcer je prenosný a z pleca odpaľovaný navádzaný zbraňový systém určený na presné zasiahnutie širokého spektra cieľov, ktoré presahujú rozsah tradičných neriadených zbraní. Jeho prevádzkové výhody sú početné. Systém má funkčný dosah viac ako 2 000 metrov, je ľahký a môže ho ovládať jeden vojak. Navyše ho možno pasívne používať 24 hodín denne, 7 dní v týždni, a to aj v stiesnených priestoroch.

 

Presnosť Enforcera mu umožňuje efektívne zasiahnuť statické aj pohyblivé ciele. Dokáže poraziť ľahko obrnené a neobrnené ciele a má schopnosť zaútočiť na ciele skryté za krytom. Pôvodne navrhnutý pre vojakov pechoty, jeho nízka hmotnosť a jednoduché použitie ho robia vhodným pre rôzne sily a aplikácie, ako je sebaobrana pozemných prostriedkov, vozidiel a námorných platforiem. Jeho modulárny dizajn uľahčuje vývoj a umožňuje prispôsobenie pre protipancierové konfigurácie a aplikácie vzduch-zem (drony), čím sa rozširuje spektrum jeho schopností. Systém Enforcer bol vybraný nemeckými ozbrojenými silami na preklenutie priepasti medzi neriadenými raketami a protitankovými riadenými strelami (ATGM). Enforcer má hmotnosť strely menej ako 7 kg, dĺžku menej ako jeden meter a kaliber 90 mm. Jeho technické vlastnosti zahŕňajú funkcie Lock-on-Before-Launch a Fire-and-Forget, ako aj viacúčelovú hlavicu. Stručne povedané, raketový systém Enforcer od MBDA je moderná zbraň, ktorá ponúka pokročilé možnosti pre pechotu. Jeho presnosť, rozsah a flexibilita z neho robia pozoruhodný doplnok k vojenským arzenálom krajín, ktoré sa ešte nechystajú na tretiu svetovú vojnu.

 

Aj keby Enforcer vôbec nefungoval, Dung Tran si na ňom zlepšil angličtinu:

 

2. Čínska strela QN-202 je päťkrát ľahšia ako Enforcer, výkony aj schopnosti sú podobné

Na veľtrhu EDEX 2023 spoločnosť Poly Technologies, niekedy označovaná skratkou PolyTech, dcérska spoločnosť China Poly Group Corporation, predstavila svoj miniatúrny zbraňový systém riadených striel QN-202. Prenosný systém pre jednu osobu s hmotnosťou 1,2 kg má dosah 2 km a zahŕňa technológiu Lock-on-Before-Launch – uzamkni pred vypustením, vďaka čomu je zbraňou vystreľ a zabudni, teda Fire-and-Forget.

 

Systém QN-202 je skutočne až dojímavo čínsky:

 

Poly Technologies so sídlom v Pekingu sa špecializuje na rakety a iné vojenské produkty. Spoločnosť založila Čínska ľudová oslobodzovacia armáda ako konkurenciu pre China North Industries Corporation (Norinco) a upevňuje svoju pozíciu jedného z hlavných čínskych vývozcov zbraní. Koncept QN-202 už predtým na China Airshow 2018 predstavila Wuhan Guide Infrared, čínska spoločnosť špecializujúca sa na infračervenú technológiu. Miniatúrnu riadenú strelu možno nosiť v batohu navrhnutom na umiestnenie šiestich rakiet QN-202, čo predstavuje potenciál pre jej široké nasadenie v budúcich vojenských operáciách Čínskej ľudovej oslobodzovacej armády. Ručný raketomet QN-202 je všestranný a mobilný. So sklopnou pažbou, pištoľovou rukoväťou, zvislou prednou rukoväťou a ďalekohľadom poskytuje raketomet komplexné riešenie pre jednotlivých vojakov. Patentovaný držiak zameriavača na odpaľovači QN-202 sa odchyľuje od štandardnej hornej lišty Picatinny a ponúka jedinečnú perspektívu. Na výstave EDEX 2023 bol QN-202 predstavený spolu s ďalším odpaľovacím zariadením, ktoré pripomínalo zmenšenú verziu odpaľovanej jednotky používanej protitankovými riadenými strelami (ATGM) HJ-12 alebo FGM-148 Javelin. Účinný je proti ľahko obrneným vozidlám, dronom a aj živej sile. Jeho hlavný potenciál sa predpokladá v urban warfare, pretože tam jednotlivý vojak potrebuje ľahké a prenosné systémy, ktoré by sa vyhli vedľajším škodám a zároveň zostali vysoko účinné.

 

3. USA zaradilo spiatočku a čaká návrhy v programe XM919

Americká armáda pokročila v dlho plánovanom úsilí o konsolidáciu a aktualizáciu svojej munície vypúšťanej z ramena (SLM – shoulder-launched munition ) a v septembri 2023 vydala žiadosť o návrhy (RFP request for proposals ) pre systém XM919.
Takzvaný Project Manager Close Combat Systems Individual Assault Munition System US ARMY (toto už po čínsky nie je) pozostáva zo zbrane XM919 a podkalibrovej tréningovej pomôcky XM922.

 

Použitie granátometu RGW-90 Matador z uzavretých priestorov v bojoch o Arťomovsk/Bachmut na ulici Čajkovského ukrajinským vojakom. O zmenšenej letalite sa v prípade Matadoru príliš hovoriť nedá:

https://www.youtube.com/watch?v=R-B57mkxwv0

XM919 IAM (individual assault munition) bude ľahká munícia odpaľovaná z ramena pre bojové jednotky až na úrovni jednotlivých vojakov,” uviedla armáda vo svojej rozpočtovej požiadavke na fiškálny rok 2024 (FY 2024). XM919 je sčasti určený pre mestské operácie „na porážku protivníkov chránených poľnými štruktúrami a ľahkými obrnenými vozidlami a zároveň poskytuje letalitu za stenou”, uvádza sa v žiadosti. Z Nemecka žiadne Enforcery nečakajme reálnejšia je účasť granátometov RGW 90 a RGW 60, ktoré bude ponúkať General Dynamics Ordnance and Tactical Systems. Záverom sa dá povedať, že príliš zložité a drahé reaktívne granátomety možno nikdy nenájdu svoje bojisko, ukradli im ho FPV drony.

MK

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov